Maciej8888 16.12.2015 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 (edytowane) Witam. Posiadam kominek z płaszczem wodnym 19kw z kratek, Konin systemowy fi200 z rura 45stopni. Wszystko staram się robić fachowo tu jednak mam problem. Cieknie na łączeniu rury ceramicznej i metalowej (łączenie na sznur) oraz na łączeniu rura stalowa kominek uszczelnienie uszczelniaczem 1200stopni. Jest na to jakiś sposób? Edytowane 16 Grudnia 2015 przez Maciej8888 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 16.12.2015 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Witam.Założenie kryzy przeciw skroplinomi odwrotne połączenie rur kominkowych oraz przejście na trójnik ceramiczny obejmujący go po zewnętrznej części ceramiki, powinno przynieść rozwiązanie.Ale uwaga - naopaskach łączących kolana skrętne może ciec tak samo. Definitywne rozwiązanie problemu powinno być poprzedzone odpowiedzią na dwa pytania:1. Czy nie masz zbyt mokrego drewna ?2. Czy nie masz zbyt niskiej temperatury spalin na wylocie z paleniska ?Może to być jedno z powyższych lub obydwie rzeczy na raz.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej8888 16.12.2015 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 (edytowane) Drewno schlo kilka lat. Bylem w kratkach, pompa wychladazla komimek podczas rozpalania i po przedstawieniu wączenia pompy na 55 stopni woda kapie jakieś 20 minut ( pół litra) dalej mnie to nie urządza... Dzięki za zainteresowanie tematem, szukam tej kryzy na trojnik ale nie widzę, w kratkach nie ma takich. Można linka lub fachową nazwę? Jest za to łączenie kominek rura przeciw skroplina, kolejne 119zl:) ah te budowy:) Edytowane 16 Grudnia 2015 przez Maciej8888 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagi69 16.12.2015 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 file:///D:/Pobrane%202/darco_karta_katalogowa_system_swk_swkz.pdf strona 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej8888 18.12.2015 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Znalazłem katalog darco link chyba z dysku:) Sporo tam tego jest więc pewnie znajdę co mi trzeba, pozostaje kwestia kolan... Sklep darco jest w Dębicy kolega orientuje się czy może jest jakoś oddział w okolicach Radomia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeep 22.07.2018 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 Odgrzeję kotleta, żeby później ktoś mógł znaleźć potrzebne informacje w jednym wątku. Komin ceramiczny 200, kominek wyjście 200.Kryzę przeciw skroplinom łączącą kominek z rurą spalinową znalazłem bez problemu.Nie wiem natomiast czym zastąpić standardową wkładkę do komina ceramicznego ze sznurem (wkładaną do środka ceramiki).Nigdzie nie widziałem wkładki otaczającej trójnik ceramiczny z zewnątrz. Daje się redukcje 250/200 i nawija sznur na zewnątrz trójnika ceramicznego? Pomożecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endrju6 22.07.2018 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2018 Odgrzeję kotleta, żeby później ktoś mógł znaleźć potrzebne informacje w jednym wątku. Komin ceramiczny 200, kominek wyjście 200. Kryzę przeciw skroplinom łączącą kominek z rurą spalinową znalazłem bez problemu. Nie wiem natomiast czym zastąpić standardową wkładkę do komina ceramicznego ze sznurem (wkładaną do środka ceramiki). Nigdzie nie widziałem wkładki otaczającej trójnik ceramiczny z zewnątrz. Daje się redukcje 250/200 i nawija sznur na zewnątrz trójnika ceramicznego? Pomożecie? A nie możesz zamontować czegoś na szczycie komina, np. rotowenta bądź daszka zapobiegającego dostawaniu się opadów? Wejście do komina masz pod kątem 90 czy 45 stopni w dół? Twój pomysł odnośnie redukcji pod kątem przepływu spalin jest moim zdaniem nietrafiony. Nim komin zdąży się wygrzać, drobnymi nieszczelnościami mogą wydostawać się spaliny do obudowy/poza przyłącze rurowe. (choć zaraz pewnie jakiś "szpec" mnie "poprawi", ze to bzdura. Śmiechnę wtedy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeep 23.07.2018 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2018 Pisałem odnośnie pierwszego posta. Ekspertem ani szpecem nie jestem ale wydawało mi się, że skropliny mają niewiele wspólnego z deszczem.Może się ktoś wypowie odnośnie kierunków kielichów w rurach z czarnej stali?Jeżeli ma to znaczenie - kominek jest z płaszczem wodnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 23.07.2018 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2018 Adapter o który Ci chodzi (na zewnątrz) produkuje Darco. Być może trzeba dopytać. Pomysł z redukcją nachodzącą na ceramikę i sznurem, też bardzo dobry. Wszystkie rury kielichami do góry. Podłączenie wkładu - rura do środka. Jak nie pasuje, dokupić lub dorobić redukcję. Nic nie będzie mieć możliwości wyciekać. Wszystko wyląduje we wkładzie i wyparuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeep 24.07.2018 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2018 Wkład wylot 201cm także rura wejdzie w środek - uszczelnienie sznurem? Zastanawiam się jeszcze nad połączeniem z ceramiką. Tam do pierwszego kolana będzie w poziomie. Ma znaczenie czy zastosuję redukcję nachodzącą na ceramikę, czy standardową wkładkę do środka? Zakładając oczywiście że pionowe elementy są zamontowane kielichami do góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 25.07.2018 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2018 Żadnych sznurków, uszczelniaczy. Wszystko ma pasować na wcisk bez luzu. Tak jak rury. Szczególnie na wylocie z wkładu. Wyjątkiem jest przyłącze do trójnika ceramicznego. Różnica między połączeniem na ceramikę czy do środka, ma podstawowe znaczenie. Dostępne na rynku przyłącza do środka maja zazwyczaj zbyt cienki sznur. Twardnieje on w trakcie eksploatacji, traci elastyczność i podczas rozszerzania się stali, rozsadza delikatne skorupki przyłącza komina systemowego. Stal redukcji/przyłącza "na", rozszerza się w kierunku przeciwnym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeep 06.08.2018 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Zrobiłem zgodnie z podpowiedzią Sznur tylko na łączeniu z ceramiką. Redukcja 250/200 i sznur w środek - redukcja nachodzi NA komin ceramiczny. Całkiem ładnie się spasowało. W tym tygodniu będzie wygrzewanie podłogówki kominkiem więc sprawdzę jak się sprawuje takie połączenie. Przy czopuchu była szczelina 2mm. Idealnie ciasno wpasował się tam pasek z odciętej rury spalinowej. Pytanie: w miejscach cięcia czarnej stali trzeba malować miejsca, które nie są pokryte farbą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 07.08.2018 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2018 Niekoniecznie, jeśli kominek domowy. W domkach letniskowych bywa że rdzewieją. Tam, gdzie okresowo pojawia się wilgoć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts