Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zx100

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie. Czy ogrzewasz garaż?? Ukladales styropian,folie przeciwwilgociowa??

Drugie pytanie to czy czy przy tym stropie podwieszales sufit w garażu i w kotłowni jak w innych pomieszczeniach??

Ja mam ten sam strop i myślę sobie darować te pomieszczenia

Garaż mam nieogrzewany, ale nigdy temperatur nie spadła w nim poniżej zera.

Garaż jest oddzielony od domu warstwą 20 cm styropianu, płyta fundamentowa nie nie jest izolowana od gruntu, a garaż jest ocieplony. To pomieszczenie jest otynkowane ( gips ).

Dom i jego pomieszczenia techniczne ma sufit podwieszany, pomiędzy stropem i sufitem schowałem instalacje wentylacyjną.

• Odpowiedzi 823
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie ok 4200 ma wyjść całość, z tym, że u mnie odległość jednostki zewnętrznej od wewnętrznej to ok 9-10 metrów, także wydaję mi się, że cena ok.

Przez przypadek dowiedziałem się, że montując klimę można skorzystać z ulgi podatkowej termoizolacyjnej. Dotyczy to tylko właścicieli domów, szeregówek, bliźniaków. Ważne żeby w faktura zawierała opis usługi towaru gdzie jest zaznaczona funkcja grzania, u mnie mam mieć takie sformułowanie :

" Dostawa i montaż klimatyzacji z funkcją grzania w domu jednorodzinnym o powierzchni poniżej 300m2. "

I link do artykułu :

https://www.rp.pl/Podatki/303269989-PIT-jest-ulga-termomodernizacyjna-na-klimatyzacje-z-cechami-pompy-ciepla---interpretacja-podatkowa.html

Otrzymałem wczoraj FV z PGE - Należność za okres od 25/09/2019 do 23/03/2020 - 1474,71 zł

Zima była łagodna i dlatego całoroczny rachunek za prąd to jakieś 2400 zł, nie chce mi się wierzyć że koszt ogrzewania w tym sezonie to jakieś 500 - 600 zł.

4330d57dd3f638d3med.jpg

Wczoraj przestawiłem godziny pracy PC. na moim terenie okienko z tanim prądem to od dziś 15 - 17, musiałem też pamiętać o przestawieniu zegara związaną ze zmianą czasu.

Otrzymałem wczoraj FV z PGE - Należność za okres od 25/09/2019 do 23/03/2020 - 1474,71 zł

Zima była łagodna i dlatego całoroczny rachunek za prąd to jakieś 2400 zł, nie chce mi się wierzyć że koszt ogrzewania w tym sezonie to jakieś 500 - 600 zł.

Wszystko się zgadza. Grzejąc gazem byłoby z 1000 zł, czyli typowo dla takiego domu.

Zima była tak słaba, że nawet chłodniejsza nieco noc nie robiła wrażenia na budynku jeśli w dzień temperatura była powyżej 5 stopni i jeszcze świeciło słońce :)

W sensie samo ogrzewanie bez cwu?

Tak, wyszła mi taka kwota. to różnica pomiędzy fakturą zimową a letnią.

Moja smart wtyczka z licznikiem twierdzi, że rekuperator zjada miesięcznie 18 KWh, a grzejnik elektryczny w łazience jakieś 25 KWh.

Moja PC nie ma licznika zewnętrznego, a zużycie które podaje pompa to podobno sugestia.

W tym roku doszła klima, ale na razie nie jest używana.

Zima była tak słaba, że nawet chłodniejsza nieco noc nie robiła wrażenia na budynku jeśli w dzień temperatura była powyżej 5 stopni i jeszcze świeciło słońce :)

Niestety tak dobrze nie było, bo często w ciagu dnia było gorąco ( zyski słoneczne ) ale wieczorem już niekomfortowo, bo podłoga była zimna.

Edytowane przez PaRa

Tak, wyszła mi taka kwota. to różnica pomiędzy fakturą zimową a letnią.

Moja smart wtyczka z licznikiem twierdzi, że rekuperator zjada miesięcznie 18 KWh, a grzejnik elektryczny w łazience jakieś 25 KWh.

Niestety tak dobrze nie było, bo często w ciagu dnia było gorąco ( zyski słoneczne ) ale wieczorem już niekomfortowo, bo podłoga była zimna.

No to napiszę tak, wynik jak najbardziej realny i nie szukałbym dziury. U mnie lekko ponad tysiąc zł w 2019r na co z cwu. Gdzieś wg moich zapisków na cwu miesięcznie wychodzi około 50zł. Więc nawet niech będzie dla ułatwienia 1100-600 cwu więc mamy około 500zł za ogrzewanie.

Hej, czy możesz napisać jakiego impregnatu oraz oleju użyłeś do wykonania tarasu oraz wrzucić kilka fotek jak wygląda po zimie - chodzi mi o kolor i producenta?

Impregnat

https://hurtownia-drewna.com/produkt/koopmans-kuprafung-no-basic-1kg-impregnat-techniczny-grunt-drewna-ogrodowego-budowlanego/

olej też z tej firmy, to było chyba to

https://hurtownia-drewna.com/produkt/koopmans-houtolie-25l-bezbarwny-olej-impregnujacy-drewna/

w zeszłym roku jednak wybrałem olej z kolorem modrzew i użyłem tego

https://hurtownia-drewna.com/produkt/remmers-pflege-ol-25l-kolory-podstawowe-rozpuszczalnikowy-olej-pielegnacyjny-drewna-ogrodowego/

Ok, dzięki. Rozumiem że pierwsze olejowanie robiłeś bezbarwny a po roku modrzew, dobrze myśle?

Tak, z bezbarwnym ładnie wygadał, ale brud i słońce zrobiło swoje. Z kolorem tez nie wyglada zle, jak nie zapomnę to zrobie zdjęcie.

Edytowane przez PaRa

Dzięki. Właśnie stoję przed wyborem czy dawać deskę ryflowaną czy gładką, czy po roku użytkowania możesz ocenić/porównać oba rozwiązania.

W jakiej odległości masz przykręcone wkręty na końcu deski tak aby jejs nie uszkodzić ?

Zdecydowanie deska gładka lub szczotkowana, jest po prostu łatwiejsza do czyszczenia i konserwacji. Deski raczej nie uszkodzisz, moje wkręty były w zestawie z wiertłem ( tworzy miejsce na łebek ) i bitami. na początku wiercisz deskę i potem wkręt. Dziś dałbym wkręty 1,5 - 2 cm od krawędzi bo mam wrażenie, że moje deski trochę się przy krawędziach podniosły.

Ładny kolor się zrobił. Nie widzę pęknięć na deskach. U mnie niestety sporo się pojawiło. Tez mam gładka...

Też mam pęknięcia, mam fatalne warunki dla drewna - południowa ekspozycja i brak zadaszenia.

A jakiej klasy brałeś drewno? Bo będę brał z tego samego miejsca i klas tam mają dosyć dużo...

Musisz pojechać do puntu i sprawdzić, które Ci się podoba. Te na ekspozycji będzie ładniejsze niż to co dostaniesz. Ja mam chyba to :

https://hurtownia-drewna.com/produkt/28x140-modrzew-syberyjski-gladki-szczotkowany-klasa-ab/

Klasa premium jest najlepsza ale cena to około 166 zł m2

• 2 weeks później...
Wczoraj syn zmotywował mnie do zrobienia piaskownicy, wykorzystałem drewno które pozostały po montażu pergoli i tarasu. Jak widać na zdjęciu jeszcze trochę pracy związanej z zagospodarowaniem terenu mnie czeka.

6adb805e0ab6c7aamed.jpg

Próbuje walczyć z wiechliną roczną na moim trawniku, do tej pory ograniczyłem podlewanie ( chwast lubi wigloć ), nawożenie ( podobno trzeba ograniczyć azot ) i kosiłem nisko raz w tygodniu. Efektów brak. Na pewno nie pomaga mi to że działkę mam wśród sadów i nasiona są nawiewane.

Trawnik wygląda słabo z powodu słońca i upałów, dlatego wczoraj skosiłem trawę, użyłem nawozu i obficie podlałem. Inna szkoła mówi, że jeśli trawnik wzmocnimy to chwast nie będzie miał miejsca na ekspansję. Nie bardzo w to wierzę ale sprawdzenie mnie nic nie kosztuje. Podobno w tej walce pomaga oprysk Stomp, skorzystam z niego w ostateczności.

601129ba34d28a28med.jpg

Dzień dobry,

Podpytam Cię czy udało się zwalczyć wiechline i jaka metoda podzialala. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Dzień dobry,

Podpytam Cię czy udało się zwalczyć wiechline i jaka metoda podzialala. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Wydaje mi się, że chwasty nie są już dla mojego trawnika problemem.

Na początku wyrywałem obce roślinki, użyłem z 3 razy Mniszka i o trawnik po prostu dbałem. Wertykulacja, koszenie 4 cm, nawożenie i podlewanie sprawiło że trawnik jest tak gęsty że chwasty nie mają dla siebie miejsca.

Wydaje mi się, że chwasty nie są już dla mojego trawnika problemem.

Na początku wyrywałem obce roślinki, użyłem z 3 razy Mniszka i o trawnik po prostu dbałem. Wertykulacja, koszenie 4 cm, nawożenie i podlewanie sprawiło że trawnik jest tak gęsty że chwasty nie mają dla siebie miejsca.

Dziękuję za odpowiedź, czyli środka stomp nie używałeś. Też ręcznie wyrywam, ale obawiam się że to walka z wiatrakami.

Dziś czyściłem deski tarasowe myjka ciśnieniową z LIDL, okazało się, że były strasznie brudne. Kupiłem też olej, w tym roku użyje go 2x tak jak instrukcja mówi, w przyszłym chyba dam sobie spokój z czyszczeniem i olejowaniem. Kupiliśmy z żoną trochę roślinek, jutro juz będą zainstalowane.

https://hurtownia-drewna.com/produkt/remmers-pflege-ol-25l-kolory-podstawowe-rozpuszczalnikowy-olej-pielegnacyjny-drewna-ogrodowego/

Postaram się wstawić zdjęcie z tarasem czystym / brudnym / z olejem.