Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przygotowanie do instalacji pomu podczas budowy domu

Krix

Recommended Posts

Teraz to już o krok za późno żeby bez kucia i wiercenia było. Ale i tak lepiej teraz niż po chudziaku. Do gruntowej potrzebujesz przeprowadzić rury od wymiennika, dwie jeśli rozdzielacz w studzience( na zdjęciu to te dwie grubsze niebieskie lekko z prawej), albo wszystkie jeśli rozdzielacz wewnątrz w domu.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=340867&stc=1&d=1450306241

IMG_2632_1.jpg

Edytowane przez wihajster

Ja jestem na etapie kładzenia kabli. Czy jest potrzeba "siła" do pompy ciepła? Czy wystarczy 230v?

Siła w domu w ogóle jest przydatna. Nawet większość płyt indukcyjnych do prawidłowej pracy wymaga co najmniej dwóch faz. Pomp jednofazowych na rynku jest wiele, ale nawet decydując się na taką przyłącze 400V w domu warto mieć:yes:

Teraz to już o krok za późno żeby bez kucia i wiercenia było. Ale i tak lepiej teraz niż po chudziaku. Do gruntowej potrzebujesz przeprowadzić rury od wymiennika, dwie jeśli rozdzielacz w studzience( na zdjęciu to te dwie grubsze niebieskie lekko z prawej), albo wszystkie jeśli rozdzielacz wewnątrz w domu.

Czyli na chwilę obecną skoro i tak będzie kucie mogę poczekać aż wybuduję ściany i dach?

Krix,

jeśli masz już chudziak wylany to nie musisz się spieszyć :-)

Ewentualnie jeśli nie masz jeszcze wykonanych izolacji pionowych fundamentu, to łatwiej to teraz wykonać i dokładniej zaizolować niż później rozwalać termoizolację i uszczelniać.

Co do kabla to w zależności od planowanej mocy pompy, ale 5x4mm wydaje mi się lekką przesadą w domku jednorodzinnym. Polecam 5x2,5mm - ciągłe obciążenie prądowe miedzianego kabla 2,5mm to bodajże 25A, co przy prądzie trójfazowym odpowiada urządzeniu ok. 17kW mocy, do typowego domu jednorodzinnego to takiej pompy chyba kupować nie będziesz :-)

Edytowane przez -robert-
poprawiono literówki

Krix,

jeśli masz już chudziak wylany to nie musisz się spieszyć :-)

Ewentualnie jeśli nie masz jeszcze wykonanych izolacji pionowych fundamentu, to łatwiej to teraz wykonać i dokładniej zaizolować niż później rozwalać termoizolację i uszczelniać.

Wylewki/chudziaka nie ma jeszcze.

Ale nie ma też wybranego dostawcy/typu pompy, ani nie jest to na 100% pewne, że będzie pompa, ostatecznie może to zależeć od aktualizacji wycen jaką dostanę w styczniu i finansowania (kwestia kredytu etc).

Więc nie wiem gdzie będzie rozdzielacz.

Izolacja pionowa już jest.

Na jakiej wysokości powinno być to przebicie?

Może lepiej jednak poczekać na ekipę która będzie tą pompę instalować?

Edytowane przez Krix

(...)Co do kabla to w zależności od planowanej mocy pompy, ale 5x4mm wydaje mi się lekką przesadą w domku jednorodzinnym. Polecam 5x2,5mm (...)

5x2,5 jest zupełnie wystarczający w większosci przypadków. Sam takie przewody stosuję ale z tą różnicą że pompy trójfazowe gruntowe i bez grzałek.

Nie wiadomo co autor wybierze, może powietrzną jednofazową. A może po prostu kocioł elektryczny ;)

• 2 weeks później...

Witam,

W celu uzyskania informacji o cenie zakupu pompy ciepła lub kotła wraz z montażem polecam kontakt z jednym z autoryzowanych instalatorów marki Buderus. Ich wyszukiwarkę można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z autoryzowanym serwisem marki pod numerem infolinii: 660 301 801.

Chętnie odpowiem na ewentualne dalsze pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Jak wygląda połączenie jednostki zewnętrznej z wewnętrzną w przypadku pompy PW i jak je najlepiej wykonać jeśli jedn. zewnętrzna nie znajduje się bezpośrednio za ścianą jedn. wewnętrznej? Czy można to zrobić przepustem pod fundamentem?

Każda pompa PW w specyfikacji technicznej ma takie wartości jak minimalna długość połączenia, optymalna i maksymalna. Np w przypadku mojej pompy są to wartości odpowiednio [m] 3/7/30 i u mnie pomimo, że w linii prostej odległość między jednostkami wynosi ok 4m do zostało to tak poprowadzone, żeby długość orurowania miała optymalne 7. Co do przepustu przez fundament to zapewne chodzi Ci o różnicę wysokości - to również jest parametr zawarty w instrukcji i np w moim przypadku wynosi 20m, więc spokojnie można by puścić przez fundament nawet jakby jednostka zewnętrzna znajdowała się na dachu:)

Tak się map78 z tymi metrami nie rozpędzaj ;)

Poczytaj tą specyfikację dokładniej.

Tak się składa, że akurat Panasonic ma bardzo duży spadek mocy z długością instalacji, który zaczyna się tuż po przekroczeniu tych nominalnych wartości.

Wynika to wprost z możliwości sprężarki.

Przy tych maksymalnych długościach instalacji, które i tak nie są duże, przekracza 20%. Oznacza to, że 9-ka nie ma swoich 9kw tylko ok. 7kw.

A pobór energii ciągle ten sam jak przy 9kw