Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zx100

Recommended Posts

Taka cena...?

Sprawdzona firma... Nowe maja panele czy po regeneracji z Niemiec.

Daj namiary na priv postaram sie ja sprawdzic

Moze sam skozystam ;)

Zestaw składa się z następujących elementów :

- Falownik DELTA RPI H3 - gwarancja 5 lat możliwość przedłużenia za dopłatą

- Panele polikrystaliczne XDISC ASOL-250P-WSR - gwarancja 10 lat

- Konektory MC-T4 MULTI-CONTACT 4

- stelaż,

- kable solarne 4mm2 HELUKABEL

- Ogranicznik przepięć SALTEK INX-B+C PV700U

- LS16 SMA A2 - Rozłącznik PV - DC - 2 biegunowy

- Rozdzielnia 2x12 N/T DB212S KAN3835

- Jako opcja Delta Solivia Gateway M1 G2 za 655 zł netto - czy jest potrzebna, czy to tylko bajer ?

• Odpowiedzi 823
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dostałem ofertę na instalację fotowoltaiczną 6 kW za 22 tyś. , według moich wyliczeń zwróci mi się po około 10 / 11 latach o ile nie będzie żadnych dodatkowych kosztów ( awaria, płatny serwis, itp. ). Mam 1,5 tygodnia na podjęcie decyzji.

Czy cena obejmuje również załatwienie formalności w zakładzie energetycznym, żeby nadmiar energii wpuszczać do sieci?

Zestaw składa się z następujących elementów :

- Falownik DELTA RPI H3 - gwarancja 5 lat możliwość przedłużenia za dopłatą

- Panele polikrystaliczne XDISC ASOL-250P-WSR - gwarancja 10 lat

- Konektory MC-T4 MULTI-CONTACT 4

- stelaż,

- kable solarne 4mm2 HELUKABEL

- Ogranicznik przepięć SALTEK INX-B+C PV700U

- LS16 SMA A2 - Rozłącznik PV - DC - 2 biegunowy

- Rozdzielnia 2x12 N/T DB212S KAN3835

- Jako opcja Delta Solivia Gateway M1 G2 za 655 zł netto - czy jest potrzebna, czy to tylko bajer ?

Na moje oko coś ta oferta pokombinowana, bo ten falownik ma wyjście 3kVA.

Ile paneli proponuja do niego?

W przyszłym tygodniu podejmę decyzję w sprawie fotowoltaiki, dziś jestem na nie. Zwrot kosztu instalacji po około 10 latach bezawaryjnej pracy jest dla mnie sporym minusem, tym bardziej że moje możliwości zarobkowe są zagrożone. Instalację zawszę mogę założyć póżniej, i wydaje mi się że ceny będą spadać wraz z upowszechnianiem się systemów i postępem technologicznym.

Mam już szafy, duża w sypialni i mniejsza w sieni, najbliższa sobota upłynie na sprzątaniu, układaniu, segregacji.

ab6befa0d9d2d978med.jpg

Od wczoraj pracuje ekipa brukarska, to już 2 podejście. Tym razem robie dodatkowe miejsce dla samochodów przed garażem, schody za domem i dodatkowy taras za domem plus inne. Współczuję osobom, które budują dom w tym roku, pogoda w porównaniu z rokiem zeszłym jest tragiczna, temperatury i opady nie ułatwiają pracy.

Edytowane przez PaRa

Z tymi wszystkimi energooszczędnymi rozwiązaniami jest tak, że okres zwrotu zazwyczaj wychodzi od 8 do 15 lat. Dużo zależy od wielkości domu, jego OZC i sposobu liczenia.

Z pogodą to masz rację, ja codziennie klnę. Z drugiej strony praca w słońcu przy 25st. sprawia, że człowiek wraca do domu dużo bardziej zmęczony.

Pozdrawiam

Bartek

Poprawka, ze wszystkimi dodatkowymi rozwiązaniami energooszczędnymi tak jest. Jak liczyłem, to dla domu WT2017, FV czy solarów nie ma co brać bez dopłat gminnych jeśli są mniejsze niż 50%. Niemniej jednak mam w planach przystosować połacie południowe moich dachów pod FV, na przyszłość. Rozważam też zakup Tesla PowerWall jako UPS dla całego domu -- muszę jeszcze tylko poczytać czy to może tak działać -- ale wygląda na to, że tak. 7kWh z mocą 2kW i 3.5 w peaku. Ale ponoć TW2 ma mieć już stałe 5kW, to nawet PC pociągnie i rekuperator. Edytowane przez Myjk

Można powiedzieć, że w tym momencie zastosowałem najlepsze rozwiązanie - po prostu starałem się zbudować dobry, ciepły dom. Kupiłem cieplejsze okna, dałem więcej i lepszej izolacji, najwięcej przeszkleń mam od południa, zabezpieczyłem się przed przegrzaniem roletami zewnętrznymi. Tych rzeczy tanim kosztem wymienić się nie da.

Kable na dach mam wyprowadzone, więc zawsze panele mogę dołożyć w sprzyjających okolicznościach finansowych.

Wg mnie solary są bardziej opłacalne niż fotowoltaika ale...

- są bardziej kłopotliwe ze względu na nadwyżki energii oraz instalację

- praktycznie są tylko do podgrzewania wody

- więcej niż 3-4 sztuki na dachu nie mają sensu w budynku jednorodzinnym.

A okres zwrotu bardzo zależy od przyjętych założeń (np. czy liczymy koszt zbiornika lub jakie jest zużycie wody) i kosztu zakupu. Jak się coś bardzo chce to można łatwo wykazać, że okres zwrotu wynosi 5 lat, ale będzie to naciągane.

Zgadzam się z autorem wątku, że podstawa to sam budynek (izolacje, okna, orientacja).

Dziś pojawił się człowiek od płotu, zamontował skrzynkę pocztową, jednak nie jestem w pełni zadowolony z jego pracy. Nie lubię kiedy to ja musze myśleć za niby fachowca.

Jego przeciwieństwo to ekipa od kostki, wiedzą co mają robić, służą wiedza i pomysłami - dlatego będę mial donice z palisady.

1a75dbdbb6e09ebemed.jpg

Odebrałem od mechanika auto, normalne temperatury pozwoliły spokojnie umyć auto, za samochodem widać dodatkowe miejsca do parkowanie. Może w przyszłości będzie tam wiata.

385a169777bd8318med.jpg

Z fotowoltaiką jest problem. Zakłady energetyczne robią problemy z formalnościami. Przy wstępnych rozmowach z firmami od fotowoltaiki, proponują one, że załatwią wszystkie formalności i zapłata będzie po formalnościach w zakładzie energetycznym. Przychodzi do podpisania umowy i w umowie zupełnie coś innego. Zapłata po robocie , a firma daje tylko komplet dokumentów, z którymi musisz samodzielnie załatwiać sprawy w zakładzie energetycznym. Ja tak miałem. Ponadto z rozmów z ludźmi, którzy już mają fotowoltaikę podpiętą pod sieć zakładu energetycznego wyłaniają się inne problemy. Zakłady energetyczne wymyśliły tzw. energię bierną, co obniża ich zdaniem ilość wyprodukowanej przez panele energii, którą można sobie odliczyć od rachunku. Ponadto zakłady jakoś rożnie rozliczają wyprodukowaną energię z paneli w zależności , czy instalacja jest jedno- czy trójfazowa. Oczywiście na korzyść zakładu energetycznego.

ekipa od kostki, wiedzą co mają robić, służą wiedza i pomysłami - dlatego będę mial donice z palisady.

1a75dbdbb6e09ebemed.jpg]

Ale nie powiedzieli Ci, że ziemia bedzie łatwiej przemarzać i możesz mieć problemy z utrzymaniem roślin, ktore posadzisz wewnątrz tych palisadowych donic :( Powinno sie zrobić ocieplenie 3 cm styro po zewnętrznych bokach.

Te donice to trochę wymuszone, taka ładniejszy murek oporowy bo w tym miejscu jest mała skarpa. Dzięki Tobie wiem jak wykorzystam styropian i XPS, który mi został po budowie, zrobię taką donicę w donicy. Czyli izolacja będzie wewnątrz a nie na zewnątrz ale za to grubsza.

Już wiem, że daję sobie spokój z fotowoltaiką, za długo muszę czekać na zwrot wydatków a zyski są bardzo niepewne i odległe. Tym bardziej że finanse już się skończyły i jak mawiał klasyk " skończyło się rumakowanie " I tak miałem wielkie fart, że w momencie większych wydatków więcej zarabiałem.

Tesla wygląda bardzo ciekawie, ale rozwiązanie Solarny dach + PowerWall bardziej do mnie przemawia, mogę spokojnie czekać i odkładać środki.

Myślę, ze warto trochę poczekać na fotovoltaikę. Musi stanieć, a elektrownia zmądrzeć, tzn pomyśleć nie tylko o sobie, ale o użytkownikach.

Oczywiście, że izolacja wewnątrz i jeszcze folia zabezpieczająca styropian przed kontaktem z ziemią. A na dno siatka przeciw kretom. Uwielbiaja ślepaki ryć w takich miejscach :) A... i jeszcze na siatkę przeciw kretom żwir sypnij, jak drenaż :)

Gdybys robił donice drewniane, to styro grubości 5 i koniecznie dziurki w dnie przez folie i styropian.

Ekipa od kostki cały czas dłubie sobie wokół domu, i powoli zmierzają do końca. Małżonka zażyczyła sobie miejsce na kwiaty czy coś w tym rodzaju, zobaczymy jak chęci przełożą się na działania.

86b84bb1ff593393med.jpg

a70321cc19b68053med.jpg

Jak prace brukarskie będą zakończone, zacznę myśleć o tarasie i przygotowaniu otoczenia pod trawnik. Niestety będzie to droższe niż mi się wydawało, musze kupić ziemię, siatka przeciw kretom, system nawadniania, i inne rzeczy o których teraz nie wiem. Na domiar złego glina na działce stwardniała i ciężko się w niej operuje.

Druga kwestia to taras, mam już przygotowane miejsce teraz tylko muszę zaczerpnąć wiedzę w odpowiednim temacie.

Edytowane przez PaRa

Dziś wcześnie rano wyruszyłem do pracy, w trasie okazało się, że Jaguar ponownie hałasuje i pójdzie do naprawy - nie mam już do niego siły. A z plusów, Kazimierz Dolny ma swój urok w tak słoneczny poranek jaki był dziś. Wróciłem do domu i widzę, że wszystkie prace brukarskie są zakończone, na placu ład i porządek. Tak to wygląda teraz :

6a7a0ced68503aa4med.jpg

747e41172303c6c5med.jpg

c0c58a8c6152b9eamed.jpg

Rozmawiałem też z człowiekiem od koparki, i umówiliśmy się, że jak tylko pojawią się środki to zabieramy się do pracy nad trawnikiem. Na razie chcę wpuścić na podwórko traktor z glebogryzarką, mam nadzieję że glina się podda maszynie. Plan jest następujący : wyrównać i wyprofilować działkę, zamontować system nawadniania, położyć siatkę na krety, kupić ziemię właściwą i zakładać trawnik. Wcześniej pewnie kupię ziemię w workach do donic, bo moja lepsza połowa już się rwie do nasadzeń :-).