pagu 15.02.2017 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Brałeś pod uwagę deskę barlinecką na klick ? też układamy ją na klej jednak dodatkowo jest związana ze sobą co być może jest bezpieczniejsza - nie powinna się rozchodzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 15.02.2017 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Brałeś pod uwagę deskę barlinecką na klick ? też układamy ją na klej jednak dodatkowo jest związana ze sobą co być może jest bezpieczniejsza - nie powinna się rozchodzić Nie brałem, deska Barlinecka do mnie nie trafia, moim zdaniem przereklamowana i jak sprawdzałem deski trójwarstwowe to tania też nie jest. Wybrałem opcję deska + montaż z 8% VAT-em, i dodatkowo listwy drewniane robione w tym samym zakładzie. Koszt m2 za deskę z montażem to 200 zł, wydaje mi się, że cena jest ok, ale mogę się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pagu 16.02.2017 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 Złoty sęk też jest trójwarstwowy oczywiście ? a i jaką temperaturę wody będziesz miał na wejściu do podłogówki ? max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 16.02.2017 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 Złoty sęk też jest trójwarstwowy oczywiście ? a i jaką temperaturę wody będziesz miał na wejściu do podłogówki ? max Oczywiście, że 3 -warstwowy o grubości 14 mm. W tym momencie mam ustawioną temperaturę wody na max 30oC przy -15 na zewnątrz. Jak sprawdzam PC to w tym momencie grzeje max 27 a na powrocie mam 23, jak zamieszkam to pewnie dokonam zmian, ale to pewnie nastąpi na początku marca czyli praktycznie po sezonie grzewczym. Myślę, że mocne słońce latem i tak mocniej nagrzeje deskę niż podłogówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 19.02.2017 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Upłyną następny tydzień z pracami wykończeniowymi, prace w łazience zbliżają się do końca. Wszystkie płytki są już na swoim miejscu, pozostało fugowanie i malowanie płyt użytych do licowania ścian i inne drobiazgi. Instalacja alarmowa została już ukończona, działa ! W tym tygodniu mają być wykonane następujące prace : - montaż mebli kuchennych - montaż osprzętu elektrycznego i lamp - montaż luster w łazienkach - pozostałe prace wykończeniowe ( malowanie, drobne szpachlowanie ) - umówienie montażu deski podłogowej, zamówienie sofy, stołu i krzeseł do jadalni, zamówienie żaluzji do kuchni i pewnie jeszcze jakieś inne rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 24.02.2017 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 (edytowane) Ostatni tydzień był trudny dla portfela, wykonana została kuchnia i trwają prace nad deska w salonie. Dodatkowo zamówiona została sofa i stół + 6 krzeseł. Pan marek zakończył prace wykończeniowe, pojawi się pewnie jeszcze na 1/2 dni i naprawi / przerobi rzeczy które wyjdą w praniu. Lada chwila ma pojawić się Pan z lustrami, żaluzja do okna kuchennego ma być w przyszłym tygodniu. Edytowane 1 Marca 2017 przez PaRa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 24.02.2017 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 Kuchnia w stylu naszej przyszłej. Fronty płyta czy lakierowane? Dużo Wam wyszło m2, wszędzie blumy czy tańsze opcje wybraliście. No i jaki koszt. Nam w lakierze, 12 szuflad, 10,5m2 zaśpiewali za same meble 24k. . To była pierwsza wycena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 24.02.2017 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 (edytowane) Kuchnia w stylu naszej przyszłej. Fronty płyta czy lakierowane? Dużo Wam wyszło m2, wszędzie blumy czy tańsze opcje wybraliście. No i jaki koszt. Nam w lakierze, 12 szuflad, 10,5m2 zaśpiewali za same meble 24k. . To była pierwsza wycena. Fronty lakierowane, zawiasy, szuflady i servo pod umywalką BLUM + PEKA ( narożnik + kargo ). Miałem 2 wyceny, 1 za 22400 za samą kuchnię a ta z której skorzystaliśmy 20800 za kuchnię, dębowe parapety ( kuchnia, kominek, łazienka ) i dębowa półka pod umywalkę do łazienki. Edytowane 1 Marca 2017 przez PaRa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 25.02.2017 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 (edytowane) Ekipa od podłogi opuściła juz dom, deska i listwy przypodłogowe zamontowane, wczoraj też zainstalowano lustra w łazienkach. Po montażu mam jedną uszkodzoną płytkę gresową, na szczęcie nie jest zbyt mocno widoczna. Kupiłem środek do zabezpieczenia drewna i muszę ponownie pokryć olejem blaty i inne elementy z drewna. Edytowane 25 Lutego 2017 przez PaRa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 26.02.2017 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 Ogrzewanie podłogowe a na podłodze deska dębowa 14,5 mm - dobry izolator ciepła. Czy ja o czymś nie wiem ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 26.02.2017 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 Ogrzewanie podłogowe a na podłodze deska dębowa 14,5 mm - dobry izolator ciepła. Czy ja o czymś nie wiem ??? wygląda na to, że nie wiesz. co to za problem przy domu niskoenergetycznym z odpowiednio zaprojektowaną podłogówką? a deska i kuchnia wyglądają świetnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 26.02.2017 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2017 Pięknie wygląda A w Skandynawii deskę i to grubszą kładą na podłogówkę od bardzo dawna i jakoś problemów nie mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 28.02.2017 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2017 (edytowane) Dziś dzień z tematem przewodnim " drewno ". Za pomocą taśmy przygotowałem wszystkie elementy drewniane do 2 olejowania, tak profilaktycznie jutro użyje oleju po raz 3. W drodze do punktu odbioru śmieci wpadłem po paczkę ze środkami do konserwacji i zabezpieczenia deski podłogowej. Ekipa od deski poleciła mi ten środek do 1 i kolejnego zabezpieczenia podłogi drewnianej : https://dlapodlogi.pl/p/4/89/loba-parkettcare-srodek-zabezpieczajacy-konserwacja-okresowa-pielegnacja-podloga-zabezpieczona-lakierem.html Upadłem na kolana i w pokorze pokryłem podłogę tym środkiem, deska jest wyraznie gładsza. Przy okazji kupiłem też produkt z tej firmy do mycia podłogi. Pojawiła się też żaluzja w oknie kuchennym. Edytowane 2 Marca 2017 przez PaRa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 11.03.2017 06:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 Dziś przeprowadzka, na szczęście gratów nie mamy dużo i chyba wystarczy 1 kurs busem. Już wczoraj czułem ję jakbym mieszkał u siebie, 2 prania, 3 razy zmywarka i wieczorne piwo z własnej lodówki. Przeprowadzka to w moim przypadku zawsze dobra okazja na selekcję ubrań / rzeczy zbędnych, zawsze uzbiera się torba z ubraniami którą przekazuje do Caritas lub innej organizacji pomagającej ludziom. Wczoraj była też szybka wizyta w Ikea, zakup drobiazgów, uzupełnienie pobitych naczyń i odbiór Xbox One S, powiedzmy, że " kupiłem " dla syna. Pobawiłem się też PC i zmodyfikowałem nastawy timera, ktoś wie czy pół godziny rano i popołudniu wystarczy do zagrzania wody w zasobniku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 11.03.2017 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 Pobawiłem się też PC i zmodyfikowałem nastawy timera, ktoś wie czy pół godziny rano i popołudniu wystarczy do zagrzania wody w zasobniku ? U mnie zbiornik 185l grzeje ok 40min do 55st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 11.03.2017 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 Musisz popróbować, bo to głównie zależy od tego ile CWU zużywasz. Zakładając, że PC będzie grzała z mocą 7kW, to w 30 min będzie Ci w stanie podgrzać 250l o jakieś 10 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 16.03.2017 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2017 (edytowane) Prze kilka ostatnich dni próbuję dostosować ustawienia PC i wentylacji do moich potrzeb i trybu życia. Więcej ciepłej wody potrzebuję wieczorem i dlatego w tygodniu ustawiłem PC na grzanie przez 1h w okienku dziennym, weekend to grzanie w godzinach rannych. Zabrałem się też za otoczenie budynku, czekam na człowieka, który wyceni i może wykona ogrodzenie frontowe z pustaka łupanego. Rozmawiałem też z formą, która wykona przęsła, bramkę i bramę, ich człowiek ma się pojawić w trakcie prac nad ogrodzeniem i wszystko dograć. Będzie też pomiar pod kostkę brukową, potrzebuję jednak dodatkowej powierzchni do wygodnego parkowania, poszerzenia przejścia pomiędzy podjazdem a chodnikiem do domu. Będzie też trochę pracy za domem, ma tam bramę techniczna i muszę utwardzić teren w jej okolicy. Planuję szpaler tuj jako zielony płot od strony sadów, to takie zabezpieczenie przed opryskami. Mam pytanie do bardziej doświadczonych : - czy sadzenie w najbliższym czasie to dobry pomysł ? - planuję podsadzi krzewy w odległości 60 cm od płotu i zachować odległość 50 cm pomiędzy roślinami - chcę zamontować linię nawadniającą, położyć włókninę i obsypać grubym żwirem tak jak przed domem - wydaje mi się, że potrzebuję plastikowego krawężnika, który odgrodzi kamyki od trawnika Czy dobrze planuję ? Może o czymś zapomniałem ? Tak wyglada to teraz, oczywiście teren będzie wyrównany, rozwieziony piasek i przejedzie po tym ( glina ) traktor z glebogryzarką. Musze też podłączyć rurę drenarską do odpływów z rynny, rurę wyprowadzę do najniżej położonego miejsca na działce. Rura jest perforowana, więc przy okazji dostarczy trochę wody pod trawnik. Edytowane 16 Marca 2017 przez PaRa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.03.2017 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2017 (edytowane) Żelazne zasady dotyczące sadzenia wszystkich roślin: Liściaste i iglaste kupione w doniczkach sadzi się przez cały sezon od momentu, gdy nie ma dziennych przymrozków i ziemia jest rozmarznięta, do momemtu póki ziemia nie zaczyna zamarzać; Liściaste kupione z gołym korzeniem i te, które chce się przesadzić – tylko w okresie bezlistnym. Szmata, czyli agrowłóknina pod tujami da Ci w kość. Tuje nieco śmiecą i będziesz to musiał usuwać z kamyczków. Na początku agro ochroni przed chwastami. Ale one będą się rozsiewać w kamykach. Żeby zapobiec wyrastaniu najlepiej jest przegrabiać kamyki. Będziesz rozszarpywał włókninę to naprawdę niezla męczarnia. Lepiej jest dobrze odchwaśćić ziemię. Założyć bordery, żeby trawa z trawnika nie przerastała. Wyłożyć ziemię pod tujkami kilkoma warstwami gazet lub tekturą (to angielski sposób) i wyściółkować. Ściółkować możesz korą – warstwa około 7 cm na grubość, lub świeżo ściętą trawą (bez kwitnących chwastów). Kora i papier nie przeszkodzą w posadzeniu zadarniających roślin (niskie trawy ozdobne np.) Tu masz wybór obrzeży trawnikowych i takich do kostki brukowej. Można zastosować te same: http://galashop.pl/a/index.php?id_category=5&controller=category https://rolmarket.pl/pol_m_Palisady-obrzeza-i-plotki_Obrzeza-ogrodowe-trawnikowe-373.html Obrzeża wyłacznie trawnikowe, ale za to dużo tańsze: https://rolmarket.pl/product-pol-6540-Obrzeze-trawnikowe-ogrodowe-czarne-proste-10cm-x-10m-LIMITEO.html Mam je u siebie i dobrze się sprawdza nawet jako ogranicznik roślin ekspansywnych. Ma tę wadę, że jedna osoba nie da rady tego wkopać, bo jest długie i jak na tę długość wiotkie. Forumowa TAR jesienią w swoim nowym ogrodzie zakładała ten border. W rolmarkecie znajdziesz też geokratę – świetna do zrobienia drogi, podjazdu i parkingu. Można wysypać żwirem (jest taki kawałek parkingu przy TESCO w Górze Kalwarii), albo wsypać ziemię i zasiać trawę. Jeśli chodzi o ochronę ogrodu przed opryskami z sadów, to sam szpaler z tui nie wystarczy. Wiatr będzie przenosił ponad nimi. Przydałyby się drzewa, których korony wyłapują wiatr wyżej. Możesz zrobić bardzo nowoczesne nasadzenie z formowanymi koronami drzewek, a pod nimi zamiast tui, posadzić coś nadającego się do strzyżenia może choinę kanadyjską. Ona jest znacznie ładniejsza od tui, a szybko rośnie. Może zapytaj Elfir na wątku ogrodniczym. Ostatnio jest codziennie, a to ogrodnczka z dużym doświadczeniem. Doradzi dużo lepiej niż ja. Wstaw od razy plan działki, zdjęcia, opisz sytuację i chciejstwa, może zapytaj o to co ja Ci tu napisałam. Elfir ma wiedzę, którą ja mam tylko z własnego doświadczenia. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?184529-Pytania-do-Elfir-forumowej-ogrodniczki&p=7435212#post7435212 Edytowane 16 Marca 2017 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 16.03.2017 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2017 Co do tej rury drenarskiej. Masz glinę u siebie, prawda? To będzie Ci powstawało jeziorko tak gdzie koniec ryry. Poza tym jeśli ona jest drenarska czyli perforowana, to będzie też zbierać wodę z powierzchni. Nie wiem jak się to ma do sprawnego odprowadzania wody z rynien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 17.03.2017 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 Byc może przyda się ta strona http://www.vandemoortel.be/nl/fotogalerij/kleiklinkers/ To producent (chyba) cegły i klinkieru, ale jest tu 20 stron po 30 zdjęć na każdej, gdzie nie dość, że jest dużo ładnych rozwiazań nawierzchni nadających się do nowoczesnego domu i ogrodu, to warto poinspirować się rozwiązaniami ogrodowymi na front i do głównego ogrodu. Rozwiązania są bardzo nowoczesne – współczesne ogrody formalne . Dużo jest krzewów strzyżonych i traw. Pasuje do bryły Twojego domu. Poza tym takie rozwiązania dosyć minimalizują prace ogrodowe sprowadzając je do sezonowego strzyźenia, koszenia trawnika i niezbędnych prac z uprzątnięciem ogrodu po zimie. Na dodatek nie zamykają innych możliwości gdyby Twoja żona zapragnęła posadzić coś kwitnącego. Świetnie wpasuja się w taki ogród hortensje np. Kilka wklejam, bo akurat pokazują piętrowe rozwiązania nasadzeń przy ogrodzeniu ogrodu. To o czym pisałam, że powinieneś rozważyć u siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts