lookaszpl 17.12.2015 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Witam, mam taki trochę nietypowy problem. Szukam ostatnio powodów dlaczego w jednym z pokoi mam chłodniej niż w pozostałej części domu. Po poszukiwaniach doszedłem, że przyczyną może być peszel z kablem od oczyszczalni, który wychodzi z tego pokoju na zewnątrz budynku. Całość jest schowane za gniazdkiem elektrycznym z którego mocno wieje. Zastanawiam się jak najlepiej to docieplić. Sam pomyślałem o piance albo o wełnie izolacyjnej. Jeżeli chodzi o piankę to niestety głęboko jej nie zaaplikuje. Rozsądnym pomysłem natomiast wydaje się wełna izolacyjna, którą mogę po kawałku wciskać w peszel i dopychać jakimś przewodem, aż zapcham całość. Pytanie co o tym myślicie, może macie lepszy pomysł? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.12.2015 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Jak to peszel na kabel to raczej pokoju nie wychłodzi. Chyba ze to ze 150mm średnicy. A ten peszel to idzie z pokoju gdzie, na zewnątrz elewacji?Odpowietrzałeś grzejnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lookaszpl 17.12.2015 22:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Idzie na zewnątrz ściany i jest zakryty elewacją - mimo wszystko wieje mocno z tamtego miejsca. W całym domu mam ogrzewanie podłogowe. Drugą rzeczą jaką udało mi się z identyfikować to okno - muszę doregulować docisk, bo również odczuwalny jest chłód w stosunku do innych pomieszczeń. Efekt końcowy jest taki, że w pomieszczeniu utrzymuje temperatura o jeden stopień niższy niż w całym domu, mimo że na rotametrze przepływ jest 2 razy większy niż w innych pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.12.2015 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Idzie na zewnątrz ściany i jest zakryty elewacją - mimo wszystko wieje mocno z tamtego miejsca. To napsikaj tam pianki w czym problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lookaszpl 17.12.2015 23:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 To napsikaj tam pianki w czym problem? Pianka w takim miejscu to operacja jednorazowa - jak coś źle pójdzie to już jej stamtąd nie wygrzebie, dlatego zastanawiałem się nad opcją z wełną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 18.12.2015 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Problemem nie jest izolacyjność peszla, tylko jego nieszczelność.Podciśnienie zasysa zimne powietrze z zewnątrz. Wystarczy zakleić wlot i wylot peszla.Proponuję taśmę klejącą. Da się ją zdemontować w razie potrzeby. Problemów termicznych może być więcej,ale da się to zweryfikować termowizją w podciśnieniu. PozdrawiamGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts