Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zx100

Recommended Posts

znalazłem w twoich postach ale nie widać tego czego mi potrzeba :p

Pod pompą masz te 2 przewody 3x4 mm schowane w peszlach, a z rekuperatora do gniazdka idzie przewód zasilający i skrętka, kable pochowane np. w stelarzu pod pompą i plastikowej maskownicy. Elektryk namieszał i dlatego jest ten kłębek przewodów przy gniazdku, puścił przewody do rozdzielni a nie na korytarz i już ich nie usuwał.

f07c5cbd7606c3f9med.jpg

• Odpowiedzi 823
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Dziś został rozwiązany problem z wysokim ciśnieniem wody, został założony zawór redukujący ciśnienie. Przy okazji wykorzystałem wizytę hydraulika do zamontowania 2 filtrów narurowych, sprawdzenia filtra systemu grzewczego / PC. Mam 2 filtry wody : 1 filtr sznurkowy oczyszcza wodę z zanieczyszczeń mechanicznych z wodociągu a 2 filtr ma za zadanie zmiękczyć wodę ( mam niewielkie zacieki na armaturze ).

2a7b9dd4b3f8e2famed.jpg

Mam nadzieje że po wolnych majowych dniach trochę się będzie u mnie dziać :

- stolarz zapowiedział się z szafami

- ekipa od kostki zacznie prace, kostka dotarła na skład

- dziś wpłaciłem zaliczkę na elementy metalowe płotu, ma być gotowy za 1-1,5 miesiąca

Jak brukarze skończą swoją pracę zabieram się za ogród, system nawadniania, i przygotowania do zakładania trawnika.

Edytowane przez PaRa

Dziś został rozwiązany problem z wysokim ciśnieniem wody, został założony zawór redukujący ciśnienie. Przy okazji wykorzystałem wizytę hydraulika do zamontowania 2 filtrów narurowych, sprawdzenia filtra systemu grzewczego / PC. Mam 2 filtry wody : 1 filtr sznurkowy oczyszcza wodę z zanieczyszczeń mechanicznych z wodociągu a 2 filtr ma za zadanie zmiękczyć wodę ( mam niewielkie zacieki na armaturze ).

2a7b9dd4b3f8e2famed.jpg

Mam nadzieje że po wolnych majowych dniach trochę się będzie u mnie dziać :

- stolarz zapowiedział się z szafami

- ekipa od kostki zacznie prace, kostka dotarła na skład

- dziś wpłaciłem zaliczkę na elementy metalowe płotu, ma być gotowy za 1-1,5 miesiąca

Jak brukarze skończą swoją pracę zabieram się za ogród, system nawadniania, i przygotowania do zakładania trawnika.

nie zauważyłeś spadku ciśnienia na końcówkach po założeniu tego wkładu zmiękczającego? Z tego co wiem to one mają bardzo niski przepływ i nie bardzo się nadają na zasilanie całego domu tylko ewentualnie pojedyncze punkty...

nie zauważyłeś spadku ciśnienia na końcówkach po założeniu tego wkładu zmiękczającego? Z tego co wiem to one mają bardzo niski przepływ i nie bardzo się nadają na zasilanie całego domu tylko ewentualnie pojedyncze punkty...

Spadek ciśnienia jest, dla mnie to plus bo podobno szambo będzie rzadziej wybierane, w kuchni mam wysoki kran. Teraz jest ok, nie wiem czy to bardziej zasługa reduktora ciśnienia czy też filtrów, na sznurkowym jakieś drobinki już widać.

z tego co czytam to jego wydajność to ok 3l/m... to chyba nawet na prysznic za mało...już nie mówiąc o równoczesnym poborze z dwóch punktów.. naprawdę tego nie zauważyłeś??

Oczywiście, że zauważyłem i o tym napisałem.

Zauważyłem plus w kuchni, wysoka bateria nie chlapie tak mocno, rzadziej wyciągam wylewkę. W mojej łazience bateria umywalkowa tez działa spokojniej.

Minusem są hałasy, pojawiają sie podczas pracy baterii prysznicowej i wannowej, i tam wyraźniej widać spadek ciśnienia, to akurat nie problem bo odkręcam wodę na maxa.

Na razie największym problemem jest głośna praca przez chwile po odkręceniu wody pod prysznicem i wannie, w najgorszym wypadku będę musiał zlikwidować jeden albo 2 filtry, mam nadzieje że znajdzie się inny sposób na rozwiazanie tego problemu.

Na razie największym problemem jest głośna praca przez chwile po odkręceniu wody pod prysznicem i wannie, w najgorszym wypadku będę musiał zlikwidować jeden albo 2 filtry, mam nadzieje że znajdzie się inny sposób na rozwiazanie tego problemu.

Cześć,

u mnie hydraulik zamontował taki filtr wstępny - Judo Easy Filt-BP 3/4". Jest to stacja filtracyjna z reduktorem ciśnienia i płukaniem wstecznym. Najtańszy nie jest ale załatwi u Ciebie oba problemy...

Obecnie walczę z 2 rzeczami, które mnie denerwują :

- hałasująca instalacja wod-kan., wibracje powodują hałasy, a winny jest zawór bezpieczeństwa zasobnika CWU, pod koniec tygodnia hydraulik powalczy z tym tematem.

- mrówki, na początku pojawiły się w przedpokoju, szczeliny zostały uszczelnione. Po jakimś czasie znalazły przejście do domu w okolicach parapetu w kuchni, po uszczelnieniu wchodzą w jakimś miejscu pod meblami kuchennymi. Jak można rozwiązać problem ? Czy znacie może jakiś środek który mogę zastosować / zostawić pod szafkami kuchennymi, zwierzęta i dziecko tam nie dotrze.

Witam. Buduje prawie identyczny (zapotrzebowanie) dom. Grzanie 140m2 podlog. OZC 4,3 i 47kWh m2/rok

Zastanawiam sie nad Panasem 7kw.

Jakie tem w domu utrzymujesz?

W jakie min tem zew grzal?

Chcialem grzac w 80% tania taryfa do 20% droga... jakjest u ciebie.

U mnie jest zamontowana PC 7 kW, tem. w domu odczytuję na biedronkowym termometrze , wyświetlaczu rekuperacji i piekarniku Amica. Zazwyczaj w domu mam około 22-23 C. Najniższa tem. jaką widzałem na wyświetlaczu PC to -19 C, pompa pracowała całą zimę, jedyny minus jaki zauważyłem to górka z lodu pod jednostką zewnętrzną. Ja ustawiłem TIMER tak aby PC pracowała wyłącznie w tanich godzinach, ostatnie ustawienia pozwalają jej tylko na pracę 15-17 w opcji CWU + CO ( priorytet ciepłej wody ). Ostatnia faktura za okres 22/09/2016 do 17/03/2017 pokazała mi

Zużycie całkowite: 2 918 kWh

Strefa 1 : 849 kWh

Strefa 2 : 2 069 kWh

W tym czasie dom nie był zamieszkany, trwały prace wykończeniowe, wygrzewanie wylewki i okresy gdzie PC była wyłączona, w najzimniejszych okresach pracowała, bo chciałem ją sprawdzić i nie dopuścić do szkód związanych z ujemną tem.

Zastanawiam się nad fotowoltaiką, mam puszczone kable z domu na dach i z rozdzielni do planowanego miejsca gdzie będzie falownik. Zaczynam przygadać się zużyciu prądu aby dobrać właściwą moc instalacji. Na razie dostałem 1 pełną fakturę za okres 22/09/2016 do 17/03/2017, w tym czasie miałem takie zużycie :

Strefa 1 : 849 kWh

Strefa 2 : 2 069 kWh

Teraz będę sprawdzał licznik i PC 1 dnia każdego miesiąca, od 17/03/2017 do 01/05/2017 miałem takie zużycie ( 45 dni )

Strefa 1 : 266 kWh - 33 % 266 kWh x 0,66 zł = 176 zł

Strefa 2 : 541 kWh - 67 % 541 kWh x 0,36 zł = 196 zł

W tym czasie już mieszkaliśmy, PC zapewniała CWU ale CO działało w kratkę. Na razie prognozuję zużycie na cele bytowe 1500 kWh rocznie + PC 3000 kWh rocznie = 4500 kWh x 1,2 = 5400 kWh. Wychodzi mi, że instalacja około 6 kW sprawi że nie będę " musiał " płacił zbyt dużo. Koszt takiej instalacji to około 30 tyś., zakładam, że pozwoli mi to oszczędzić 2000 zł rocznie ( pesymistycznie ? ), czyli zwrot z inwestycji po 15 latach a nawet więcej jeśli będzie jakaś awaria.

Szukam też finansowania, jeśli oszczędności na prądzie pokryją koszt instalacji, finansowania i serwisu a system popracuje dłużej to może mieć to sens.

Proszę o wszelkie uwagi dotyczące tego pomysłu.

P.S. Produkt firmy BROS rozwiązał problem mrówek.

Co do mrówek, to też mieliśmy w domu jeden cięższy rok.

Rozwiązanie jest jedno i bardzo skuteczne - należy rozsypać dookoła domu środek je odstraszający, wtedy zmienią trasę wędrówek i będzie spokój. Próba łatania wszelkich dziur nie ma końca, u mnie właziły po ścianie pod konstrukcją drewnianą i wychodziły przy parapecie w łazience na poddaszu :p

Co do mrówek, to też mieliśmy w domu jeden cięższy rok.

Rozwiązanie jest jedno i bardzo skuteczne - należy rozsypać dookoła domu środek je odstraszający, wtedy zmienią trasę wędrówek i będzie spokój. Próba łatania wszelkich dziur nie ma końca, u mnie właziły po ścianie pod konstrukcją drewnianą i wychodziły przy parapecie w łazience na poddaszu :p

Myślę, że problem mrówek jest już rozwiązany, w domu ich nie widać i profilaktycznie rozsypałem trochę środka przed domem, tam mają chyba gniazdo.

Dziś hydraulik rozwiązał też problem z hałasami instalacji wodnej, na razie jedyny problem to ekipa od szaf.

Nie polecam tego pana !!!

Radosław Krzemiński Decra Meble

Mikołaja Reja 3,

27-200 Starachowice

tel. 606614058

http://www.decorameble.pl/index.html

Człowiek niepoważny, ustala terminy i trzyma się ich o ile mu pasują, tel. do klienta że zmienia się termin to według niego fanaberia - najgorszy człowiek na mojej budowie.

Edytowane przez PaRa

Dostałem ofertę na instalację fotowoltaiczną 6 kW za 22 tyś. , według moich wyliczeń zwróci mi się po około 10 / 11 latach o ile nie będzie żadnych dodatkowych kosztów ( awaria, płatny serwis, itp. ). Mam 1,5 tygodnia na podjęcie decyzji.

Taka cena...?

Sprawdzona firma... Nowe maja panele czy po regeneracji z Niemiec.

Daj namiary na priv postaram sie ja sprawdzic

Moze sam skozystam ;)