PaRa 07.04.2017 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2017 Wczoraj przyszła skrzynka pocztowa do zamocowania w ogrodzeniu, kupiłem ją bezpośrednio u producenta za całe 145 zł, zwykła prosta forma : http://www.metako.com.pl/produkt,pl,skrzynki-pocztowe,skrzynki-indywidualne,sp5-wnd-1x1.html Przy okazji życie podjęło za mnie dezycję, płot mam niski i w dodatku dałem cienki peszel ( przeszła tylko skrętka, a 3x1,5 już nie ), dlatego będę miał w domu domofon. I teraz muszę wybrać coś co będzie obsługiwało bramkę i działało na skrętce, nie znam się na tym zupełnie i internet podał mi 2 podobno dobre firmy : - http://sklep.radbit.pl/produkt/zestaw-domofon-jednorodzinny-bra-1k-mod/- http://www.miwiurmet.pl/katalog-produkt%C3%B3w-domofony/318-zestawy-audio.html?cm=0&f_ilosc_uzytkownikow=56 Jeśli ktoś z czytających się na tym zna to proszę o pomoc, zależy mi na otwieraniu bramki z domu i kontakt głosowy z potencjalnym gościem. Na razie skłaniam się ku firmie z Radomia, to polska firma i miałem kilku wykonawców z tego miasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 07.04.2017 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2017 A nie możesz dać kabla ziemnego, pominiesz peszla w ziemi a moze do słupka dasz radę wcisnąć. Ja żadnych peszli nie daje, wszystko idzie ziemnym przewodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 08.04.2017 06:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2017 A nie możesz dać kabla ziemnego, pominiesz peszla w ziemi a moze do słupka dasz radę wcisnąć. Ja żadnych peszli nie daje, wszystko idzie ziemnym przewodem. Z puszki na elewacji domu do słupka idzie przewód ziemny 3x1,5 i skrętka, słupek jest z bloczków wypełnionych betonem a w nim peszel 20, niestety średnica za mała na przeciągnięcie 2 przewodów i dlatego jest w słupku tylko skrętka. Przewód ziemny będzie schowany przy słupku na wszelki wypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 13.04.2017 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 (edytowane) Mieszkam już miesiąc, i w tym czasie " oswajam i poznaje " swój dom. - dziś reklamację wykonała firma od wentylacji, okazało się, że żle podłączyli rekuperator i zamiast nawiewów miałem wyciągi i odwrotnie. - okazało się że muszę coś zrobić z ciśnieniem wody w instalacji, mam za wysokie - poznaje uroki posiadania szamba, nie jest to tania sprawa - zmieniłem tem. wody w zasobniku z 45 na 50 stopni - PC grzeje tylko CWU w tym momencie, słońce ( jak wyjdzie za chmur ) sprawia że CO nie jest potrzebne - w sobotę jadę po domofon, wybrałem wersję ekonomiczną, będzie zamontowany razem ze skrzynką pocztową w przyszłym tygodniu http://www.eura-tech.eu/domofon-eura-adp-11a3-invito-bialy-glosnomowiacy-bezsluchawkowy,3,142,984 - w końcu miałem telefon w sprawie lamp do kuchni, odbieram we wtorek, brakuje tylko 2 do salonu - dziś dotarły meble, sofa, stół i krzesła Edytowane 14 Kwietnia 2017 przez PaRa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 13.04.2017 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 Pisałeś w wątku o podkladach pod panele ze kupiłeś w dobrej cenie z drugiej ręki. Mozesz podać namiar na człowieka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 13.04.2017 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 No, to czas oswajać domek. Wypełniać sobą i swoimi przedmiotami. Nie dostałeś pozwolenia na oczyszczalnię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 13.04.2017 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 Pisałeś w wątku o podkladach pod panele ze kupiłeś w dobrej cenie z drugiej ręki. Mozesz podać namiar na człowieka? Podkłady pod panele kupiłem po prostu na allegro, takie z XPS z dziurkami, podobno specjalne do ogrzewania podłogowego, w dzienniku podawałem link do produktu. No, to czas oswajać domek. Wypełniać sobą i swoimi przedmiotami. Nie dostałeś pozwolenia na oczyszczalnię? Nie starałem się, jak pytałem w gminie to mi powiedzieli, że wysoki poziom wód gruntowych i przydomowych nie można, więc kupiłem szambo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 13.04.2017 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 To nie jest tak. Nasza gmina oferowała w zeszłym pomoc w wybudowaniu oczyszczalni. Była (nie wiem czy nadal jest, ale będę w tym miesiącu u burmistrza więc zapytam jak to wyglada) akcja oczyszczalniowa. Zbierali wnioski w zeszłym roku. Z tego co pamiętam to mówiono o możliwosci budowy oczyszczalni w mojej wsi. Cena projektu 400 zł + 5-7 tys wybudowanie. Mamy wysoki poziom wód gruntowych i u nas wydają zezwolenia na oczyszczalnie z drenażem w nasypie filtracyjnym.Na stronie Gminy jest w tej chwili tylko informacja: ...informujemy, że z mieszkańcami gminy, którzy biorą udział w projekcie dofinansowania przydomowych oczyszczalni ścieków realizowanym z PROW na lata 2014-2020 kontaktować się będą przedstawiciele firmy ECO-KONSULTING, ul. Czerwonego Krzyża 30/31, 08-100 Siedlce. Wizyta związana jest z przygotowaniem dokumentacji projektowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 13.04.2017 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 Podkłady pod panele kupiłem po prostu na allegro, takie z XPS z dziurkami, podobno specjalne do ogrzewania podłogowego, w dzienniku podawałem link do produktu. . Przepraszam, pomyliłem osoby.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 13.04.2017 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 To nie jest tak. Nasza gmina oferowała w zeszłym pomoc w wybudowaniu oczyszczalni. Była (nie wiem czy nadal jest, ale będę w tym miesiącu u burmistrza więc zapytam jak to wyglada) akcja oczyszczalniowa. Zbierali wnioski w zeszłym roku. Z tego co pamiętam to mówiono o możliwosci budowy oczyszczalni w mojej wsi. Cena projektu 400 zł + 5-7 tys wybudowanie. Mamy wysoki poziom wód gruntowych i u nas wydają zezwolenia na oczyszczalnie z drenażem w nasypie filtracyjnym. Na stronie Gminy jest w tej chwili tylko informacja: ...informujemy, że z mieszkańcami gminy, którzy biorą udział w projekcie dofinansowania przydomowych oczyszczalni ścieków realizowanym z PROW na lata 2014-2020 kontaktować się będą przedstawiciele firmy ECO-KONSULTING, ul. Czerwonego Krzyża 30/31, 08-100 Siedlce. Wizyta związana jest z przygotowaniem dokumentacji projektowej. Możliwe, ale pytałem o dofinansowanie chyba w połowie 2015 i wtedy otrzymałem taką odpowiedz. Nauczyłem się, że sam musze dbać o swoje sprawy a wtedy byłem zielony i nie sprawdziłem tego co usłyszałem w gminie. Człowiek uczy się całe życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 14.04.2017 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2017 Nic straconego. Zbiornik szamba może służyć jako zbiornik na deszczówkę. Jest kilka rodzajów oczyszczalni. Nie tylko takie z rozsączaniem rurowym. I to akurat inwestycja, która może być przeprowadzona bez ingerowania w budynek. Zawsze możesz ją przeprowadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 15.04.2017 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2017 Dziś zakończył się chyba pewien etap, sprzedałem drewniane WC, które było chyba 1 zakupem związanym z budową. Ten element małej architektury nie jest już elementem który widać z okna salonu. Okazało się, że garaż nie jest jak pojemny jak mi się wydawało i 40 m2 to trochę mało. Może jak już zrobię porządek to zmienię zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 15.04.2017 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2017 Co do pojemności, nie jest źle, mój to dopiero klitka. Dla gratów używanych raz w roku typu koła możesz zrobić podwieszane półki i tam je wrzucąć, i tak z każdymi elementami. Porobić stelaże z profila, i tam układać graty. Sufitowe uchwyty na rowety. Coś wybierzesz i dopasujesz pod siebie. Mnie czeka to samo.... jak się wprowadzimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 16.04.2017 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2017 Co do pojemności, nie jest źle, mój to dopiero klitka. Dla gratów używanych raz w roku typu koła możesz zrobić podwieszane półki i tam je wrzucąć, i tak z każdymi elementami. Porobić stelaże z profila, i tam układać graty. Sufitowe uchwyty na rowety. Coś wybierzesz i dopasujesz pod siebie. Mnie czeka to samo.... jak się wprowadzimy. Haki na pewno będą, na pewno na rower i drabinę ( do wejścia na dach ), wysokość pomieszczenia to ponad 3 metry. Będę chciał zrobić drewniane regały kółkach, mam trochę rzeczy do poukładania : opony, pozostałości płytek, paneli, deski itp., warto to trzymać na wszelki wypadek jak coś w przyszłości trzeba będzie wymienić / naprawić. Mam jeszcze trochę pudełek z lampami do garażu, kuferki z sprzętem, myślę że przyjdzie czas na porządki jak już będę miał szafy w domu i tam zrobi się porządek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 16.04.2017 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2017 Pamiętasz jaką szerokość ma garaż i brama? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 16.04.2017 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2017 Pamiętasz jaką szerokość ma garaż i brama? Szerokość bramy to około 4,6 m, garażu 6,25 m, długość 6,25. Wymiary z projektu i raczej wiele się nie różnią. Tylko trzeba brać pod uwagę, że mam jedno większe auto o wymiarach 5,10 m x 1,8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 17.04.2017 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2017 miałbym pytanie o rekuperator:- w miejsce sterownika dotykowego masz pociągniete jakies jego okablowanie?- jak jest podpięty sam rekuperator do prądu? masz obok gniazdo kontaktowe czy w jaki sposób ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 17.04.2017 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2017 (edytowane) miałbym pytanie o rekuperator: - w miejsce sterownika dotykowego masz pociągniete jakies jego okablowanie? - jak jest podpięty sam rekuperator do prądu? masz obok gniazdo kontaktowe czy w jaki sposób ? Mam skrętkę wypuszczoną w miejscu panela sterowania ( korytarz ), masz mieć przewód łączący planowane miejsce umiejscowienia reku i sterowania. Rekuperator potrzebuje zwykłego gniazdka, więc umiejscawiasz takie w okolicy. Z tego co pamiętam, to dla instalacji podobnej do mojej potrzebujesz : - 2 przewody 3x4 mm - jeden dla PC, drugi dla grzałki w PC - gniazdo zwykłe na 230 V, dla zasilania rekuperatora Z dzisiejszej perspektywy taki wypasiony sterownik jak u mnie nie jest potrzebny, wystarczyłby sterownik jak w okapach kuchennych 0-1-2-3, nie ma Cię w domu 0, chcesz wywietrzyć 3, i coś pośrodku na codzień. Edytowane 18 Kwietnia 2017 przez PaRa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 18.04.2017 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 dzięki, tak własnie palnuje zrobić z tym ganiazdem, będę wdzięczny jakby udao Ci się cyknąc fotkę na pompę ze zbiornikiem aby bylo widać włąsnie te gniazda, chodzi m generalnie o wysokości itp. a sam rekuperator z ktorej strony ma wyprowadzenie do podłaczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 18.04.2017 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2017 znalazłem w twoich postach ale nie widać tego czego mi potrzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts