tomek84 14.12.2015 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Witam Mam wydane warunki przyłączenia do sieci gazowej. Jednym z punktów jest: 20. Realizacja przyłączenia do sieci gazowej może nastąpić po zawarciu Umowy o przyłączenie na pisemny wniosek Klienta i otrzymaniu na rzecz PSG sp. z o.o. Oddzia ł w Tarnowie zgód właścicieli działek, przez które przebiegać będzie gazociąg i przyłącze, będących we władaniu osób trzecich. I tutaj pojawia się pytanie i problem. Gaz będzie ciągnięty z działki, która jest drogą dojazdową do mojej i innych posesji (zabudowane są tylko 2 działki bliżej drogi głównej).Obecna sieć gazowa sięga do około połowy tej drogi (ok. 80 metrów), dalej 80 metrów trzeba pociągnąć. Pytanie brzmi: kto będzie organizować te zgody? Czy zakład musi to zorganizować we własnym zakresie, czy muszę to zrobić ja.Oczywiście nie pytam bez powodu, bo mam problemy z jednym współwłaścicielem.Właścicieli drogi jest kilku, z czego ja mam 6/10, czyli ponad połowę.Jest problem z uzyskaniem zgody od jednego, którego działka przylega do mojej (ma 1/10 części).Zapobiegawczo chciałem od niego zdobyć zgodę na wszystkie przyłącza, najpierw deklarował zgodę, ale jak przyjechałem z papierami to jego żona wyskoczyła z domu i powiedziała, że męża nie ma, a poza tym na nic się nie zgadza i nigdy nie zgodzi.Jest to typowa ludzka złośliwość, bo przecież w niczym im ten gazociąg nie przeszkodzi, a wręcz przeciwnie - to ja robię gaz, wodę, 100 metrów drogi na własny koszt, a oni potem z tego będą korzystać (ich działka jest niezabudowana) albo sprzedadzą działkę za większe pieniądze, kiedy wszystko jest już zorganizowane. Od owego współwłaściciela mam natomiast zgodę na prowadzenie wody i kanalizacji (stosowny papier dostałem od osoby od której kupiłem działkę, więc tutaj jest łatwiej), ale niestety ns tym papierze jest wspomniana tylko woda i kanalizacja, nie ma mowy o gazie i prądzie.Od reszty współwłaścicieli mam stosowne zgody. I teraz co polecacie: 1. Zakład zorganizuje zgody we własnym zakresie (pewnie mało prawdopodobne)2. Próbować dogadać się z sąsiadem (co jest moim zdaniem niemożliwe - próbowałem), z tego co zrozumiałem od innych to pewnie byliby skłonni się zgodzić, ale za b. duże pieniądze, co oczywiście nie wchodzi w grę, choćby z powodu takiego, że takie mam zasady3. Iść od razu do sądu po stosowne rozstrzygnięcie, tutaj nie mam wątpliwości, że bym wygrał, z wielu powodów. Martwi mnie tylko kwestia czasu, bo to też istotne.4. Upierać się, że jest to czynność nie przekraczająca zwykłego zarządu, a jako, że mam 60% udziałów (a dysponuję zgodą udziałowców w 90%), to mogę rządzić i decydować. Proszę o porady Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek84 14.12.2015 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Z tego co się już zorientowałem, to o prąd nie mam się co martwić, bo zakład energetyczny ma obowiązek mnie podłączyć, więc to oni mają się martwić.O wodę się nie martwię, bo mam zgody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts