pianaczywelna 16.12.2015 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Mam do ocieplenia poddasze. Czy ma ktoś doświadczenie z ociepleniem pianą ? polecacie jakieś firmy ? jaką grubość piany zastosować kiedy myślałem o 30cm wełny ? jak wygląda przy pianie kwestia nagrzewania się pomieszczeń w lecie i temat wygłuszenia pomieszczeń ? Będę bardzo wdzięczny za każdą poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 17.12.2015 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Po rozmowie z gościem od firmy piankowej doszedłem do wniosku że wełną uzyskam leprzy efekt w mniejszej cenie.Ich sztandarowym hasłem jest wysoki opór dyfuzyjny bez folii (którą trzeba umieć kłaść).Lambda piany iwełny są takie same. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 17.12.2015 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Opór dyfuzyjny piany też szału nie robi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 17.12.2015 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 (edytowane) Ja mam niemiecką piankę bayer-covestro. Nakładała mi firma piansystem.pl - tomasz nowaczek.Lambda pianki 0,035, bardzo ładna jednolita struktura - musiałem w kilku miejscach delikatnie przyciąć więc wiem jak wygląda po cięciu. U znajomych pianka innej "tańszej" firmy miała bardzo duże bąble powietrza - nawet 5cm średnicy. Pianka nie miała nieprzyjemnego zapachu nawet przy nakładaniu - od razu po aplikacji można było wejść na poddasze.Jeśli planowałeś 30cm wełny to tyle też pianki pasowałoby dać - ewentualnie z powodu dużo lepszej szczelności wykonania względem wełny możesz dać te2-3cm mniej. Pod piankę mimo tego co mówią "piankowcy" należy dać folię paroizolacyjną z racji iż pianka "przyjmuje" wilgoć - co prawda mniej niż wełna, ale jednak "przyjmuje". Edytowane 17 Grudnia 2015 przez drapek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 18.12.2015 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Po rozmowie z gościem od firmy piankowej doszedłem do wniosku że wełną uzyskam leprzy efekt w mniejszej cenie. W teorii to prawda. W praktyce spieprzenie ocieplenia welna jest zazwyczaj gratisowe, wiec w przytlaczajacej ilosci przypadków welna faktycznie jest taniej, co nie znaczy ze faktycznie lepiej. Piana troche wiecej wybacza. P Ich sztandarowym hasłem jest wysoki opór dyfuzyjny bez folii (którą trzeba umieć kłaść). Wydawalo mi sie ze sztandardwoym haslem dla pian jest szczelnosc ocieplenia tudziez duzo mniejsza wrazliwosc na wiatr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 18.12.2015 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 z tym oporem dyfuzyjnym to zależy od producenta. Rozbieżność między piankami potrafi byś kilkunastokrotna;) Osobiście wolałbym jednak piankę o niższym oporze dyfuzyjnym i mimo tego co mówią aplikatorzy pianek - o zabezpieczeniu jej folią paroizolacyjną. Z jakiego powodu? - a no z takiego że paroizolacja nigdy nie będzie szczelna w 100%, więc ewentualna wilgoć która wejdzie w piankę szybciej z niej wyjdzie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts