Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zx100

Recommended Posts

PaRa napisał:
Na razie walczę o trawnik i nawet to lubię, kosiarka bębnowa jest super, w końcu jest do niej kosz na trawę. Zastanawiam się dlaczego te kosiarki są tak mało popularne ?

Może Twoja jest lepsza. ...albo nowa. "Moja" gardena poszła szybko do komórki bo tylko nerwy psuła. Jak się nie skosiło na czas i trawa była nieco wyższa to tragedia.

• Odpowiedzi 823
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

pestka56 napisał:
Brzozy nie, ale grabinę z nadleśnictwa. Jest lepsza od brzozy, a nawet od dębu.

Kup miernik wilgotności drewna.

Chcę brzozę bo podobno najlepsza do rekreacyjnego palenia w kominku, ładnie się pali i szybko schnie, i tylko to mnie interesuje. Nie zależy mi grzaniu.

Miernik już kupiłem, dzwoniłem też do dostawców z OLX i mam 2 na oku, jedyny minus to minimum logistyczne 2 m3 i koszt prawie 500 zł za suszone 2 lata drzewo.

agb napisał:
Może Twoja jest lepsza. ...albo nowa. "Moja" gardena poszła szybko do komórki bo tylko nerwy psuła. Jak się nie skosiło na czas i trawa była nieco wyższa to tragedia.

Ja wybrałem STIGA, bo miała duży zakres regulacji wysokości i wałki dociskające, które tworzą pasy na trawniku. Jak koszę to czuję gdzie mam lepszą trawę. A regulacja ma mi pomóc w razie dłuższego nie koszenia, najwyżej ustawię na wyższą i skoszę na 2 lub 3 razy - jak wyjdzie w praktyce zobaczymy.

Na razie ustawiłem nawadnianie na podlewanie co 2 dzień, mam nadzieję że parę ciepłych dni sprawi, że trawka zacznie szukać wody i wzmocni korzenie.

Brzoza się szybko pali niestety.

Może przy rekreacyjnym paleniu te 2 m3 starczą ci na 2 sezony. W przyszłym roku kupisz metr sezonowanego krócej i zanim spalisz ten metr z obecnego zakupu ten nowy doschnie. To będzie wyrównywało cenę.

Jestem już " po słowie " w sprawie drewna kominkowego, kupiłem 2 m3 brzozy, dostawca z OLX, dostawa ma być dziś o 16:00. Chce je poukładać na paletach, z jednej strony będą osłonięte ogrodzeniem i dodatkowo od góry przykryje je membraną EPDF ( została z dachu ), chyba nie ma sensu foliować drewna folią bo nie będzie przewiewu.

Otrzymałem fakturę z PGE, należność za okres od 17/03/2017 do 19/09/2017 - 945,65 zł

dzienna - 714 kWh

nocna - 1748 kWh

Poprzednia miała takie wartości, należność za okres od 22/09/2016 do 17/03/2017 - 1411,95 zł

dzienna - 308 kWh

nocna - 616 kWh

Moje wnioski na dziś są takie :

- wybór taryfy G12 w w moim przypadku był dobrą decyzją ( kto wie od kiedy zmieniają się godziny taniego okienka ? )

- za cały rok opłaty za prąd wyniosły 2357,60 zł, zastanawiam się czy uda się utrzymać ten wynik w kolejnych latach ? Wszystko pracuje już w 100% - CWU, wentylacja, PC, oświetlenie, AGD, itp, wcześniej nie wszystko pracowało ale przy wykończeniówce trochę prądu szło na halogeny, cięcie glazury, wygrzewanie posadzki i inne duperele. Podobno w 1 roku dom potrzebuje więcej energii a w kolejnych latach zużycie może być trochę mniejsze.

Właśnie sprawdzam swoje rachunki i jak porównuje koszty mieszkania w bloku 45m2 do mojego domu, wychodzi że dom jest tańszy.

Ciekawa jestem tego drewna. Czy rzeczywiście suche i dobrze ułożone, ciasno.

Miejsce na składowanie najlepsze jest takie, gdzie masz najwięcej słońca. Wygodnie jest składować nie na palecie, ale najwyżej w dwóch rzędach i oddzielnie małe szczapki do rozpalania. Osłona przed deszczem oczywiście konieczna.

G12

Pon-pt 13:00-15:00 i 22:00-06:00

a jeśli masz weekendowa, to jeszcze jednym ciągiem od piątku od 22:00 do 6 rano w poniedziałek.

agb napisał:
G12, czy G12W? Bo wydaje mi się, że miałeś tą drugą. Godziny G12W zmieniają się jutro na 13:00-15:00. Od 1 kwietnia powrót na 15:00-17:00.

Edit: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?244304-Zx100&p=7271260&viewfull=1#post7271260 :D

Dokładnie jest tak jak piszesz, mam G12 W, właśnie zmieniłem ustawienia PC z 15-17 na 13 -15.

Miałem dziś czas zająć się trawnikiem, było koszenie i przycinanie krawędzi.

3026290af4ae63e5med.jpg

ef3ac7d4f32aaffbmed.jpg

Dotarło też drzewo kominkowe, zgodnie z sugestią rozrąbałem kawałek i sprawdziłem wilgotność, wszystko położyłem na paletach i przykryłem.

Właśnie trwa test praktyczny, rozpaliłem w kominku.

7236e7ae1802e1b7med.jpg

98ac1d79f81ea54fmed.jpg

Edytowane przez PaRa

pestka56 napisał:
A jaką metodą rozpalasz?

Metodą jedna zapałka :-), mam takie specjalne kominkowe kupione za grosze w Tesco Góra Kalwaria ( wykupiłem wszystkie ).

Kominek ma u mnie wyglądać, ma być widoczny ogień i będzie rozpalany " na uroczystość ". Brzoza szybko schnie, ładnie się pali i dlatego ją wybrałem, rozpalam " od góry " i pale na pełnym ciągu, mam potem mniej sprzątania i szyba jest czysta.

• 4 weeks później...

W ostatnich dniach pojawiły mi się kałuże w okolicy zasobnika CWU, wodę puszczał zawór bezpieczeństwa, na forum jest kilka tematów z opisem problemu.

Najczęściej problemem jest nie zawór a ciśnienie w zbiorniku przeponowym, woda podczas podgrzewania zwiększa swoją objętość i rośnie ciśnienie. Okazało się, że musze kupić klucz do wentyli samochodowych i przy okazji manometr mając te narzędzia i kompresor zabrałem się do naprawy. Zakręciłem zawór doprowadzający wodę z instalacji do zasobnika, odkręciłem kran z ciepłą wodą i dobiłem ciśnienie w zbiorniczku wyrównawczym do 3,5 ( na wejściu mam reduktor ciśnienia z 3,0 ). Zmieniłem też ustawienia PC, można powiedzieć, że od dziś rozpoczynam oficjalnie sezon grzewczy.

Nie chciałem mieć kominka, ale dziś cieszę się, że poszedłem na rękę żonie - od czasu do czasu porzucam 3-4 polana i rozpalamy ogień. Pomieszczenie w którym jest kominek ma 50 m2 i dosyć szybko się nagrzewa, brzoza spala się prawie w całości dając duży płomień.

Dojrzewam do zrobienia tarasu, w okolicy mam skład z materiałami firmy ALGA http://www.niedrogo.net/ , mogę kupować elementy i nie magazynować materiału. Na początek chcę kupić legary, podkładki, kątowniki do mocowania i impregnat, w wolnych chwilach pomaluję w garażu legary i je zamontuje a potem to samo z deską ( kupię gładką ).

cob_ra napisał:
Dobry wybór z gładka deską, też taką będziemy wyrabiać. My wybraliśmy impregnat i olej Remmersa. Mam do niego zaufanie. Super chemia.

Widziałem, używaliście tej chemii chyba do podbitki. W sklepie powiedziano mi, że wszystko ( legary, deski ) maluję impregnatem i potem olejem raz lub dwa, tak robiłeś ?

Niestety walka z instalacją hydrauliczną narazie zakończyła się porażką, nie wiem jeszcze jak będzie z zaworem bezpieczeństwa bo w dzień PC podgrzała mi wodę ale w tym czasie krany były używane i ciśnienie w zbiorniku spadało. Po nocnym grzaniu okaże się czy jest kałuża czy nie.

Pojawił się natomiast 2 problem, po odkręceniu kranu słychać hałasy na instalacji, powoli obniżam ciśnienie w naczyniu przeponowym i może to pomoże. A może skończy się tak żę hałasów nie będzie za zawór będzie działał, wtedy wężyk od zaworu do kanalizacji ;-)

cob_ra napisał:
U mnie prawdę mówiąć nie wiem kiedy zawór zrzuca nadmiar z naczynia. Ale jest to tak zrobione. Jeśli to coś Ci pomoże?

_H8P1krLSy8Wf_ViUB4owN-VXz1vo0y95qiG_XAA-oGiadkmcTCTTqT5qO3psy1t3Ju1AyOf-wHSG94lmgGlPqFoqikTj9ngYlJw3e-5c4BheyzYJhsjfBQ65of6rFz6AcymfuaemcSSoJwcMOxtju3mmFT8WQ1x90xmn9g6qwfi4gwP34tWNd8gTrKGKbiJuSDiW_Vb812dvaf3KBYRLToSzXSb38EEraSOP4LY2EepfrRJKtaMyCkfrWYvfN3XQ8uZ1OB3JcL4hYq9appOWhwBeRkVXVKilOhJdUsuVgYv1t9Ecli6Rtj1-nZwIKPCsKQEEXb_eG7bKVI0S2FOmehijl_KAilb3lLgOgXY2WaSyE8KnUESHzjcMR4glvD94ceHGA2XWd1cFMAStlWnVS5jv8_ROv-6SU_0xIvOHAOI6ZSDnm1knChj2HBe7KjW_MDeQLIpwyDYoaOCjw22iwJz1JjNnbWf6j32nP6d9U3orYN1mWOmTOJap4wP3_qwkEVHFq3Q32WnrXwFNwGoYl8mbzW3vATTXsF5aFacGACbyxGPmry4d1jNwxzUUPoDu04W3MD009Gp30tjU8nz18ub6fE1QA1qIuRHe0Q85eI1361wyIwpvJeegr9rxqPV_bSUELtStpW39PloGOdjYcX2u0pYjTexheQ=w285-h663-no

Jeśli wszystko jest dobrze zrobione to wskazane jest, żebyś nie wiedział kiedy zawór działa, o ile dobrze widzę to masz wężyk wpuszczony do kanalizacji.

Po to jest naczynie przeponowe, żeby przyjąć na siebie większą objętość wody w czasie jej podgrzania, ty masz 2 szt. jedno nawet całkiem spore. Doczytałem też, że lepiej aby temperatura wody w zasobniku miała 40 - 45 stopni, tak jest podobno lepiej dla zbiornika i całej instalacji, dlatego zmieniłem u siebie tem. na 45.

Tak wężyk jest do kanalizy puszczony. Szary jest pod c.o. niebieski cwu. Temperatury mam u siebie cwu ustawioną max 49, min. 43st.

Długo zwlekałeś z odpaleniem grzania, my grzejemy od połowy września. W zasadzie to takie kiepski dogrzewanie, ale od połowy jest załączony tryb zimowy jeśli temp. spadnie na zewnątrz poniżej 18st.

cob_ra napisał:
Tak wężyk jest do kanalizy puszczony. Szary jest pod c.o. niebieski cwu. Temperatury mam u siebie cwu ustawioną max 49, min. 43st.

Długo zwlekałeś z odpaleniem grzania, my grzejemy od połowy września. W zasadzie to takie kiepski dogrzewanie, ale od połowy jest załączony tryb zimowy jeśli temp. spadnie na zewnątrz poniżej 18st.

Coś czuję, że też kupię wężyk i puszczę go do kratki kanalizacyjnej albo do rurki odprowadzającej skropliny z wentylacji.

Ogrzewanie było włączane sporadycznie, dobrą robotę robiły odsłonięte rolety gdy świeciło słońce i spalenie w kominku 3-4 polan dla nastroju. U ciebie jest małe dziecko więc też komfort termiczny musi być inny. Dziś sprawdziłem faktury z PGE za ostatni rok i wyszło mi, że na prąd w ciągu roku wydałem jakieś 2400 zł. Wydaje mi się, że to niezły wynik w domu gdzie wszystko jest na prąd ( CO, CWU, wentylacja ). W mieszkaniu w bloku, które wynajmuję rachunki za prąd oscylują w granicach 75 zł + CWU 40 zł ( opłata stała + podgrzanie ).

PaRa napisał:
Dziś sprawdziłem faktury z PGE za ostatni rok i wyszło mi, że na prąd w ciągu roku wydałem jakieś 2400 zł. Wydaje mi się, że to niezły wynik w domu gdzie wszystko jest na prąd ( CO, CWU, wentylacja ). W mieszkaniu w bloku, które wynajmuję rachunki za prąd oscylują w granicach 75 zł + CWU 40 zł ( opłata stała + podgrzanie ).

Już pyknęło rok jak mieszkasz? Strasznie szybko leci czas. Wynik niezły.

Mi za pełne 2 miesiące mieszkania (sierpień i wrzesień) 456zł. W tym ogrzewanie i cwu ok 100zł reszta to prąd bytowy. Również wszystko na prąd.