Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana jednowarstwowa z cegły szlifowanej, np. Eder.

Recommended Posts

Szanowni Państwo,

znane mi są bardzo ogólnie wady, zalety różnych rodzajów konstrukcji ścian budynków jednorodzinnych, chciałbym jednak zapytać, czy są na Forum osoby z okolic Górnego Śląska , które wybudowały budynek jednorodzinny w technologii ścian jednowarstwowych, np. Eder 44 albo 49 cm lub podobne- na klej.

http://www.cegla-eder.pl/CeglaSzlifowana

Niestety, osobie nie związanej na co dzień z budowlanką ciężko odróżnić prawdziwą rzeczywistość od zastawianych na nas marketingowych pułapek, oraz od subiektywnych często naginanych i niczym nie podpartych opinii.

Znajoma firma wykonawcza stawia budynki jednorodzinne także na terenie Niemiec i mam informację, że tam zwyczajnie styropianu już się nie stosuje jako przeżytek, podobnie ze styropianem pod płyty fundamentowe (zagęszcza się jakiś specjalny materiał). Budynki podobno charakteryzują się znakomitymi parametrami. Gro inwestorów prywatnych wybiera rozwiązania oparte właśnie na technologii ścian jednowarstwowych.

Rozważam wstępnie m.in. tę technologię, chciałbym skorzystać z uprzejmości Inwestora, który wybrał tę technologię i zadać kilka pytań. Jestem ciekaw też rzeczywistej skuteczności takiego rozwiązania (idzie zima, mógłbym wybrać się z kamerą termowizyjną i zweryfikować osobiście wszelkie nieścisłości i mity w praktyce). Jeżeli jest się czym chwalić; chętnie dowiem się więcej od doświadczonej w tym zakresie osoby.

Z góry dziękuję za informacje.

Edytowane przez Arth

Szanowny Panie, dziękuję za informację, ale ja nie proszę o poradę - chcę sprawdzić empirycznie , w rozmowie z Inwestorem i przy użyciu termowizji (być może np. Inwestor miał termowizję robioną) czy to co mówią firmy produkcyjne i czy to co robią prywatni Inwestorzy niemieccy ma sens czy nie. Jeżeli ma sens, to taką ścianę zaprojektuję i zbuduję, a jeżeli nie - to nie.

Jak mniemam, bardzo mało osób buduje w technologii ścian jednowarstwowych, a więc albo ludzie są nieufni, albo superlatywy podawane przez producentów to "marketingowy bełkot" i to właśnie chciałbym przed wykonaniem projektu budynku rzetelnie, na faktach a nie poradach czy domysłach ustalić.

W/w cegła jest sporo cieplejsza niż popularny Porotherm. 50cmPorothermu daje wsp. U w okolicach 0,27 eder bedze w okolicach 0,16. Także bez rewelacji.

Ale Eder jest też konkretnie droższy... To trochę inny pustak - lżejszy, cieplejszy, ale też o gorszej izolacji akustycznej. Coś za coś...

Ja też uważam, że sensowniejszym rozwiązaniem jest ściana 2W...

Szanowni Państwo,

dziękuję za informacje. Tak jak się spodziewałem, jest to wyjątkowo mało popularna technologia, nie znalazłem nikogo w sąsiedztwie kto by się takim rozwiązaniem chwalił, zaprojektuję więc tradycyjne, jak wszyscy, ściany dwuwarstwowe z kilometrem styropianu :)

Jeśli nawet wykonawcom uda się idealnie wymurować ściany (choć to abstrakcja), to i tak dom będzie tracił mnóstwo energii. Przeciętnie zarabiający właściciel, będzie szybko rozglądał się za jakimś kotłem śmieciuchem.

Czy chodzi o to by budować domy zmuszające domowników do opalania węglem? Lub (oby nie) jeszcze czymś gorszym, o czym nawet nie chcę pisać. Ściana 1W to co najmniej niefrasobliwość, by nie rzec głupota.

Da się oczywiście zrobić ścianę jednowarstwową bez mostków termicznych, ale trzeba mieć do tego dobry materiał i solidnego (ha ha) wykonawcę. Znam trochę osób, które mają ściany 1W i jakoś nie narzekają. Bardzo trudne jest jednak zapewnienie wszystkich kluczowych parametrów ściany w jednym materiale. Da się to zrobić praktycznie tylko ceramiką poryzowaną...

Czyli - słusznie wynika z powyższych postów, że kluczowe jest precyzyjne wykonanie, ponieważ w przypadku ściany dwuwarstwowej właściwie położona ta druga warstwa (ocieplenie) jest w stanie znacznie zniwelować błędy i niedociągnięcia murarzy.. W przypadku ściany jednowarstwowej nie ma na to szans. A z ekipami wiadomo jak jest, słyszy się tu i ówdzie.

Proszę zatem o wskazówki- planując zaprojektowanie domu energooszczędnego (nie pasywnego) jakie parametry powinien mieć sam pustak (zakładając że ściana będzie w miarę poprawnie wymurowana) w technologii dwuwarstwowej? Używać jakichś mega-wynalazków do budowy +styropian?

A propos wspomnianej wyżej w poście ceramiki poryzowanej jakimi współczynnikami się sugerować?

http://www.leier.pl/3110_thermopor.php

THERMOPOR® 38 P+W (+styropian?)

Obliczeniowa wartość współczynnika przewodzenia ciepła wyrobu w kierunku grubości przegrody λU: 0,16 W/mK

Obliczeniowa wartość oporu cieplnego wyrobu R: 2,45 m2K/W

Wspólczynnik przenikania ciepła przegrody2) U: 0,40 W/m2K

czy

THERMOPOR® 30 P+W (+styropian)

Obliczeniowa wartość współczynnika przewodzenia ciepła wyrobu w kierunku grubości przegrody λU: 0,19 W/mK

Obliczeniowa wartość oporu cieplnego wyrobu R: 1,58 m2K/W

Wspólczynnik przenikania ciepła przegrody2) U: 0,59 W/m2K

Z góry dzięki za porady.

Czyli -

Proszę zatem o wskazówki- planując zaprojektowanie domu energooszczędnego (nie pasywnego) jakie parametry powinien mieć sam pustak (zakładając że ściana będzie w miarę poprawnie wymurowana) w technologii dwuwarstwowej? Używać jakichś mega-wynalazków do budowy +styropian?

Z góry dzięki za porady.

Jeśli planujesz zaprojektowanie domu energooszczędnego, to parametry pustaka nie mają znaczenia. Ściana 1W nie pozwoli na energooszczędność.

Chyba, że sam wypełnisz te pustaki jakimś materiałem mocno izolacyjnym. Ale to wygenerowałoby koszt i czasochłonność niewspółmierną do korzyści. Po prostu lepiej zapomnieć o ścianie 1W, stosunek cena/efektywność będzie niekorzystny.

Przy ścianie 2W parametry izolacyjne nie mają znaczenia, inne aspekty trzeba brać pod uwagę. Uważam że najlepszy materiał na ściany to;silikat i gazobeton.

Edytowane przez noc

• 2 months później...
Zapomnij o ścianie jednowarstwowej z pustaka ceramicznego. Jeśli nie chcesz izolować styropianowym przeżytkiem, pomyśl o innym materiale izolacyjnym.

Ze ścian jednowarstwowych, mogą się cieszyć tylko sprzedawcy nośników energii. Natomiast mieszkańcy nigdy!

Mądre słowa.

Choć słyszałem też i takie historie, że ktoś takie ściany izolował czy też docieplał np. płytami lub ściankami gipsowymi z jakimś dziwnym wewnętrznym dodatkiem.

Jeśli chce się mieć oszczędności i wydajne docieplenie, trzeba szukać praktycznych rozwiązań, a te zaprezentowane na pewno takie nie jest.

Ściany jednowarstwowe to może w Palermo by były ok, ale nie w takim klimacie jak nasz.

Istatnio gadałem z przedstawicielem porotermu, chcą wcisnąć na rynek te nowe cegły z wypełnieniem z wełny jako ściany jednowarstwowe....i mają chętnych co dziwi

Ile kosztuje m2 takiej ściany i jakie ma U?