Bodhi 17.12.2015 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Jak chronić kanał wywiewny w kuchni i samą centralę wentylacyjną, przed cząstkami tłuszczu i kurzu zasysanymi do środka i oblepiającymi każdą wewnętrzną powierzchnię? W innych pomieszczeniach ten sam problem stwarza sam kurz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 17.12.2015 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Centrale są tak skonstruowane że same się chronią. Jak pewnie wiesz, filtry wystarczająco zabezpieczają to urządzenie.Nie ma żadnych problemów.Gotujemy w kuchni normalnie, raczej standardowo. Nie zauważyłem żadnych problemów czy oblepionego kanału. WM jest od tego, by zapewnić oczyszczone powietrze dla domowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 17.12.2015 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Jak chronić kanał wywiewny w kuchni i samą centralę wentylacyjną, przed cząstkami tłuszczu i kurzu zasysanymi do środka i oblepiającymi każdą wewnętrzną powierzchnię? W innych pomieszczeniach ten sam problem stwarza sam kurz.zrezygnować z gazu jesli posiadasz. Przez n-dziesiat lat używałem/używam gazu do gotowania i syf(mazut jaki albo inny syf) razem z kurzem przez 2-m-ce oblepia tak szafki na górze, drzwiczki i ogólnie wszystko co jest w kuchni jak przez 5 lat nie oblepiło gotowanie na płycie ceramicznej. Dlatego w nowym domu nie mam i raczej nigdy nie będę miał gazu. To najgorsze paliwo jakie może być pod względem zasyfiania kuchni. A jesli nie masz gazu, to porządny okap kuchenny(dużej wydajności)służący jako pochłaniacz z filtrami. Filtry myte lub wymieniane co 2-3 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 18.12.2015 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 zrezygnować z gazu jesli posiadasz. Przez n-dziesiat lat używałem/używam gazu do gotowania i syf(mazut jaki albo inny syf) razem z kurzem przez 2-m-ce oblepia tak szafki na górze, drzwiczki i ogólnie wszystko co jest w kuchni jak przez 5 lat nie oblepiło gotowanie na płycie ceramicznej. Dlatego w nowym domu nie mam i raczej nigdy nie będę miał gazu. To najgorsze paliwo jakie może być pod względem zasyfiania kuchni. Zaraz, czy gotując na płytach indukcyjnych nie powstają cząsteczki tłuszczu, nie parują i nie osiadają na sprzętach w okolicy kuchenki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jimminen 18.12.2015 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Zaraz, czy gotując na płytach indukcyjnych nie powstają cząsteczki tłuszczu, nie parują i nie osiadają na sprzętach w okolicy kuchenki ? Przy grzaniu prundem nie powstaje co2 i h20 co ma miejsce przy spalaniu gazu…. masz tylko wyziewy z potraw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 18.12.2015 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Przez n-dziesiat lat używałem/używam gazu do gotowania i syf(mazut jaki albo inny syf) razem z kurzem przez 2-m-ce oblepia tak szafki na górze, drzwiczki i ogólnie wszystko co jest w kuchni jak przez 5 lat nie oblepiło gotowanie na płycie ceramicznej. Dlatego w nowym domu nie mam i raczej nigdy nie będę miał gazu. To najgorsze paliwo jakie może być pod względem zasyfiania kuchni. Też nie jestem fanką gazu w domu, gotuję na płycie indukcyjnej ale górne szafki i tak tłustawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 18.12.2015 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 No właśnie o to chodzi, że za tłustość górnych szafek odpowiadają wyziewy z potraw, a nie CO2 ze spalania gazu. Podobnie H20 z garnka jest chyba więcej niż z procesu spalania ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 18.12.2015 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Ja nie piszę o oparach tłuszczu z potraw bo te są łatwo usuwalne. Nie piszę też o CO2 ani H2O. Piszę o jakimś syfie który jest w gazie. Nie wiem co to jest, ale wygląda jak jakiś mazut albo coś podobnego. jest to prawie nieusuwalne. Trzeba albo mocno szorować z detergentami a i tak zostają ślady, albo specjalną chemią, która potrafi to g... usunąć. Przez 5 lat jak mieszkałem w innym miejscu, nie miałem gazu w kuchni(jedynie do ogrzewania wody) wszystkie tłuszcze, kurz itp można było łatwo umyć płynem do mycia naczyń i ślad nie pozostawał. Prawie jak na reklamach, przecierasz i idealnie czyste, suche i błyszczące . Kuchnia była ceramiczna-elektryczna. To samo tyczyło się okapu i filtrów. Wystarczyło namoczyć z płynem i prysznicem spłukać. Filtr jak nowy. Przy gazie to było niemożliwe. Musiałem stosować dodatkowo taki filtr fizelinowy(czy cos podobnego) który po pewnym czasie był do wyrzucenia, nie nadawał się do prania(żaden z dostępnych środków tego syfu nie ruszał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jimminen 26.12.2015 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 no tak zapomniałem, że nas szyją na gazie… a azot to chyba najmniejszy problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 02.01.2016 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 Właśnie zastanawiam się czy nie założyć okapu i okapu podłączyć do WM? Bo mam sam wyciąg w kuchni mam też płytę gazową i właśnie mam też brudne szafki a mieszkam dopiero 3 lata , monter od WM twierdził że nie potrzebuje okapu i nie założyłem chodź wydaj mi się ze powinno coś być . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.