Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

papa na deskowaniu przecieka

sylwekb

Recommended Posts

Witam,

szukałem po forum jednak nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Dom parterowy, poddasze nieużytkowe, dach koperowy z mniejszą kopertą doklejoną nad garażem). Powieżchnia dachu 325m, nachylenie 25st. Budynek na uboczu, na górce od strony zachodniej i połódniowej odkryte pole, gdzie chula wiatr. :)

Miałem deskowany dach pod koniec listopada, na to poszła papa Lemar membrana XS oraz icopal PET(zabrakło kilku rolek lemara i jedna połać jest w icopalu). Pogody były super ładne, nie padało temperatura ok 5st.C. Papa wyjmowana prosto z ciepłego pomieszczenia ok 25st. C. i kładziona bezpośrednio na dachu. Papa mocowana gwoździkami + podkładki. Gwożdzie bite na zakłądach + przez środek każdego pasa. Papa równolegle do okapu. Zakład papy 10cm.

Po niedzielnej nawałnicy okazało się, że dach niestety przecieka. Po kolejnych deszczowych dniach pojawiło się jeszcze więcej przecieków. Jedt tego około 12 sztuk. Czasami są to małe punkciki więc myślę, że może po papiaku przeciekać. A czasami dość duże miejsca poziome i jedno wzdłuż krokwi dość długie w pionie(ale to chyba po krokwi ścieka). Najwięcej przecieków jest od strony zachodniej, gdzie w ostatnią niedzielę naprawdę bardzo wiało. Kilka jest też od południa. Znajomy stwierdził, że przecieki mogą być od gwożdzika wbitego pomiędzy deski. Czy to prawda? Słyszałem też o zawiewaniu pod papę przez silny wiatr, jednak przy 10cm zakładu wydaje mi się to mało prawdopodobne.

Byłem na dachu i nic nie widać, żadnych uszkodzeń, kompletnie nic. Docelowe pokrycie będzie kładzione dopiero za rok(lub jeszcze później. Jednak na tak nieszczelną papę nie mogę położyć pokrycie bez naprawy. Może ktoś podpowie co z tym fantem zrobić. Nie chciałbym kłaść kolejnej warstwy papy, żeby później dekarze nie narzekali na mocowanie kontrłat. Jednak w ostateczności rozważam nawet to.

Co radzicie? :)

Przy dość niskim nachyleniu a 25' to niewiele na łączeniach będzie nawiewało deszcz i śnieg przy silnym deszczu i nie jest to raczej wina tylko dziurek od papiaków.

Dobrzy Dekarze zalecają kleić papę na zakładach. Można jeszcze pokleić zakłady lub jeśli przeciek niewielki pozostawić tak jak jest.

Po przykryciu docelowym nie będzie to miało znaczenia.

A miejsca po wbitych papiakach zawsze można posmarować lepikiem na zimno.

Edytowane przez Pawlo111

..no właśnie czemu cieknie? :)

A to papa na wieki?czy pod pokrycie?.

Większość pap nie jest dedykowana dla papiaków więc niema co sie dziwić.

Chciałeś mieć dach nueprzeciekający z jednej warsrwy papy na papiakach?

Zamiast włazić na dach codziennie pokryj go , pozakładaj obróbku, rynny.