Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zx100

Recommended Posts

Witam

Na pierwsze fotce to kuchnia?-płytki jakieś 3d? fajnie się zapowiada. Można wiedzieć jaki alarm kupiłeś, czujki, manipulator itd?

Tak, to kuchnia ze zwykłymi płytkami, wygadają lepiej niż się spodziewałem.

http://www.opoczno.eu/produkty/plytka/tshow/__pl__tiles__show__108/

Przed chwilą zamówiłem elementy do alarmu, dostałem listę od instalatora, na zakupach w necie zaoszczędziłem 1500 zł w stosunku do cen z oferty.

Edytowane przez PaRa

• Odpowiedzi 823
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja mam tą samą centralę, tylko ja kupiłem czujki satela topaz pet i cobal pro- co cię skłoniło do bosha? Manipulator zaszalałeś;) Piloty te dedykowane do abaxu?

Był u mnie instalator, obejrzał budynek, położone kable i takie elementy mi dobrał. Nie znam się na tym zupełnie i dlatego zdałem się na niego. Manipulator wybrałem taki, bo mam podobny do ręku i był najmniejszy. Ja chciałbym jak najprostszy system, jakbym nie miał położonych kabli to bym alarmu nie robił.

jaką ma wadę ten moduł? Integra 128wrl ma ten moduł wbudowany

Ok,to przepraszam,myślałem ze wtedy ten moduł dokupiłem.

Żle napisałem.Wady nie widzę w module,tylko problemy z kartami prepaid które mi blokowali. Podobno system widzi w czym siedzi karta,mimo że były załadowana dość dużymi kwotami i z ważnościami na rok.

Pawle pytanie jeszcze mam odnośnie rolet zewnętrznych. Sprzedawca okien zaoferował marki portos.

Pytanie jak je ocenisz? czytam opinie i są podzielone. pytanie czy wziąłbyś je drugi raz? Jak jakościowo one wychodzą?

Ja mam właśnie Portos, roleta jak roleta - aluminium z pianką w środku, nie mam porównania z innymi.

O ile dobrze pamiętam, to większym problemem były silniki niż sama roleta, na razie miałem 1 problem - był bardzo silny watr i padał deszcz, woda była na rolecie a ta została zwinięta i zamarzła w skrzynce. Przy rozwijaniu był problem, przyjechał człowiek i naprawił w ramach gwarancji. Ja mam silniki Somfy sterowane radiowo, w przypadku problemów, jeśli są jakieś opory rolety silnik nie pracuje na siłę, to takie zabezpieczenie.

Edytowane przez PaRa

Jak oceniasz swojego AirPack 300 jak pracował w te mrozy i ile kosztował Cię .

W mrozy nie pracował, albo pracował w opcji " pusty dom " bo jeszcze nie mieszkam i szkoda mi energii na ogrzewanie i wentylację. Moim zdaniem jest ok, bo nic się z nią nie dzieje i nie ma z nią problemów, wszystko wyjdzie jak będę mieszkał. Fajna, rzecz, że jak ja się wyłącza to wypluwa całą wilgoć żeby nie zamarzła, a jak jest woda to znaczy że chyba działa.

Prace wykończeniowe cały czas trwają :

- kuchnia - przyklejone płytki i płyta KG, trzeba jeszcze " obrobić " okno, popracować gipsem i pomalować, dodatkowo drobne prace z elektryką i kuchnia będzie gotowa na montaż kuchni.

1f04895779d7d569med.jpg

- człowiek od parkietu czeka na sygnał, okazało się, że będę miał deska o szerokości 18 cm w cenie 14 ( jest już gotowa, producent dostał zaliczkę i wyprodukował, a klient nie odebrał towaru ) zdecydowałem się na listwy przypodłogowe drewniane w salonie, sieni i korytarzu.

- w tym tygodniu może pojawi się alarm

- cały czas trwają prace na 2 łazienką; zrobiona jest podłoga, zabudowa stelaża WC, część ceramiki na ścianach. Zamówiłem baterię i grzejnik, wanna czeka na montaż.

Gratuluję efektów i tempa działania. Ja też będę próbował odbiór zrobić w tym roku, sam akt wprowadzenia sie może być później :). Podoba mi się, co udało Ci się osiągnąć!

Dziękuje za dobre słowo, u mnie odbiór był konieczny ze względu na dotacje do pompy ciepła. W tym momencie mam odbiór częściowy, tylko dom a wniosek był na dom i budynek gospodarczy ( będzie musiał powstać, bo potrzebuję miejsca na graty ).

Dziś na budowie były załatwiane 2 reklamacje :

1 - miałem wklejone lustro, okazało się że na lustrze są niewielkie skazy, przy okazji montażu podrapano ścianę i zostawiono odcięty kawałek szkła, który bardzo zainteresował mojego syna. Firmę już prawie przekreśliłem, ale dziś pojawił się człowiek, pobił lustro i wklei nowe w ramach reklamacji, przy okazji zrobił pomiar lustra do 2 łazienki.

2 - pojawił się człowiek z firmy Vetrex, powodem była nieszczelność na jednym skrzydle, została ona zlikwidowana przez montażystę. Dziś zostały sprawdzone wszystkie okna, i okazało się, że będą wymienione 4 skrzydła, listwy przyokienne w jednym skrzydle i zmienione dystanse w suwance. Morał z tej wizyty :

- warto kupować dobre produkty, polecane przez użytkowników

- warto też korzystać z usług dobrych ekip montujących okna, przekonał mnie o tym przedstawiciel Vetrex i poziomica - bardzo chwalił finlandie i jego montaż.

Jeśli ktoś zastanawia się jakie okna wybrać, to z pełnym przekonaniem polecam Vertex i przy okazji zakup w firmie Alterdom http://www.alterdom.pl/index.php?id=7&idp=4

Podsumowanie tygodnia :

- prace na 2 łazienka trwają, dotarł grzejnik jednak jednak miał skazę i został odesłany, przy okazji został wymieniony na inny. Na razie nie wyglada to imponująco ale mam nadzieję że do końca marca dom będzie gotowy na przeprowadzkę.

173f7a1e117fe125med.jpg

4fbc67ab4b39ba0amed.jpg

- kuchnia musi być przygotowana do montażu mebli, trzeba jeszcze przygotować ścianę do malowania

51ece93465a750f6med.jpg

Mam już alarm, musiałem wymienić czujkę dymu, piloty i dokupić jeszcze 2 elementy. Jak już wszystko przyjdzie to instalacja będzie zrobiona w 100%.

Przyszedł też uchwyt do TV, zaskakująco dobrze wygląda i wydaje się być solidny.

Podsumowanie tygodnia :

- łazienka cały czas się robi, jest problem z grzejnikim, przyszedł 1 ale miał niewielką skazę, przyszedł 2 trochę szerszy i miał podobną skazę teraz czekam na 3, który podobno ma być sprawdzony przed wysyłką. Problem to też jakieś estetyczne podłączenie grzejnika do podłogówki z opcją grzałki elek., zostaje zamówienie zaworów w necie i czekanie na nie.

a597a6c0008995c7med.jpg

- skompletowałem lub wymieniłem brakujące elementy do alarmu, czekam na instalatora który zamknie temat alarmu. Chciałem spiąć rolety zewnętrzne z alarmem, okazało się, że nie jest to takie proste, bo mam w roletach nowy system sterowania który nie ma jeszcze możliwości współpracy z centralką alarmową. Na razie bawię się wysyłanim SMS do centralki.

- wykonałem test oleju do blatów, szukam koloru który będzie pasował do deski podłogowej, niestety może być z tym problem, w tym momencie podoba mi się ten ciemniejszy. Olej będzie na blatach, parapecie w kuchni, kominku i szafkach w łazienkach.

f691a60cea52e7famed.jpg

- w tym tygodni ma się zacząć montaż kuchni, jak tylko będzie zamontowana ma wchodzić ekipa od deski podłogowej i listew przypodłogowych

Myślę, że święta Wielkanocne w nowym domu są realne.

Edytowane przez PaRa

Deska podłogowa jakiej firmy ? Też planuję deskę w całym domu na ogrzewanie podłogowe :yes:

Będę miał z tej firmy :

http://zlotysek.com.pl/deska-podlogowa-warstwowa-debowa.html w lakierze PERŁA MAT

polecał mi ją człowiek, który robił mi parkiety jeszcze w Białymstoku. Mam nadzieje, że wejdzie zaraz po montażu kuchni.