Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

którędy ciągnie zimno?

jacek.zoo

Recommended Posts

mam takie pytanie, skad moze mi ciagnac zimnem, bo mam dom parterówke http://pracownia-projekty.dom.pl/d5_...garazem_ce.htm

ostatnio zauwazyłem ze podłoga przy scianie jest wyraznie chłodniejsza, najbardziej w pomieszczeniu 6, bo to jest sciana w która najbardziej wieje wiatr. fundamenty mam ocieplone 8cm styrodur na pianke, pózniej listwa startowa i wełna fasrock LL 15cm, klejona na grzebien do porothermu 25cm. raczej nie ma któredy zeby wiatr wiał po scianie bo sam kłądłem wełne i dociskałem do sciany. mozliwe ze listwa startowa az tak wychładza?? pod wylewka jest 10cm styro dach podłoga, 2x5cm, i tez bardzo dokłądnie ułożone bo sam kładłem

generalnie w domu jest ciepło, i mało gazu mi idzie, jednak troche mnie denerwuje ta sypialnia ze jest chłodniej

6 to masz korytarz wg projektu, a wylewka była dylatowana od porothermu ? bodaj paskiem 2cm izolacji do okoła.

Może szczeliny między wełną, porotherm nie jest jakoś rewelacyjnie szczelny. żeby tak było, trzeba by każdą spoinę szpachlować łącznie z zamkami.

Gdzieś jest szczelina i może wchodzić wiaterek... ewentulalnie termowizja ..

Lub ewentulanie obrzęd gromniczy.

6 to masz korytarz wg projektu, a wylewka była dylatowana od porothermu ? bodaj paskiem 2cm izolacji do okoła.

Może szczeliny między wełną, porotherm nie jest jakoś rewelacyjnie szczelny. żeby tak było, trzeba by każdą spoinę szpachlować łącznie z zamkami.

Gdzieś jest szczelina i może wchodzić wiaterek... ewentulalnie termowizja ..

Lub ewentulanie obrzęd gromniczy.

na telefonie nie wyswietla mi sie rzut projektu, chodzi o pokoj calkiem na koncu po prawej stronie, obok tarasu. Tylko ten pokoj jest dalej wysuniety o 2m bo jest dolozone jedno pomieszczenie. Miedzy wylewka a porothermem jest 2cm styro. Co to obrzed gromniczy?

Teraz jest chyba najlepsza pogoda na wykonanie termowizji prawda to?

Porotherm wiem ze nie jest szczelny, ale welne jak ukladalismy to byla dociskana jedna do drugiej ponadto na koniec popiankowalem wszystkie szczeliny. Niby izolacja dobrze zrobiona a tu takie kuku

Podejdź do tego bardziej globalnie....jak jest zima to musi być zimno.

Podłogę przy ścianie masz chłodniejszą zawsze (chyba że podłogówka). I to jest jak najbardziej naturalne. Na poziom tego zimna wpływa wszystko (jakby to była kuchnia i gotowanie to cieplej, jak pokój z małym grzejnikiem i nieużywany w dzień to zimniej.

Przyczyny.

Zbyt wysoki cokół.

Niedkoładność przejścia styroduru w wełnę. (Listew startowych nie powinno się dawać, ten kto to wymyślił pewnie kleju nie widział)

Zbyt mału grzejnik w pomieszczeniu albo źle usytuowany.

Podejdź do tego bardziej globalnie....jak jest zima to musi być zimno.

Podłogę przy ścianie masz chłodniejszą zawsze (chyba że podłogówka). I to jest jak najbardziej naturalne. Na poziom tego zimna wpływa wszystko (jakby to była kuchnia i gotowanie to cieplej, jak pokój z małym grzejnikiem i nieużywany w dzień to zimniej.

Przyczyny.

Zbyt wysoki cokół.

Niedkoładność przejścia styroduru w wełnę. (Listew startowych nie powinno się dawać, ten kto to wymyślił pewnie kleju nie widział)

Zbyt mału grzejnik w pomieszczeniu albo źle usytuowany.

Podlogowki nie mam, jest parkiet. Cokol ma 30cm, grzejnik pod oknem. Co prawda mial byc grzejnik grubszy bo 22, a przez przypadek zamowilem 21, ale i tak na piecu mam ustawione na pol gwizdka bo jest za cieplo, takze przy tych temperaturach to ze jest cienszy nie ma znaczenia. Mozliwe ze z ta listwa jest kaszana, bo fakt faktem jak kleilem welne to dociskalem od gory ale jak gdzies sprezynowala to mogko uniesc welne. Chyba jednak zrobie termowizje, bo poki nie mam docelowego tynku tylko siatke z klejem to moge cos poprawic jeszcze

A pytanie, pewnie jest dylatowany taras od konstrukcji, podejrzewam na 90% że jest dylatowany..

Czy listwa startowa może takie kuku robić ? zależy, raz jak się zdziwiłem - kiedy w otworze po mocowaniu grzejnika wiało ..

przecież jest 28cm max'a w poprzek / pustka powietrzna, fakt że nie tynkowany, ale nigdzie nie ma wyraźnej szczeliny.

Obrzęd gromniczy - jak wieje .. to coś co kopci / świeci płomieniem pokaże gdzie jest ruch powietrza.

A może szukamy gdzie nie potrzeba .. HS czy jak to zwał .. tj okno szczelne ? dobrze ustawione .. był chyba w maju artykuł o domu ..

"energooszczędnym" gdzie po teście szczelności wyszło 4 wymiany . a miało być koło 1,3 .. właśnie nieszczelności na oknach tarasowych ..

Oczywiście można doszczelniać jeśli masz WM, jeśli kominową wentylację, to można doszczelniać tylko do punku - kiedy wilgotność osiągnie max 60% przy +20 .. później mogą być kłopoty z kondensacją.

Termowizja też pomoże wyłapać nieszczelność przy oknach ..

Listwa startowa sama w sobie nie hest zła, tylko co sie dzieje z ociepleniem nad nią i bardziej pod nią, tam często są błędy wykonawcze , zaniedbanie czy przeoczenie.

Wysokość cokołu, znaczy nie ile nad ziemię wystaje tylko ile elewacja schodzi poniżej poziomu zero.

U mnie na podlasiu istatnio 8cm styroduru kładłem jakieś 10 lat temu...przejżyj dokładnie sytuacje pod listwą a jak masz dojscie do kamery to sprawdź i bedziesz widział czy to elewacja czy zła cyrkulacja w środku

Opisze jak to mam zrobione, tu gdzie nie ma tarasu, jest sciana fundamentowa oklejona styrodurem, zasiagniete klejem i siatka. Na to poszla pozioma izolacja i porothermy. Listwe krecilem przy samej scianie funamentowej i welne ukladalem na scisk i w dol i kazda do siebie. Od wewnatrz patrzac na chudziaku czyli poziom styroduru poszlo 2x5cm styro, wylewka podajze 7 cm i parkiet 2cm. Czyli ten cokol z tego co rozumiem jest 19cm? Od zera do gornej krawedzi styroduru.

Tam gdzie jest taras, sciana fundamntowa oklejona 8cm styroduru, klej z siatka do tego dostawiony taras. Wymurowany do poziomu chudziaka i tez zalany chudziak. Jak robili wylewki to wysokosc usupelnili styro i wylali wylewke ze spadem na zewnatrz. Miedzy wylewke a porotherm dalem 8 albo 10cm styroduru, pozniej ucialem rowno z wylewka. Welne elewacyjna stawialem na wylewke (pierwsza warstwa welny cieta pod katem zeby zgubic nachylenie tarasu). Drzwi tarwsowe to zwykle dwuskrzydlowe, nie hs. Krecone kotwami do sciany, pod spodem takie ala poszerzenie z drewwnianej belki z feezem zeby wszedl niski prog, a podxspod styrodur opiankowany dookola.

Chyba zrobie badanie kamera, ale rozwazam tez mozliwosc ze jakos dziwnie powietrze krazy wew budynku bo nie mam nigdzie drzwi, beda za misiac, i nie ma jeszcze grzejnikow w pokoju od ulicy i tu obok malego wc przy wejsciu, i czuc ze chlodniejsze powietrza stamtad krazy. Ale termowizje zrobie bi na wiosne chce elewacje zrobic, ew poprawki zostana zakryte

jaki to dokładnie dom? link jest do kitu, nie prowadzi do zadnego konkretnego projektu.

link dodawałem na telefonie, wklejam jeszze raz:

http://pracownia-projekty.dom.pl/d5_dominik_z_garazem_ce.htm

tam gdzie pomieszczenia 6,7,8 dom jest przedłużony o 2m, w salonie zamieniona miejscami witryna z drzwiami balkonowymi, wyjscie obok kominka, przy stole witryna, i po lewej stronie stolu dolozona jeszcze druga witryna, pod katem prostym do tych drzwi co sa na rzucie

łazienka nr 11, spłycona o polowe, miedzy wiatrolapem nr 1 a holem nr 2 nie ma drzwi. grzejniki których brakuje beda dolozone w pkoju nr 10, i w tym miejscu gdzie miała byc łazienka nr 11, tak jakby z drugiej strony sciany na której jest szafa w wiatrolapie

Edytowane przez jacek.zoo

• 2 weeks później...
Kupiłam fajny termometr laserowy w postaci pistoleciku, pomarańczowy, na alle..

Fajna sprawa i kapcie mi spadły, gdy sprawdziłam domek Rodziców i jeden ciągle zimny pokój...

Zakupiony termometr jest prawdopodobnie pirometrem.

Czujnik reaguje na natężenie promieniowania elektromagnetycznego w zakresie długości fali kilku-kilkunastu mikrometrów.

Laser jest tylko wskaźnikiem środka okręgu pomiarowego.

Wskazywana temperatura jest średnią z wnętrza okręgu pomiarowego.

pole widzenia pirometru.jpg

Jak kapcie Ci spadły to znaczy, że nawet średnia temperatura nie była za ciekawa.

Pozdrawiam

GREGOR

• 4 weeks później...

No nie wiem, mierzyłem pirometrem temperatury, ścian, okien, itp... Dokładność pomiaru +/- 2,5 0C, pirometr kalibrowany, sprawdzany.

Najzimniejsze są okna dachowe, przy temp zewnętrznej -5 C temperatura gumy w narożnikach szyba/skrzydło nawet - 2 C ! Temperatury w szczelinach skrzydło / ościeżnica około 1 C ... nie wiem jak te termometry działają, ale zmierzona temperatura gruntu, muru, dachu wynosiła - 14 C, przy temperaturze powietrza - 5 C ... nie rozumiem szczególnie, że w dzień było słonecznie i grunt powinien jak już to być nagrzany a nie zimniejszy ?! ....