cob_ra 21.02.2018 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 akumulatorków Sanyo Panasonic Eneloop. Made in Japan ; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 21.02.2018 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2018 Jak bedziesz juz po serwisie to daj znać przyczynę/miejsce skraplania. Po długiej ciszy odezwał się dziś serwis, prosili o zdjęcia więc wysłałem te które miałem w telefonie. Pytali o sposób montażu, chyba chcą środek wyjmować. Mają się pojawić w przyszłym tygodniu, tylko że z reku już nic nie kapie. W przyszłym tygodniu ma być mróz to może wada się uaktywni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 22.02.2018 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2018 Dziś ponownie dzwonił człowiek w sprawie rekuperatora, na razie jako przyczynę podano brak syfonu kulowego, który ma być do mnie wysłany. W tym momencie nic niepokojącego z urządzeniem się nie dzieje, mimo tego serwis poinformował mnie, że nawet po okresie gwarancji ewentualna usterka będzie naprawiona na koszt Thessla Green. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 28.02.2018 17:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Dotarła do mnie paczka od Thessla Green a w środku syfon kulowy, w tym momencie z rekuperatora nic nie kapie. Syfon zaczeka na ekipę, która wykona serwis PC i wentylacji i przy okazji go zamontuje. Zastanawiam się czy warto zrobić kratkę wentylacyjną w garażu pod sufitem, garaż jest oddzielony od domu, i ma ocieplone ściany i dach, nawet podczas ostatnich mrozów temperatura nie spadła poniżej zera. Nie mam izolacji pod płytą fundamentową, tylko po obwodzie wpuszczony XPS w grunt na jakieś 120 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 05.03.2018 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Mam pytanie o komin do kominka. Jak jest on u Ciebie zamontowany? Bo ze zdjęć nie widzę żeby do czegoś był przymocowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 05.03.2018 17:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Mam pytanie o komin do kominka. Jak jest on u Ciebie zamontowany? Bo ze zdjęć nie widzę żeby do czegoś był przymocowany. Część komina z izolacją jest zamocowana do ściany za pomocą obejmy. W połowie srebrnej rury jest obejma, ledwo widać na niej pomarańczową etykietę. Wygląda to tak: rura 1 metr zamocowana za pomocą bejmy, na niej rura 0,5 metra i na tym strażak ( dziś musiałem go nasmarować ). Pomiędzy wkładem a kominem systemowym jest zwykła czarna rura, szybciej się nagrzewa i jest tańsza. Komin jest trochę za krótki, dlatego co jakiś czas trzeba nasmarować specjalnym smarem strażak, najważniejsze że z ciągiem nie ma problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redblack 08.03.2018 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Czy mógłbyś napisać jak sprawdza się stojak balastowy do anteny TV? Rozważam takie rozwiązanie ale do anteny sat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 08.03.2018 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Czy mógłbyś napisać jak sprawdza się stojak balastowy do anteny TV? Rozważam takie rozwiązanie ale do anteny sat. Mój jest trochę upośledzony, bo nie ma balastu. Kupiłem 1 płytę chodnikową, ale jest tak ciężka że nie wtargałem jej na dach. W tym momencie stojak jest na dachu, ma zamontowaną zwykłą antenę i działa bo nie wiem że istnieje. Ostatnio wchodziłem na dach aby nasmarować strażak od komina i oglądałem stojak, trochę się ślizga na kamieniach. Reasumując, jeśli będzie obciążony tak jak powinien to powinien spełniać swoje zadanie, pamiętam, że ta firma miała też bardziej rozbudowane modele dla większych anten. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 09.03.2018 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Mój rekuperator otrzymał syfon kulowy, który ma w przyszłości zapobiec wyciekom wody. Przy okazji w prosty sposób rozwiązałem problem z zaworem bezpieczeństwa, zamontowałem wężyk na zaworze i ewentualna woda znajdzie się w kanalizacji. W wolnej chwili uzupełnię ciśnienie w naczyniu przeponowym. Kratkę kanalizacyjną mogłem dać bliżej ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redblack 10.03.2018 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 Przy okazji w prosty sposób rozwiązałem problem z zaworem bezpieczeństwa, zamontowałem wężyk na zaworze i ewentualna woda znajdzie się w kanalizacji. W wolnej chwili uzupełnię ciśnienie w naczyniu przeponowym. Kratkę kanalizacyjną mogłem dać bliżej ściany. Mam identyczny zasobnik CWU i naczynie przeponowe (od tego samego instalatora) i podobny problem z zaworem bezpieczeństwa. I też na razie zastosowałem rozwiązanie z rurką do odpływu. Przy okazji zauważyłem, że chyba nie masz zainstalowanej grzałki w zasobniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 10.03.2018 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 Mam identyczny zasobnik CWU i naczynie przeponowe (od tego samego instalatora) i podobny problem z zaworem bezpieczeństwa. I też na razie zastosowałem rozwiązanie z rurką do odpływu. Przy okazji zauważyłem, że chyba nie masz zainstalowanej grzałki w zasobniku. Moim zdaniem problemem jest naczynie przeponowe, bo woda na podłodze pokazuje że zawór bezpieczeństwa działa bez zarzutu. Nie mam grzałki elektrycznej w zasobniku i na razie mi jej nie brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redblack 10.03.2018 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2018 Moim zdaniem problemem jest naczynie przeponowe, bo woda na podłodze pokazuje że zawór bezpieczeństwa działa bez zarzutu. Nie mam grzałki elektrycznej w zasobniku i na razie mi jej nie brakuje. Ja grzałki używam do funkcji sterylizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubiak666 12.03.2018 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 U mnie byl ten sam problem z naczyniem przeponowym. Trzeba bylo co mniej więcej pol roku dopompowac powietrze. Wymieniłem wentyl i jak narazie jest ok. Ale dopompowac powietrze to tez nie jest Bóg wie jaki problem. 5 minut i zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 12.03.2018 16:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 U mnie byl ten sam problem z naczyniem przeponowym. Trzeba bylo co mniej więcej pol roku dopompowac powietrze. Wymieniłem wentyl i jak narazie jest ok. Ale dopompowac powietrze to tez nie jest Bóg wie jaki problem. 5 minut i zrobione. O wentylu nie pomyślałem, założyłem, że mam uszkodzone naczynie przeponowe, ciśnienie dobijałem chyba jesienią ( 6 miesięcy działało ). Ja nie mam kompresora, czyli dla mnie to delikatny problem, muszę go pożyczyć od teścia a same dopompwanie to moment chwila. Ostatnio nawet zastanawiałem się nad zakupem jakiegoś taniego kompresora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubiak666 12.03.2018 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Nie wiem czy będzie to dla Ciebie pomocne bo moze o tym wiesz ale wystarczy uzyc normalnej manualnej pompki samochodowej. Zakrecasz glowny doplyw wody w domu zeby się ponownie nie napelniala i oskrecasz którykolwiek kran. Ciepla i zimna wode jednoczesnie tzn kran w pozycji środkowej neutralnej. Po chwili cisnienie zejdzie i woda przestanie leciec ale nie zakrecaj kranu. Wtedy dopompowanie poprzez wentyl jest banalnie latwe i lekkie. Ciśnienie w naczynku sie podniesie i jednoczesnie wypchnie kranem kolejna porcje wody. Nabijasz tyle ile jest napisane na naczynku i zakrecasz wentyl. Zakrecasz kran i odkrecasz doplyw wody do domu. Finito. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 12.03.2018 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Nie wiem czy będzie to dla Ciebie pomocne bo moze o tym wiesz ale wystarczy uzyc normalnej manualnej pompki samochodowej. Zakrecasz glowny doplyw wody w domu zeby się ponownie nie napelniala i oskrecasz którykolwiek kran. Ciepla i zimna wode jednoczesnie tzn kran w pozycji środkowej neutralnej. Po chwili cisnienie zejdzie i woda przestanie leciec ale nie zakrecaj kranu. Wtedy dopompowanie poprzez wentyl jest banalnie latwe i lekkie. Ciśnienie w naczynku sie podniesie i jednoczesnie wypchnie kranem kolejna porcje wody. Nabijasz tyle ile jest napisane na naczynku i zakrecasz wentyl. Zakrecasz kran i odkrecasz doplyw wody do domu. Finito. Tak ostatnio robiłem, za licznikiem mam reduktor ciśnienia ustawiony na 3 atmosfery i tyle dałem do naczynka. Niestety instalacja po odkręceniu kranu grała,hałasy ustały po zmniejszeniu ciśnienia w naczynku do 2 atmosfer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 16.03.2018 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Korzystając z rady kolegi wymieniłem wentyl w naczyniu przeponowym, jutro postaram się pojechać po kompresor i uzupełnić ciśnienie.W wolnej chwili zrobiłem szkic regału do garażu, wysłałem do pobliskiego składu zamówienie na elementy, mają mi na jutro pociąć drewno.W tym samym składzie zamówię rzeczy potrzebne do wykonania tarasu z modrzewia syberyjskiego i pergoli. Dziś był człowiek z PGE i spisał licznik, niedługo się dowiem jaki jest roczny koszt energii elektrycznej w zamieszkałym domu. Rozliczenie za okres od 17/03/2017 do 19/09/2017 to kwota 945,65 zł - wprowadziłem się 13.03.2017. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 21.03.2018 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 Otrzymałem dziś fakturę za prąd na kwotę 1542,15 zł za okres 19/09/2017 do 16/03/2018. Mój oficjalny rachunek za roczne zużycie prądu w zamieszkałym domu to 2487,80 zł i w sumie 5150 kWh, wydaje mi się że to niezły wynik, który daje średnio jakieś 210 zł miesięcznie. Ostatnio mocna myślę o instalacji fotowoltaicznej i teraz wiem, że potrzebuje zestawu o mocy około 6 kW. Kable na dach i rozdzielni mam wyprowadzone, teraz trzeba poszukać jakiegoś programu, który dofinansuje lub skredytuje mi tą instalację. Jeśli ktoś takie zna to proszę o wiadomość. Mój kapiący rekuperator wymaga obecności serwisanta, który zapowiedział się na przyszły tydzień.W sobotę postaram się zamówić drewno na taras i pergolę, żeby w kwietniu ruszyć z robotą o ile pogoda pozwoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brysia8 22.03.2018 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 Wow, to jest bardzo ciekawy wynik! Teraz się zastanawiam czy to my tacy rozrzutni jesteśmy, czy u was tak oszczędnieMój ostatni rachunek za prąd to było 961 zlotych -2200 kwh (od 02.01 do 02.03). CO i CWU zjadło 1253 kwh (temp utrzymywana w domu to 24st) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 22.03.2018 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 Wow, to jest bardzo ciekawy wynik! Teraz się zastanawiam czy to my tacy rozrzutni jesteśmy, czy u was tak oszczędnie Mój ostatni rachunek za prąd to było 961 zlotych -2200 kwh (od 02.01 do 02.03). CO i CWU zjadło 1253 kwh (temp utrzymywana w domu to 24st) Patrzę na Twoją stopkę i wydaje mi się, że izolację masz lepszą niż u mnie. U mnie tem. od 22 do 24, dużo w mrozy dawało słońce bo było aż za ciepło. Z racji 1 roku z kominkiem, w nim też paliliśmy ale nie notorycznie. Tem. w budynku reguluje krzywa grzewcza na podstawie tem. zewnętrznej, mam prąd w taryfie G12 W to też daje spore oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts