Maco 08.07.2002 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2002 Zastanawiam się nad kupnem działki, której połowa powstała po zasypaniu małego stawiku z szuwarami. Jest tam bardzo wysoki poziom wód gruntowych (około 50cm). Druga połowa jest niewiele wyżej (może 1m do wód gruntowych ) ale pod humsem jest piach i raczej stabilny (na oko) grunt.Poradzcie, jakie mogą być zagrożenia takiej działki?Komary ? Woda się podniesie i zaleje ?Jak można się zabezpieczyć przed niespodziankami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 08.07.2002 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2002 Należę do tych wybrańców, którzy tę działkę widzieli, zanim jeszcze Maco się do niej przymierzył... Nawet się nad nią zastanawiałem bo trzeba przyznać, że jest bardzo urokliwa ale zrezygnowałem z następujących przyczyn: zawilgocenia terenu, zasłonięcia działki wysokimi brzozami od strony południowej (nie dość że wilgoć to jeszcze utrudnione wysychanie), no i komary (co prawda nie zdążyły mi się dać we znaki ale działka jest dodatkowo w zagajniku więc na pewno jest ich tam trochę). Stawiku to tam nie było. Fakt, że na mapie topograficznej są zaznaczone nawet 2, ale jak ja oglądałem tę działkę ok. półtora roku temu to lustra wody tam nie było. Było natomiast jakieś bagienko (po którym można było chodzić) porosłe trzcinami i innymi szuwarami - niektóre są tam zresztą nadal. Największym zagrożeniem może być chyba niestabilność gruntu, dlatego bardzo bym uważał z sadowieniem fundamentów na części zasypowej. Może jednak podsypka, drenaż i wzięcie geologa wystarczą. Nie ignorowałbym też zagrożenia komarowego - wieczorami może być to nie do zniesienia. Generalnie - jeśli nie mają dla Ciebie znaczenia dodatkowe koszty uzdatnienia działki to chyba wszystko jest do zrobienia. Wziąłbym jednak po uwagę to, że rzut beretem jest nie tylko moja działka ale jeszcze inne wolne.... co prawda w szczerym polu ale przynajmniej suchym. I z tego co wiem ich cena jest niższa niż rzeczonej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 08.07.2002 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2002 To prawda, że stawik to był może 20 lat temu a teraz zarósł i są tylko szuwary.Nie zamierzam stawiać domu na ziemii nasypowej. Częśc "przed" brzozami jest na stałym gruncie (piach) więc plany mam takie, żeby posdzić fundament na tym gruncie i wyciągnąć go wysoko powyżej ziemii nasypowej. Bierzemy pod uwagę wasze bezpośrednie sąsiedztwo i jest to niewątpliwy plus !Ale chcielibyśmy się wprowadzać może za rok (dom drewniany) a tam u Was prądu nie będzie szybko chyba. No i woda, też trzeba robić przyłącze...Więc jak wziąć pod uwagę te koszty i nową cenę "na bagnie" to wychodzi to samo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 09.07.2002 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2002 Jeśli chodzi o moje dodatkowe koszty to na razie będzie to tylko agregat prądotwóczy (ok. 1500 zł za 1-fazowy bo chyba jednak na 3-fazowy za ok. 4,5 tys. się nie zdecyduję). Jeśli oczywiście nie kupisz wcześniej rzeczonej działki i prądu nie pożyczę od Ciebie - czekam do ostatniej chwili Wodociąg to też nie problem bo nie będę robił żadnego przyłącza tylko wywiercę, jak wszyscy wokół, studnię (za ok. 3,5 tys. zł z pompą) i nie będę za tę wodę później nic płacił. Koszty nasypania ziemii oraz głębszych i pewnie lepiej zbrojonych fundamentów czy też dodatkowego drenażu będą na pewno wyższe od mojego tymczasowego (do września przyszłego roku)kłopotu z prądem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypel 09.07.2002 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2002 Ja bym sie nie porywal na budowe na takiej dzialce, jezeli bylytam stawy to pod fundamenty trzeba wymienic cały grynt, tak, zeby nie został pod flawami ani kawałek torfu czy innych warstw osadowych. W któryms z Muratorów sprawa byla poruszana. Na znajomej budowie, gdzie byl zasypany stawek nie dawało sie zrobic fundamentów, bo woda pojawiala sie w kazdym dołku głebszym niz 50 cm. Wymieniali cały grunt, ale to pod zastosowania komercyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 09.07.2002 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2002 Jednym słowem wizyta geologa jest niezbędna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 10.07.2002 05:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2002 Geolog będzie jutro a wynik analizy za 3 dni ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 10.07.2002 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2002 Tylko uważaj na niego żeby się do ropociągu nie dowiercił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.07.2002 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2002 A co z ciekami wodnymi. Mieszkanie na nich nie nalzey do najzdrowszych.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 10.07.2002 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2002 Radiesteta ma też być i zbadać cieki.Ale z tego co wiem, to cieki mogą być na różnych głebokościach i najgorsze są podziemne skrzyżowania żył. Takie miejsca mogą być wszędzie z takim samym prawdopodobieństwem jak na terenach podmokłych.... Więc w sumie każda działka powinna być pod tym kątem zbadana.Ciekawe jaka jest praktyka. Powiedzcie ilu z Was to zrobiło ? [ Ta Wiadomość była edytowana przez: Maco dnia 2002-07-10 11:25 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 10.07.2002 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2002 Warto to zrobić-na pewno nie zaszkodzi. Ja już miałem prawie gotowy plan zagospodarowania działki, kiedy odwiedził mnie znajomy radiesteta. Bez używania różdżki czy innych "pomocy" stwierdził,że dom zaplanowałem w miejscu, w którym jest tak silny ciek,że aż mu flaki skręca. Zmieniłem lokalizację domu-nic mnie to w końcu nie kosztowało,ani nie burzyło planów wykorzystania działki. Jednak, jeżeli ktoś już ma działkę i to w dodatku "tę jednyną wyśnioną", to przy braku możliwości zmiany lokalizacji domu... może lepiej nie wiedzieć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 10.07.2002 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2002 Wiedzieć, nie wiedzieć,....Sam do końca nie wiem ? Ja bym chyba wolał wiedzieć. Zawsze można sprowadzić jeszcze kilku i jeśli diagnoza się potwierdzi to poszukać środków zaradczych (są chyba pewne ekrany czy inne działania, które mogą pewne niekorzystne działania igraniczyć). Albo (wiedząc) jakby cała rodzina po wrpowadzeniu zaczęła częściej chorować to wtedy bym się poważnie zastanowił nad przeprowadzką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 10.07.2002 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2002 Maco, wybór działek jest naprawdę duży a ceny od paru lat stoją w miejscu. Po co się pakować "na minę"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 10.07.2002 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2002 ryniu,Kiedy my już szukamy od pół roku. Oglądaliśmy wiele działek w tej okolicy i tam nam ta przypadła najamocniej do gustu. Zobaczymy co powie geolog. Zakładam, że po trzech 5-cio metrowych odwiertach będzie miał 99% pewność czy dom na normalnym fundamencie można postawić (może nie do końca to wytłumaczyłem dobrze ale tylko połowa działki to zasypane szuwary, druga połowa to zwykły nieużytek (bez stojącej wody albo grzęzawiska). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 10.07.2002 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2002 Dziękuje Wszystkim za rady i opinie. Proszę o jeszcze jeśli są nowe. Napiszę jak wypadła ocena geotechniczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 10.07.2002 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2002 Postawisz dom, przez jakiś czas będzie wszystko OK a potem zmienią się warunki hydrologiczne i wszystkie inne w gruncie i ten dom Ci zacznie osiadać i pękać (takie rzeczy potrafią wyjść po latach). A Ty przestaniesz spokojnie spać po nocach. Zrobisz jak uważasz, ale ja bym obszedł taką działkę z daleka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 10.07.2002 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2002 Nawet, jeśli badania geotechniczne powiedzą, że nie ma problemu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj 11.07.2002 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2002 Jak głęboko jest grunt nośny?jesli głeboko, to zrobisz ławy na studniach (kopanych z kregów zalanych betonem + kamienie) Ilość studni i zbrojenie ław poda ci konstruktor. Mój sasiad tak zrobił. Wodę miał miejscami na gł. 0,5m a glinę na której oparł studnie na gł 1,5 - 2,5m. Ja też musiałem postawić swoje fundamenty na glinie (głębokośc 1,5-2m)ale bez wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj 11.07.2002 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2002 P.S.Obaj uznaliśmy, że działki są w takim miejscu, że lepiej zapłacić za fundamenty 2x więcej niż szukac działki gdzie indziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 11.07.2002 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2002 Wstępne wyniki odwiertów "geotechnicznych" wykazują, że woda jest na 0,8m a piasek zaczyna się na 0,6-1 m, zależnie od otworu. POd piaskiem do 5m nie ma nic innego.Za kilka dni będę miał szczegółowe opracowanie wyników ale na podtsawie tego można podobno stawiać normalne fundamenty. Myślę też o płycie fundamentowej ale nie mogę znaleźć zbyt dużo inforamcji... Właśnie, działka jest w ładnym miejscu więc niełatwo byłoby nam zacząć szukać od nowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts