Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dulux - ?uszczenie

Recommended Posts

Witam! Być może ktoś z Was też miał podobny problem i będzie mógł mi pomóc. Mam tynki gipsowe robione agregatem w kwietniu br. Teraz zaczęliśmy malowanie oczywiście wcześniej gruntując. Jeden pokój pomalowaliśmy Duluxem supermatt (biała) i kuchnię Duluxem once. W obu przypadkach w kilku miejscach po pociągnięciu wałkiem farba odchodziła chyba razem z tynkiem. Zeskrobaliśmy te miejsca i pokryliśmy gipsem. Teraz schną. Jednak całą ścianę chyba jeszcze raz trzeba pomalować. Boję się co będzie dalej. Czeka nas jeszcze wiele malowania.. Jaka może być przyczyna tego "odłażenia" farby? Pomóżcie.

mogę się mylić, ale wykonując ostatnią, wygładzającą warstwę ktoś coś mógł spaprać (podłoże zapylone, zbyt gęsty tynk...). Jak mówię mogę się mylić, bo wiem, że tego typu sytuacje czasem zdarzają się w przypadku łączeń czy innych "naciągnięć" na płyty GK, choć nie powinny. Nie mam niestety recepty na ratowanie z tej opresji :(

Pozdrawiam

Pearl

A ja mialem taki przypadek, ze po przyklejeniu tasmy malarskiej, aby odciac do malowania np. sufit i pomalowac sciane przy laczeniu jej z sufitem, farba schodzila razem z tasma malarska! Czy to takze wina slabego zagruntowania, bo na pewno farba nie byla mokra... Ile sie nawsciekalismy, ale juz pomalowane. Te odpryski co zeszly razem z farba malarska, przykrylismy lekko kolejna warstwą farby, jak stoisz na podlodze to nie widac, jak staniesz na drabinie to tak. No ale kto z gosci bedzie sie tak przygladal dokladnie :) Ja wiem gdzie to jest - reszta nie musi...

Pzdr

A ja mialem taki przypadek, ze po przyklejeniu tasmy malarskiej, aby odciac do malowania np. sufit i pomalowac sciane przy laczeniu jej z sufitem, farba schodzila razem z tasma malarska! Czy to takze wina slabego zagruntowania, bo na pewno farba nie byla mokra... Ile sie nawsciekalismy, ale juz pomalowane. Te odpryski co zeszly razem z farba malarska, przykrylismy lekko kolejna warstwą farby, jak stoisz na podlodze to nie widac, jak staniesz na drabinie to tak. No ale kto z gosci bedzie sie tak przygladal dokladnie :) Ja wiem gdzie to jest - reszta nie musi...

Pzdr

A... taśma to już inna historia ;-) Też farba odłazi w niektórych miejscach, ale zamalowaliśmy i jest ok- nie widać. Trzeba kupić, jak najcieńszą taśmę- mniejsze szkody. Jednak przynajmniej nie widać żadnych plam, a po tym łuszczeniu to trzeba naciągnąć gipsem, bo ściana jest wydrapana i nierówna :-(

Może to wina preparatu gruntującego. Np. w salonie Dekorala powiedzieli, że pod farbę nie nadaje się uni grunt Atlasu, bo zostawia jakąś "tłustą" powłokę po której farba się "marze". To co polecali to nazywało się chyba Sigma (mogłem nazwę przekręcic).

Potwierdzam informację że UniGrunt Atlasu gryzie się z gęstymi farbami jednowarstwowymi które potem odchodzą płatami.

Aja jechalem Duluxem na tynki gipsowe bez zagruntowania , skutek tego był taki ze po pierwszym malowaniu pokoju ok 20m kwadrat poszło jakieś 4 litry duluxa i niestety sciany miały lekkie przebarwienia, po powtórnym przemalowaniu poszedł jeden litr farby i kolor był idealny . potem dopiero mi wyszlo ze sobie zagruntowałem pierwsza warstwa ale nic nie odchodzi. Dlatego raczej przyczynu problemu szukalbym w gladziach i ich przygotowaniu a nie w farbie.

A jesli chodzi o stosowanie taśmy to niestety prawie zawsze zrywa i to kazda farbe, wyjatkami sa chyba tylko powloki olejne bo sie na nich ślizga przynajmniej ja to tak zaobserwowalem.

Kuzyn handlujacy farbami przestrzegal mnie, abym pod duluxa gruntowal preparatem gruntujacym duluxa (zdecydowanie nie Atlasem) wlasnie po to, aby uniknac luszczenia farby. Pod inne farby (nie Dulux) rodzaj srodka gruntujacego mial - wg. niego - mniejsze znaczenie.

Mam natomiast prosbe o uporzadkowanie moich dylematow -

Czy pod malowanie tynk nalezy:

1. zagruntowac Unigruntem i malowac docelowo (bez posredniej warstwy rozcienczonej emulsji)

2. zagruntowac rozcienczona pol-na-pol emulsja i malowac docelowo (bez Unigruntu)

3. zagruntowac Unigruntem, pozniej rozcienczona pol-na-pol emulsja i dopiero malowac docelowo?

A nam kazali - i tak robię - pomalować ściany (co prawda regipsowe i duuuuużo gładzi na tym) śnieżką lateksową o nazwie GRUNT. To bardzo gęsta biała podkładówka. Strupki złażą tam, gdzie niedokładnie dociśnięta gładź do podłoża. A ta farba taka gęsta - że z powodzeniem maziam nią te odstrupiałe miejsca (na szczęście tylko kilka) i nic nie widać - po pomalowaniu. Maluję dekoralem. Bardzo porządna farba. Cały dom wydekorowalany :)

Ja równiez mam problemy z malowaniem. Mam tynki cementowo-wapienne bez sapachlowania. Jeden pokój gruntowalismy farbą emulsyjną rozcienczoną pół an pół z wodą. Nakładaliśmy farbe już gotową kolorową i trzeba było malowac cztery warstwy żeby uzyskać dobry efekt.

Nastepne ściany zagruntowaliśmy Śnieżką - gruntem efekty są znakomite , wystarczyło dwukrotne krycie farbą Dekoral .

Paty

Hej! W sobotę zrobiłam drugie podejcie z malowaniem. Tzn. po pierwszym malowaniu Duluxem once - tam, gdzie w kilku miejscach (oczywiście, jak to bywa ze złośliwym losem: w najbardziej widocznych :( ) złuszczyła się farba - mój mężuś zeskrobał te łaty, zagipsował i zagruntował ponownie tym samym gruntem. Zaczęłam malować w miejscach z łatami, chociaż byłam przygotowana na malowanie całej ściany od nowa - ale o dziwo nie musiałam! Pociągnęłam pasy farbą tylko na poziomie łat i nic nie widać. Wyschło i jest pieknie i równo, bez smug. Wreszcie coś pozytywnego! Chyba jednak wcześniej był problem w niedokładnym zagruntowaniu. Pozdrawiam wszystkich. W piątek się przeprowadzam...la, la, la :D

• 1 year później...

mam pytanie

byly wykonane nastepujace czynnosci

sciany przejechane uni-gruntem

potem zrobilismy gladzie

potem tatusiek madry przejechal po scianch rozcienczona z woda (tlumaczy sie ze bardzo rozcienczona ) biala farba :( chyba snieżka cobysmy sie nie brudzili od gladzi :evil:

i co teraz d***a no bo gdzie zagruntowanie scian :(

i teraz co zagruntowac te nieszczesne sciany przed malowaniem (i czym pod dekorala :( )

i pomalowac

nawet nie chce myslec ze moze cos odlazic czy sie zluszczac :evil: :x :(

8) :-?

miałem taki sam problem z farbą once. Też tynki gipsow

zagruntowałem gruntem duluxa, w wielu miejscach farba once łuszczyła się, inne farby duluxa zachowywały się OK. Reklamowałem nawet tą farbę u Duluxa ale stwierdzili tylko ze było źle zagruntowane.

Zagruntowałem 2 krotnie i dalej w wielu miejscach odłaziło.

W końcu pomogło gdy zrobiłem tak:

zagruntowałem duluxem, na to rocieńczoną białą farbę emulsyjną duluxa i dopiero na to farbę once. Wtedy nie odlazło. Moim zdaniem farby onec są zbyt cieżkie i odłażą razem z gruntem, dlatego lepiej pomalować farbą, która lepiej przylega do podłoża

malowałem już wiele i nigdy nie zdażła mi się sytuacja żeby farba się łuszczyła, raz tylko wystąpiły jakieś mazie , ale to z powodu złego dobrania emulsji do barwnika.

Być może jakąś przyczyną może być temperatura w pomieszczeniu czyli zbyt szybkie schnięcie emulsji i tym samym odciąganie dolnej części od tynku?