JestemKobieta 14.12.2015 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Witam, jestem osobą młodą i na dodatek kobietą więc myślę że tu znajdę pomoc, rady. Kupiłam ok. 200szt multiporu 5 cm i kilkanaście 3cm na wnęki okienne.. I mam kilka pytań.. Jak mam przygotować ścianę? Zdrapałam dużą część farby (3 warstwy- prawie miesiąc ja zdzieram) ale jest jeszcze napisane że tynk trzeba też ściągnąć (?) W multipor na ścianie miałam też puścić rurki do ogrzewania podłogowego ( są to ściany dwie zewnętrzne x 2) Czy warto? Czy ma to jakikolwiek sens? Na ścianach pojawiła się wilgoć.. Jest to dom a mieszkanie znajduje się na parterze i wcześniej też była tu wilgoć nowe panele zostały zerwane i została wykopana piwnica by wilgoć zmniejszyć ale nie dało to zbyt dużych efektów ponieważ po 4 latach panele są znowu do wymiany.. Bardzo proszę więc Panów o rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 14.12.2015 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Masz pojecie jak wczesniej wygladala podloga ?I jak ja zmodyfikowano ?Okna nowe ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JestemKobieta 14.12.2015 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Pod podłogą z tego co mi wiadomo była ziemia nie było piwnicy pod 2 pokojami. Okna 5 letnie plastiki. Piec ponadmiarowy (?) tak dziadek mi powiedział że piec jest za duży jak na taki mały dom. Są normalne kaloryfery i gdzie nie gdzie są pociągnięte rurki miedziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JestemKobieta 14.12.2015 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 W piwnicy został wylany beton, na suficie w piwnicy aktualnie są drewniane deski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 14.12.2015 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Raz jeszcze bo nie rozumiem. W ogole nie nie bylo tam piwnicy, czy czesc budynku byla tylko podpiwniczona ?Z czego jest zrobiony strop miedzy piwnica a Twoim mieszkaniem ?Nawiewniki w oknach sa ?Jaki piec ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JestemKobieta 14.12.2015 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Pod kuchnią, toaletą, przedpokojem i małym pokojem była piwnica a pod dwoma 20m pokojami już nie i została ona zrobiona tzn ściągana była cała podłoga i była wyciągana taczkami ziemia z pod podłogi. Piwnicy pod dwoma pokojami w ogóle nie było i piwnica została powiększona o te 40m. Wydaje mi się że strop jest wylany betonem ponieważ chciałam ocieplić podłogę a się okazało że musiałabym kuć wszystko co znajduje się pod podłogą. Nawiewników w oknach nie ma i szczerze mówiąc nigdy o takim czymś nie słyszałam czy można to wmontować w okna czy trzeba wymienić całe okno? Piec mamy na węgiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JestemKobieta 14.12.2015 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Czy dalej co piszę jest niejasne? Jeśli tak to proszę pytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JestemKobieta 14.12.2015 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Piec żeliwny na węgiel, ponad miarowy. Piwnica wylana betonem i podłoga w pokojach wylana betonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 14.12.2015 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 W tym momencie na szybkiego radzę rozszczelnić okna i grzać, grzać. Po tygodniu zdaj relacje. Te okna mają pozostać rozszczelnione przez cały czas a nie tylko na 15 minut. Tak można zamówić montaż takich nawiewników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 14.12.2015 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 A powiedz mi jeszcze jedno Te panele masz do wymiany tam gdzie zrobiono tą nową podłogę ? Dodatkowo co to za deski o których pisałaś wcześniej na suficie w piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JestemKobieta 14.12.2015 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Dobrze, dziękuje za informacje. A jak sytuacja wygląda z multiporem i pociągniętymi rurkami do ogrzewania podłogowego w nim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JestemKobieta 14.12.2015 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Tak, panele które były kładzione 4 lata temu mam znowu do wymiany bo wilgoć weszła w podkład. Deski drewniane w piwnicy na suficie a na nie jest wylany beton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 14.12.2015 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Co dali w ten nowy strop nad tą nową piwnicą ?Jakaś izolacja ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JestemKobieta 14.12.2015 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Do stropu nie dawali żadnej izolacji.. Same pręty i beton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
instron 14.12.2015 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Wilgoć to najlepiej osuszyć, jeśli jest na tynkach to ja bym skuł te miejsca, jeśli jeszcze ma być tam klejony multipor. Multipor można kleić na tynkach mocnych, jeśli są sypkie jakieś to je skuć i położyć nowe w celu wyrównania powierzchni. Skuć należy tynki gipsowe przed połozeniem multipora. Jeśli są tynki cementowo-wapienne i są suche to można kleić tylko specjalną do tego zaprawą lekką multipor. Wszystko jest na tej stronie: http://www.ocieplenieodwewnatrz.pl/pytania-o-multipor/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JestemKobieta 14.12.2015 22:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Mam 10 worków zaprawy lekkiej multipor ale nie potrafie rozpoznać co znajduje się pod warstwami farby jest białe i jak sie przejedzie palcem to coś a la kreda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JestemKobieta 14.12.2015 23:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 A i nie sypie się i jest bardzo przytwierdzone do reszty ściany ew jeśli coś to pomoże to jutro mogę wstawić zdj jak ta ściana wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
instron 14.12.2015 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 No dobrze by było jak byśmy wiedzieli co to za tynki. Są to drogie materiały i ja osobiście wolałbym to mieć zrobione jak należy.Tu jest odp co do tynków gipsowych i multipora: W przypadku przyklejania płyt Multipor do ścian otynkowanych tynkiem gipsowym, zalecamy skucie tego tynku i wyrównanie powierzchni ściany po skuciu przed przyklejaniem tynkiem cementowo-wapiennym. Zalecamy to postępowanie ze względu na ryzyko osłabienia przyczepności warstwy zaprawy cementowej Multipor do tynku gipsowego poprzez możliwość jego pęcznienia (powstawanie cząstek etryngitu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 15.12.2015 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 No to super jak nie ma tam izolacji . . . Nie chce Cie martwic ale ociepleniem stropu nad ta nowa piwnica tez trzeba sie zajac. Mam do Ciebie jeszcze jedno pytanie. Czy wystepowaly problemy z wilgocia na scianach ? Gdzies jakis grzybek ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JestemKobieta 15.12.2015 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Tak grzyb był w rogu na ścianach zewnętrznych i w miejscach pociągniętych rurek, para skraplała się na szybach. Jak mogę ocieplić ten strop? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts