Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Słabo grzejący grzejnik,gdzie powinna być pompa co ?

GS4

Recommended Posts

Witam posiadam dom 200m2 parter plus piętro,ogrzewane piecem miałowym w piwnicy rozprowadzone są rury 3/4 cala,a na parterze i piętrze są 1/2 cala,w piwnicy jest jedna pompa,a na piętrze druga ponieważ ta w piwnicy nie dawała rady,na piętrze dołożyłem dwa grzejniki i powstał problem tego typu że słabo grzeją na rysunku mają nr 7 i 8 ,kolorem brązowym narysowałem piętro a różowym miejsce pomp są na zasilaniu ta w piwnicy kiedyś była na powrocie i było gorzej.Zastanawiam się czy zmiana lokalizacji pomp by coś pomogła ?

Skan_20151216 (2).jpg

1) nie potrzebujesz wielu pomp....tylko jednej....25-60 do 6m wynoszenia slupa wody i na 3 biegu musi wszystko dzialac....ale ...o tym poxniej....

2) warto zalozyc zawor 4drogowy na zasilaniu a ponim dopiero pompe

3) ale.....cd....nalezy wyregulowac przeplywy/opory w calej instalacji i bedzie git...odpowiedni hydraulik bedzie wiedzial jak to wykonac....:) ale o takich obecnie trudno:)

Z pieca wychodzą dwie drogi i myślałem aby te pompy założyć po jednej na każdą drogę będzie prawie po połowie mam nadzieję że to pomoże jest to stara instalacja nie posiada żadnych zaworów grzejniki podłączone prosto pod rury.Tak naprawdę to nie chciał bym za wiele przerabiać,ponieważ robię wszystko we własnym zakresie i budżecie,potrzebuję tylko podpowiedzi czy zmiana położenia tych pomp może mi pomóc z góry dziękuję za jakieś podpowiedzi .

Naczynie jest na strychu,3/4 jest rozprowadzone po piwnicy do każdego pomieszczenia i od tego 3/4 w górę idzie 1/2 do grzejników ogólnie przed dodaniem tych dwóch grzejników było wszystko ok,dlatego zastanawiam się nad zmianą lokalizacji pomp aby zasilić te dwa rozgałęzienia osobno aby było lżej pompą zasilić taką ilość grzejników,zastanawiam się czy mam rację czy nie.

• 2 weeks później...