Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Mam problem z rozpalaniem kotła pelletowego.

Instalacja:

- kocioł EG Pellet mini Greń 16kW

- grzejniki wiszące

- pow domu ok 170m2

- tryb pracy kotła: tylko CO

- sterownik kotła: TECH ST717 bez funkcji pID

- kotłownia posiada wlot pow. z zewn. fi 160

- kubatura kotłowni: ok 4x3x3 [m]

- średnica komina fi220 (jesli dobrze pamietam)

Opis problemu:

rozpalanie kotła często (1na 3 lub 1 na4 razy) kończy się błędem ("nieudane rozpalanie")

Zauwazyłem też , ze kocioł bardzo często zmienia stany:

kocioł rozpala się --> przechodzi w pracę MAX -->szybko (ok 20min) dochodzi do temp zadanej (60stp) --> przechodzi w pracę MIN --> przekracze temp zadaną o ustaloną wartość--> wygasza się- -> po ok 20-30 min znóœ się rozpala i tak w kółko,

przy czym kolejne rozpalaeni najczęśćiej jest nieudane

Podam dkładne parametry rozpalania, jeśli to coś pomorze.

Z góry dziękuję za pomoc bo jestem już załaamny.

Proszę - nie pytajcie mnie "a co na to instalator" ......

Roman

https://forum.murator.pl/topic/206753-eg-pellet-mini-problemy-z-rozpalaniem-niudane-rozpalanie/

Witaj

Jeżeli to kocioł używany, w którym wcześniej było dobrze, a teraz nie jest, to:

1. Wyczyść z popiołu otwory powietrza w ruszcie palnika i przestrzeń pod rusztem (zapewnij dobre napowietrzenie komory spalania).

2. Wyczyść fotokomórkę.

3. Wykalibruj palnik i wyreguluj go, poczynając od dawki startowej.

Jeżeli to kocioł nowy, dopiero co uruchomiony to : ......."a co na to instalator" ?

Pzdr

Co do nieudanego rozpalania - miałeś rację: zawalony palnik, który był skutkiem za dużej dawki pelletu.

A czy na problem z ciągłym wygaszaniem-rozpalaniem może mieć wpływ zamkniętym zawór RTL podłogówki wpiętej na powrocie?

Rom

Witaj.

Jak najbardziej. Zamknięty RTL przyczynia się do braku odbioru ciepła z kotła - a to powoduje jego "taktowanie", czyli to, co opisałeś.

Nastaw RTL na odpowiednią temperaturę. Polecam zmniejszenie mocy palnika. Jeżeli nie możesz powiększyć zładu przez zainstalowanie bufora, to tylko to pozostaje.

Pzdr.

• 2 years później...

Witam ,

jestem nowy wiec sie przedstawie jestem Sylwester - witam Serdecznie .

dopisze sie do tematu by nie zakładać nowego , może wyżej wypowiedziane wypowiedzi pomogą nowym użytkownikom na szybkie zażegnanie swojego problemu.

Mam nowo pobudowany Dom , bliski stanu deweloperskiego , kupiłem nowy piec , firmy Kotłostal na pelet 24kw , z komputerem firmy tech Bado 7171 ,

Piec po włączeniu - rozpal .

przechodzi w rozpalanie :

1. podaje pelet

2. rozpala

3. znów podaje pelet

4. osiąga jakies tam rozpalanie i nie przechodzi w tryb pracy , tylko komunikat błąd rozpalania ,

Palnik PELETIX II , po kontakcie z serwisem który jest bardzo uprzejmy lecz nie za bardzo chętny by przyjechać , tak sie rozpoznaje dobre firmy po pierwszej reklamacji ! ,która złoże niebawem , wspomnę ze piec ma 2 tyg a ani razu go nie rozpaliłem w 100% , tylko się rozpala i gaśnie .

Serwis twierdzi ze mam źle ustawione parametry , co ciekawe ten komputer jest prosty i nie da sie nic tam tak namieszać , żeby nie przechodził w tryb pracy!

, po kontakcie z serwisem dostałem i to ciekawe jako amator w tej dziedzinie kod dostępu do menu serwis , oraz instalator ,aby ustawić czas podawania przy pracy max /min itp , twierdzą ze źle mam ustawione parametry komputera , to też daje domyślenia skoro nie miałem wcześniej dostępu do danych szczegółowych i była taka sama sytuacja ( błąd rozpalania,, mimo ze rozpala ) zdjęcie załączone co powinienem ustawic wg. serwisu :

zdjęcie od serwisu ,2 od Serwisu prywatnego

1. 111111111111111.jpg

2,222222222222222.jpg

Pytanie , co moze byc przyczyna ?

czy fotokomórka nie czyta temperatury czy ognia ?

złe parametry jednak , dopowiem ze Sam serwis renomowany który pracuje u producenta nie wie co możne być nie tak, domniema ze ustawienia komputera , ale bierze pod uwagę tez komputer i daje nr do Pana Michała który jest na tyle uprzejmy ze mimo jako serwis zewnętrzny jutro przeanalizuje ze mną wszystkie ustawienia serwisanta / instalatora krok po kroku .

Z góry dziękuje za pomoc , pozdrawiam .

ps.jutro wrzucę film .

jbyvyvy.jpg

Screenshot_1.jpg

Edytowane przez Raczeek_87

Tak na szybko:

1. Zdjęcia są zbyt małe - nic nie widać.

2. To, że dali Ci kody do menu, to raczej nie jest żadne złamanie zasad bezp - ja bym sie z tego cieszył bo wolę to zawsze sam skonfigurować, bo wtedy wiem co jak ze sobą gada.

3. Na 90% problem tkwi w źle dobranych względem siebie parametrach ( u mnie tez tak było )

i tylko dzięki fantastycznemu wsparciu firmy produkującej sterownik do pieca - TECHSTEROWNIKI - udało mi się problem rozwiązać.

Szczególnie ważne jest dobranie prawidłowo ze sobą czasu podsypu i przerwy.

4. To że sterownik CI pisze, że trwa rozpalanie, nie wyklucza w niczym faktu, że na koniec ten etap może się zakończyć niepowodzeniem ( komunikat: "Nieudane rozpalanie" )

5. Fotokomórka gaje jedynie informację o tym:

- czy jest płomień

- jak silny jes płomień

Poprawnośc jej działania możesz łątwo sprawdzić porównując jej ikonkę na wyświetlaczu z tym co widać na palenisku.

UWAGA! Nigdy nie otwieraj drzwiczek do paleniska podczas pracy kotła, jesli nie robiłeś tego przedtem i nie wiesz, jak należy to robić. Grozi to poparzeniem twarzy a nawet pożarem.

• 3 weeks później...
  • 4 weeks później...

Czesc.

Rom mozesz mi podeslac swoje parametry rozpalania. Mam od 2015 dokladnie taki sam piec jak Ty. Czy tez przy spiekach z pelletu masz czesto nieudane rozpalanie. Jak czesto zrzucasz spiek? Dzieki za info. Sylwek

• 6 years później...