agb 27.09.2017 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2017 Na razie walczę o trawnik i nawet to lubię, kosiarka bębnowa jest super, w końcu jest do niej kosz na trawę. Zastanawiam się dlaczego te kosiarki są tak mało popularne ? Może Twoja jest lepsza. ...albo nowa. "Moja" gardena poszła szybko do komórki bo tylko nerwy psuła. Jak się nie skosiło na czas i trawa była nieco wyższa to tragedia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 28.09.2017 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Brzozy nie, ale grabinę z nadleśnictwa. Jest lepsza od brzozy, a nawet od dębu. Kup miernik wilgotności drewna. Chcę brzozę bo podobno najlepsza do rekreacyjnego palenia w kominku, ładnie się pali i szybko schnie, i tylko to mnie interesuje. Nie zależy mi grzaniu. Miernik już kupiłem, dzwoniłem też do dostawców z OLX i mam 2 na oku, jedyny minus to minimum logistyczne 2 m3 i koszt prawie 500 zł za suszone 2 lata drzewo. Może Twoja jest lepsza. ...albo nowa. "Moja" gardena poszła szybko do komórki bo tylko nerwy psuła. Jak się nie skosiło na czas i trawa była nieco wyższa to tragedia. Ja wybrałem STIGA, bo miała duży zakres regulacji wysokości i wałki dociskające, które tworzą pasy na trawniku. Jak koszę to czuję gdzie mam lepszą trawę. A regulacja ma mi pomóc w razie dłuższego nie koszenia, najwyżej ustawię na wyższą i skoszę na 2 lub 3 razy - jak wyjdzie w praktyce zobaczymy. Na razie ustawiłem nawadnianie na podlewanie co 2 dzień, mam nadzieję że parę ciepłych dni sprawi, że trawka zacznie szukać wody i wzmocni korzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 28.09.2017 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2017 Brzoza się szybko pali niestety. Może przy rekreacyjnym paleniu te 2 m3 starczą ci na 2 sezony. W przyszłym roku kupisz metr sezonowanego krócej i zanim spalisz ten metr z obecnego zakupu ten nowy doschnie. To będzie wyrównywało cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 30.09.2017 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2017 Jestem już " po słowie " w sprawie drewna kominkowego, kupiłem 2 m3 brzozy, dostawca z OLX, dostawa ma być dziś o 16:00. Chce je poukładać na paletach, z jednej strony będą osłonięte ogrodzeniem i dodatkowo od góry przykryje je membraną EPDF ( została z dachu ), chyba nie ma sensu foliować drewna folią bo nie będzie przewiewu. Otrzymałem fakturę z PGE, należność za okres od 17/03/2017 do 19/09/2017 - 945,65 zł dzienna - 714 kWhnocna - 1748 kWh Poprzednia miała takie wartości, należność za okres od 22/09/2016 do 17/03/2017 - 1411,95 złdzienna - 308 kWhnocna - 616 kWh Moje wnioski na dziś są takie : - wybór taryfy G12 w w moim przypadku był dobrą decyzją ( kto wie od kiedy zmieniają się godziny taniego okienka ? )- za cały rok opłaty za prąd wyniosły 2357,60 zł, zastanawiam się czy uda się utrzymać ten wynik w kolejnych latach ? Wszystko pracuje już w 100% - CWU, wentylacja, PC, oświetlenie, AGD, itp, wcześniej nie wszystko pracowało ale przy wykończeniówce trochę prądu szło na halogeny, cięcie glazury, wygrzewanie posadzki i inne duperele. Podobno w 1 roku dom potrzebuje więcej energii a w kolejnych latach zużycie może być trochę mniejsze. Właśnie sprawdzam swoje rachunki i jak porównuje koszty mieszkania w bloku 45m2 do mojego domu, wychodzi że dom jest tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 30.09.2017 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2017 Ciekawa jestem tego drewna. Czy rzeczywiście suche i dobrze ułożone, ciasno.Miejsce na składowanie najlepsze jest takie, gdzie masz najwięcej słońca. Wygodnie jest składować nie na palecie, ale najwyżej w dwóch rzędach i oddzielnie małe szczapki do rozpalania. Osłona przed deszczem oczywiście konieczna. G12Pon-pt 13:00-15:00 i 22:00-06:00a jeśli masz weekendowa, to jeszcze jednym ciągiem od piątku od 22:00 do 6 rano w poniedziałek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 30.09.2017 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2017 (edytowane) G12, czy G12W? Bo wydaje mi się, że miałeś tą drugą. Godziny G12W zmieniają się jutro na 13:00-15:00. Od 1 kwietnia powrót na 15:00-17:00. Edit: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?244304-Zx100&p=7271260&viewfull=1#post7271260 Edytowane 30 Września 2017 przez agb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 30.09.2017 11:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2017 (edytowane) G12, czy G12W? Bo wydaje mi się, że miałeś tą drugą. Godziny G12W zmieniają się jutro na 13:00-15:00. Od 1 kwietnia powrót na 15:00-17:00. Edit: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?244304-Zx100&p=7271260&viewfull=1#post7271260 Dokładnie jest tak jak piszesz, mam G12 W, właśnie zmieniłem ustawienia PC z 15-17 na 13 -15. Miałem dziś czas zająć się trawnikiem, było koszenie i przycinanie krawędzi. Dotarło też drzewo kominkowe, zgodnie z sugestią rozrąbałem kawałek i sprawdziłem wilgotność, wszystko położyłem na paletach i przykryłem. Właśnie trwa test praktyczny, rozpaliłem w kominku. Edytowane 30 Września 2017 przez PaRa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 30.09.2017 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2017 A jaką metodą rozpalasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 01.10.2017 06:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2017 A jaką metodą rozpalasz? Metodą jedna zapałka , mam takie specjalne kominkowe kupione za grosze w Tesco Góra Kalwaria ( wykupiłem wszystkie ). Kominek ma u mnie wyglądać, ma być widoczny ogień i będzie rozpalany " na uroczystość ". Brzoza szybko schnie, ładnie się pali i dlatego ją wybrałem, rozpalam " od góry " i pale na pełnym ciągu, mam potem mniej sprzątania i szyba jest czysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 01.10.2017 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2017 Właśnie o to rozpalanie „do góry nogami” pytałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 28.10.2017 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 W ostatnich dniach pojawiły mi się kałuże w okolicy zasobnika CWU, wodę puszczał zawór bezpieczeństwa, na forum jest kilka tematów z opisem problemu.Najczęściej problemem jest nie zawór a ciśnienie w zbiorniku przeponowym, woda podczas podgrzewania zwiększa swoją objętość i rośnie ciśnienie. Okazało się, że musze kupić klucz do wentyli samochodowych i przy okazji manometr mając te narzędzia i kompresor zabrałem się do naprawy. Zakręciłem zawór doprowadzający wodę z instalacji do zasobnika, odkręciłem kran z ciepłą wodą i dobiłem ciśnienie w zbiorniczku wyrównawczym do 3,5 ( na wejściu mam reduktor ciśnienia z 3,0 ). Zmieniłem też ustawienia PC, można powiedzieć, że od dziś rozpoczynam oficjalnie sezon grzewczy. Nie chciałem mieć kominka, ale dziś cieszę się, że poszedłem na rękę żonie - od czasu do czasu porzucam 3-4 polana i rozpalamy ogień. Pomieszczenie w którym jest kominek ma 50 m2 i dosyć szybko się nagrzewa, brzoza spala się prawie w całości dając duży płomień. Dojrzewam do zrobienia tarasu, w okolicy mam skład z materiałami firmy ALGA http://www.niedrogo.net/ , mogę kupować elementy i nie magazynować materiału. Na początek chcę kupić legary, podkładki, kątowniki do mocowania i impregnat, w wolnych chwilach pomaluję w garażu legary i je zamontuje a potem to samo z deską ( kupię gładką ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 28.10.2017 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Dobry wybór z gładka deską, też taką będziemy wyrabiać. My wybraliśmy impregnat i olej Remmersa. Mam do niego zaufanie. Super chemia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 28.10.2017 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Dobry wybór z gładka deską, też taką będziemy wyrabiać. My wybraliśmy impregnat i olej Remmersa. Mam do niego zaufanie. Super chemia. Widziałem, używaliście tej chemii chyba do podbitki. W sklepie powiedziano mi, że wszystko ( legary, deski ) maluję impregnatem i potem olejem raz lub dwa, tak robiłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 28.10.2017 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Tak do podbitki poszedł AIDOL HOLZschutz-CREME palisander, jest to 3w1. Podbitkę malowałem 3x. Na taras będzie impregnat AIDOL HolzschutzGRUND i na wierzch AIDOL PFLEGEOEL zonderton. Będzie tak jak piszesz raz impregnat i 2x olej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 28.10.2017 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Niestety walka z instalacją hydrauliczną narazie zakończyła się porażką, nie wiem jeszcze jak będzie z zaworem bezpieczeństwa bo w dzień PC podgrzała mi wodę ale w tym czasie krany były używane i ciśnienie w zbiorniku spadało. Po nocnym grzaniu okaże się czy jest kałuża czy nie. Pojawił się natomiast 2 problem, po odkręceniu kranu słychać hałasy na instalacji, powoli obniżam ciśnienie w naczyniu przeponowym i może to pomoże. A może skończy się tak żę hałasów nie będzie za zawór będzie działał, wtedy wężyk od zaworu do kanalizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 28.10.2017 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 U mnie prawdę mówiąć nie wiem kiedy zawór zrzuca nadmiar z naczynia. Ale jest to tak zrobione. Jeśli to coś Ci pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 28.10.2017 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 U mnie prawdę mówiąć nie wiem kiedy zawór zrzuca nadmiar z naczynia. Ale jest to tak zrobione. Jeśli to coś Ci pomoże? Jeśli wszystko jest dobrze zrobione to wskazane jest, żebyś nie wiedział kiedy zawór działa, o ile dobrze widzę to masz wężyk wpuszczony do kanalizacji. Po to jest naczynie przeponowe, żeby przyjąć na siebie większą objętość wody w czasie jej podgrzania, ty masz 2 szt. jedno nawet całkiem spore. Doczytałem też, że lepiej aby temperatura wody w zasobniku miała 40 - 45 stopni, tak jest podobno lepiej dla zbiornika i całej instalacji, dlatego zmieniłem u siebie tem. na 45. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 28.10.2017 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2017 Tak wężyk jest do kanalizy puszczony. Szary jest pod c.o. niebieski cwu. Temperatury mam u siebie cwu ustawioną max 49, min. 43st. Długo zwlekałeś z odpaleniem grzania, my grzejemy od połowy września. W zasadzie to takie kiepski dogrzewanie, ale od połowy jest załączony tryb zimowy jeśli temp. spadnie na zewnątrz poniżej 18st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 29.10.2017 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Tak wężyk jest do kanalizy puszczony. Szary jest pod c.o. niebieski cwu. Temperatury mam u siebie cwu ustawioną max 49, min. 43st. Długo zwlekałeś z odpaleniem grzania, my grzejemy od połowy września. W zasadzie to takie kiepski dogrzewanie, ale od połowy jest załączony tryb zimowy jeśli temp. spadnie na zewnątrz poniżej 18st. Coś czuję, że też kupię wężyk i puszczę go do kratki kanalizacyjnej albo do rurki odprowadzającej skropliny z wentylacji. Ogrzewanie było włączane sporadycznie, dobrą robotę robiły odsłonięte rolety gdy świeciło słońce i spalenie w kominku 3-4 polan dla nastroju. U ciebie jest małe dziecko więc też komfort termiczny musi być inny. Dziś sprawdziłem faktury z PGE za ostatni rok i wyszło mi, że na prąd w ciągu roku wydałem jakieś 2400 zł. Wydaje mi się, że to niezły wynik w domu gdzie wszystko jest na prąd ( CO, CWU, wentylacja ). W mieszkaniu w bloku, które wynajmuję rachunki za prąd oscylują w granicach 75 zł + CWU 40 zł ( opłata stała + podgrzanie ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 29.10.2017 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2017 Dziś sprawdziłem faktury z PGE za ostatni rok i wyszło mi, że na prąd w ciągu roku wydałem jakieś 2400 zł. Wydaje mi się, że to niezły wynik w domu gdzie wszystko jest na prąd ( CO, CWU, wentylacja ). W mieszkaniu w bloku, które wynajmuję rachunki za prąd oscylują w granicach 75 zł + CWU 40 zł ( opłata stała + podgrzanie ). Już pyknęło rok jak mieszkasz? Strasznie szybko leci czas. Wynik niezły. Mi za pełne 2 miesiące mieszkania (sierpień i wrzesień) 456zł. W tym ogrzewanie i cwu ok 100zł reszta to prąd bytowy. Również wszystko na prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts