Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Docieplenie peszla - nietypowy problem

Recommended Posts

Witam,

mam taki trochę nietypowy problem. Szukam ostatnio powodów dlaczego w jednym z pokoi mam chłodniej niż w pozostałej części domu. Po poszukiwaniach doszedłem, że przyczyną może być peszel z kablem od oczyszczalni, który wychodzi z tego pokoju na zewnątrz budynku. Całość jest schowane za gniazdkiem elektrycznym z którego mocno wieje. Zastanawiam się jak najlepiej to docieplić. Sam pomyślałem o piance albo o wełnie izolacyjnej. Jeżeli chodzi o piankę to niestety głęboko jej nie zaaplikuje. Rozsądnym pomysłem natomiast wydaje się wełna izolacyjna, którą mogę po kawałku wciskać w peszel i dopychać jakimś przewodem, aż zapcham całość. Pytanie co o tym myślicie, może macie lepszy pomysł?

Pozdrawiam

Idzie na zewnątrz ściany i jest zakryty elewacją - mimo wszystko wieje mocno z tamtego miejsca.

W całym domu mam ogrzewanie podłogowe. Drugą rzeczą jaką udało mi się z identyfikować to okno - muszę doregulować docisk, bo również odczuwalny jest chłód w stosunku do innych pomieszczeń. Efekt końcowy jest taki, że w pomieszczeniu utrzymuje temperatura o jeden stopień niższy niż w całym domu, mimo że na rotametrze przepływ jest 2 razy większy niż w innych pomieszczeniach.

Problemem nie jest izolacyjność peszla, tylko jego nieszczelność.

Podciśnienie zasysa zimne powietrze z zewnątrz.

Wystarczy zakleić wlot i wylot peszla.

Proponuję taśmę klejącą.

Da się ją zdemontować w razie potrzeby.

Problemów termicznych może być więcej,

ale da się to zweryfikować termowizją w podciśnieniu.

Pozdrawiam

GREGOR