Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o pomoc. Multipor

JestemKobieta

Recommended Posts

Pomysl, ze styropianem nie jest zly.

Deski bym sciagnal. Na kazda plyte styropianu dookola warkocz pianki i krzyzyk i kleimy do stropu.

Zwroc uwage aby boki plyt styropianu byly rowniez opiankowane kiedy kleimy plyte sasiadujaca z sciana.Kazdy bok plyty rowniez powinien byc sklejony z bokiem kolejnej plyty.

Pozniej klej siatka i bielimy strop.

Dosc dobrze temu sie przygladaj i popros aby bylo zrobione tak jak Ty prosisz. No chyba, ze masz ekipe, ktorej ufasz.

Jaka grubosc: z 10 - 15 cm.

Jesli tynki zostana skute warto sciany opalic palnikiem i spryskac siarczanem miedzi do dostania na znanym portalu aukcyjnym.

Generalnie uwazam, ze moglas najpierw zapytac niz kupowac te plyty multipor. Nie, ze sa zle, mozna bylo lepiej i taniej.

Pozdrawiam

Witam, jestem osobą młodą i na dodatek kobietą więc myślę że tu znajdę pomoc, rady. Kupiłam ok. 200szt multiporu 5 cm i kilkanaście 3cm na wnęki okienne.. I mam kilka pytań.. Jak mam przygotować ścianę? Zdrapałam dużą część farby (3 warstwy- prawie miesiąc ja zdzieram) ale jest jeszcze napisane że tynk trzeba też ściągnąć (?) W multipor na ścianie miałam też puścić rurki do ogrzewania podłogowego ( są to ściany dwie zewnętrzne x 2) Czy warto? Czy ma to jakikolwiek sens? Na ścianach pojawiła się wilgoć.. Jest to dom a mieszkanie znajduje się na parterze i wcześniej też była tu wilgoć nowe panele zostały zerwane i została wykopana piwnica by wilgoć zmniejszyć ale nie dało to zbyt dużych efektów ponieważ po 4 latach panele są znowu do wymiany.. :bash:

Bardzo proszę więc Panów o rady.

Dzień dobry, prosimy o kontakt z naszą infolinią: 801 122 227. Jeśli chodzi o mineralne płyty izolacyjne Multipor, to wiele informacji znajdzie Pani na stronie: http://www.ocieplenieodwewnatrz.pl/pytania-o-multipor/

Znajdziemy tam odpowiedź na podobne pytanie:

Płyty Multipor muszą być przyklejane całopowierzchniowo do równej powierzchni wykończonej tynkiem cementowym, cementowo-wapiennym. W przypadku tynków czysto wapiennych należy sprawdzić parametry techniczne konkretnego materiału, aby decydować o możliwości przyklejania na ten rodzaj mineralnego tynku płyt Multipor.

Zachęcamy do kontaktu, w przypadku bardziej skomplikowanego problemu, skontaktujemy Panią z naszym Product Managerem.

Pomysl, ze styropianem nie jest zly.

Deski bym sciagnal. Na kazda plyte styropianu dookola warkocz pianki i krzyzyk i kleimy do stropu.

Jeśli to zrobię to na jaki efekt mogę liczyć? Mogę dodatkowo dodać że panele będą 12mm, myślę by pod panele podłożyć podkład pianomat 4mm i folie paroizolacyjna aluminiową czy dzięki temu będę mieć choć trochę cieplejszą podłogę? Proszę o odpowiedz ponieważ sama wymiana paneli jednego pokoju będzie mnie kosztować troszkę ponad 4 tyś.

Na co mozesz liczyc, na to, ze za rok czy dwa nie bedziesz musiala znowu zmieniac paneli.

I Twoje rachunki beda na pewno mniejsze.

Mam nadzieje, ze ta piwnica nie jest ogrzewana (powinienem o to zapytac na poczatku)

Wspominalas cos o podlogowce ? Czy ona bedzie wszedzie ?

Jesli tak to nie widze sensu stosowania pianki, ktora jest izolatorem.

Pozdrawiam

Edytowane przez zeusrulez

• 2 weeks później...
Hm, piwnica nie jest ogrzewana. Rurki do podłogówki na ścianach (zewnętrznych) wewnątrz multiporu.. Czyli ocieplenie styropianem nie da mi nic a nic dla choć trochę ciepłej podłogi? Poza tym tych desek nie da się ściągnąć ponieważ na nich jest wylany beton i to co przeciekło zostało pociągnięte po suficie. Czy można na to położyć styropian?

Generalnie uwazam, ze moglas najpierw zapytac niz kupowac te plyty multipor. Nie, ze sa zle, mozna bylo lepiej i taniej.

Pozdrawiam

Co ma na myśli autor pisząc lepiej i taniej. Bede chciał użyć tych bloczków do ocieplenia pokoju od północnej strony budynku gdyż tez zbiera mi się delikatna pleśń w rogach pokoju. Budynek nie jest ocieplony i przez ileś tam lat na pewno nie bedzie wiec muszę się ratować multiporem.... Chyba, że jest inne rozwiązanie jakieś lepsze i tańsze jak pisze autor Pozdrawiam

JestemKobieta

Gdzie ja napisalem, ze nic nie da ? Jakby nic nie dalo to bym Ci nie pisal co masz robic ;)

Oczywiscie, ze bedzie cieplejsza podloga. W tym momencie masz tak zbudowany ten strop jak podloga na gruncie ale bez izolacji. Ciagle te 8 - 10 stopni od dolu.

Wszystko co moze odpasc od tych desek usunalbym i do roboty.

Tez warto poszukac tu na forum ranking pianek, ktore wykonawcy polecaja.

Gdzies widzialem . . .

Pozdrawiam

Edytowane przez zeusrulez

• 8 months później...