Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zx100

Recommended Posts

• Odpowiedzi 823
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aj kojarzę autora wątku z produktami xiaomi - pewno stąd skojarzył mi się odkurzacz ;)

https://www.gearbest.com/robot-vacuum/pp_440546.html?lkid=11631171

I dobrze kojarzysz, chciałem kupić model z linku ale musiałbym wyda 100 $ więcej. Xiaomi ma lepsze oprogramowanie, skanuje pomieszczenie i jest logika w jego sprzątaniu, u mnie tego nie ma ale pomieszczenie po jakimś czasie tez jest czyste.

Reasumując :

- funkcja mop to lipa, tradycyjnego mopa raczej nie zastapi

- i tak co jakiś czas trzeba użyć zwykłego odkurzacza, automatyczny nie odkurzy rogów

- odkurzacz automatyczny najlepiej sprawdzi się tam gdzie jest porządek, mało mebli, brak grubych dywanów. Do pokoju syna go nie wpuszczam, bo pełno tam klocków i innych drobnych przedmiotów plus kable od ładowarek.

Nie wydałbym na niego 1000 zł ale mój kosztował 600 zł i się sprawdza, wersje bez mopa są trochę tańsze.

Pożyczyłem od kolegi wertykulator, wprawdzie mój trawnik ma rok i podobno jest za młody na wertykulację. Ostrze urządzenia było ustawione wysoko, chodziło mi głównie o usunięcie filcu i suchej trawy przed zimą. Po 3 przejazdach dałem sobie spokój z koszem, byłem zaskoczony ilością suchej trawy. To co widać na zdjęciu powstało po użyciu wzdłuż trawnika, 2 przejazd w poprzek też dał sporo siana do usunięcia.

afa4e128c6c3ac60med.jpg

Wolałem przejechać całość i na koniec zgrabić to co wyszło. Planuję na wiosnę zrobić porządną wertykulację, ostrze ustawię niżej, przy okazji zrobię dosiewki i rozsypię trochę piachu.

Zastanawiam się czy wałek ze sprężynkami nie uszkodzi mi siatki na krety, nad którą mam około 5 cm ziemi.

Edytowane przez PaRa

Eleganckie miejsce zabaw. Jaki masz wertykulator?

Weltykulator pożyczony, jakiś tani NAC. Mam wrażenie, że po wertykulacji grzybów jest mniej. W poniedziałek koszenie i pod koniec września nawóz jesienny.

Po zimie zrobię już porządny zabieg, z mocno opuszczonym wałkiem i do tego zestaw: nawóz, dosiewki, i rozsypię piach.

Plac zabaw super. Sam robiłeś czy zamawiałeś ?

Moje dzieciaki niestety za duże na taki plac i jedynie zażyczyły sobie huśtawkę i w poniedziałek jadę kupić.

Ten piasek to fajny pomysł i myślę że u nas także może tak zrobimy , ale pytanie piasek wysypałeś bezpośrednio na grunt , czy może najpierw usunąłeś humus ?

Dawałeś jakąś agrowłókninę ?

Bo jak wysypałeś bezpośrednio to będzie sporo chwastów :(

Wiem , bo mamy grunty VI kat (piaski) gdzie nic nie chce rosnąć , a chwasty rosną nawet na piasku ..

Edytowane przez kaszpir007

Plac zabaw super. Sam robiłeś czy zamawiałeś ?

Moje dzieciaki niestety za duże na taki plac i jedynie zażyczyły sobie huśtawkę i w poniedziałek jadę kupić.

Ten piasek to fajny pomysł i myślę że u nas także może tak zrobimy , ale pytanie piasek wysypałeś bezpośrednio na grunt , czy może najpierw usunąłeś humus ?

Dawałeś jakąś agrowłókninę ?

Bo jak wysypałeś bezpośrednio to będzie sporo chwastów :(

Wiem , bo mamy grunty VI kat (piaski) gdzie nic nie chce rosnąć , a chwasty rosną nawet na piasku ..

Plac zabaw zamówiłem, muszę zamówić nową ślizgawkę bo wykonawca połamał, tą którą zamówił. Na wiosnę będę musiał przeszlifować drewno i porządnie je zabezpieczyć. Konstrukcja była pomalowana 1 raz, ale myślę że warto ją dodatkowo pomalować.

Jak będzie z tym piaskiem to się okaże, nie chciałem juz więcej trawy dlatego jest piasek. Na razie czekam na jakiś porządny deszcz, który go zagęści, bo wydaje się że będzie wnoszony do garażu i domu. Zanim piasek wysypałem wszystko spryskałem środkiem na chwasty, po tygodniu to co uschło uschło zebrałem. Liczę na to, że piasek przytłumi wzrost chwastów, bo żadnej przekładki nie dawałem. Pewnie będzie tak jak w miejscach gdzie mam wysypany żwir / kamień, od czasu do czasu powyrywam chwasty, lub będę grabiami równał piasek i przy okazji usunę zbędne roślinki.

Mam już prawie skończone otoczenie domu, dziś pojawiła się ekipa od roślinek. Była szybka wizyta w sklepie ogrodniczym i sadzenie zakupionych krzaczków i drzew, dodatkowo montaż linii nawadniającej.

Są dwa drzewka, dom zbudowany, mam dwóch synów, czyli podobno jestem prawdziwy mężczyzna.

93f1a6e91d89e606med.jpg

Skarpa prawie skończona, pojawi się jeszcze jakiś iglak formowany i kamień dekoracyjny lub żwir płukany.

adf4bda7b2356defmed.jpg

Otrzymałem fakturę z PGE, rozliczenie za okres od 16/03/2018 do 24/09/2018 na kwotę 943,11 zł.

Taryfa dzienna - 648 kWh

Taryfa nocna - 1128 kWh

Kwota jest praktycznie ta sama jak na ostatniej fakturze za podobny okres, wzrosło zużycie w taryfie dziennej, i spadło w nocnej.

Skosiłem trawnik, czeka mnie jeszcze aplikacja nawozu jesiennego. Stworzyłem " przejściówkę " za pomocą której podłączę kompresor do systemu nawadniania i usunę wodę na zimę.

Otrzymałem fakturę z PGE, rozliczenie za okres od 16/03/2018 do 24/09/2018 na kwotę 943,11 zł.

Taryfa dzienna - 648 kWh

Taryfa nocna - 1128 kWh

Kwota jest praktycznie ta sama jak na ostatniej fakturze za podobny okres, wzrosło zużycie w taryfie dziennej, i spadło w nocnej.

Skosiłem trawnik, czeka mnie jeszcze aplikacja nawozu jesiennego. Stworzyłem " przejściówkę " za pomocą której podłączę kompresor do systemu nawadniania i usunę wodę na zimę.

jakim kompresorem będziesz usuwał wodę? 25 litrów czy 50? jaką masz najdłuższą nitkę w systemie bo czytam różne sprzeczne informację że 25l to zdecydowanie z mało i że powinno być minimum 10bar i 50l

możesz coś więcej napisać o systemie nawadniającym? Ze zdjęć wynika że masz chyba MP Rotatory. Ile ich masz, ile sekcji. Sterownik RainBird jak widzę. Właśnie odpalam swój system. Dysze Mp Rotator 2000 i 3000 +VAN 12. 4 sekcje na trawnik + jedna kroplująca. Sterownik RainBird 6-sekcyjny.

możesz coś więcej napisać o systemie nawadniającym? Ze zdjęć wynika że masz chyba MP Rotatory. Ile ich masz, ile sekcji. Sterownik RainBird jak widzę. Właśnie odpalam swój system. Dysze Mp Rotator 2000 i 3000 +VAN 12. 4 sekcje na trawnik + jedna kroplująca. Sterownik RainBird 6-sekcyjny.

W tym momencie to trudne pytanie, mam 4 sekcje, 3 to trawnik i 1 to linia kroplująca. Sterownik to RainBird zewnętrzny chyba na 4 sekcje. Najwieksza sekcja 12x12 m to 4 zraszacze obrotowe / sektorowe w rogach. Mniejsza to 8 zraszaczy statycznych i 3 trawnik to 4 obrotowe, ale lepsze były by statyczne bo trawni ma chyba 10 x 5 m.

jakim kompresorem będziesz usuwał wodę? 25 litrów czy 50? jaką masz najdłuższą nitkę w systemie bo czytam różne sprzeczne informację że 25l to zdecydowanie z mało i że powinno być minimum 10bar i 50l

Nie zauważyłem pytania, do przedmuchania użyłem kompresora Stanley, chyba 50 litrów. Mam u siebie w skrzynce zawór główny i dodatkowy zawór do podłączenia węża ogrodowego. Zakręciłem zawór główny, odkręciłem ten do węża i wpiłem do niego kompresor, odpaliłem 1 sekcję i włączyłem kompresor i tak z każdą. Nie dawałem dużego ciśnienia żeby czegoś nie uszkodzić, jak widziałem że ze zraszaczy nie leci woda to kończyłem zabawę. Kompresor ma tylko usunąć wodę i do tego u mnie wystarczyło chyba z 2 bary.

• 3 weeks później...

Taka miła informacja na stronie mojej gminy, bo temat dotacji uważałem za zamknięty. Zastanawiam się jak sytuacja się rozwinie i kiedy mogę mieć panele na dachu, mam nadzieje że do lutego / marca uda się sprawę załatwić bo wtedy zaczyna się konkretna produkcja.

" Kolejna dotacja dla naszej gminy: prawie 4 mln zł na produkcję zielonej energii. Góra Kalwaria pozyskała fundusze, dzięki którym dofinansuje montaż u mieszkańców kolektorów słonecznych, paneli fotowoltaicznych i pomp ciepła.

Gmina pokryje 80 proc. kosztu zakupu danej instalacji. Pieniężne wsparcie otrzymają osoby, które złożyły wnioski o dofinansowanie (w 2016 roku). "

• 5 weeks później...