Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak chronić kanał wywiewny w kuchni i samą centralę wentylacyjną, przed cząstkami tłuszczu i kurzu zasysanymi do środka i oblepiającymi każdą wewnętrzną powierzchnię? W innych pomieszczeniach ten sam problem stwarza sam kurz.
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/206741-jak-chroni%C4%87-kana%C5%82-wywiewny-w-kuchni/
Udostępnij na innych stronach

Centrale są tak skonstruowane że same się chronią. Jak pewnie wiesz, filtry wystarczająco zabezpieczają to urządzenie.Nie ma żadnych problemów.

Gotujemy w kuchni normalnie, raczej standardowo. Nie zauważyłem żadnych problemów czy oblepionego kanału. WM jest od tego, by zapewnić oczyszczone powietrze dla domowników.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/206741-jak-chroni%C4%87-kana%C5%82-wywiewny-w-kuchni/#findComment-6988872
Udostępnij na innych stronach

Jak chronić kanał wywiewny w kuchni i samą centralę wentylacyjną, przed cząstkami tłuszczu i kurzu zasysanymi do środka i oblepiającymi każdą wewnętrzną powierzchnię? W innych pomieszczeniach ten sam problem stwarza sam kurz.
zrezygnować z gazu jesli posiadasz.

 

Przez n-dziesiat lat używałem/używam gazu do gotowania i syf(mazut jaki albo inny syf) razem z kurzem przez 2-m-ce oblepia tak szafki na górze, drzwiczki i ogólnie wszystko co jest w kuchni jak przez 5 lat nie oblepiło gotowanie na płycie ceramicznej. Dlatego w nowym domu nie mam i raczej nigdy nie będę miał gazu. To najgorsze paliwo jakie może być pod względem zasyfiania kuchni.

 

A jesli nie masz gazu, to porządny okap kuchenny(dużej wydajności)służący jako pochłaniacz z filtrami. Filtry myte lub wymieniane co 2-3 tygodnie.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/206741-jak-chroni%C4%87-kana%C5%82-wywiewny-w-kuchni/#findComment-6988911
Udostępnij na innych stronach

zrezygnować z gazu jesli posiadasz.

 

Przez n-dziesiat lat używałem/używam gazu do gotowania i syf(mazut jaki albo inny syf) razem z kurzem przez 2-m-ce oblepia tak szafki na górze, drzwiczki i ogólnie wszystko co jest w kuchni jak przez 5 lat nie oblepiło gotowanie na płycie ceramicznej. Dlatego w nowym domu nie mam i raczej nigdy nie będę miał gazu. To najgorsze paliwo jakie może być pod względem zasyfiania kuchni.

 

 

Zaraz,

czy gotując na płytach indukcyjnych nie powstają cząsteczki tłuszczu, nie parują i nie osiadają na sprzętach w okolicy kuchenki ?

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/206741-jak-chroni%C4%87-kana%C5%82-wywiewny-w-kuchni/#findComment-6989082
Udostępnij na innych stronach

Zaraz,

czy gotując na płytach indukcyjnych nie powstają cząsteczki tłuszczu, nie parują i nie osiadają na sprzętach w okolicy kuchenki ?

 

Przy grzaniu prundem nie powstaje co2 i h20 co ma miejsce przy spalaniu gazu…. masz tylko wyziewy z potraw ;)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/206741-jak-chroni%C4%87-kana%C5%82-wywiewny-w-kuchni/#findComment-6989110
Udostępnij na innych stronach

Przez n-dziesiat lat używałem/używam gazu do gotowania i syf(mazut jaki albo inny syf) razem z kurzem przez 2-m-ce oblepia tak szafki na górze, drzwiczki i ogólnie wszystko co jest w kuchni jak przez 5 lat nie oblepiło gotowanie na płycie ceramicznej. Dlatego w nowym domu nie mam i raczej nigdy nie będę miał gazu. To najgorsze paliwo jakie może być pod względem zasyfiania kuchni.

 

Też nie jestem fanką gazu w domu, gotuję na płycie indukcyjnej ale górne szafki i tak tłustawe ;)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/206741-jak-chroni%C4%87-kana%C5%82-wywiewny-w-kuchni/#findComment-6989172
Udostępnij na innych stronach

Ja nie piszę o oparach tłuszczu z potraw bo te są łatwo usuwalne. Nie piszę też o CO2 ani H2O. Piszę o jakimś syfie który jest w gazie. Nie wiem co to jest, ale wygląda jak jakiś mazut albo coś podobnego. jest to prawie nieusuwalne. Trzeba albo mocno szorować z detergentami a i tak zostają ślady, albo specjalną chemią, która potrafi to g... usunąć. Przez 5 lat jak mieszkałem w innym miejscu, nie miałem gazu w kuchni(jedynie do ogrzewania wody) wszystkie tłuszcze, kurz itp można było łatwo umyć płynem do mycia naczyń i ślad nie pozostawał. Prawie jak na reklamach, przecierasz i idealnie czyste, suche i błyszczące :) . Kuchnia była ceramiczna-elektryczna. To samo tyczyło się okapu i filtrów. Wystarczyło namoczyć z płynem i prysznicem spłukać. Filtr jak nowy. Przy gazie to było niemożliwe. Musiałem stosować dodatkowo taki filtr fizelinowy(czy cos podobnego) który po pewnym czasie był do wyrzucenia, nie nadawał się do prania(żaden z dostępnych środków tego syfu nie ruszał.
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/206741-jak-chroni%C4%87-kana%C5%82-wywiewny-w-kuchni/#findComment-6989536
Udostępnij na innych stronach

Właśnie zastanawiam się czy nie założyć okapu i okapu podłączyć do WM? Bo mam sam wyciąg w kuchni mam też płytę gazową i właśnie mam też brudne szafki a mieszkam dopiero 3 lata , monter od WM twierdził że nie potrzebuje okapu i nie założyłem chodź wydaj mi się ze powinno coś być .
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/206741-jak-chroni%C4%87-kana%C5%82-wywiewny-w-kuchni/#findComment-6997052
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...