Bodhi 17.12.2015 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Jak chronić kanał wywiewny w kuchni i samą centralę wentylacyjną, przed cząstkami tłuszczu i kurzu zasysanymi do środka i oblepiającymi każdą wewnętrzną powierzchnię? W innych pomieszczeniach ten sam problem stwarza sam kurz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/206741-jak-chroni%C4%87-kana%C5%82-wywiewny-w-kuchni/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 17.12.2015 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Centrale są tak skonstruowane że same się chronią. Jak pewnie wiesz, filtry wystarczająco zabezpieczają to urządzenie.Nie ma żadnych problemów.Gotujemy w kuchni normalnie, raczej standardowo. Nie zauważyłem żadnych problemów czy oblepionego kanału. WM jest od tego, by zapewnić oczyszczone powietrze dla domowników. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/206741-jak-chroni%C4%87-kana%C5%82-wywiewny-w-kuchni/#findComment-6988872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 17.12.2015 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Jak chronić kanał wywiewny w kuchni i samą centralę wentylacyjną, przed cząstkami tłuszczu i kurzu zasysanymi do środka i oblepiającymi każdą wewnętrzną powierzchnię? W innych pomieszczeniach ten sam problem stwarza sam kurz.zrezygnować z gazu jesli posiadasz. Przez n-dziesiat lat używałem/używam gazu do gotowania i syf(mazut jaki albo inny syf) razem z kurzem przez 2-m-ce oblepia tak szafki na górze, drzwiczki i ogólnie wszystko co jest w kuchni jak przez 5 lat nie oblepiło gotowanie na płycie ceramicznej. Dlatego w nowym domu nie mam i raczej nigdy nie będę miał gazu. To najgorsze paliwo jakie może być pod względem zasyfiania kuchni. A jesli nie masz gazu, to porządny okap kuchenny(dużej wydajności)służący jako pochłaniacz z filtrami. Filtry myte lub wymieniane co 2-3 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/206741-jak-chroni%C4%87-kana%C5%82-wywiewny-w-kuchni/#findComment-6988911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 18.12.2015 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 zrezygnować z gazu jesli posiadasz. Przez n-dziesiat lat używałem/używam gazu do gotowania i syf(mazut jaki albo inny syf) razem z kurzem przez 2-m-ce oblepia tak szafki na górze, drzwiczki i ogólnie wszystko co jest w kuchni jak przez 5 lat nie oblepiło gotowanie na płycie ceramicznej. Dlatego w nowym domu nie mam i raczej nigdy nie będę miał gazu. To najgorsze paliwo jakie może być pod względem zasyfiania kuchni. Zaraz, czy gotując na płytach indukcyjnych nie powstają cząsteczki tłuszczu, nie parują i nie osiadają na sprzętach w okolicy kuchenki ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/206741-jak-chroni%C4%87-kana%C5%82-wywiewny-w-kuchni/#findComment-6989082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jimminen 18.12.2015 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Zaraz, czy gotując na płytach indukcyjnych nie powstają cząsteczki tłuszczu, nie parują i nie osiadają na sprzętach w okolicy kuchenki ? Przy grzaniu prundem nie powstaje co2 i h20 co ma miejsce przy spalaniu gazu…. masz tylko wyziewy z potraw Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/206741-jak-chroni%C4%87-kana%C5%82-wywiewny-w-kuchni/#findComment-6989110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 18.12.2015 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Przez n-dziesiat lat używałem/używam gazu do gotowania i syf(mazut jaki albo inny syf) razem z kurzem przez 2-m-ce oblepia tak szafki na górze, drzwiczki i ogólnie wszystko co jest w kuchni jak przez 5 lat nie oblepiło gotowanie na płycie ceramicznej. Dlatego w nowym domu nie mam i raczej nigdy nie będę miał gazu. To najgorsze paliwo jakie może być pod względem zasyfiania kuchni. Też nie jestem fanką gazu w domu, gotuję na płycie indukcyjnej ale górne szafki i tak tłustawe Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/206741-jak-chroni%C4%87-kana%C5%82-wywiewny-w-kuchni/#findComment-6989172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 18.12.2015 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 No właśnie o to chodzi, że za tłustość górnych szafek odpowiadają wyziewy z potraw, a nie CO2 ze spalania gazu. Podobnie H20 z garnka jest chyba więcej niż z procesu spalania ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/206741-jak-chroni%C4%87-kana%C5%82-wywiewny-w-kuchni/#findComment-6989184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 18.12.2015 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Ja nie piszę o oparach tłuszczu z potraw bo te są łatwo usuwalne. Nie piszę też o CO2 ani H2O. Piszę o jakimś syfie który jest w gazie. Nie wiem co to jest, ale wygląda jak jakiś mazut albo coś podobnego. jest to prawie nieusuwalne. Trzeba albo mocno szorować z detergentami a i tak zostają ślady, albo specjalną chemią, która potrafi to g... usunąć. Przez 5 lat jak mieszkałem w innym miejscu, nie miałem gazu w kuchni(jedynie do ogrzewania wody) wszystkie tłuszcze, kurz itp można było łatwo umyć płynem do mycia naczyń i ślad nie pozostawał. Prawie jak na reklamach, przecierasz i idealnie czyste, suche i błyszczące . Kuchnia była ceramiczna-elektryczna. To samo tyczyło się okapu i filtrów. Wystarczyło namoczyć z płynem i prysznicem spłukać. Filtr jak nowy. Przy gazie to było niemożliwe. Musiałem stosować dodatkowo taki filtr fizelinowy(czy cos podobnego) który po pewnym czasie był do wyrzucenia, nie nadawał się do prania(żaden z dostępnych środków tego syfu nie ruszał. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/206741-jak-chroni%C4%87-kana%C5%82-wywiewny-w-kuchni/#findComment-6989536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jimminen 26.12.2015 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 no tak zapomniałem, że nas szyją na gazie… a azot to chyba najmniejszy problem Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/206741-jak-chroni%C4%87-kana%C5%82-wywiewny-w-kuchni/#findComment-6993391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 02.01.2016 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Właśnie zastanawiam się czy nie założyć okapu i okapu podłączyć do WM? Bo mam sam wyciąg w kuchni mam też płytę gazową i właśnie mam też brudne szafki a mieszkam dopiero 3 lata , monter od WM twierdził że nie potrzebuje okapu i nie założyłem chodź wydaj mi się ze powinno coś być . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/206741-jak-chroni%C4%87-kana%C5%82-wywiewny-w-kuchni/#findComment-6997052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.