Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zx100

Recommended Posts

Xesxpox napisał:
Witam

Na pierwsze fotce to kuchnia?-płytki jakieś 3d? fajnie się zapowiada. Można wiedzieć jaki alarm kupiłeś, czujki, manipulator itd?

Tak, to kuchnia ze zwykłymi płytkami, wygadają lepiej niż się spodziewałem.

http://www.opoczno.eu/produkty/plytka/tshow/__pl__tiles__show__108/

Przed chwilą zamówiłem elementy do alarmu, dostałem listę od instalatora, na zakupach w necie zaoszczędziłem 1500 zł w stosunku do cen z oferty.

Edytowane przez PaRa

• Odpowiedzi 823
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Xesxpox napisał:
ja mam tą samą centralę, tylko ja kupiłem czujki satela topaz pet i cobal pro- co cię skłoniło do bosha? Manipulator zaszalałeś;) Piloty te dedykowane do abaxu?

Był u mnie instalator, obejrzał budynek, położone kable i takie elementy mi dobrał. Nie znam się na tym zupełnie i dlatego zdałem się na niego. Manipulator wybrałem taki, bo mam podobny do ręku i był najmniejszy. Ja chciałbym jak najprostszy system, jakbym nie miał położonych kabli to bym alarmu nie robił.

Xesxpox napisał:
jaką ma wadę ten moduł? Integra 128wrl ma ten moduł wbudowany

Ok,to przepraszam,myślałem ze wtedy ten moduł dokupiłem.

Żle napisałem.Wady nie widzę w module,tylko problemy z kartami prepaid które mi blokowali. Podobno system widzi w czym siedzi karta,mimo że były załadowana dość dużymi kwotami i z ważnościami na rok.

lambert86 napisał:
Pawle pytanie jeszcze mam odnośnie rolet zewnętrznych. Sprzedawca okien zaoferował marki portos.

Pytanie jak je ocenisz? czytam opinie i są podzielone. pytanie czy wziąłbyś je drugi raz? Jak jakościowo one wychodzą?

Ja mam właśnie Portos, roleta jak roleta - aluminium z pianką w środku, nie mam porównania z innymi.

O ile dobrze pamiętam, to większym problemem były silniki niż sama roleta, na razie miałem 1 problem - był bardzo silny watr i padał deszcz, woda była na rolecie a ta została zwinięta i zamarzła w skrzynce. Przy rozwijaniu był problem, przyjechał człowiek i naprawił w ramach gwarancji. Ja mam silniki Somfy sterowane radiowo, w przypadku problemów, jeśli są jakieś opory rolety silnik nie pracuje na siłę, to takie zabezpieczenie.

Edytowane przez PaRa

pagu napisał:
Jak oceniasz swojego AirPack 300 jak pracował w te mrozy i ile kosztował Cię .

W mrozy nie pracował, albo pracował w opcji " pusty dom " bo jeszcze nie mieszkam i szkoda mi energii na ogrzewanie i wentylację. Moim zdaniem jest ok, bo nic się z nią nie dzieje i nie ma z nią problemów, wszystko wyjdzie jak będę mieszkał. Fajna, rzecz, że jak ja się wyłącza to wypluwa całą wilgoć żeby nie zamarzła, a jak jest woda to znaczy że chyba działa.

Prace wykończeniowe cały czas trwają :

- kuchnia - przyklejone płytki i płyta KG, trzeba jeszcze " obrobić " okno, popracować gipsem i pomalować, dodatkowo drobne prace z elektryką i kuchnia będzie gotowa na montaż kuchni.

1f04895779d7d569med.jpg

- człowiek od parkietu czeka na sygnał, okazało się, że będę miał deska o szerokości 18 cm w cenie 14 ( jest już gotowa, producent dostał zaliczkę i wyprodukował, a klient nie odebrał towaru ) zdecydowałem się na listwy przypodłogowe drewniane w salonie, sieni i korytarzu.

- w tym tygodniu może pojawi się alarm

- cały czas trwają prace na 2 łazienką; zrobiona jest podłoga, zabudowa stelaża WC, część ceramiki na ścianach. Zamówiłem baterię i grzejnik, wanna czeka na montaż.

stalowarurafi6 napisał:
Gratuluję efektów i tempa działania. Ja też będę próbował odbiór zrobić w tym roku, sam akt wprowadzenia sie może być później :). Podoba mi się, co udało Ci się osiągnąć!

Dziękuje za dobre słowo, u mnie odbiór był konieczny ze względu na dotacje do pompy ciepła. W tym momencie mam odbiór częściowy, tylko dom a wniosek był na dom i budynek gospodarczy ( będzie musiał powstać, bo potrzebuję miejsca na graty ).

Dziś na budowie były załatwiane 2 reklamacje :

1 - miałem wklejone lustro, okazało się że na lustrze są niewielkie skazy, przy okazji montażu podrapano ścianę i zostawiono odcięty kawałek szkła, który bardzo zainteresował mojego syna. Firmę już prawie przekreśliłem, ale dziś pojawił się człowiek, pobił lustro i wklei nowe w ramach reklamacji, przy okazji zrobił pomiar lustra do 2 łazienki.

2 - pojawił się człowiek z firmy Vetrex, powodem była nieszczelność na jednym skrzydle, została ona zlikwidowana przez montażystę. Dziś zostały sprawdzone wszystkie okna, i okazało się, że będą wymienione 4 skrzydła, listwy przyokienne w jednym skrzydle i zmienione dystanse w suwance. Morał z tej wizyty :

- warto kupować dobre produkty, polecane przez użytkowników

- warto też korzystać z usług dobrych ekip montujących okna, przekonał mnie o tym przedstawiciel Vetrex i poziomica - bardzo chwalił finlandie i jego montaż.

Jeśli ktoś zastanawia się jakie okna wybrać, to z pełnym przekonaniem polecam Vertex i przy okazji zakup w firmie Alterdom http://www.alterdom.pl/index.php?id=7&idp=4

Podsumowanie tygodnia :

- prace na 2 łazienka trwają, dotarł grzejnik jednak jednak miał skazę i został odesłany, przy okazji został wymieniony na inny. Na razie nie wyglada to imponująco ale mam nadzieję że do końca marca dom będzie gotowy na przeprowadzkę.

173f7a1e117fe125med.jpg

4fbc67ab4b39ba0amed.jpg

- kuchnia musi być przygotowana do montażu mebli, trzeba jeszcze przygotować ścianę do malowania

51ece93465a750f6med.jpg

Mam już alarm, musiałem wymienić czujkę dymu, piloty i dokupić jeszcze 2 elementy. Jak już wszystko przyjdzie to instalacja będzie zrobiona w 100%.

Przyszedł też uchwyt do TV, zaskakująco dobrze wygląda i wydaje się być solidny.

Podsumowanie tygodnia :

- łazienka cały czas się robi, jest problem z grzejnikim, przyszedł 1 ale miał niewielką skazę, przyszedł 2 trochę szerszy i miał podobną skazę teraz czekam na 3, który podobno ma być sprawdzony przed wysyłką. Problem to też jakieś estetyczne podłączenie grzejnika do podłogówki z opcją grzałki elek., zostaje zamówienie zaworów w necie i czekanie na nie.

a597a6c0008995c7med.jpg

- skompletowałem lub wymieniłem brakujące elementy do alarmu, czekam na instalatora który zamknie temat alarmu. Chciałem spiąć rolety zewnętrzne z alarmem, okazało się, że nie jest to takie proste, bo mam w roletach nowy system sterowania który nie ma jeszcze możliwości współpracy z centralką alarmową. Na razie bawię się wysyłanim SMS do centralki.

- wykonałem test oleju do blatów, szukam koloru który będzie pasował do deski podłogowej, niestety może być z tym problem, w tym momencie podoba mi się ten ciemniejszy. Olej będzie na blatach, parapecie w kuchni, kominku i szafkach w łazienkach.

f691a60cea52e7famed.jpg

- w tym tygodni ma się zacząć montaż kuchni, jak tylko będzie zamontowana ma wchodzić ekipa od deski podłogowej i listew przypodłogowych

Myślę, że święta Wielkanocne w nowym domu są realne.

Edytowane przez PaRa

pagu napisał:
Deska podłogowa jakiej firmy ? Też planuję deskę w całym domu na ogrzewanie podłogowe :yes:

Będę miał z tej firmy :

http://zlotysek.com.pl/deska-podlogowa-warstwowa-debowa.html w lakierze PERŁA MAT

polecał mi ją człowiek, który robił mi parkiety jeszcze w Białymstoku. Mam nadzieje, że wejdzie zaraz po montażu kuchni.