pagu 07.01.2017 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Witaj , fajny , konkretny , merytoryczny ,bez zbędnego rozpisywania się dziennik śledzę wpisy z ciekawością napisz mi jak sprawuje się PC przy tych mrozach czy daje radę bez grzałek jaka temp. w domu jestem bardzo ciekaw ponieważ ciągle mam dylemat u siebie gruntowa czy powietrzna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 07.01.2017 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Witaj , fajny , konkretny , merytoryczny ,bez zbędnego rozpisywania się dziennik śledzę wpisy z ciekawością napisz mi jak sprawuje się PC przy tych mrozach czy daje radę bez grzałek jaka temp. w domu jestem bardzo ciekaw ponieważ ciągle mam dylemat u siebie gruntowa czy powietrzna Pompa ciepła ma teraz swoje " dni próby " dziś w nocy tem. spadła podobno do -20*C ( tak twierdzi mój telefon ). Mam taryfę w PGE G12w, i tak ustawiłem PC aby pracowała tylko w tanich godzinach 22-06 i 13-15, w tym momencie grzeje tylko dom, ustawienia są takie, że w budynku koło 10:00 jest około 20*C, ale wszystko zależy też od tego czy działa wentylacja mechaniczna i czy dzień jest słoneczny a rolety podniesione ( zyski słoneczne ). W tym momencie jestem zadowolony z PC i kosztów grzania, około 6 zł za dzień czyli jakieś 150 - 200 zł za miesiąc. Koszt systemu grzewczego z CWU w moim przypadku to 17500 zł ( w tym dotacja 25% ), przy pompie ciepła gruntowej wzrasta koszt inwestycji bo trzeba zrobić dolne żródło, ale COP jest lepszy. U mnie założenie było takie, lepsze parametry budynku i inwestycje w sam budynek ( okna, drzwi, izolacje, wentylacja mech. ) a trochę niższe w żródło ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pagu 07.01.2017 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 (edytowane) Masz w kotłowni bufor do zmagazynowania nadwyżek wody z nocy ? do wykorzystania w czasie drogiej taryfy ? czy w drogiej piec się wyłącza i dom trzyma ciepło ? Edytowane 7 Stycznia 2017 przez pagu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 07.01.2017 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 (edytowane) Masz w kotłowni bufor do zmagazynowania nadwyżek wody z nocy ? do wykorzystania w czasie drogiej taryfy ? czy w drogiej piec się wyłącza i dom trzyma ciepło ? Tak wygląda moje centrum zarządzania : http://images84.fotosik.pl/250/88cdf2f58c0cd117med.jpg PC do ogrzewania budynku, grzanie w tanich godzinach, specjalnie dałem większą grubość wylewki dla zmagazynowania większej ilości energii Zasobnik CWU 250 litrów, woda ogrzewana przez PC do 45*C - docelowo w godzinach 13:00 - 15:00 pompa będzie pracowała w ustawianiu CWU + CO plus pewne jakaś godzinka nad ranem. Pan jest taki, żeby była ciepła wody rano i wieczorem kiedy jest najbardziej potrzebna. Rekuperator, biała rurka kanalizacyjna odprowadza skropliny do kratki kanalizacyjnej Jedna z 2 skrzynek z rozdzielaczami od podłogówki. Edytowane 7 Stycznia 2017 przez PaRa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 07.01.2017 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Heej, a przy dzisiejszych mrozach pompa wydala normalnie czy cos sie z nia dzieje?Jakies defrosty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 07.01.2017 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2017 Heej, a przy dzisiejszych mrozach pompa wydala normalnie czy cos sie z nia dzieje? Jakies defrosty?anie Działa normalnie, defrosty to normalne działanie pompy, daje radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brochas 09.01.2017 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Grzejesz tylko w taniej? Jaką masz krzywą usfawioną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 09.01.2017 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Grzejesz tylko w taniej? Jaką masz krzywą usfawioną Tak, mam taryfę G12W i ustawiłem PC na grzanie w godzinach 13-15 i 22-06. Krzywa out-15/15 in 25/33 w domu koło 20*C tem ustawiona ma 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 11.01.2017 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Trochę się nudzę bo do końca tygodnia zrobiłem sobie wolne. Załatwiam różne rzeczy związane z budową: - kupiłem stelaż / maszt do anteny na dach płaski, antenę telewizyjną, muszę jeszcze kupić płytę chodnikową 50 x 50 - dziś przyjechał Pan Paweł i naprawił jedną roletę zewnętrzną,okazało się że padał deszcz, wiał wiatr i przyszedł mróz. Efekt był taki że roleta zamarzła w kasecie a z wody zrobił się lód i zablokował roletę. Teraz już wszystko działa ale musi jeszcze trochę rozmarznąć. Przy okazji zamocowałem część przełączników do sterowaniu rolet na ścianach, przydała się taśma dwustronna montażowa. - zamówiłem dziś płytki do kuchni http://www.opoczno.eu/produkty/plytka/tshow/__pl__tiles__show__105/ - wczoraj przyszedł stelaż do WC do 2 łazienki, zamówiłem też wannę, miskę WC z deską, gres na podłogę łazienki, w następnym tygodniu Pan Marek będzie miał co robić. - stolarz numer 1 potwierdził montaż kuchni na 20 luty, agd do kuchni przyszło już w poniedziałek. Stolarz numer 2 próbuje dotrzeć, zobaczymy czy się sprawdzi powiedzenie " do 3 razy sztuka " Powoli przenoszę różne mniej potrzebne rzeczy do nowego domu, nagle się okazuje, że wszystkie zabawki są potrzebne ! Sprzęt już czeka, starałem się kupować polskie AGD ( zostaje chyba tylko AMICA ), pozytyw taki, że Polska jest potentatem w produkcji AGD, więc wszystko wyprodukowane w Polsce. Łatwiej poszło z ceramiką ( Koło, Opoczno, Tubądzin ) i farbami ( Magnat ), starałem się sprawdzić kto jest właścicielem firm, i jest problem ze znalezieniem całkowicie Polskiej marki z produkcją w Polsce. Kapitał ma narodowość, ale nie kupowałem " polskich " marek za wszelka cenę, zmywarka jest od Bosch, a mikrofala Samsunga bo była po prostu ładniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pagu 12.01.2017 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Napisz mi jeszcze jak szybko pompa nagrzewa wodę do CWU do 45 stopni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 12.01.2017 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2017 Napisz mi jeszcze jak szybko pompa nagrzewa wodę do CWU do 45 stopni . Od 20*c do 45*C ostatnio grzał coś koło godziny, czasu nie mierzyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 15.01.2017 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 (edytowane) Wczoraj na budowie trochę się działo. Elektryk - zamocował na zewnątrz 4 gniazda i 2 lampy nad drzwiami w sypialniach, pozostało jeszcze oświetlenie nad przyszłym tarasem, drzwiami wejściowymi i 4 lampy elewacyjne ( ale zawsze może mi się zmienić koncepcja ). - działa oświetlenie na korytarzu, 4 oprawy schodowe i czujka ruchu plus 3 lampy sufitowe - montaż lamp w sypialni i pomieszczeniach technicznych, jakieś gniazdko w kuchni Alarm, przyjechał człowiek który obejrzał dom i zaproponował kilka rozwiązań, w poniedziałek mam dostać ofertę i jeśli ją zaakceptuję montaż w przyszłym tygodniu. Parkieciarz, pojawił się mój sprawdzony człowiek od parkietów ( wykonał mi kilka rzeczy w Białymstoku ), sprawdził wylewki, podobno tak dobrych dawno nie widział ( twarde, równe, suche ). Wymierzył pomieszczenia i obliczył ilość potrzebnych materiałów, w salonie będzie deska 3-warstwowa dębowa + listwy przypodłogowe z tej firmy http://www.zlotysek.com.pl/deska-podlogowa-warstwowa-debowa.html w tej wersji lakierowania http://www.zlotysek.com.pl/deski-podlogowe-lakierowane.html firma z moich rodzinnych stron, ma dobre opinie wśród stolarzy, ostatni byłem tam osobiście kupiłem trochę brykietu do kominka i poznałem właściciela. Po tej wizycie pozostał ślad na podłodze Złożyłem 2 meble z IKEA do pokoju syna, żona starała się posprzątać 1 sypialnie na rzeczy które chcemy powoli przenosić. Edytowane 15 Stycznia 2017 przez PaRa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 15.01.2017 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Niedługo dogonisz króliczka. Cała praca będzie miała swój finał. Nie szkoda Ci trochę, że ta przygoda się skończy? PozdrawiamBartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 15.01.2017 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Niedługo dogonisz króliczka. Cała praca będzie miała swój finał. Nie szkoda Ci trochę, że ta przygoda się skończy? Pozdrawiam Bartek Ktoś mi powiedział, że budowa nigdy się nie kończy, ewentualnie ma czasowe przestoje. Skończy się dom, ale zostanie jeszcze ogród, taras, zadaszenie wejścia, itp. Planuje jakiś budynek gospodarczy ( budowa zagrodowa ), chcę tam trzymać samochody, na razie mam Daimlera XJ8, myślę jeszcze o Jaguarze XJ seria III, BMW E38, Lexus LS400, Range Rover 332, BMW 2002, a czy coś z tego wyjdzie to życie pokaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.01.2017 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Ale lista nieźle się zapowiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 15.01.2017 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Ale lista nieźle się zapowiada Lista listą, ale jak mawiał klasyk : Prawdziwego mężczyznę poznaje się nie po tym, jak zaczyna, ale jak kończy. Leszek Miller Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 15.01.2017 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Znam ten tekst ...ciekawe o co mu chodziło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 15.01.2017 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Lexus LS400, QUOTE] Trafiłeś w jedno z naszych kolejnych aut, następne po hondzie będzie gs300, ls miał byc kolejny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 20.01.2017 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Od środy wrócił do pracy pan Marek, widać juz efekty. Żona wybrała już płytki i jest koncepcja na 2 łazienkę, dziś przywieziono wannę i miskę WC z deską wolnoopadającą, w poniedziałek następne zakupy w pobliskich sklepach. Cały czas czekam na stolarza od szafy w sypialni i holu, może się w końcu pojawi. Wybrałem wykonawcę alarmu, sam postanowiłem kupić sprzęt bo jego ceny były nie do zaakceptowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 20.01.2017 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 WitamNa pierwsze fotce to kuchnia?-płytki jakieś 3d? fajnie się zapowiada. Można wiedzieć jaki alarm kupiłeś, czujki, manipulator itd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts