Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich,

mam w planach wykonanie pewnej inwestycji. Chcę ok. 300 m2 pokryć gontem drewnianym, chodzi o to, aby nadać budynkowi odpowiedni wygląd. Czy mógłby mi ktoś wskaząc (siedzę w necie, lae nie mogę znaleźć niczego) jaki jest średni ksozt za gont bitumiczny i gdzie mogę taki znaleźć w okolicach Warszawy? Mam też pytanie do osób, które miały styczność z gontem drewnianym - czy impregnacja takiego pokrycia musi się odbywać bardzo często? Czy jest to generalnie drogi interes?

To jaki ma być ten gont, drewniany, czy bitumiczny? To bardzo duża różnica pod każdym względem. W mojej okolicy są domy pokryte gontem drewnianym. Wyglądają pięknie. Nie sądzę, żeby dachy były czymś impregnowane (chodzę tamtędy prawie codziennie, a nie widziałem takich prac), ale na większości tych domów wymieniono w całości gont na nowy, po jakichś 8-10 latach użytkowania. Na pewno trwałość zależy od gatunku użytego drewna, nie pytałem jakie było zastosowane w tym przypadku.

Użyj wyszukiwarki tego Forum, pamiętam, że ktoś pisał o kosztach pokrycia gontem drewnianym

Swojego czasu interesowałem się tym tematem. Powiem Ci od razu, że położenie gontu drewnianego to duże koszty i wcale nie tak łatwo kupić gdzieś w hurtowni. Rozumiem, ze chcesz mieć dach stylizowany. Proponuję poszukać jakiejś blachodachówki z posypką. Są takie imitujące pokrycia właśnie z gontu. Efekt naprawde super, na pierwszy rzut oka nikt nie pozna. Poszukaj w necie zdjęć, to sama się przekonadsz.