jedrek244 23.04.2020 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2020 W Twoim przypadku gdy taras nie jest zadaszony, to mozna było zostawic goly modrzew ktory zrobi sie patynowy i temat z głowy, tylko myjesz raz w sezonie. Zaobserwowalem ze kazdy kto maluje, to co roku ma ciemniejszy taras az w koncu jedzie calkiem na ciemno zebu przykryc starzenie sie drewna. Ja mam tylko czesciowo zadaszony wiec tez maluje bo patyna by mi sie pokryl ale z ewidentna roznica tam gdzie pada i swieci slonce. Ciekawi mnie ten olej co kupiles bo widze ze nie jest wodny a rozpuszczalnikowy, ciekawe jak bedzie wygladal po zimie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 24.04.2020 04:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 W Twoim przypadku gdy taras nie jest zadaszony, to mozna było zostawic goly modrzew ktory zrobi sie patynowy i temat z głowy, tylko myjesz raz w sezonie. Zaobserwowalem ze kazdy kto maluje, to co roku ma ciemniejszy taras az w koncu jedzie calkiem na ciemno zebu przykryc starzenie sie drewna. Ja mam tylko czesciowo zadaszony wiec tez maluje bo patyna by mi sie pokryl ale z ewidentna roznica tam gdzie pada i swieci slonce. Ciekawi mnie ten olej co kupiles bo widze ze nie jest wodny a rozpuszczalnikowy, ciekawe jak bedzie wygladal po zimie. Masz rację, słońce mocno działa na taras z drewna. Jedna kwestia to mocna praca drewna i co za tym idzie pęknięcia, gdzieniegdzie wyszła żywica. Druga rzecz to brud, na zdjęciu widać różnicę. Kurz, sadze zrobiły swoje. W tym roku zabezpieczę taras olejem ( 2 warstwy ) i pomaluję pergolę, czy takie zabiegi będę robił co rok ? Nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 05.05.2020 17:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2020 Udało mi się uruchomić aplikacje do sterowania roletami zewnętrznymi, mam rolety w 5 oknach. Niedawno kupiłem centralkę Somfy Conexoon, i dziś ją skonfigurowałem, jej możliwości przedstawiono na filmie. Do końca tygodnia kończę odświeżanie tarasu, robota była by już skończona ale zabrakło mi oleju na 4 m2 drugiej warstwy. Brakujący olej musiałem zamówić w necie i dotarł dziś. Nie polecam mycia desek myjką ciśnieniową, po takiej operacji pojawiło się mnóstwo drzazg. Udało mi się je usunąć szczotką ryżowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 10.05.2020 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2020 Prace związane z tarasem zostały zakończone, efekt mi się podoba. Czas pokarze jak długo będzie tak wyglądał, w przyszłym roku mam zamiar umyć deski szczotką. Mam pomysł na zadaszenie, myślę o systemie http://www.fastlock.icopal.pl/ Podoba mi się realizacja zadaszenie przez tą firmę https://www.carportplanet.pl/produkt/zadaszenie-tarasu-pergola-drewniana-na-taras-projekt-p2-dach-prosty/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 15.05.2020 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2020 Pierwszy remont w nowym domu, trzeba było zlikwidować 2 problemy. Pierwszy to niewielki przeciek drugi toi wymiana baterii wannowej i jej przeniesienie. Do skucia poszły 4 płytki, przygotowano instalację pod baterię, tym razem sprawdzona marka HANSGROHE i teraz trwa suszenie ściany. Nie polecam produktów marki Deante, kupiłem 3 rzeczy tej marki i ze wszystkimi był mniejszy lub większy problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 31.05.2020 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2020 (edytowane) Od dłuższego czasu myślałem o robocie koszącym , w końcu zakupiłem starszy model WORX WORX LANDROID WR093. Był tani i nie ma żadnych bajerów poza czujnikiem deszczu koszeniem krawędzi. Na razie skosiłem trawnik tradycyjną kosiarką, zainstalowałem kosiarkę automatyczną i po 2 tygodniach będę wiedział czy było warto. Na razie trawnik wygląda tak : Zastanawiam się, czy nie usunąć plastikowych obrzeży, na razie jeden element wywaliłem i problemu jego braku nie widzę. ma ktoś jakieś doświadczenia z brakiem rozgraniczenia trawnika i kory ? Edytowane 31 Maja 2020 przez PaRa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 25.06.2020 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2020 Ja nie mam rozgraniczenia, ścinam trawę na 'ostry kant', narazie nic się nie roznosi i nie rozsypuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 25.06.2020 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2020 Ja nie mam rozgraniczenia, ścinam trawę na 'ostry kant', narazie nic się nie roznosi i nie rozsypuje. [ATTACH=CONFIG]445550[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]445551[/ATTACH] Utwierdziłeś mnie tylko w decyzji, żeby wywalić plastikowe obrzeża. Do końca sezonu zostanie tak jak jest. Do tej pory trawę na krawędzi odcinałem ostrym nożem, masz lepszy patent ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 25.06.2020 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2020 Ja u siebie równam krawędzie szpadlem do trawnika. Wychodzi fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papucy 26.06.2020 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2020 Utwierdziłeś mnie tylko w decyzji, żeby wywalić plastikowe obrzeża. Do końca sezonu zostanie tak jak jest. Do tej pory trawę na krawędzi odcinałem ostrym nożem, masz lepszy patent ? Został mi skrobak do posadzek, naostrzyłem go szlifierką i tym przycinam : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 08.08.2020 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2020 (edytowane) Ten rok jest łaskawy dla trawników, dużo opadów. Na codzień trawę kosi kosiarka automatyczna, ale czasem koszę tradycyjną kosiarką bo działa też jak odkurzacz. Czy ktoś wie dlaczego zdjęcia mi się nie wyświetlają ? Korzystam z fotosik.pl i transferu nie wykorzystałem. Edytowane 9 Sierpnia 2020 przez PaRa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 08.08.2020 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 20.08.2020 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2020 Piękny macie ten trawnik - jak z gazety U nas ciężko... bo mam piaszczyste glepy i mimo nawiezienia ok 10-15cm ziemi teraz przez upały robią się jaśniejsze miejsca. Ja mam plastikowe obrzeża ale sa one niżej osadzone - tak, że ich nie widać, a trawa nie wrasta w korę. Zawsze to troche mniej roboty z trawnikiem - i można wtedy zrobić coś innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 21.08.2020 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 Ten rok jest łaskawy dla trawników, dużo opadów. Na codzień trawę kosi kosiarka automatyczna, ale czasem koszę tradycyjną kosiarką bo działa też jak odkurzacz. . Ja swoim trawnikiem się nie będę chwalił , bo delikatnie mówiąc nie ma czym U nas deszczy było bardzo mało , jesteśmy wręcz pustynią. Kilka kilometrów dalej ulewy a u nas nic .. Inna rzecz że dookoła nas ugory i gigantyczne ilości chwastów i nie wiem jakby się człowiek męczył to i tak przejdą. Ale spełnia swoje zadania czyli zadarnił ziemię , a czasami chwasty tak ładnie kwitną że szkoda wyrywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 21.08.2020 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2020 Mieszkam wśród sadów, więc tez mam problem z chwastami. Myslałem, że jak trawa będzie gęsta to chwasty nie będą miały miejsca na rozwój, niestety tak pięknie nie jest. Dodatkowo nornice próbują zasiedlić moją działkę, w tym roku miałem jeden kopiec pod tujami i trochę szkód na trawniku. Siatka pod trawnikiem działa, ale czasem uda mi się przebić na krawędzi lub kopać pod siatką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 01.10.2020 16:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2020 Otrzymałem fakturę z PGE, rozliczenie za okres od 23/03/2020 do 21/09/2020 to 1201,77 zł. Kwota wyższa o 267,92 zł niż w analogicznym okresie zeszłego roku, wydaje mi się, że to zasługa klimatyzacji, oraz stałej obecności w domu w czasach pandemii. Być może obietnice " ministra " że cena za prąd nie wzrośnie też nie była prawdziwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iscra 01.10.2020 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2020 Dawno mnie u Ciebie nie było. Trawnik przepiękny Bardzo dziękuję Ci też za wrzucenie zdjęć tarasu przed odnowieniem i po, bo ciągle się waham, czy u siebie robić drewniany... A HANSGROHE to zdecydowanie dobra marka. Niby 4 lata to nie tak dużo od czasu montażu u nas baterii tej marki, ale nigdy nie było ani jednego z nią problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 01.10.2020 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2020 Obietnica ministra powiadasz Na koniec października kończy mi się umowa z tauronem. Najtańsza "nowa" oferta to 25% więcej niż teraz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 02.10.2020 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2020 Wczoraj przedłużałam umowę z Enea. Ceny ponad 20% w górę. Miła pani w BOK mówiła, że podwyżki miały być jeszcze większe, ale pandemia wstrzymała to szaleństwo. Takie to obietnice ministrów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 17.10.2020 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2020 (edytowane) Słowo obietnica było w cudzysłowie, bo temat dopłat do cen prądu dla odbiorców prywatnych umarł po wyborach. Jestem już w takim wieku, że nauczyłem się, że jak polityk mówi że ......... , to mówi. Na razie cierpliwie czekam na montaż instalacji fotowoltaicznej z dofinansowanie z programu gminnego. Temat musi być zamknięty do września 2021 bo inaczej dofinansowanie przepadnie, czuję że zgodnie z zasadą " na ostatni moment " procedura przyśpieszy. Zimą i tak uzyski nie są imponujące, a jeśli skończy się program dopłat to ceny instalacji mogą zrobić się niższe. Sąsiad kończy budowę domu i jest na etapie robót brukarskich, rozmawiałem z szefem ekipy o kilku drobiazgach na mojej posesji. Chcę poprawić 1 miejsce gdzie tworzy mi się mała kałuża, zrobić mały placyk z płyt od strony wschodniej i wstawić krawężniki na granicy działki i asfaltu. Taras od południa nie jest latem komfortowy i dlatego opcja dodatkowego tarasu od wschodu, a krawężniki mam nadzieje sprawią, że to co spływa z każdym deszczem zostanie przed krawężnikiem a nie w kruszywie które jest pomiędzy asfaltem a płotem. Poza tym nie wiele się dzieje, cały czas pomieszczenie pomocnicze czeka na dużą szafę do przechowywania ubrań sezonowych, butów, poduszek do mebli tarasowych, itp. Chcę też tam stworzyć dla siebie kącik do pracy, kawałek blatu i miejsce na dokumenty i szpargały. Edytowane 17 Października 2020 przez PaRa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts