Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zx100

Recommended Posts

cześć, możesz coś więcej powiedzieć o samodzielnym robieniu pergoli - a dokładniej tkaniny i elementów do suwania :)? Jakbyś pokazał bliżej zdjęcia tego jak to jest zrobione to byłoby super. drogo Cię wyszło w porównaniu do gotowych tranin i elementów do suwania?

dzięki

Tkanina kupiona w necie - Kodura, wizyta u krawcowej - najlepiej takiej która naprawia torby, namioty i potrafi nabić oczka montażowe. Może jakiś punkt robiacy plandeki. W sklepie z art. żeglarskimi kupiłem elementy do montażu linek stalowych. na tej stronie możesz zobaczyć co i jak https://www.zaglesloneczne.eu/pl/p/Pergotenda-Roleta-Pozioma-3x3m/260

• Odpowiedzi 823
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wszyscy narzekają na dostępność materiałów budowlanych, problemy z kostką brukową sprawiły że pojawiła się dziś u mnie ekipa ogrodników. do zagospodarowanie pozostał mi fragment działki.

3fa2cedf40da24bamed.jpg

Teren został przygotowany pod plac zabaw i trawnik, zamontowano nawodnienie i linię nawadniającą. Jutro dalsze prace, siatka na krety, i rozwiezienie ziemi przesiewanej. Tuje już czekają na sadzenie.

98894cd561e3aba7med.jpg

afb696d240ff5444med.jpg

Tkanina kupiona w necie - Kodura, wizyta u krawcowej - najlepiej takiej która naprawia torby, namioty i potrafi nabić oczka montażowe. Może jakiś punkt robiacy plandeki. W sklepie z art. żeglarskimi kupiłem elementy do montażu linek stalowych. na tej stronie możesz zobaczyć co i jak https://www.zaglesloneczne.eu/pl/p/Pergotenda-Roleta-Pozioma-3x3m/260

dzięki! podejrzewam że zrobienie we własnym zakresie wychodzi taniej?

a czym przesuwasz materiał? zrobiłeś sobie jakiś "dosięgnik"? i czy na koncu masz jakieś zabezpieczenie żeby materiał się nie zsuwał?

mam nadzieję że na youtube znajdę też parę filmików z tym jak ktoś to robił i że kiedyś wykorzystam.

dzięki! podejrzewam że zrobienie we własnym zakresie wychodzi taniej?

a czym przesuwasz materiał? zrobiłeś sobie jakiś "dosięgnik"? i czy na koncu masz jakieś zabezpieczenie żeby materiał się nie zsuwał?

mam nadzieję że na youtube znajdę też parę filmików z tym jak ktoś to robił i że kiedyś wykorzystam.

W tym momencie jedna strona jest zablokowana za pomocą linki żeglarskiej ( ta przy ścianie ), a z drugiej są pętelki puszczone przez oczka montażowe na krawędzi tkaniny i są zaczepiane do haczyków śruby rzymskiej. Można to lepiej dopracować i wykorzystać linki do rozsuwania / składania, ja mam opcję manualną.

Można też wykorzystać prowadnice aluminiowe do firanek, znajdziesz coś na allegro.

a czy tam gdzie będziesz sadził tuje nie masz rury drenażowej? nawet jeśli jest w pobliżu to zwłaszcza na początku lej dużo wody żeby rośliny nie padły, ale to pewnie wiesz.

Trawnik masz bardzo ładny, taki puszysty się wydaje. a przecież nie od 400lat go uprawiasz :)

Jest tam rura, która odprowadza wodę z wybrukowanego placyku, dlatego zainstalowałem linię nawadniającą wzdłuż płotu. Mój trawnik też mi się podoba, poza grzybami i barwą jest ok.

Edytowane przez PaRa

Witam

Tak patrzę na Twój taras i muszę powiedzieć, że ładnie Ci to wyszło. Widzę, że zrezygnowałeś z cokołu wokół domu?-nie narzekasz na takie rozwiązanie?

Jak u Ciebie temat z instalacją pv?

Za komplementy dotyczące tarasu dziękuję.

W tym momencie nie widzę problemów z brakiem cokołu, patrząc na inne budynki często widzę brak cokołu. U mnie woda spływająca z elewacji na kostkę spływa sobie spokojnie na trawę.

Temat instalacji jest na ostatniej prostej, dobrze że na koniec budowy było u mnie krucho z gotówką, bo wpakowałbym się w dużą instalację. Mam nadzieję, że w ciągu tygodnia pojawi się u mnie 2,16 kWp aby w 100% pokryć zapotrzebowanie na prąd w drogiej taryfie. Wykonawca jest z mojej miejscowość, więc w przypadku ewentualnej usterki serwis będzie blisko. Plusem jest też to, że podlegam pod PGE Dystrybucja i Obrót, a oni nie robią dziwnych fikołków przy rozliczaniu.

Edytowane przez PaRa

Wczoraj kurier dostarczył kosiarkę, postawiłem na produkt polski i prostotę działania. Kupiłem ten model.

http://jakmet.pl/index.php?route=product/product&path=59&product_id=75

04314e568036f4ccmed.jpg

Rano w pobliskim elektrycznym kupiłem 20 metrów przewodu w gumie 3 x 2,5, do tego 2 wtyczki IP44 w gumie i tak stworzyłem solidny przedłużacz do kosiarki.

Trawnik po skoszeniu zaczyna przypominać to co sobie wymarzyłem.

6fffba6975a0b192med.jpg

Edytowane przez PaRa

Trawnik numer 2 ma już 2 tygodnie i powoli robi się zielony, potrzebna będzie dosiewka bo opady podczas burzy przeniosły trochę nasion.

6f0286b5e454c707med.jpg

Na trawniku numer 1 będzie walka z grzybami, oprysk miedzianem niewiele dał i dlatego zamówiłem Polyversum WP. Jestem sceptycznie nastawiony, ale koszt zabiegu niewielki i może się pozytywnie rozczaruje.

Edytowane przez PaRa

• 2 weeks później...

Pojawił się dziś na działce plac zabaw, starszemu synowi chyba się podoba bo chciał się dorzucić. W przyszłym tygodniu zamówię płyty z granulatu SBR, i poprawię ustawanie kostek betonowych na których stoi. I ja wszystko będzie przygotowane wysypię piach płukany, mam nadzieję że chwasty go nie polubią.

59d56dc0876675d1med.jpg

Edytowane przez PaRa

Mam parę pytań do osób, które tu zaglądają i może maja podobne dylematy.

- mam problem z wysychająca trawą przy opasce z kostki brukowej, czy jest jakiś patent poza częstym podlewaniem ? Przy kostce mam mniej ziemi bo zrobiony jest murek oporowy z betonu, kostka tez mocniej się nagrzewa i ziemia szybciej traci wilgoć. Staram się podlewać trawnik obficie co 3 dni, aby pobudzić system korzeniowy do rozwoju, liczę na to, że trawa na krawędziach z czasem też się wzmocni.

- jakie są wasze doświadczenia kora kontra gruby żwir ? Wiem, że kora lepiej trzyma wilgoć, ale minusem jest kot i wciąganie przez kosiarkę jak koszę krawędzie. Zastanawiam się, czy z czasem nie zastąpić kory żwirem, tam gdzie mam nawodnienie przy tujach.

- Mam 2 miejsca na filtry do wody, w jednym mam filtr sznurkowy a drugi jest w tym momencie pusty. Miałem filtr zmiękczający wodę, ale efektów jego działania nie widziałem, zostawić puste miejsce czy coś zastosować ?

Delikatnie podsypałem nowy trawnik, mam nadzieję że nie przesadziłem, na szczęcie często pada.

Mam parę pytań do osób, które tu zaglądają i może maja podobne dylematy.

- mam problem z wysychająca trawą przy opasce z kostki brukowej, czy jest jakiś patent poza częstym podlewaniem ? Przy kostce mam mniej ziemi bo zrobiony jest murek oporowy z betonu, kostka tez mocniej się nagrzewa i ziemia szybciej traci wilgoć. Staram się podlewać trawnik obficie co 3 dni, aby pobudzić system korzeniowy do rozwoju, liczę na to, że trawa na krawędziach z czasem też się wzmocni.

- jakie są wasze doświadczenia kora kontra gruby żwir ? Wiem, że kora lepiej trzyma wilgoć, ale minusem jest kot i wciąganie przez kosiarkę jak koszę krawędzie. Zastanawiam się, czy z czasem nie zastąpić kory żwirem, tam gdzie mam nawodnienie przy tujach.

- Mam 2 miejsca na filtry do wody, w jednym mam filtr sznurkowy a drugi jest w tym momencie pusty. Miałem filtr zmiękczający wodę, ale efektów jego działania nie widziałem, zostawić puste miejsce czy coś zastosować ?

Delikatnie podsypałem nowy trawnik, mam nadzieję że nie przesadziłem, na szczęcie często pada.

Miałem to samo z trawą. Po prostu za mało ziemii i trawa zbyt szybko wysycha.

Sąsiedzi poradzili sobie z tym problemem dając w tym miejscu betonowe doniczki albo dając tam korę lub kamień i coś tam sadzili :)

W nowym ogrodzie problemów z trawą nie mam , bo nie mam trawy ;)

Co do żwir kontra kora.

Wszystko ma swoje plusy i minusy ...

Kora lepiej trzyma wilgoć i dzięki temu rośliny które lubią wilgoć lepiej się czują w korze. Dodatkowo lekko zakwasza glebę i też niektóre rośliny lepiej się tam czują. Dodatkowo nie trzeba zbytnio zbierać z kory liści , bo później uschną i nie bedzie ich zbytnio widać.

Kamień ma ten plus że niektóre rośliny nie lubią dużo wilgoci. Kamień słabiej "magazynuje" wodę a kamień dodatkowo magazynuje ciepło i oddaje później w nocy i są rośliny które lubią takie warunki.

Więc nie ma jakiegoś "zwycięzcy". U nas jest kora i kamień ...

Przy tujach tylko kora.

Co do filtrów to mam dwie sztuki. W jednej obudowie jest filtr sznurkowy 20nm a w drugiej piankowy 10nm.

U nas są spore zanieczyszczenia ze studni (tzw kurzawka) i muszę filtrować :(

Ale na szczęście filtry tanie ...

Juz troche go masz wiec moze mozesz cos napisac o swoim odkurzaczu automatycznym? Zadowolony jestes z niego? Jakies plusy/minusy?

Niewiele mogę o nim napisać, ale to chyba dobrze, bo znaczy że działa. Puszczam go w pokoju, zamykam drzwi i jak sobie przypomnę to zabieram go do następnego. Zdziwiony jestem ile brudu czasem z niego wyrzucam. Funkcję mop wykorzystuję bardzo rzadko.

Z minusów to przygotowanie pokoju, kable od ładowarki potrafią się wkręcić w miotełkę. I czarne płytki lub wycieraczka odbiera jako schody.

Juz troche go masz wiec moze mozesz cos napisac o swoim odkurzaczu automatycznym? Zadowolony jestes z niego? Jakies plusy/minusy?

Nie do mnie pytanie, ale pozowlę sobie odpisać ;)

Używam od grudnia - ogarnia dom 125m (bez mebli i zabudowy 96m) zajmuje mu to około 100-110minut.

Coś pięknego, stawiam go na równi ze zmywarką, jeszcze przed suszarką do prania!

Co drugi dzień jeździ cały metraż, wymieniłam tylko filtr, szczotki czekają w zapasie, myslę że jeszcze z miesiąc i będą też do wymiany.

Jestem mega zadowolona!

Mam xiaomi generacja 1