Busters 03.09.2018 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2018 Jaki dokladnie model? Pytalem akurat konkretnie o ilife 7, ale dzieki rowniez za odpowiedz!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brysia8 03.09.2018 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2018 Jaki dokladnie model? Pytalem akurat konkretnie o ilife 7, ale dzieki rowniez za odpowiedz!! Aj kojarzę autora wątku z produktami xiaomi - pewno stąd skojarzył mi się odkurzacz https://www.gearbest.com/robot-vacuum/pp_440546.html?lkid=11631171 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 03.09.2018 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2018 Aj kojarzę autora wątku z produktami xiaomi - pewno stąd skojarzył mi się odkurzacz https://www.gearbest.com/robot-vacuum/pp_440546.html?lkid=11631171 I dobrze kojarzysz, chciałem kupić model z linku ale musiałbym wyda 100 $ więcej. Xiaomi ma lepsze oprogramowanie, skanuje pomieszczenie i jest logika w jego sprzątaniu, u mnie tego nie ma ale pomieszczenie po jakimś czasie tez jest czyste. Reasumując : - funkcja mop to lipa, tradycyjnego mopa raczej nie zastapi - i tak co jakiś czas trzeba użyć zwykłego odkurzacza, automatyczny nie odkurzy rogów - odkurzacz automatyczny najlepiej sprawdzi się tam gdzie jest porządek, mało mebli, brak grubych dywanów. Do pokoju syna go nie wpuszczam, bo pełno tam klocków i innych drobnych przedmiotów plus kable od ładowarek. Nie wydałbym na niego 1000 zł ale mój kosztował 600 zł i się sprawdza, wersje bez mopa są trochę tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 08.09.2018 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2018 (edytowane) Pożyczyłem od kolegi wertykulator, wprawdzie mój trawnik ma rok i podobno jest za młody na wertykulację. Ostrze urządzenia było ustawione wysoko, chodziło mi głównie o usunięcie filcu i suchej trawy przed zimą. Po 3 przejazdach dałem sobie spokój z koszem, byłem zaskoczony ilością suchej trawy. To co widać na zdjęciu powstało po użyciu wzdłuż trawnika, 2 przejazd w poprzek też dał sporo siana do usunięcia. Wolałem przejechać całość i na koniec zgrabić to co wyszło. Planuję na wiosnę zrobić porządną wertykulację, ostrze ustawię niżej, przy okazji zrobię dosiewki i rozsypię trochę piachu. Zastanawiam się czy wałek ze sprężynkami nie uszkodzi mi siatki na krety, nad którą mam około 5 cm ziemi. Edytowane 15 Września 2018 przez PaRa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 15.09.2018 14:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2018 Dziś został skończony plac zabaw, ułożono płyty i rozsypano piasek. Zobaczymy jak się sprawdzi takie rozwiązanie. Wykonawca uszkodził ślizg, muszę kupić i zamontować nowy, ale to już wiosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 15.09.2018 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2018 Eleganckie miejsce zabaw. Jaki masz wertykulator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 15.09.2018 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2018 Eleganckie miejsce zabaw. Jaki masz wertykulator? Weltykulator pożyczony, jakiś tani NAC. Mam wrażenie, że po wertykulacji grzybów jest mniej. W poniedziałek koszenie i pod koniec września nawóz jesienny. Po zimie zrobię już porządny zabieg, z mocno opuszczonym wałkiem i do tego zestaw: nawóz, dosiewki, i rozsypię piach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 15.09.2018 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2018 (edytowane) Plac zabaw super. Sam robiłeś czy zamawiałeś ? Moje dzieciaki niestety za duże na taki plac i jedynie zażyczyły sobie huśtawkę i w poniedziałek jadę kupić. Ten piasek to fajny pomysł i myślę że u nas także może tak zrobimy , ale pytanie piasek wysypałeś bezpośrednio na grunt , czy może najpierw usunąłeś humus ? Dawałeś jakąś agrowłókninę ? Bo jak wysypałeś bezpośrednio to będzie sporo chwastów Wiem , bo mamy grunty VI kat (piaski) gdzie nic nie chce rosnąć , a chwasty rosną nawet na piasku .. Edytowane 15 Września 2018 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 16.09.2018 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 Plac zabaw super. Sam robiłeś czy zamawiałeś ? Moje dzieciaki niestety za duże na taki plac i jedynie zażyczyły sobie huśtawkę i w poniedziałek jadę kupić. Ten piasek to fajny pomysł i myślę że u nas także może tak zrobimy , ale pytanie piasek wysypałeś bezpośrednio na grunt , czy może najpierw usunąłeś humus ? Dawałeś jakąś agrowłókninę ? Bo jak wysypałeś bezpośrednio to będzie sporo chwastów Wiem , bo mamy grunty VI kat (piaski) gdzie nic nie chce rosnąć , a chwasty rosną nawet na piasku .. Plac zabaw zamówiłem, muszę zamówić nową ślizgawkę bo wykonawca połamał, tą którą zamówił. Na wiosnę będę musiał przeszlifować drewno i porządnie je zabezpieczyć. Konstrukcja była pomalowana 1 raz, ale myślę że warto ją dodatkowo pomalować. Jak będzie z tym piaskiem to się okaże, nie chciałem juz więcej trawy dlatego jest piasek. Na razie czekam na jakiś porządny deszcz, który go zagęści, bo wydaje się że będzie wnoszony do garażu i domu. Zanim piasek wysypałem wszystko spryskałem środkiem na chwasty, po tygodniu to co uschło uschło zebrałem. Liczę na to, że piasek przytłumi wzrost chwastów, bo żadnej przekładki nie dawałem. Pewnie będzie tak jak w miejscach gdzie mam wysypany żwir / kamień, od czasu do czasu powyrywam chwasty, lub będę grabiami równał piasek i przy okazji usunę zbędne roślinki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 21.09.2018 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2018 Mam już prawie skończone otoczenie domu, dziś pojawiła się ekipa od roślinek. Była szybka wizyta w sklepie ogrodniczym i sadzenie zakupionych krzaczków i drzew, dodatkowo montaż linii nawadniającej. Są dwa drzewka, dom zbudowany, mam dwóch synów, czyli podobno jestem prawdziwy mężczyzna. Skarpa prawie skończona, pojawi się jeszcze jakiś iglak formowany i kamień dekoracyjny lub żwir płukany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nicol21 25.09.2018 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 Trawnik ładny aż dziwne że nowy i po wertykulacji tyle siana. wiosenne dosiewki moga go ładnie zagęścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 30.09.2018 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Otrzymałem fakturę z PGE, rozliczenie za okres od 16/03/2018 do 24/09/2018 na kwotę 943,11 zł.Taryfa dzienna - 648 kWhTaryfa nocna - 1128 kWhKwota jest praktycznie ta sama jak na ostatniej fakturze za podobny okres, wzrosło zużycie w taryfie dziennej, i spadło w nocnej. Skosiłem trawnik, czeka mnie jeszcze aplikacja nawozu jesiennego. Stworzyłem " przejściówkę " za pomocą której podłączę kompresor do systemu nawadniania i usunę wodę na zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 03.10.2018 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 Otrzymałem fakturę z PGE, rozliczenie za okres od 16/03/2018 do 24/09/2018 na kwotę 943,11 zł. Taryfa dzienna - 648 kWh Taryfa nocna - 1128 kWh Kwota jest praktycznie ta sama jak na ostatniej fakturze za podobny okres, wzrosło zużycie w taryfie dziennej, i spadło w nocnej. Skosiłem trawnik, czeka mnie jeszcze aplikacja nawozu jesiennego. Stworzyłem " przejściówkę " za pomocą której podłączę kompresor do systemu nawadniania i usunę wodę na zimę. jakim kompresorem będziesz usuwał wodę? 25 litrów czy 50? jaką masz najdłuższą nitkę w systemie bo czytam różne sprzeczne informację że 25l to zdecydowanie z mało i że powinno być minimum 10bar i 50l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 03.10.2018 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 możesz coś więcej napisać o systemie nawadniającym? Ze zdjęć wynika że masz chyba MP Rotatory. Ile ich masz, ile sekcji. Sterownik RainBird jak widzę. Właśnie odpalam swój system. Dysze Mp Rotator 2000 i 3000 +VAN 12. 4 sekcje na trawnik + jedna kroplująca. Sterownik RainBird 6-sekcyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 03.10.2018 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 możesz coś więcej napisać o systemie nawadniającym? Ze zdjęć wynika że masz chyba MP Rotatory. Ile ich masz, ile sekcji. Sterownik RainBird jak widzę. Właśnie odpalam swój system. Dysze Mp Rotator 2000 i 3000 +VAN 12. 4 sekcje na trawnik + jedna kroplująca. Sterownik RainBird 6-sekcyjny. W tym momencie to trudne pytanie, mam 4 sekcje, 3 to trawnik i 1 to linia kroplująca. Sterownik to RainBird zewnętrzny chyba na 4 sekcje. Najwieksza sekcja 12x12 m to 4 zraszacze obrotowe / sektorowe w rogach. Mniejsza to 8 zraszaczy statycznych i 3 trawnik to 4 obrotowe, ale lepsze były by statyczne bo trawni ma chyba 10 x 5 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 04.10.2018 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 jakim kompresorem będziesz usuwał wodę? 25 litrów czy 50? jaką masz najdłuższą nitkę w systemie bo czytam różne sprzeczne informację że 25l to zdecydowanie z mało i że powinno być minimum 10bar i 50l Nie zauważyłem pytania, do przedmuchania użyłem kompresora Stanley, chyba 50 litrów. Mam u siebie w skrzynce zawór główny i dodatkowy zawór do podłączenia węża ogrodowego. Zakręciłem zawór główny, odkręciłem ten do węża i wpiłem do niego kompresor, odpaliłem 1 sekcję i włączyłem kompresor i tak z każdą. Nie dawałem dużego ciśnienia żeby czegoś nie uszkodzić, jak widziałem że ze zraszaczy nie leci woda to kończyłem zabawę. Kompresor ma tylko usunąć wodę i do tego u mnie wystarczyło chyba z 2 bary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B_i_U 22.10.2018 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Nie, zazwyczaj przy wypustach woda płynie szybciej i nie zamarza, a dwa że mam wypusty z opcją przelewu. Pytałem o podgrzewanie, ale firma uznała że będzie bez podgrzewania. Możesz mi wyjaśnić co znaczy "wpust z opcją przelewu". Z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 22.10.2018 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Możesz mi wyjaśnić co znaczy "wpust z opcją przelewu". Z góry dziękuję i pozdrawiam. Po prostu woda górą rynny się wyleje. Z perspektywy czasu to bez sensu napisałem, najważniejsze że działa i nic złego się nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 24.10.2018 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2018 Taka miła informacja na stronie mojej gminy, bo temat dotacji uważałem za zamknięty. Zastanawiam się jak sytuacja się rozwinie i kiedy mogę mieć panele na dachu, mam nadzieje że do lutego / marca uda się sprawę załatwić bo wtedy zaczyna się konkretna produkcja. " Kolejna dotacja dla naszej gminy: prawie 4 mln zł na produkcję zielonej energii. Góra Kalwaria pozyskała fundusze, dzięki którym dofinansuje montaż u mieszkańców kolektorów słonecznych, paneli fotowoltaicznych i pomp ciepła. Gmina pokryje 80 proc. kosztu zakupu danej instalacji. Pieniężne wsparcie otrzymają osoby, które złożyły wnioski o dofinansowanie (w 2016 roku). " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 23.11.2018 15:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2018 Długo to trwało, ale w końcu przyjechał kamień do zasypania skarpy. W domu niewiele się dzieje, do zrobienia została strefa wejściowa / zadaszenie. Myślałem też o zrobieniu skrzyni w której będę trzymał część rzeczy na zewnątrz a nie w garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts