Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie dość, że pierwszy i duży to jeszcze bez błędów - tak zakładam!:))

Recommended Posts

• Odpowiedzi 274
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Od wschodu sąsiedzi są, a od zachodu jest jedna działka pusta od lat i potem ostatni dom pod lasem. Zatem moja działka 3 od lasu:) Las zostanie na zawsze - ciągnie się sporo km:)

Pierwsze koncepcje niestety z końcem kwietnia dopiero:mad:

od północy między działką a blokami jest pas działek jednorodzinnych - fajnie, bo oni mają wjazd od północy i ogrody na południu, zatem nasze ogrody będą się stykać. Dodatkowo te domy i bloki położone są niżej niż nasza działka, zatem przy wyższych roślinach wszystko powinno zniknąć:D

iscra - no u nas same patelnie:lol2: A okolicę kocham - szukaliśmy tu działki ponad dwa lata. Dla mnie najważniejsze, że WSZYSTKO mam w zasięgu 300m-1km:)

Edytowane przez ana289

Ale patelnia!

Kurka, jestem tak przyzwyczajona do pagórków i wzniesień, że zapominam, że większość Polski to równiny... :D

Działka piękna, widać, że spokojna okolica, blisko lasu, miodzio :)

Faktycznie płasko jak okiem sięgnąć, takich równin u mnie nie ma, ale sama działka piękna.

Przynajmniej nikt Wam nagle zza wzgórza nie wyjedzie :)

• 4 weeks później...

ech....nic pan architekt nie popełnił jeszcze poza wydłużeniem nam terminu na koniec maja;)

Ale co tam....tyle już czekaliśmy, to i poczekamy dalej.

Z nowości - odebraliśmy jakiś tam papier z odwiertów w gruncie, z którego wyszło, że wodę gruntową mamy na głębokości 0,5m:sick:

A to oznacza zdaje się rezygnację z piwnicy i kina w piwnicy i innych fajnych piwnicznych pomieszczeń.

Póki co poszedł papier do architekta i zobaczymy co dalej;)

Powiem Wam, że póki nie było architekta i działki to jakoś tak się bardziej angażowałam - a teraz mam jakiś luz - i na to co będzie i na to kiedy to będzie....ja chyba jestem "niepokolej":bash::lol2:

No to "nas" pan projektant zawiódł mocno :mad:

Jak to koncepcja za miesiąc, a nawet półtora miesiąca :(

Czy on ma świadomość, jaka tu publika na jego "występ" czeka???

czas leci, dzieci rosną, wspólny pokoj zabaw pomiędzy pokojami sam się "rozwiąże"

Ana, szkoda, że warunki gruntowe pokrzyżowały Wam plany, piwnica fajna rzecz

Wiem mamik - nic mi nie mów - czytam sobie o tych piwnicach, ale większość odradza.

Za to mój mąż uważa, że jakoś się da, że tunele też budują....tylko się pytam po co tyle funduszy w tej piwnicy topić:mad:

no i czekamy i czekamy - już mniej niż półtora miesiąca, hahaha. Przygotujcie się, bo jak tylko dostanę koncepcję, to "mamy" 30 dni na zgłoszenie zmian - będzie zatem ostro i pracowicie!:lol2:

Dziś poszły ostateczne wytyczne - rezygnujemy z piwnicy i otwartej bawialni.

Na parterze oprócz naszej sypialni będzie gabinet/pokój gościnny będący jednocześnie kinem domowym:D

Na piętrze bawialnia chłopaków (osobna i niezależna) oprócz zabawek/gier, sprzętu tv będzie jednocześnie miejscem na sprzęt siłowy - może nie od razu, ale z pewnością przyjdzie taki moment, że jakiś atlasik tam sobie wstawią:)

Czekam na koncepcję i nie mogę się doczekać - cały czas myślę, czy nie mam czasem zbyt mało schowków i innych pomieszczeń technicznych...hmmm:rolleyes:

Ana, nie martw się, przecież jeszcze nie masz koncepcji, to skąd wiesz, że masz za mało schowków :D

Decyzja o osobnym pomieszczeniu na bawialnię/siłownię moim zdaniem dobra

czy pokój z kinem domowym oznacze, że w częściej dziennej nie będzie tv, czy źle to interpretuję?

a jak w związku z wysokim poziomem wód gruntowych mają się Wasze przymiarki do basenu?

Mamik - w salonie będzie tv, a osobne pomieszczenie chcemy, żeby móc bez zaciemniania całej części dziennej oglądać film na ekranie za dnia. Albo, żeby móc oglądać głośno. Albo, żeby chłopcy oglądając z kumplami kolejne star wars nie blokowali nam salonu.

Nie chcieliśmy robić kina u nich na piętrze, bo sami też chętnie oglądamy.

Teraz mamy ekran w salonie i ciągle jakieś kompromisy - to nie jest fajne:)

Nie mam pojęcia jak z basenem przy wysokich wodach:sick: - wrzucam temat mężowi!

basen można nawet stelażowy wkopać, ogólnie z basenem chyba nie będzie problemu, bo i tak musi być szczelny - w obie strony :lol2: u mnie basen chyba będzie w podeście wpuszczony i tylko do połowy wkopany. a kopać najlepiej kiedy będzie suche lato, jak w zeszłym roku było, wtedy wody są nisko. Za to fundamenty najlepiej kopać mokrej wiosny, żeby mieć czarno-na białym ile wód jest. :lol2: U mnie też się okazało, że wody są płytko, kiedy mocno popadało. Piwnice mamy wylaną w postaci wanny z wodoszczelnego betonu i wszystko jest ok, suchutko w piwnicy. tylko, że też kupa kasy w tą piwnice poszła :bash:

Ana ile masz tych schowków?

No właśnie nie pamiętam, co tam zgłaszałam:( Jest szatnia przy wiatrołapie, pralnia, spiżarka mała przy kuchni...chyba nie ma pomieszczenia takiego stricte na mop czy wiadro, szmatę czy zmiotkę..Właściwie w żadnym z tych pomieszczeń nie chciałabym tego mieć:( ech..zobaczymy, czy architekt o mopie pomyśli:lol2:

Hmmm....właśnie przeglądam inne dzienniki i obawiam się, czy ja dobrze trafiłam - czy nie powinnam jednak siedzieć w jakiejś galerii (ale czy może być galeria, jak jeszcze dziury w ziemi nawet nie ma?)

Niemniej w moim dzienniku chyba zabraknie podstawowych informacji o materiałach, stropach, wylewkach, konstrukcjach i kablach....no niestety:) Może mój mąż założy drugi dziennik to tam będzie technicznie.....

no albo moderator mnie wyrzuci stąd i przeniesie....dopytam:)

Bo u mnie będzie tylko pięknie:yes::D

Witaj Aniu :bye:

Zaczynam czytac i nadrabiac zaleglosci, wiec moge udzielic Tobie info jak to u mnie bylo.

Tez na poczatku zalozylam Dziennik budowy i Komentarze..ale po czasie wpisy pojawialy sie i tu i tu, wiec padl pomysl na polaczenie i przeniesienie dziennika do Galerii :yes: tam wiecej osob zaglada, tak slyszalam, znaczy sie czytalam ;)

A teraz zabieram sie za nadrabianie, jesli moge, i kibicuje Wam z calego serducha :wiggle:

Witaj Mmelisko:hug:

Też coś czuję, że będę musiała się ewakuować do Galerii:) Jeszcze tylko czekam na koncepcję i myślę, że od czerwca ruszę pełną parą z wizualkami i poszukiwaniami:) Jakoś tak zdecydowanie bliżej mi do wnętrz niż stropów i podbetonów jakiś:D

• 3 weeks później...

Dostałam tydzień temu pierwszą koncepcję i wizualizacje bryły...Od tygodnia trawię....

Hmmm...no nie jest dokładnie tak, jak sobie to wyobrażałam;) Uwag sporo, część rozwiązań w ogóle mi się nie podoba, a najbardziej nie podoba nam się bryła;)

Zdjęcia wkleję Wam jutro, bo dziś padam.

Z dobrych wieści - nasz architekt jest mega otwartym człowiekiem, na nic się nie obraża, czeka na nasze uwagi, rzuty, wizualizację, rysunki brył - wszystko cokolwiek wyprodukuję:) Nawet śmialiśmy się że może skopiuje moje rzuty, bo w końcu najważniejsze, to zaspokoić nasze oczekiwania:D

I chyba to będzie najlepsze wyjście - w cenie została nam ostatnia, druga koncepcja - chyba nie będę czekać na drugi jego pomysł - niech kopiuje:D