Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze prądu - czy ZE może sprawdzić czy zostało dobrze wykonane?

CheNelly

Recommended Posts

W trakcie budowy domu miałam problemy z przyłączem prądu, z ZE została zawarta umowa na przyłącze docelowe, której nie rozwiązałam - nie był określony termin przyłączenia w niej, a ze strony ZE nie były wymagane żadne prace, opłata za przyłączenie została wniesiona. W międzyczasie musiałam wystąpić o umowę o przyłącze tymczasowe, warunki zostały wydane dokładnie takie same, z tym, że zmieniła się nazwa obiektu z "planowany budynek jednorodzinny" na "plac budowy" ;)

Zatrudniłam elektryków, którzy mi to podłączyli i tak to stoi od dwóch lat. Ogólnie z warunkami przyłączenia było trochę zamieszania, bo ZE sam nie potrafił mi odpowiedzieć dlaczego nie mogłam zrealizować zwykłej umowy o przyłącze docelowe.

Problem polega w tym, że na działce znajduje się już dom mojej mamy, który przyłączony jest do prądu. W warunkach było napisane "miejsce przyłączenia: istniejące przyłącze napowietrzne od słupa X-1/18 do budynku, linia napowietrzna (...)" "miejsce dostarczania energii elektrycznej : zaciski prądowe przewodów przy ścianie budynku, na wyjściu w kierunki instalacji odbiorczej".

Problem w tym, że moja mama jest podłączona ze słupa X-1/17, a mój budynek stoi bliżej słupa nr 18, do którego jest podłączony niewielki budynek sąsiada (znajduje się tam pompa do wody).

Elektrycy wykonujący przyłącze tymczasowe umieścili mi licznik na budynku sąsiada (za jego pisemną zgodą, on tam nie mieszka, a budynek postawiony został przez Niemców jeszcze).

Idąc tym tokiem myślenia wystarczyłoby żebym teraz zgłosiła gotowość instalacji do przyłączenia, ZE przyszedłby, powiesił swoją skrzynkę i podłączył mi prąd. Ale czy to tak działa? Dodam, że przyłącze tymczasowe wykonane zostało porządnie, kabel wkopany w ziemię, a użyte materiały zostały takie same jak przy docelowym przyłączu.

Im więcej elektryków, tym więcej opinii niestety :/ Czy mogę wystąpić do ZE o to, aby przysłali tutaj swojego pracownika i żeby powiedział mi on, czy miejsce przyłączenia będzie dobre?

Zeskanuj i wklej Warunki Techniczne przyłączenia, jakie otrzymałaś od ZE.

Coś tam musi być niedookreślone, bo nie rozumiem zdania: "Im więcej elektryków, tym więcej opinii niestety". Czytać po polsku chyba potrafią, tu nie powinno być niczego do opiniowania, tylko należy przeczytać i wykonać zgodnie z warunkami wydanymi przez ZE.