Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór okien i ich producentów- Veka/Bluevolution

Recommended Posts

Witam

Przymierzam się do zakupu okien i zbieram wyceny orientacyjne wg zestawienia stolarki z uwzględnieniem zmian w projekcie.

Właściwie mam już kilka trafów, problem jest tylko z firmą która to sprzedaje/produkuje. Nie mam żadnych opinii o nich, a jak czytam to nie tylko profil jest ważny ale i kto go składa i montuje.

Na dzień dzisiejszy mam 6 ofert z czego 3 można się bliżej przyjrzeć. Czekam jeszcze na 3, więc tak.

KBM Hensfort Energy 84 , 6 komór, szyba 44 0,5, okucie Siegenia titan af, Uw 0.8 , cena 15850

Res-dom Veka softline 82 , 7 komór, szyba 48 0,5, okucie Roto , Uw 0.747, cena 14242

Perfekt Dystrybucja Bluevolution artline 82, 6 komór, szyba 48 0.5, okucie Winkhaus , Uw 0.76 , cena 15606/14828 zależy od sposobu zapłaty

Współczynnik Uw dla okna 1440x1470 (otwór 1500x1500), okien i drzwi balkonowych jest w sumie 20 szt.

Niektóre firmy okno 1500x1500 zrobiły mi 2 kwaterowe mimo że nie chciałem, pewnie dlatego że profil 70mm.

Pytanie co to jest ten Hensford bo opinii praktycznie nie ma i czy ktoś miał do czynienia z w.w. firmami?

Odwieczny dylemat do veka/salamander.

Czy ktoś słyszał o montażu ciepłym od tych firm, bo pytając przedstawicieli to każdy montuje idealnie i na foliach i czy cena za ciepły montaż do 2400 do 3100zł to jakaś norma i czy jest sens montować na ciepło. Bo szczerze mówiąc mam coraz większe wątpliwości. Wszyscy znajomi który budowali domy w ciągu ostatnich 2-3 lat montowali normalnie czyli tzw. surowy montaż. Czytając opinie dużo osób narzeka że są z tym problemy jeśli nie wykona się tego idealnie i zgodnie z zaleceniami. A to już wyjdzie w praniu.

Aha jestem z Rzeszowa i oferty są z firm rzeszowskich.

Mój majster zawsze mówi: powinien być zakaz robienia takich okien (150x150 w jednym skrzydle). Ale czasem zamawiam i - odpukać - jeszcze nie pożałowałem. Z tym że sobie bym tego nie zrobił.

Rzeszów? Odszukaj użytkownika Jarek Kos - zdaje się jest z tamtej strony Polski i jeśli się zgodzi na zrobienie oferty - to na pewno warto.

a to ciekawe...ciekawe.... mnie też ? ;) a popełniłem takich okienek dziesiątki i zero problemów

ZERO kolego T12345T

Dobrze zamontowane, zastosowane kliny dystansowe przy zawiasie i po przeciwnej stronie i nie ma kłopotu

Wierz bądź nie - nie ma

A samo okno wyposażone w podnośnik skrzydła odpowiednio wyregulowany (rzadkość niestety bo przeważnie jest to tylko atrapa), wślizgi bądź rolki najazdowe - nie widzę żadnego kłopotu a jak jeszcze okucia odpowiednio dobrane z dodatkowymi nożycami zapobiegającymi wykrzywianiu się skrzydła gdy jest uchylone.....

Na podstawie partaczy nie można mówić że się nie da

Pomija kwestię użytkową - tu masz rację, dla normalnego domu jest to z lekka nieporozumienie ale . . w dobie prawie wszechobecnej wentylacji mechanicznej okno realnie otwiera się tylko do mycia (na parterze nawet tego nie) i co najwyżej uchyla burząc cała idee wentylacji

Edytowane przez nikt ważny

...

A samo okno wyposażone w podnośnik skrzydła odpowiednio wyregulowany (rzadkość niestety bo przeważnie jest to tylko atrapa), wślizgi bądź rolki najazdowe - nie widzę żadnego kłopotu a jak jeszcze okucia odpowiednio dobrane z dodatkowymi nożycami zapobiegającymi wykrzywianiu się skrzydła gdy jest uchylone.....

Problemem który czasem spotykam u różnych producentów jest wygięcie dolej części skrzydła - wtedy haczy w okolicach środkowego zaczepu no i kończy się dołożeniem dodatkowych najazdów..

• 2 weeks później...

Witam po przerwie, ale przed świętami gorąco w pracy było.

Wiem, że okno 150x150 to problem, ale sporo osób ma takie okna i przynajmniej na razie nie narzekają. Okno jednokomorowe dużo lepiej się prezentuje, tylko problem z otwieraniem no i ciężar skrzydła. Wentylacja mechaniczna będzie, więc okna nie będą często otwierane. A takich okien mam 4 szt. i jedno 120x150.

Dlaczego przy oknie w kolorze ten wymiar będzie jeszcze większym problemem? Chodzi o technologię produkcji czy jak?

I kolejna ciekawostka- wycena z Dako

Veka dpq-82 , 7 komór, szyba 48 0,5, okucie winkhaus , Uw 0.83, cena 15700

Brugmann DPB-82, 6 komór, szyba 48 0,5, okucie Maco, Uw 0,78, cena 14400

Dlaczego veka softline 82 od Res-dom i Veka dpq-82 od dako mają tak rozbieżne Uw 0,747 i 0,83. Skoro to ten sam profil, taki sam pakiet szybowy? Ktoś przekłamuje?

Nie spodziewałem się, że wybór okien będzie tak skomplikowany. Na razie weryfikuję na podstawie suchych danych bo nie ma mnie w Polsce. Dopiero w lutym będę mógł obejrzeć okna i jak to mówią pomacać.

Problemem który czasem spotykam u różnych producentów jest wygięcie dolej części skrzydła - wtedy haczy w okolicach środkowego zaczepu no i kończy się dołożeniem dodatkowych najazdów..

Fin i znów powraca temat producent a Producent.

Wykrzywianie się dolnej części skrzydła jest efektem złego jego szkolenia.

Podkładki dolne za za daleko od narożna tym samym profil jest bardziej podatny na wykrzywienie dodajmy do tego słabsza stal i masz co masz.

..

I kolejna ciekawostka- wycena z Dako

Veka dpq-82 , 7 komór, szyba 48 0,5, okucie winkhaus , Uw 0.83, cena 15700

Brugmann DPB-82, 6 komór, szyba 48 0,5, okucie Maco, Uw 0,78, cena 14400

Dlaczego veka softline 82 od Res-dom i Veka dpq-82 od dako mają tak rozbieżne Uw 0,747 i 0,83. Skoro to ten sam profil, taki sam pakiet szybowy? Ktoś przekłamuje?...

Profil kolorowy bardziej się nagrzewa. A temperatura sprzyja odkształceniom.

Podajesz ceną (jak rozumiem za cały zestaw okien), a Uw ? to średnia? czy wyjęta z jakiejś konkretnej pozycji? To może być przekłamanie, pomyłka, błędna interpretacja itd. Nie sposób na to odpowiedzieć bez bardziej wnikliwej oceny.

Pisałem w pierwszym poście

Współczynnik Uw dla okna 1440x1470 (otwór 1500x1500), okien i drzwi balkonowych jest w sumie 20 szt.

Niektóre firmy okno 1500x1500 zrobiły mi 2 kwaterowe mimo że nie chciałem, pewnie dlatego że profil 70mm.

Cenę podaję dla całości żeby zobrazować różnicę u poszczególnych dostawców mimo stosowania np. tego samego profilu.

A co do koloru to mi to do głowy nie przyszło, ale już rozumiem.

A nikt do tej pory nie napisał nic o Hensfordzie, czyżby to jakiś egzotyk był?

• 2 weeks później...

Mam ofertę od Cinka, okna 150x150 jednokwaterowe- nie widzi przeciwwskazań. Po konsultacji z żoną doszliśmy do wniosku, że z 4 okien o takim rozmiarze tylko 2 będą jednoskrzydłowe od strony wschodniej- salon, a pozostałe 2 od zachodu dwuskrzydłowe- pokoje. Powody- wygoda i będą pasować do drzwi balkonowych które będą oczywiście dzielone.

Czystym przypadkiem mam ofertę od sprzedawcy Vetrexa z Rzeszowa, Cinek też takie okna zaoferował. Różnica w cenie to aż 1500zł na korzyść Cinka. Pomijając wycenę ciepłego montażu, która róznież jest sporo wyższa.

Za 2 tygodnie będę odwiedzał sprzedawców i oglądał okna na żywo, wtedy zdecyduję które będą. Różnica w cenie maks-min przy oknach z porównywalnymi parametrami to ponad 5 tyś zł. Trzeba to zweryfikować na żywo.

• 4 weeks później...

Niespodziewanie pojawiły się okna Schuco z Mariotu. Na pomiary przyjechało kilka firm, połowa odpadła po samym sposobie mierzenia- nie brali pod uwagę poziomu wylewki tylko sam rozmiar otworu- a jak się okazało majster zrobił lekko grubszą płytę na piętrze przy jednym balkonie (3cm).

Koniec końców, po pomiarach wszystkie ceny poszły w górę w stosunku do orientacyjnych (inne funkcje okien, ciut większe rozmiary okien). Jednak po długich rozmowach zostałem przy Shuco z Mariotu, może cena nie najniższa, ale nie o to chodzi. Firma jest na rynku chyba od 1990 roku, ma swoje 2 ekipy montażystów i w okresie gwarancji 8 lat, co roku darmowy serwis stolarki. Fajny jest ten zgrzew na nitkę, a większość innych okien ma spoinę szerokości nawet 5 mm.

Mam nadzieję że się nie zawiodę.

Pozdrawiam wszystkich, dziękuję za wypowiedzi i pomoc.

Przecież po przymiarkach ceny przeważnie idą w góre mało kiedy w dół. Druga sprawa, że jak się kupuje większą ilość okien czyli od tych 15m2 to już można udać się do producenta ewentualnie dużego dystrybutora i się potargować. My swego czasu wybraliśmy 3 wieodące firmy porównaliśmy oferty wybraliśmy [moderowano](Polska firma) i tyle. Nie szukaliśmy na siłę, ogólnie jesteśmy zadowoleni. Edytowane przez finlandia
Reklamy są niezgodne z regulaminem forum