Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poprawność wykonania przyłącza budowlanego ?!!?

Recommended Posts

Witam, w przyszłym roku planuje rozpoczac budowe domu jednorodzinnego. Wystapiłem do ZE o warunki przyłącza na prad budowlany czyli na zasilanie placu budowy. Dostałem je, a natępnie zakupiłem skrzynki kable, słup itp. Zleciłem znajomemu elektrykowi z uprawnieniami o wykonanie przyłącza zgodnie z warunkiami i teraz czekam na zamontowanie licznika od ZE. Jednak po kolejnym juz przeczytaniu warunków od ZE zaczynam miec watpliwosci czy moj elektryk wykonal wszystkie czynnosci!!!!????

Chodzi mi o to ze nie podłączył on kabla ASX do zaciskow pradowych na linii niskiego napiecia a jedynie podciagnal je tam i powiedział ze to juz ZAKLAD ENERGETYCZNY PODLACZA...

Natomiast z tego co przeczytałem w warunkach powinnien on to zrobic

tauron wymagania 001.jpg

Chodzi mi o to ze nie podłączył on kabla ASX do zaciskow pradowych na linii niskiego napiecia a jedynie podciagnal je tam i powiedział ze to juz ZAKLAD ENERGETYCZNY PODLACZA...

Natomiast z tego co przeczytałem w warunkach powinnien on to zrobic

Dobrze zrobił.

To co zaznaczyłeś w warunkach przyłączenia oznacza ułożenie przewodu/kabla bez przyłączania do sieci. Czyli podwieszenie/zamocowanie przewodu AsXSn na słupie linii napowietrznej poniżej przewodów roboczych i zostawienie zapasu do przyłączenia.

Samo przyłączenie wykonuje upoważniony personel dostawcy. Wykona to albo po wyłączeniu napięcia, albo technologią PPN (prac pod napięciem).

Twój elektryk raczej nie jest do tego upoważniony.