Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziwne zjawisko na drzwiach wejściowych - jaki powód ?!

Recommended Posts

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg

Przy spadku temperatury na zewnątrz -0,5 ,(bez opadów atmosferycznych) drzwi zaczynają się "pocić", "rosić", woda spływa po nich. Widać to na

zdjęciach, w pewnej odległości od krawędzi zewnętrznych połaci drzwi (nawet do 15cm od krawędzi drzwi).

Raczej tego nie powinno być. Co mam na ten temat sądzić ?! Jaki jest powód tego "roszenia" ? Widać to bardzo, nawet bez przyglądania się.

Drzwi nowe kompozytowe, polskiego producenta, (współczynnik ochrony przed utratą ciepła - UD od 0,85 W/m2K) .Kosztowały nie mało.

Jeśli to zewnętrzna strona drzwi to jest normalne zjawisko fizyczne. W nocy było chłodno, w dzień wzrosła temperatura i wilgotność co spowodowało kondensację pary wodnej na ochłodzonej masie drzwi. Gdyby były te drzwi niedostatecznie ocieplone to ogrzane z wnętrza domu nie kondensowałyby pary wodnej na zewnątrz.

Pozdrawiam

Cezary

Drzwi zapewne mają w środku ramę drewnianą o innym przewodzeniu niż pianka wypełniająca resztę drzwi.

Dlatego zjawisko dookoła wygląda inaczej niż na środku skrzydła.

FIN...czyli Twoim zdaniem wszystko jest ok ?! Nie wygląda to zbyt ciekawie. Nie widziałem jeszcze czegoś takiego na drzwiach do domu...na garażowych to tak :).

Z takiego ujęcia mam też wrażenie że głównym "winowajcą" jest tu wschodzące słońce (bo ja nie widzę czy rosa jest dookoła, czy w środku).. :)

Zjawisko - mimo iż może wyglądać niepokojąco jest normalne dla takiego typu wyrobów.