PaRa 24.06.2017 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2017 Zawieśmy na jakiś czas wątek trawnikowy, mowa była o oczekiwaniach, moje zilustruje zdjęciami z " klasycznym angielskim trawnikiem ". Zdjęcia robiłem zimą, ale widocznie aura w Londynie jest stabilniejsza i to dobrze wpływa na zieleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 24.06.2017 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2017 (edytowane) Nie tylko aura, a raczej wilgotność konkretnie. Przede wszystkim kilkadziesiąt lat regularnego koszenia, nawożenia, wygrabiania liści, wertykulowania, mulczowania, wałowania, piaskowania... Potężna kupa pracy i dość kosztowna. I zawsze jest ryzyko, że coś go zniszczy: pędraki, krety, grzyb albo jakaś śniedź pośniegowa zaatakuje. Trawnik, to najbardziej kosztowna i pracochłonna część ogrodu Nie żebym Cię straszyła, ale powinieneś mieć świadomość co Cię czeka lub może czekać. Widziałam taki trawnik – mały spłachetek, jakieś 30–35 m2 – który podobno miał ponad 100 lat. Nie bardzo wierzę w ten wiek, ale był imponująco gruby i miękki. Oparłam rękę i ugiął się na głębokość jakichś 7 cm. Jak mięciutki strzyżony dywan. Oby Ci się udało. Ja swój trawnik zmniejszam na korzyść nasadzeń rabatowych i innych atrakcji ogrodniczych. Jak skończę ten proces, pomyślę o regeneracji i wysianiu dobrej trawy. W chwili obecnej taki wysiew zamordowałby mnie finansowo ;( Edytowane 24 Czerwca 2017 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 25.06.2017 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 Trawnik, to najbardziej kosztowna i pracochłonna część ogrodu Nie żebym Cię straszyła, ale powinieneś mieć świadomość co Cię czeka lub może czekać. 100% prawdy ! Najlepsze jest to że jak jadę na spotkanie z nowym klientem to w 90% przypadków pada hasło "ogród ma być łatwy w utrzymaniu i mało pracochłonny więc na większości chcemy trawnik" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 25.06.2017 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 Zawieśmy na jakiś czas wątek trawnikowy, mowa była o oczekiwaniach, moje zilustruje zdjęciami z " klasycznym angielskim trawnikiem ". Zdjęcia robiłem zimą, ale widocznie aura w Londynie jest stabilniejsza i to dobrze wpływa na zieleń. [ATTACH=CONFIG]391764[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]391765[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]391766[/ATTACH] Jest dowcip o tym dlaczego te ich trawniki sa takie piekne. Na takie pytania turystow odpowiadaja, To proste, podlewamy, pielegnujemy, strzyżemy.... codziennie .... od 400 lat ☺ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 25.06.2017 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 100% prawdy ! Najlepsze jest to że jak jadę na spotkanie z nowym klientem to w 90% przypadków pada hasło "ogród ma być łatwy w utrzymaniu i mało pracochłonny więc na większości chcemy trawnik" Takiej wypowiedzi sie spodziewałam. Wyobraź sobie, że mój J całe moje zrzędzenie na temat trawnika dopiero teraz, po kilku latach zaczął traktować serio. Zrozumiał problem, jak musiał sam dbać o trawnik i poległ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 25.06.2017 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 100% prawdy ! Najlepsze jest to że jak jadę na spotkanie z nowym klientem to w 90% przypadków pada hasło "ogród ma być łatwy w utrzymaniu i mało pracochłonny więc na większości chcemy trawnik" Nie bardzo widzę alternatywę na zagospodarowanie mojej działki niż trawnik, dlatego chcę sobie ułatwić życie systemem nawadniania, siatką na krety i dobrym przygotowaniem. Na razie mam zapał, czas i chęci, wiem że właściwe przygotowanie i pierwsze miesiące są bardzo ważne dla późniejszej kondycji trawnika. Na razie mam wybranego wykonawcę, ale obecna pogoda, czyli wysokie tem. i słońce plus gwałtowne opady to chyba nie jest dobry czas. Kiedy mama wysiać trawę aby była gotowa na zimę ? Wrzesień ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 25.06.2017 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2017 Wrzesień to dobry termin. Lepsza wilgotność i ciągle ciepło.Jest też sposób siania jak wysiew ozimin. M.A.G. podpowie. Alę naprawdę są inne sposoby zagospodarowania ogrodu niż trawnik. Rozumiem, że chodzi Ci o możliwie najmniejszą ilość pielenia. Ale to się daje ominąć. Są rośliny zadarniające, które sadzi się pod krzewami. Można sadzić trawy ozdobne łanowo, a te ścina sie tylko raz do roku wczesną wiosną.Masz trochę czasu do września, poczytaj, porozglądaj się co zmiast trawnika.Na forum jest taki wątek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164556-klub-przekszta%C5%82caj%C4%85cych-TRAWNIKI-w-pi%C4%99kne-ogrody-czyli-ogr%C3%B3d-nowoczesny Ma tylko 11 stron, więc można przeczytac bez zarywania nocy. Do wszystkiego, co wcześniej napisałam o trawniku powinnam dodac jeszcze ilość wody, którą trawnik pochlania. To niezly koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 28.06.2017 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2017 Następny etap praktycznie zakończony, mam już prawie kompletne ogrodzenie. Do zrobienia zostało zainstalowanie napędu bramy, spięcie pilota z brama wjazdową i garażową o wymiana klamki na gałkę w furtce. Muszę też wysypać klińcem pasek pomiędzy ogrodzeniem a asfaltem, teraz mam błoto i wyglada to fatalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 28.06.2017 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2017 Malinowo. Jakbyś mógł podać na prv koszt ogrodzenia i ile metrów bierzących masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 28.06.2017 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2017 Nie bardzo widzę alternatywę na zagospodarowanie mojej działki niż trawnik, dlatego chcę sobie ułatwić życie systemem nawadniania, siatką na krety i dobrym przygotowaniem. Na razie mam zapał, czas i chęci, wiem że właściwe przygotowanie i pierwsze miesiące są bardzo ważne dla późniejszej kondycji trawnika. Na razie mam wybranego wykonawcę, ale obecna pogoda, czyli wysokie tem. i słońce plus gwałtowne opady to chyba nie jest dobry czas. Kiedy mama wysiać trawę aby była gotowa na zimę ? Wrzesień ? A ja bardzo lubię siać w takich warunkach bo z systemem nawadniania trawnik jest po miesiącu do koszenia. Trzeba się jednak liczyć z burzami i niestety jest ryzyko wypłukania nasion przy bardzo gwałtownych opadach. Jeśli odkładasz to do jesieni to w zależności od pogody można siać bezpiecznie powiedzmy do połowy/końca września. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 28.06.2017 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2017 A ja bardzo lubię siać w takich warunkach bo z systemem nawadniania trawnik jest po miesiącu do koszenia. Trzeba się jednak liczyć z burzami i niestety jest ryzyko wypłukania nasion przy bardzo gwałtownych opadach. Jeśli odkładasz to do jesieni to w zależności od pogody można siać bezpiecznie powiedzmy do połowy/końca września. Czyli bezpieczny termin to moim zdaniem koniec sierpnia / początek września. Przez ostatnie 2 dni miałem u siebie bardzo gwałtowne opady, i tła świeżego trawnika nie wyszło by to na dobre. Mam teraz 2 miesiące na zrobienie podejścia wody do nawodnienia i zebranie środków, na początku zrobię trawnik z jednej strony budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 28.06.2017 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2017 Pod kliniec najpierw odchwaść,a potem najlepiej połóż agro tkaninę. Oczywiście jeśli nie będziesz tam nic sadzić Ładnie front wygląda Pomyśl o jakimś drzewie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 01.07.2017 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2017 Podczas mojej nieobecności zostały zrobione 2 rzeczy : - mam już przygotowany grunt pod taras z drewna, planuję deskę tarasową ( modrzew syberyjski ), w jasnym najlepiej naturalnym kolorze, pewnie będę zabezpieczać drewno olejem bezbarwnym. - mam już napęd bramy, musze tylko " dopisać " bramę wjazdową i garażową do pilota od alarmu, miałem kupione odbiorniki ale na 12V, brama wiazdowna pewno potrzebuje 24V . a nie wiem jaki jest potrzebny do bramy garażowej Krispol ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 04.07.2017 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Czy pod tymi bloczkami jest jakaś podmórówka, czy tylko zagęszczony piasek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 04.07.2017 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Układ jest taki : - piach zagęszczony przez wykonawców płyty fundamentowej + dodatkowa wywrotka zagęszczona w zeszłym roku- bloczki fundamentowe na podbudowie z suchego betonu, robili to ludzie od kostki brukowej- suchy beton pomiędzy bloczkami jako zabezpieczenie przed roślinnością Bloczki ułożone ze spadkiem, mniej pracy przy układaniu legarów, taras ma być odrobine ponad obrzeżami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coachu13 04.07.2017 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Jak przykręcałeś lampy zewnętrzne do styro ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 04.07.2017 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Pomiętaj o dystansach pomiędzy bloczkami legarami i tych między legarami a deskamihttps://www.spax.com/pl/rzemieslnicy/wyszukiwarka-wkretow/products/nierdzewna-stal-szlachetna/spax-wkrety-specjalne/spax-podkladka-pod-legaryBardzo wydłużają życie tarasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 04.07.2017 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2017 Jak przykręcałeś lampy zewnętrzne do styro ? Są specjalne kołki do styropianu, lampy mocował elektryk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 20.07.2017 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2017 Wakacje, sezon urlopowy więc u mnie niewiele się dzieje, cały czas robimy jakieś drobiazgi w miarę wpływu gotówki :- mam już zrobione podejście wody do nawadniania, w końcu ciśnienie, wypływ wody i średnica rury jest taka jak trzeba- pojawiła się ekipa od trawnika ( robiła coś u sąsiada ), spryskała miejsce pod przyszły trawnik środkiem na chwasty- kupiłem dziś lampę do jadalni, jeszcze tylko jedna do salonu, do żony łazienki i dom będzie załatwiony ( w temacie lamp ).- wykorzystaliśmy kupony do Home&You, które otrzymaliśmy od znajomych- mogliśmy sprawdzić stół, rozłożyliśmy go do 3,5 m i wszyscy goście się zmieścili, brakuje nam tylko krzeseł. Krzesła rozkładane mam w Białymstoku, w dawnych czasach znajomy pracował w sklepie meblowym, więc ojciec kupił 30 szt, jak były. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 27.07.2017 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2017 Dziś otrzymałem przesyłkę z elementami do założenia trawnika Trawnik zakładać będzie firma z Warki, przy doborze nasion trawy i projekcie instalacji nawadniającej nieoceniony jest forumowy M.A.G. , zdałem się na jego doświadczenie. Mam nasiona Kiepenkerl MAJESTIC CLASSIC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts