Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o pomoc. Multipor

JestemKobieta

Recommended Posts

Witam, jestem osobą młodą i na dodatek kobietą więc myślę że tu znajdę pomoc, rady. Kupiłam ok. 200szt multiporu 5 cm i kilkanaście 3cm na wnęki okienne.. I mam kilka pytań.. Jak mam przygotować ścianę? Zdrapałam dużą część farby (3 warstwy- prawie miesiąc ja zdzieram) ale jest jeszcze napisane że tynk trzeba też ściągnąć (?) W multipor na ścianie miałam też puścić rurki do ogrzewania podłogowego ( są to ściany dwie zewnętrzne x 2) Czy warto? Czy ma to jakikolwiek sens? Na ścianach pojawiła się wilgoć.. Jest to dom a mieszkanie znajduje się na parterze i wcześniej też była tu wilgoć nowe panele zostały zerwane i została wykopana piwnica by wilgoć zmniejszyć ale nie dało to zbyt dużych efektów ponieważ po 4 latach panele są znowu do wymiany.. :bash:

Bardzo proszę więc Panów o rady.

Pod kuchnią, toaletą, przedpokojem i małym pokojem była piwnica a pod dwoma 20m pokojami już nie i została ona zrobiona tzn ściągana była cała podłoga i była wyciągana taczkami ziemia z pod podłogi. Piwnicy pod dwoma pokojami w ogóle nie było i piwnica została powiększona o te 40m. Wydaje mi się że strop jest wylany betonem ponieważ chciałam ocieplić podłogę a się okazało że musiałabym kuć wszystko co znajduje się pod podłogą. Nawiewników w oknach nie ma i szczerze mówiąc nigdy o takim czymś nie słyszałam czy można to wmontować w okna czy trzeba wymienić całe okno? Piec mamy na węgiel.

Wilgoć to najlepiej osuszyć, jeśli jest na tynkach to ja bym skuł te miejsca, jeśli jeszcze ma być tam klejony multipor. Multipor można kleić na tynkach mocnych, jeśli są sypkie jakieś to je skuć i położyć nowe w celu wyrównania powierzchni. Skuć należy tynki gipsowe przed połozeniem multipora. Jeśli są tynki cementowo-wapienne i są suche to można kleić tylko specjalną do tego zaprawą lekką multipor.

Wszystko jest na tej stronie:

http://www.ocieplenieodwewnatrz.pl/pytania-o-multipor/

No dobrze by było jak byśmy wiedzieli co to za tynki. Są to drogie materiały i ja osobiście wolałbym to mieć zrobione jak należy.

Tu jest odp co do tynków gipsowych i multipora:

W przypadku przyklejania płyt Multipor do ścian otynkowanych tynkiem gipsowym, zalecamy skucie tego tynku i wyrównanie powierzchni ściany po skuciu przed przyklejaniem tynkiem cementowo-wapiennym. Zalecamy to postępowanie ze względu na ryzyko osłabienia przyczepności warstwy zaprawy cementowej Multipor do tynku gipsowego poprzez możliwość jego pęcznienia (powstawanie cząstek etryngitu).