PaRa 23.09.2021 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2021 Jakie miałeś ciśnienie przed uzupełnieniem wody ? U siebie też zaobserwowałem spadek z 1,5 bara na 1,2, ale taki "ubytek" przed sezonem jest chyba w normie. U mnie spadło do zera, taka kosztowna nauka, żeby sprawdzać ciśnienie. Ale dobrze, że serwisant obejrzał urządzenie przed końcem gwarancji. Zgłosiłem naprawę do ubezpieczyciela, zobaczę co z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 30.09.2021 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2021 Otrzymałem fakturę z PGE - kwota 1820,59 zł za okres 23.03 - 21.09.2021, zużycie 2095 kWh, 39% to taryfa dzienna.Zużycie prawie identyczne co w podobnym okresie w zeszłym roku ale kwota faktury wyższa. Dziś cykliczny telefon w sprawie paneli do mojej instalacji, i podobno już "prawie " są. Zastanawiam się, czy sam będę zgłaszał instalację w PGE, czy też zrobi to opiekun akcji z ramienia gminy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 07.10.2021 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2021 Dziś odwiedził mnie pan serwisant od rekuperatora. Zdemontował panel, uszczelnił silikonem i to powinno zakończyć problem kapania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 01.11.2021 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 Minęły 2 miesiące a paneli dalej nie mam, podobno już są i od listopada ekipy zaczynają ich montaż w naszej gminie. Pocieszające jest to, że prawdopodobnie będę korzystał z obecnego systemu rozliczania produkcji. Przygotowałem się już do zimy, system nawodnienia przedmuchany, woda zakręcona, kosiarka zdemontowana. Kabel ograniczający został na trawniku na zimę, mam mocne postanowienie, żeby go w końcu umiescić głębiej, aby wertykulacja nie była problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 02.11.2021 15:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2021 Narzekałem na brak paneli a dziś telefon, czy mogą w ciągu godziny dostarczyć. I już są Ktoś powie co to za firma i co są warte ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 05.11.2021 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2021 Narzekałem na brak paneli a dziś telefon, czy mogą w ciągu godziny dostarczyć. I już są Ktoś powie co to za firma i co są warte ? To tania chińszczyzna, ktoś wypycha stare zapasy, bo w tym momencie raczej ciężko dostać takie panele. Ile wołają za kW, jaki będzie falownik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 05.11.2021 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2021 To tania chińszczyzna, ktoś wypycha stare zapasy, bo w tym momencie raczej ciężko dostać takie panele. Ile wołają za kW, jaki będzie falownik? Wszystko jest na wcześniejszej stronie. Doczytałem, że firma powstała w 2010 w Hong Kongu i ma fabryki w Chinach i Wietnamie. Jakieś tam certyfikaty ma, jeśli będzie działa to jest ok w tej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 05.11.2021 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2021 Wszystko jest na wcześniejszej stronie. Doczytałem, że firma powstała w 2010 w Hong Kongu i ma fabryki w Chinach i Wietnamie. Jakieś tam certyfikaty ma, jeśli będzie działa to jest ok w tej cenie. Nie no za takie pieniądze to nie ma co marudzić, zwłaszcza, że reszta jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 05.11.2021 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2021 Nie no za takie pieniądze to nie ma co marudzić, zwłaszcza, że reszta jest ok. Nie marudzę, dostałem 35 paneli x 280 = 9800 Okazało się, że coś wykonawca złe policzył i nie będzie symetrycznie, po 12 paneli będzię na wschód i zachód a 3 pozostałe postanowiłem dać na wschód. Mniejszy problem z cieniem od komina i teoretycznie wschodnia strona ma minimalnie lepsze uzyski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 05.11.2021 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2021 Po 5 latach od zgłoszenia do programu gminnego w końcu pojawiła się w moim domu instalacja fotowoltaiczna. Planowana wielkość to 9,54 kW, mam już zamontowany inwerter 3 fazowy, zabezpieczenia, uziemienie, stelaż pod panele. Moim zdaniem wszystko dosyć ładnie i schludnie zmontowane, komponenty dobrej jakości. Kosz instalacji to 12509,02 brutto, czyli cena za 1 kW to 1311,22 I tylko paneli brak. Hm...pompa tak krzywo stoi w rzeczywistości czy tylko na zdjęciu? Ceny PV zazdroszczę,,, Jaki kąt nachylenia modułów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 06.11.2021 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2021 Hm...pompa tak krzywo stoi w rzeczywistości czy tylko na zdjęciu? Ceny PV zazdroszczę,,, Jaki kąt nachylenia modułów? Aż sprawdziłem poziomnicą, masz racje jest krzywo. Czy to problem ? Działa od 5 lat. Kąt nachylenia to chyba 25 stopni, jak wejdę na dach to zmierzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 06.11.2021 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2021 Żebyś zdążył przyłączyć do sieci, PGE robi z tym jakieś problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 06.11.2021 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2021 Żebyś zdążył przyłączyć do sieci, PGE robi z tym jakieś problemy. Człowiek z gminy ma się tym zająć, zaniesie dokumenty wszystkich instalacji z programu. W końcu się zgubiłem, bo tyle było tych poprawek, miało być jakieś przesunięcie wprowadzenia daty granicznej do 31 marca 2022. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 06.11.2021 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2021 Aż sprawdziłem poziomnicą, masz racje jest krzywo. Czy to problem ? Działa od 5 lat. Kąt nachylenia to chyba 25 stopni, jak wejdę na dach to zmierzę. Nie wiem czy to problem dla PC, ale mnie kłuje w oczy...skrzywienie zawodowe Pytaniem jest, czy tak było od początku, czy się zapada i z jakiego powodu. Z tymi kątami na gruncie...jedne firmy mi mówiły, że najlepiej 25 drugie 36 stopni Będę miał drugą opcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 06.11.2021 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2021 Nie wiem czy to problem dla PC, ale mnie kłuje w oczy...skrzywienie zawodowe Pytaniem jest, czy tak było od początku, czy się zapada i z jakiego powodu. Z tymi kątami na gruncie...jedne firmy mi mówiły, że najlepiej 25 drugie 36 stopni Będę miał drugą opcję. Ja uwierzyłem kolorowej tabelce w stylu podobnym do zamieszczonej na tej stronie http://www.pvinfo.pl/produkcja-energii-z-fotowoltaiki-oraz-kolektorow-slonecznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 10.11.2021 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2021 Moja przygoda z " Fotowoltaika z dotacją " dobiega końca, dziś odebrałem instalację. Czekam teraz ze spokojem na wymianę licznika przez PGE. Zostaje taryfa G12W i rozliczenie półroczne. Instalacja 9,8 kW., wschód - zachód, panele ustawione pod kątem 25 stopni, inwerter 3 fazowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 10.11.2021 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2021 Zazdroszczę Ja ciągle czekam ma monterów.. Masz dużą instalację, która jak rozumiem ma pokrywać całoroczne zapotrzebowanie na energię, czy zużywasz więcej niż planowany zysk? Pytam, bo nie wiem dlaczego G12w a nie G11? Są jakieś korzyści z G12? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 10.11.2021 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2021 Zazdroszczę Ja ciągle czekam ma monterów.. Masz dużą instalację, która jak rozumiem ma pokrywać całoroczne zapotrzebowanie na energię, czy zużywasz więcej niż planowany zysk? Pytam, bo nie wiem dlaczego G12w a nie G11? Są jakieś korzyści z G12? Jeszcze nie wiem jak to będzie wyglądało, ale teoretycznie będę miał sporą nadprodukcję. Taryfy nie zmieniam, bo taki system mam obecnie. Sprawdzę jak to działa i czy dobrze robię kierując się radą z wątku o fotowoltaice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 14.11.2021 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2021 G12W dobre do pieców elektrycznych, ale do pomp ciepła G11 na plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 15.11.2021 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2021 G12W dobre do pieców elektrycznych, ale do pomp ciepła G11 na plus a niby dlaczego? Wyjaśnij Zużyłem toche ponad 9000kWh za zeszły rok 77% w taniej taryfie, 23% w drogiej Zapłaciłem niecałe 4000zł Ile bym zapłacił w jednej taryfie? 6000-7000pln. U mnie sama podłogówka - przy kaloryferach byłoby inaczej (nie da rady grzać głównie w 2 taryfie, brak akumulacji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts