zmajzlik 17.12.2015 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Witam, Jesteśmy w trakcie budowy domu według projektu Z253 (http://z500.pl/projekt/726/Z253,parterowy-dom-z-dwuspadowym-dachem-tani-w-budowie-i-eksploatacji/dane-ogolne.html). Dom jest niewielki z niewielką kotłownią na etapie stanu surowego otwartego. Porzuciliśmy pomysły ogrzewania domu w inny sposób niż gazowy i elektryczny. Niestety gazownia mówi, że "prawdopodobnie" gaz będzie na czas i w ogóle "prawdopodobnie" będzie. Nie możemy sobie na to pozwolić więc chcemy rozważyć ogrzewanie naszego budynku elektrycznie. W całym domu będzie ogrzewanie podłogowe wodne. Niestety nie znam się na ogrzewaniach elektrycznych a w tej dziedzinie ciężko znaleźć specjalistę lokalnego. Proszę o wasze porady co do pieca, boilera i ogólnych kosztów takiego systemu ogrzewania. Na marginesie dodam, że fotowoltaika chwilowo nie wchodzi w grę ze względu na koszty. Proszę też pominąć porady typu poszukaj w Google i "dlaczego nie zrobiliście tak...". Pomożecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.12.2015 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Witam, Jesteśmy w trakcie budowy domu według projektu Z253 (http://z500.pl/projekt/726/Z253,parterowy-dom-z-dwuspadowym-dachem-tani-w-budowie-i-eksploatacji/dane-ogolne.html). Dom jest niewielki z niewielką kotłownią na etapie stanu surowego otwartego. Porzuciliśmy pomysły ogrzewania domu w inny sposób niż gazowy i elektryczny. Niestety gazownia mówi, że "prawdopodobnie" gaz będzie na czas i w ogóle "prawdopodobnie" będzie. Nie możemy sobie na to pozwolić więc chcemy rozważyć ogrzewanie naszego budynku elektrycznie. W całym domu będzie ogrzewanie podłogowe wodne. Niestety nie znam się na ogrzewaniach elektrycznych a w tej dziedzinie ciężko znaleźć specjalistę lokalnego. Proszę o wasze porady co do pieca, boilera i ogólnych kosztów takiego systemu ogrzewania. Na marginesie dodam, że fotowoltaika chwilowo nie wchodzi w grę ze względu na koszty. Proszę też pominąć porady typu poszukaj w Google i "dlaczego nie zrobiliście tak...". Pomożecie? Zacznij od OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.12.2015 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 (edytowane) Witam, Jesteśmy w trakcie budowy domu według projektu Z253 (http://z500.pl/projekt/726/Z253,parterowy-dom-z-dwuspadowym-dachem-tani-w-budowie-i-eksploatacji/dane-ogolne.html). Dom jest niewielki z niewielką kotłownią na etapie stanu surowego otwartego. Porzuciliśmy pomysły ogrzewania domu w inny sposób niż gazowy i elektryczny. Niestety gazownia mówi, że "prawdopodobnie" gaz będzie na czas i w ogóle "prawdopodobnie" będzie. Nie możemy sobie na to pozwolić więc chcemy rozważyć ogrzewanie naszego budynku elektrycznie. W całym domu będzie ogrzewanie podłogowe wodne. Niestety nie znam się na ogrzewaniach elektrycznych a w tej dziedzinie ciężko znaleźć specjalistę lokalnego. Proszę o wasze porady co do pieca, boilera i ogólnych kosztów takiego systemu ogrzewania. Na marginesie dodam, że fotowoltaika chwilowo nie wchodzi w grę ze względu na koszty. Proszę też pominąć porady typu poszukaj w Google i "dlaczego nie zrobiliście tak...". Pomożecie? Domek niewielki,postaraj się go zrobić z jak najmniejszymi stratami ciepła i napędzaj tą podłogówkę chociażby tym: http://allegro.pl/elterm-major-aszn-9kw-kociol-wodny-elektryczny-gda-i5752740517.html Przy dobrych układach jak się postarasz to na ogrzewanie za sezon grzewczy zużyjesz ok.3000kWh a to ok.1000zł a do cwu: http://allegro.pl/galmet-neptun-kombi-elektronik-140l-prawy-bojler-i5867942326.html i licz max.1000kWh/osobę rocznie i zapomnij o gazie Całość systemu będzie kosztowała 4tys.zł no i taryfa G12W. Oczywiście kominy są zbędne,chyba,że jak chcesz mieć kominek to jeden zostaw. Edytowane 17 Grudnia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zmajzlik 18.12.2015 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Domek niewielki,postaraj się go zrobić z jak najmniejszymi stratami ciepła i napędzaj tą podłogówkę chociażby tym: http://allegro.pl/elterm-major-aszn-9kw-kociol-wodny-elektryczny-gda-i5752740517.html Przy dobrych układach jak się postarasz to na ogrzewanie za sezon grzewczy zużyjesz ok.3000kWh a to ok.1000zł a do cwu: http://allegro.pl/galmet-neptun-kombi-elektronik-140l-prawy-bojler-i5867942326.html i licz max.1000kWh/osobę rocznie i zapomnij o gazie Całość systemu będzie kosztowała 4tys.zł no i taryfa G12W. Oczywiście kominy są zbędne,chyba,że jak chcesz mieć kominek to jeden zostaw. Podbudowałeś mnie. Obawiałem się, że za samo ogrzewanie 4000zł/rok będzie mało. Czyli jednym słowem nie ma co się bać ogrzewania elektrycznego. Co do taryfy G12W to jak ją w pełni wykorzystać? Przecież ogrzewać i tak muszę przez większość dania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.12.2015 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Podbudowałeś mnie. Obawiałem się, że za samo ogrzewanie 4000zł/rok będzie mało. Czyli jednym słowem nie ma co się bać ogrzewania elektrycznego. Co do taryfy G12W to jak ją w pełni wykorzystać? Przecież ogrzewać i tak muszę przez większość dania. Za samo ogrzewanie nie 4000zł na rok tylko max.4000kWh na sezon grzewczy czyli 1200zł. Będziesz miał taryfę G12W gdzie cena 1kWh to 0,30zł w tańszej taryfie. I nie musisz grzać przez większość dnia bo dom utrzyma Ci temperaturę w okresie nie grzania.Wystarczy dostarczyć mu odpowiednią ilość energii do rana a potem przez parenaście godzin dom będzie utrzymywał podobną temperaturę a spadek jej będzie ok.0,5st.C wtedy. U mnie tak to się odbywa,zauważ kiedy ui w jakich godzinach grzeje i jakie mam wahania temperatur: Po kilku dniach z G12W spostrzeżenia mam takie: -od 22-23 grzeje cwu -od 23.10-6 grzeje c.o -od 13-15 grzeje cwu i c.o z priorytetem cwu. O godz. 6.00 temp.w salonie 23,2 w sypialni 22,8 po przyjściu do domu ok.17 temp.w salonie 22,8 w sypialni 22,2 o godz 22 temp.w salonie 23,1 w sypialni 22,4. Temp zasilania ustawiona na max.36st C. Wentylacja śmiga cały czas na 4 biegu z 7. Dobowe zużycie w takim przypadku przy temp. 0-2st.C to ok.15kWh w tym 3,5kWh na cwu,ogrzewanie nocne 7-9kWh. Warunkiem jest dom dobrze izolowany przed stratami ciepła i zrób OZC także. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zmajzlik 18.12.2015 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Za samo ogrzewanie nie 4000zł na rok tylko max.4000kWh na sezon grzewczy czyli 1200zł. Będziesz miał taryfę G12W gdzie cena 1kWh to 0,30zł w tańszej taryfie. I nie musisz grzać przez większość dnia bo dom utrzyma Ci temperaturę w okresie nie grzania.Wystarczy dostarczyć mu odpowiednią ilość energii do rana a potem przez parenaście godzin dom będzie utrzymywał podobną temperaturę a spadek jej będzie ok.0,5st.C wtedy. U mnie tak to się odbywa,zauważ kiedy ui w jakich godzinach grzeje i jakie mam wahania temperatur: Warunkiem jest dom dobrze izolowany przed stratami ciepła i zrób OZC także. Dziękuje bardzo za pomoc. Zaraz postudiuje OZC. Jeśli to co mówisz jest prawdą to zapewniłeś mi spokojny sen na święta Jeszcze raz dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 19.12.2015 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 @zmajzlik Za dwakroć większą cenę niż elektryczny piecyk/kociołek kupisz bufor ciepła z wężownicą na CWU i będziesz cieszył się ciepłem tylko z II taryfy. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 20.12.2015 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Ja tez zastanawiam sie nad ogrzewaniem elektrycznym domu - mysalem o powietrznej pompie ciepla, ale cos za drogo mi wychodzi.Zakladajac taki sam energooszczedny dom - ponizej 40W/m2 w jaki system isc czy w podlogowke wodna (zatopiona w plycie fund) napedzaja kotlem elektrycznym takim, jak podal Arturo, czy klasc wszedzie kable grzejne. Ogrzewanie oczywiscie akumulacyjnie w II taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 20.12.2015 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Ja tez zastanawiam sie nad ogrzewaniem elektrycznym domu - mysalem o powietrznej pompie ciepla, ale cos za drogo mi wychodzi. Zakladajac taki sam energooszczedny dom - ponizej 40W/m2 w jaki system isc czy w podlogowke wodna (zatopiona w plycie fund) napedzaja kotlem elektrycznym takim, jak podal Arturo, czy klasc wszedzie kable grzejne. Ogrzewanie oczywiscie akumulacyjnie w II taryfie. Mnie zabrakło odwagi na położenie kabli grzewczych jako zasadniczego ogrzewania domu. Poszedłem w wodną podłogówkę i bufor, aby w przyszłości nie zamykać sobie drogi przed pompami ciepła i PV. Awaryjnie piec na drewno i rozprowadzenie ciepłego powietrza grawitacyjnie. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zmajzlik 03.01.2016 17:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 @zmajzlik Za dwakroć większą cenę niż elektryczny piecyk/kociołek kupisz bufor ciepła z wężownicą na CWU i będziesz cieszył się ciepłem tylko z II taryfy. Pozdrawiam Cezary Również postudiuje dziękuje za poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts