PaRa 23.08.2017 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2017 mam pytanie odnośnie ogrodzenia. Rozumiem że pod bramą i furtką nie robiłeś fundamentu? Na jaką wysokość ponad poziom ogrodu wychodzi fundament? Są jakieś zasady odnośnie tego? U mnie na początku była kostka i część płotu, a ogrodzenie frontowe było dostosowane do istniejących już elementów. Polecam na początku zrobić ogrodzenie, potem ułożyć kostkę ( lub coś innego ) i na koniec ogród. Z boku i tyłu domu mam ogrodzenie systemowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 08.09.2017 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2017 Witaj, nie doszukałem się czym gruntowaleś tynki przed malowaniem docelową farbą?może snieżką gruntujacą? Przymierzam się własnie, ale przeraza mnie watek o śmierdzącej farbie śnieżki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brysia8 08.09.2017 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2017 Nie do mnie pytanie, ale odpowiem - my gruntowaliśmy właśnie śnieżką gruntującą białą- wszystko było OK. Kupowaliśmy w składzie w Gardawicach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 08.09.2017 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2017 Witaj, nie doszukałem się czym gruntowaleś tynki przed malowaniem docelową farbą? może snieżką gruntujacą? Przymierzam się własnie, ale przeraza mnie watek o śmierdzącej farbie śnieżki... Gruntowałem produktem od kolegi z forum, farbą gruntującą : http://chems.pl/produkty/farby-i-grunty/ Dziś kupiłbym normalny grunt, np. ten http://www.ceresit.pl/pl/products/grunty/ct-17.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 10.09.2017 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2017 (edytowane) W ostatnim czasie niewiele u nas się dzieje, raz że pilne i niezbędne do codziennego życia rzeczy zostały już wykonane a dwa, że brakuje motywacji i chęci. Posiadanie domu i ogrodu powoduje potrzebę posiadania rzeczy do ich obsługi, za jakiś czas muszę rozwiązać problem przechowywania. Planowany taras drewniany, elewacja i zadaszenie wejścia będą wykonany na wiosnę, zimą będę miał czas aby na znalezienie wykonawcy, zakup drewna i jego impregnację / zabezpieczenie. TRAWNIK - sprawdza mi się kosiarka wrzecionowa / bębnowa, moja jest raczej ciężka i ma walec, dlatego trawnik po skoszeniu wygląda trochę jak boisko - zakupiłem siewnik Gardena 300 do rozsiewania nawozów, - http://www.gardena.com/pl/lawn-care/spreader/classic-siewnik-uniwersalny-300/ - dotarł nawóz YaraMila™ Complex 25 kg, ale w tym roku raczej już go nie użyję - http://www.yara.pl/crop-nutrition/products/yaramila/6114-yaramila-complex-Remove/ - zakupiłem nożyce do trawnika, w miejscowym sklepie ręczne i z gazetki promocyjnej elektryczne za 59 zł, na razie się sprawdzają - http://www.jula.pl/catalog/ogrod/maszyny-ogrodowe/maszyny-do-przycinania/akumulatorowe-nozyce-do-trawy/akumulatorowe-nozyce-do-trawy-i-krzewow-721479/ Siewnik kupiłem, bo po ręcznym dozowaniu nawozu na trawniku pojawiły się plamy, mam nadzieje, że uszkodzenie trawnika nie jest mocne i z czasem się zregeneruje. Trawnikowy plan na przyszły rok to kupno kilku worków ziemi i uzupełnienie newralgicznych miejsc ( łączenie trawnika z kostką brukową i palisadą, okolice zraszaczy ) czyli wszędzie tam gdzie trawa jest słaba lub miała mało ziemi aby się zakorzenić, mam jeszcze nasiona i myślę że nic im nie będzie. Tak będzie wygląda dom z tej perspektywy, czekam na bukszpany, które pojawią się pomiędzy chodnikiem do domu a podjazdem do garażu, teraz to miejsce mam wysypane grubym żwirem. Życie zweryfikuje czy potrzebne będą jakieś nasadzenia, aby przysłonić okno na bocznej ścianie, teraz sad jest zielony ale zima zweryfikuje sytuację. Tak wyglądają plamy na trawniku, proszę o radę doświadczonych ogrodników co mam zrobić z takimi miejscami. Edytowane 10 Września 2017 przez PaRa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommygol84 12.09.2017 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2017 Witam, Trawnik zmienia całkowicie pogląd na otoczenie domu, brawo za kolejny etap. Mam pytanie czy jesteś w stanie oszacować ile wyniosło Cie zrobienie trawnika za 1m2. Czeka na mnie około 1000m i jestem ciekaw czy to bardziej 10k zł czy dużo grubiej. P.S. Ekipa od elewacji mega, robota wykonana bez żadnych problemów. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 12.09.2017 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2017 Witam, Trawnik zmienia całkowicie pogląd na otoczenie domu, brawo za kolejny etap. Mam pytanie czy jesteś w stanie oszacować ile wyniosło Cie zrobienie trawnika za 1m2. Czeka na mnie około 1000m i jestem ciekaw czy to bardziej 10k zł czy dużo grubiej. P.S. Ekipa od elewacji mega, robota wykonana bez żadnych problemów. pzdr To fajnie, że ekipy spełniają nie tylko moje oczekiwania, która z " moich " ekip robiła też u CIebie ? Trawnik 1000 m2 to spore koszy i dużo pracy w przyszłości, samo założenie to około 12 zł za m2 plus siatka na krety, system nawadniania, ziemia, nawóz, nasiona. I zakup narzędzi : siewnik do nawozów, kosiarka, grabie i pewnie inne, a narzędzia też zajmują miejsca i trzeba je gdzieś trzymać. U mnie mam 280 m2 trawnika, i trochę czasu jego obsługa zajmuje, w przyszłym roku będzie łatwiej i w tym momencie jest to dla mnie przyjemność. Z 1000 m2 to już może być przykry obowiązek, ja bym się w taki duży trawnik nie pchał, pomyślałbym o jakiś wysepkach z kamieni, krzewach itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 13.09.2017 00:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 Polecam wątek do przejrzenia a propos trawnika http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164556-klub-przekszta%C5%82caj%C4%85cych-TRAWNIKI-w-pi%C4%99kne-ogrody-czyli-ogr%C3%B3d-nowoczesny&p=7476420#post7476420 Trawnik to zawsze przykry obowiązek niestety. Kosztuje nie tylko założenie. Woda, nawozy, odchwaszczanie, paliwo do kosiarki, aeratora, wertykulatora. Kupa nudnej, stresującej pracy. Bywają też przykre niespodzianki. Kret nie pracuje, bo jest siatka, więc mogą pojawić się pędraki i zniszczyć korzenie traw. Znajomi 4 lata temu wymienili ponad 1000 metrów trawnika. Po zimie często trawnik atakuje śniedź pośniegowa. Ciężko potem taki trawnik doprowadzić do zdrowego wyglądu. Teraz ciągle pada i nie da się skosić trawnika. Przerośnie, po koszeniu będzie obrzydliwy. Idzie jesień, a z nią grabienie liści To żebyście się Panowie nie cieszyli za bardzo trawnikiem. Naprawdę lepiej jest zrobić przemyślane nasadzenia, które będą cieszyć oko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommygol84 14.09.2017 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2017 To fajnie, że ekipy spełniają nie tylko moje oczekiwania, która z " moich " ekip robiła też u CIebie ? Trawnik 1000 m2 to spore koszy i dużo pracy w przyszłości, samo założenie to około 12 zł za m2 plus siatka na krety, system nawadniania, ziemia, nawóz, nasiona. I zakup narzędzi : siewnik do nawozów, kosiarka, grabie i pewnie inne, a narzędzia też zajmują miejsca i trzeba je gdzieś trzymać. U mnie mam 280 m2 trawnika, i trochę czasu jego obsługa zajmuje, w przyszłym roku będzie łatwiej i w tym momencie jest to dla mnie przyjemność. Z 1000 m2 to już może być przykry obowiązek, ja bym się w taki duży trawnik nie pchał, pomyślałbym o jakiś wysepkach z kamieni, krzewach itp. Tynkarz + Elewacja i z obu ekip jestem mega zadowolony. Z trawnikiem to przynajmniej mam już jakiś obraz jak to się kształtuje, mam nadzieję że po kostce, obrzeżach itp to 1000m mi zmaleje. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 17.09.2017 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Z tego co pamiętam, jedn. zewn. PC masz na ścianie jednej z sypialni? Jeżeli tak, to czy w tej sypialnie jest zupełnie niesłyszalna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 17.09.2017 17:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2017 Z tego co pamiętam, jedn. zewn. PC masz na ścianie jednej z sypialni? Jeżeli tak, to czy w tej sypialnie jest zupełnie niesłyszalna? Nie dokładnie, jednostka zewnętrzna jest za ścianą pomieszczenia, które ma być w przyszłości garderobą. W przylegającej do niej sypiali nikt nie mieszka na razie, ale w budynku ani razu nie słyszałem jednostki zewnętrznej. Jedna oznaka pracującej pompy to chłodniejsze powietrze wokół jednostki zewnętrznej, kiedy grzeje CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 26.09.2017 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 W ostatnim czasie niewiele u nas się dzieje, raz że pilne i niezbędne do codziennego życia rzeczy zostały już wykonane a dwa, że brakuje motywacji i chęci. Posiadanie domu i ogrodu powoduje potrzebę posiadania rzeczy do ich obsługi, za jakiś czas muszę rozwiązać problem przechowywania. Planowany taras drewniany, elewacja i zadaszenie wejścia będą wykonany na wiosnę, zimą będę miał czas aby na znalezienie wykonawcy, zakup drewna i jego impregnację / zabezpieczenie. TRAWNIK - sprawdza mi się kosiarka wrzecionowa / bębnowa, moja jest raczej ciężka i ma walec, dlatego trawnik po skoszeniu wygląda trochę jak boisko - zakupiłem siewnik Gardena 300 do rozsiewania nawozów, - http://www.gardena.com/pl/lawn-care/spreader/classic-siewnik-uniwersalny-300/ - dotarł nawóz YaraMila™ Complex 25 kg, ale w tym roku raczej już go nie użyję - http://www.yara.pl/crop-nutrition/products/yaramila/6114-yaramila-complex-Remove/ - zakupiłem nożyce do trawnika, w miejscowym sklepie ręczne i z gazetki promocyjnej elektryczne za 59 zł, na razie się sprawdzają - http://www.jula.pl/catalog/ogrod/maszyny-ogrodowe/maszyny-do-przycinania/akumulatorowe-nozyce-do-trawy/akumulatorowe-nozyce-do-trawy-i-krzewow-721479/ Siewnik kupiłem, bo po ręcznym dozowaniu nawozu na trawniku pojawiły się plamy, mam nadzieje, że uszkodzenie trawnika nie jest mocne i z czasem się zregeneruje. Trawnikowy plan na przyszły rok to kupno kilku worków ziemi i uzupełnienie newralgicznych miejsc ( łączenie trawnika z kostką brukową i palisadą, okolice zraszaczy ) czyli wszędzie tam gdzie trawa jest słaba lub miała mało ziemi aby się zakorzenić, mam jeszcze nasiona i myślę że nic im nie będzie. Tak będzie wygląda dom z tej perspektywy, czekam na bukszpany, które pojawią się pomiędzy chodnikiem do domu a podjazdem do garażu, teraz to miejsce mam wysypane grubym żwirem. Życie zweryfikuje czy potrzebne będą jakieś nasadzenia, aby przysłonić okno na bocznej ścianie, teraz sad jest zielony ale zima zweryfikuje sytuację. Tak wyglądają plamy na trawniku, proszę o radę doświadczonych ogrodników co mam zrobić z takimi miejscami. Mam podobny problem, ale zdaje się że kolejne nawożenie pomału rozwiązuje problem plam. Pomału zanikają. Rezultat po niecałym tygodniu od nawożenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 26.09.2017 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 To samo u mnie było, trawa co prawda zwykła parkowa bo wiecej cienia jest, ale jak nie sypałem nawozu trawa wygladała jakby podsychała i coś ją przypiekło. Po nawozie zdecydowanie poprawa. Na zimę już trawa podsypana mieszanką jesienną. Na wiosnę kupuje worek polecanej mieszanki nawozu przez jednego forumowicza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 27.09.2017 16:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Będę musiał kupić kilka worków ziemi pod trawnik, i rozsypać ją w kilku miejscach ( przy kostce brukowej ). Widzę że będę musiał w kilku miejscach zagęścić / dosiać trawę, ale to już pewnie na wiosną. Większość moich problemów to brak nawożenia przed siewem. Zastanawiam się jak chwasty przetrwają zimę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.09.2017 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Ciekawa jestem, kiedy zacznie cię szlag trafiać na ten trawnik. Przy kostce prawdopodobnie beton jest szeroko i dlatego trawa nie rośnie. Może nawet podsypanie ziemi nie pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 27.09.2017 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Ciekawa jestem, kiedy zacznie cię szlag trafiać na ten trawnik. Przy kostce prawdopodobnie beton jest szeroko i dlatego trawa nie rośnie. Może nawet podsypanie ziemi nie pomóc. Zgadza się beton wysysa z gleby wilgoć i trawa nie chce rosnąć. Może lepiej pomyśleć o małych rabatach w tych newralgicznych miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.09.2017 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 (edytowane) Nic nie będzie rosnąć blisko kostki jeśli beton jest za szeroko. Najlepiej to skuć i usunąć, a wzdłuż brzegów założyć border. Edytowane 27 Września 2017 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 27.09.2017 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Ciekawa jestem, kiedy zacznie cię szlag trafiać na ten trawnik. Przy kostce prawdopodobnie beton jest szeroko i dlatego trawa nie rośnie. Może nawet podsypanie ziemi nie pomóc. Na razie walczę o trawnik i nawet to lubię, kosiarka bębnowa jest super, w końcu jest do niej kosz na trawę. Zastanawiam się dlaczego te kosiarki są tak mało popularne ? Masz racje na brzegu kostki jest coś na kształt krawężnika z betonu, i tam gdzie ulewy zmyły ziemię jest słabo. Plan na przyszły rok : - użyć nawozu ( leży w garażu ) - dosiać trawę w miejscach gdzie jest rzadka - przysypać ziemią nasiona i uzupełnić miejsca z widocznym betonem Po ziemię i korę musze wybrać się w okolice Wołomina pestka56 kupowałaś w okolicy suchą brzozę do kominka ? U mnie będzie to palenie rekreacyjne, dla nastroju dlatego chcę kupić z 1-2 m3 dobrego, suchego drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 27.09.2017 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Zgadza się beton wysysa z gleby wilgoć i trawa nie chce rosnąć. Może lepiej pomyśleć o małych rabatach w tych newralgicznych miejscach. U mnie jest system nawaniania, więc na pewno brak wilgoci nie jest problemem. Tam gdzie ulewa zmyła ziemię z betonu nasiona nie miały prawa urosnąć, na 30 mb problem dotyczy kilku miejsc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.09.2017 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Brzozy nie, ale grabinę z nadleśnictwa. Jest lepsza od brzozy, a nawet od dębu. Ale raczej nigdzie już o tej porze roku nie kupisz suchego drewna. Roczne, tak, ale 2-letniego już nie. Mój dostawca ziemi i kory ogłasza się na allegro, że ma sezonowane drewno, ale on jest pod Wołominem i nie wiem ile minimum wozi. Pisze, że sezonowane rok http://allegro.pl/drewno-kominkowe-sezonowane-wyprzedaz-dostawa-i6967749543.htmlKup miernik wilgotności drewna. Są na Allegro, ale są w tej samej cenie są w Leroyu. Tylko sprawdzaj zawsze wbijając kolce w świeżo przerąbane miejsce. Musi być mniej niż 20%, a najlepiej max 18% wilgotności. Trawa potrzebuje tak z 10 cm ziemi, żeby się ukorzenić. postaraj się ten wałek trochę skuć, albo zrób żwirową opaskę ograniczoną od trawnika borderem, np takim http://www.galabord.pl/index3-1-pl.php Bo zawsze będziesz miał kłopot z przesychaniem i widok przy kostce będzie straszył. Kosiarki bębnowe ciągle jeszcze kojarzą się takim prymitywnym bębnem z nożami, który kompletnie budzi zaufania. Nie miały reklamy. Poza tym są jednak dość drogie jak na coś bez silnika. No, i trzeba mieć idealnie wypoziomowaną powierzchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts