q-bis 16.12.2015 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Hey,chciałem w kilku postach przedstawić sposób w jaki zbudowałem drewutnię. Budowałem ją w 2011r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 16.12.2015 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 (edytowane) Projekt Za dużo powiedziane, ale coś tam naskrobałem. Trochę podpytałem na FM, trochę znajomego Kierbuda a większość sobie sam narysowałem. Miałem do użycia dwie belki ze schodów tymczasowych na piętro. Rozciąłem je wzdłuż na pół i poszły na podstawę a jedna jeszcze raz rozcięta na górę – widać je na zdjęciach bo mają inne wymiary (na początku są lekko zielone od impregnatu). Planowałem wykorzystać też deski z tych schodów na podłogę drewutni. Dokupiłem kilka belek i łapy. Cement miałem, piasek i tłuczeń też. Większość wkrętów miałem, dokupiłem mocowania ciesielskie, wykorzystać też miałem kilka posiadanych desek. Na ściany przeznaczyłem płoty ogrodowe, uratowane z jakiegoś pożaru [za flaszkę], a na dach dachówki, jakie pozostały z budowy. Aha i sentymentalny akcent – drzwi będą z mieszkania gdzie się wychowałem. Podzieliłem całość na 3 części – 1/3 na klamoty ogrodowe a 2/3 na drewutnię właściwą. Do tego dążyłem: Edytowane 16 Grudnia 2015 przez q-bis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 16.12.2015 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 2. Tyczenie Drewutnię postanowiłem posadowić z tyłu domu, od wschodniej strony ale jednocześnie przewiewnej [ten warunek akurat łatwo spełnić bo u mnie wszędzie pi…zi]. Najpierw wymierzyłem gdzie będą słupy – tam wykopałem dołki. Następnie rozpiąłem sznurek aby uzyskać dokładne położenie miejsc pod wykopy na umocowanie łap. Postanowiłem, że w łapy wsadzę belki podstawy oraz słupy [9 sztuk plus dwa które będą spoczywać na belce podstawy]. Teraz poprawiłem wykopy i mogłem zabrać się do betonowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 16.12.2015 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 (edytowane) 3. Osadzanie stóp Beton z cementu, piasku, tłucznia, wody – w proporcjach wyszperanych z FM. Trochę było kłopotliwe umiejscowienie łap. Ale pomogło w tym zrobienie dosyć suchego betonu oraz dołożenie dosyć dużego tłucznia. Przed włożeniem betonu umieszczałem jeden, dwa większe kamienie a sam beton po włożeniu mocno ubijałem, żeby dobrze wypełnił wykop. Po umieszczeniu łap zgodnie z wymiarowaniem i ich wypoziomowaniu, zalałem je dla pewności bardzo rzadkim cementem już bez kruszywa. Butelki na prętach od sznurka były jedynie zabezpieczeniem przed ew. wypadkiem. Edytowane 16 Grudnia 2015 przez q-bis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 16.12.2015 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 (edytowane) 4. Mocowanie belek i słupów Belki podstawy były trochę pokręcone i przy mocowaniu musiałem sobie pomagać np. cegłami aby je usztywnić i posadowić w sposób o jaki mi chodziło. Każde łączenie słupa i belki podstawy było dopasowywane indywidualnie aby uzyskać ich położenie „na wcisk”. W każde mocowanie w stopie [jest sześć] umieszczałem jedną długą śrubę z nakrętką na wylot oraz 4 długie wkręty do drewna. Do słupów zamocowałem belki poziome. Każdy słup [oprócz dwóch stojących na belce podstawy] mocowałem na podcięciach i przykręcałem od góry dwoma długimi wkrętami. Konstrukcję usztywniłem poprzez dołożenie mieczy wzdłuż dłuższej ściany oraz przykręcenie trzech desek na przekątnej krótszej ściany drewutni. Następnie położyłem podłogę. Wykonałem ją z desek jakie zostały po budowie domu. Ułożyłem je z przerwami aby był przewiew i śmieci miały gdzie wpadać. Skręcałem wkrętami po 6 na każdą. Konstrukcja okazała się bardzo stabilna, nie dawała się ruszyć, bujnąć czy zachwiać w jakąkolwiek stronę. Całość zaimpregnowałem jakimś środkiem drewno-chroniącym. Edytowane 16 Grudnia 2015 przez q-bis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 16.12.2015 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 (edytowane) 5. Dach Cztery krokiewki z jętkami rozmieściłem nad parami słupów. W związku z tym, że łatwo było dostać się do wszystkich elementów, krokiewki dopasowywałem indywidualnie i po skręceniu dopiero mocowałem do wcześniejszej konstrukcji. Osadziłem je na podcięciach i wzmocniłem łącznikami ciesielskimi. Na każdą ze stron położyłem cztery łaty – rozstaw dopasowałem do dachówek jakie zostały z budowy. Wystarczyło tylko położyć dachówki. Niestety nie wystarczyło mi gąsiorów dlatego kilka jest z innej bajki;) Edytowane 16 Grudnia 2015 przez q-bis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 16.12.2015 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 (edytowane) 6. Ścianki Tutaj z kolei wykorzystałem ogrodowe ścianki drewniane. Tak jak pisałem wcześniej prawie za darmo. No i wspomniany wcześniej element sentymentalny ze starej kamienicy na drzwi… Edytowane 16 Grudnia 2015 przez q-bis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 16.12.2015 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 (edytowane) 7. Inne Pozostały pierdółki: półki, zameczki, haczyki, impregnacja. Edytowane 16 Grudnia 2015 przez q-bis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 16.12.2015 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 (edytowane) W związku z dużym wykorzystaniem materiałów po budowie koszt dodatkowy wyniósł kilkaset złotych. Mam dużą satysfakcję z tej pracy, choć oczywiście zdaję sobie sprawę, iż nie jest to ideał i można spodziewać się krytyki czy to ze względów technicznych czy estetycznych. Ale jak dla mnie amatora jest OK. Drewutnia stoi już kilka lat i w 100% spełnia moje wymagania. PS Dziękuję Szwagrowi za pomoc Edytowane 1 Września 2016 przez q-bis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 01.09.2016 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Załączam link dla ciekawych jak położyłem deski na tarasie. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?294081-Jak-wyko%C5%84czy%C5%82em-taras-betonowy-drewnem&p=7251010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts