GS4 16.12.2015 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Witam posiadam dom 200m2 parter plus piętro,ogrzewane piecem miałowym w piwnicy rozprowadzone są rury 3/4 cala,a na parterze i piętrze są 1/2 cala,w piwnicy jest jedna pompa,a na piętrze druga ponieważ ta w piwnicy nie dawała rady,na piętrze dołożyłem dwa grzejniki i powstał problem tego typu że słabo grzeją na rysunku mają nr 7 i 8 ,kolorem brązowym narysowałem piętro a różowym miejsce pomp są na zasilaniu ta w piwnicy kiedyś była na powrocie i było gorzej.Zastanawiam się czy zmiana lokalizacji pomp by coś pomogła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GS4 16.12.2015 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Dodałem lepszej jakości scan rysunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 16.12.2015 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 1) nie potrzebujesz wielu pomp....tylko jednej....25-60 do 6m wynoszenia slupa wody i na 3 biegu musi wszystko dzialac....ale ...o tym poxniej.... 2) warto zalozyc zawor 4drogowy na zasilaniu a ponim dopiero pompe 3) ale.....cd....nalezy wyregulowac przeplywy/opory w calej instalacji i bedzie git...odpowiedni hydraulik bedzie wiedzial jak to wykonac.... ale o takich obecnie trudno:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GS4 17.12.2015 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Z pieca wychodzą dwie drogi i myślałem aby te pompy założyć po jednej na każdą drogę będzie prawie po połowie mam nadzieję że to pomoże jest to stara instalacja nie posiada żadnych zaworów grzejniki podłączone prosto pod rury.Tak naprawdę to nie chciał bym za wiele przerabiać,ponieważ robię wszystko we własnym zakresie i budżecie,potrzebuję tylko podpowiedzi czy zmiana położenia tych pomp może mi pomóc z góry dziękuję za jakieś podpowiedzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 17.12.2015 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Czy ja dobrze czytam. W piwnicy 3/4" a na parterze i piętrze 1/2" ? Jeśli tak jest to nie ma się co dziwić że nie chce dobrze grzać. A gdzie na tym rysunku jest naczynie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GS4 18.12.2015 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Naczynie jest na strychu,3/4 jest rozprowadzone po piwnicy do każdego pomieszczenia i od tego 3/4 w górę idzie 1/2 do grzejników ogólnie przed dodaniem tych dwóch grzejników było wszystko ok,dlatego zastanawiam się nad zmianą lokalizacji pomp aby zasilić te dwa rozgałęzienia osobno aby było lżej pompą zasilić taką ilość grzejników,zastanawiam się czy mam rację czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 28.12.2015 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2015 Moim zdaniem problemem są przekroje rur. Jakiej mocy kocioł? i z jakiego powodu dołożone są grzejniki? Jaka temperatura na piecu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts