rom24 18.12.2015 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 WitamMam problem z rozpalaniem kotła pelletowego. Instalacja:- kocioł EG Pellet mini Greń 16kW- grzejniki wiszące- pow domu ok 170m2- tryb pracy kotła: tylko CO- sterownik kotła: TECH ST717 bez funkcji pID- kotłownia posiada wlot pow. z zewn. fi 160- kubatura kotłowni: ok 4x3x3 [m]- średnica komina fi220 (jesli dobrze pamietam) Opis problemu:rozpalanie kotła często (1na 3 lub 1 na4 razy) kończy się błędem ("nieudane rozpalanie") Zauwazyłem też , ze kocioł bardzo często zmienia stany:kocioł rozpala się --> przechodzi w pracę MAX -->szybko (ok 20min) dochodzi do temp zadanej (60stp) --> przechodzi w pracę MIN --> przekracze temp zadaną o ustaloną wartość--> wygasza się- -> po ok 20-30 min znóœ się rozpala i tak w kółko,przy czym kolejne rozpalaeni najczęśćiej jest nieudane Podam dkładne parametry rozpalania, jeśli to coś pomorze. Z góry dziękuję za pomoc bo jestem już załaamny.Proszę - nie pytajcie mnie "a co na to instalator" ...... Roman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 19.12.2015 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 WitajJeżeli to kocioł używany, w którym wcześniej było dobrze, a teraz nie jest, to:1. Wyczyść z popiołu otwory powietrza w ruszcie palnika i przestrzeń pod rusztem (zapewnij dobre napowietrzenie komory spalania).2. Wyczyść fotokomórkę.3. Wykalibruj palnik i wyreguluj go, poczynając od dawki startowej. Jeżeli to kocioł nowy, dopiero co uruchomiony to : ......."a co na to instalator" ? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rom24 20.12.2015 22:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Co do nieudanego rozpalania - miałeś rację: zawalony palnik, który był skutkiem za dużej dawki pelletu. A czy na problem z ciągłym wygaszaniem-rozpalaniem może mieć wpływ zamkniętym zawór RTL podłogówki wpiętej na powrocie? Rom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 20.12.2015 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 Witaj.Jak najbardziej. Zamknięty RTL przyczynia się do braku odbioru ciepła z kotła - a to powoduje jego "taktowanie", czyli to, co opisałeś. Nastaw RTL na odpowiednią temperaturę. Polecam zmniejszenie mocy palnika. Jeżeli nie możesz powiększyć zładu przez zainstalowanie bufora, to tylko to pozostaje. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 20.12.2015 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 To nie za duża dawki pelletu była powodem problemu, tylko "zawalone" kanały powietrzne, które nie pozwalały spalać odpowiednio tych dawek. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raczeek_87 09.11.2018 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 (edytowane) Witam , jestem nowy wiec sie przedstawie jestem Sylwester - witam Serdecznie . dopisze sie do tematu by nie zakładać nowego , może wyżej wypowiedziane wypowiedzi pomogą nowym użytkownikom na szybkie zażegnanie swojego problemu. Mam nowo pobudowany Dom , bliski stanu deweloperskiego , kupiłem nowy piec , firmy Kotłostal na pelet 24kw , z komputerem firmy tech Bado 7171 , Piec po włączeniu - rozpal . przechodzi w rozpalanie : 1. podaje pelet 2. rozpala 3. znów podaje pelet 4. osiąga jakies tam rozpalanie i nie przechodzi w tryb pracy , tylko komunikat błąd rozpalania , Palnik PELETIX II , po kontakcie z serwisem który jest bardzo uprzejmy lecz nie za bardzo chętny by przyjechać , tak sie rozpoznaje dobre firmy po pierwszej reklamacji ! ,która złoże niebawem , wspomnę ze piec ma 2 tyg a ani razu go nie rozpaliłem w 100% , tylko się rozpala i gaśnie . Serwis twierdzi ze mam źle ustawione parametry , co ciekawe ten komputer jest prosty i nie da sie nic tam tak namieszać , żeby nie przechodził w tryb pracy! , po kontakcie z serwisem dostałem i to ciekawe jako amator w tej dziedzinie kod dostępu do menu serwis , oraz instalator ,aby ustawić czas podawania przy pracy max /min itp , twierdzą ze źle mam ustawione parametry komputera , to też daje domyślenia skoro nie miałem wcześniej dostępu do danych szczegółowych i była taka sama sytuacja ( błąd rozpalania,, mimo ze rozpala ) zdjęcie załączone co powinienem ustawic wg. serwisu : zdjęcie od serwisu ,2 od Serwisu prywatnego 1. 2, Pytanie , co moze byc przyczyna ? czy fotokomórka nie czyta temperatury czy ognia ? złe parametry jednak , dopowiem ze Sam serwis renomowany który pracuje u producenta nie wie co możne być nie tak, domniema ze ustawienia komputera , ale bierze pod uwagę tez komputer i daje nr do Pana Michała który jest na tyle uprzejmy ze mimo jako serwis zewnętrzny jutro przeanalizuje ze mną wszystkie ustawienia serwisanta / instalatora krok po kroku . Z góry dziękuje za pomoc , pozdrawiam . ps.jutro wrzucę film . Edytowane 9 Listopada 2018 przez Raczeek_87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rom24 10.11.2018 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2018 Tak na szybko:1. Zdjęcia są zbyt małe - nic nie widać.2. To, że dali Ci kody do menu, to raczej nie jest żadne złamanie zasad bezp - ja bym sie z tego cieszył bo wolę to zawsze sam skonfigurować, bo wtedy wiem co jak ze sobą gada.3. Na 90% problem tkwi w źle dobranych względem siebie parametrach ( u mnie tez tak było ) i tylko dzięki fantastycznemu wsparciu firmy produkującej sterownik do pieca - TECHSTEROWNIKI - udało mi się problem rozwiązać. Szczególnie ważne jest dobranie prawidłowo ze sobą czasu podsypu i przerwy.4. To że sterownik CI pisze, że trwa rozpalanie, nie wyklucza w niczym faktu, że na koniec ten etap może się zakończyć niepowodzeniem ( komunikat: "Nieudane rozpalanie" )5. Fotokomórka gaje jedynie informację o tym: - czy jest płomień- jak silny jes płomieńPoprawnośc jej działania możesz łątwo sprawdzić porównując jej ikonkę na wyświetlaczu z tym co widać na palenisku. UWAGA! Nigdy nie otwieraj drzwiczek do paleniska podczas pracy kotła, jesli nie robiłeś tego przedtem i nie wiesz, jak należy to robić. Grozi to poparzeniem twarzy a nawet pożarem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raczeek_87 26.11.2018 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2018 Witam .Okazało się ze miałem pecha .Uszkodzona była fotokomorka.Po wymianie wszystko działa poprawnie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jettlee 23.12.2018 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2018 Czesc. Rom mozesz mi podeslac swoje parametry rozpalania. Mam od 2015 dokladnie taki sam piec jak Ty. Czy tez przy spiekach z pelletu masz czesto nieudane rozpalanie. Jak czesto zrzucasz spiek? Dzieki za info. Sylwek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mualy 11.01.2025 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia Dzień dobry czy ktoś ma właśnie takie dobre parametry do pieca 16kW? Bo te że zdjęcia są nie widoczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts