Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niestandardowy otwór na drzwi - dom od deweloper/niezgodności z planem

Recommended Posts

Witam,

mam taki problem. Wg planów budynku które otrzymałem w formie pliku cad-owskiego otwory na drzwi do dwóch sąsiadujących pokoi powinny wynosić 90 cm (drzwi 80 cm). Po pomiarach okazało się że jeden otwór ma wymiar 84 a drugi 86, a więc standardowych drzwi z marketu nie założę.

Zgłosiłem to do dewelopera, on skonsultował to z kier. budowy (swoim bratem) i zaproponował mi dwie opcje:

1. Kucie ścian pod wymiar szerokość 90 cm - na co nie mogę się zgodzić gdyż już mam pomalowane i położone panele.

2. Przy zamówieniu drzwi na wymiar da mi 100 zł w gotówce.

Napisałem mu że, koszt drzwi na wymiar jest o kilkaset zł wyższy niż normalnych i będziemy w tej sytuacji mocno stratni poprzez jego niedociągnięcia. Zaproponowałem, że jedyne rozwiązanie tego problemu na które możemy się zgodzić to dopłata z jego strony różnicy ceny pomiędzy drzwiami z ościeżnicą na wymiar, a tymi w standardzie.

Jego odpowiedź brzmi bym podał cenę.

Nie umawiałem się na żadną wycenę drzwi, a przed świętami raczej krucho z czasem, więc jeżeli chodzi o koszt takich drzwi (2 sztuki) jestem zielony.

W załączeniu jak wyglądają framugi (bo nie są normalne ;) ) Na pierwszym zdjęciu drzwi są w korytarzu (osadzenie bocznych futryn na ścianie). A drugim zdjęciu mowa o otworze po prawej stronie.

Jaką kwotę mogę mu zaproponować aby było sensownie. I aby rozwiać wątpliwości, złotych klamek nie wymagamy :D

IMG_20150915_161113564 (1).jpg

20151013_134636_resized.jpg

Edytowane przez 8szymon8

Nie wiem co Ci powiedzieć. Ogólnie rzecz biorąc - sorry, ale to jest żałosne budowanie. Drzwi zdaje się nie spełnią normy - wydaje mi się że powinny mieć 80cm w świetle.

A co bym zrobił? Do otworu nr 1 - tam realnie można dorobić węgarki i wstawić drzwi "70" (będzie trzeba też przyciąć opaskę). Albo wstawić ościeżnicę stałą, typową "70".

W drugim otworze może udałoby się podkuć o 2 cm w prawo ? (to przykryje ościeżnica). Lub domurować z lewej strony węgarek.

Pytasz o ceny ?Klamka nie ma znaczenia w tym przypadku.

Kompletne drzwi z ościeżnicą regulowaną, Vatem i montażem to ok 700-1000zł (od najtańszych do średnich).

W masowych produktach nikt nie będzie CI robił nietypowych wymiarów, a jeśli już to za adekwatną cenę (min 30%, spotkałem się z dopłatą 80%).

Znam firmy które robią drzwi na wymiar za śmieszne dopłaty lub nawet bez. Ale u nich cena modeli wyjściowych to 1,500 - 3000zł.

Ja bym sie nie szczypal tylko wysmarowal pismo reklamacyjne. Musza to poprawic, a ze sa panele i pomalowane to juz ich problem. Musza zostawic w takim stanie jak masz teraz, czyli pewnie beda musieli przelozyc panele a z malowaniem niekoniecznie bo mocna delikatnie wykuc zeby syfu nie robic. A jezeli bedzie sie burzyl to przeciez na pewno ma ubezpieczenie oc od takich crzeczy, nic nie straci na tym

Ja bym sie nie szczypal tylko wysmarowal pismo reklamacyjne. Musza to poprawic, a ze sa panele i pomalowane to juz ich problem. Musza zostawic w takim stanie jak masz teraz, czyli pewnie beda musieli przelozyc panele a z malowaniem niekoniecznie bo mocna delikatnie wykuc zeby syfu nie robic. A jezeli bedzie sie burzyl to przeciez na pewno ma ubezpieczenie oc od takich crzeczy, nic nie straci na tym

Ja tam wcale nie byłabym tego taka pewna. Przecież zanim ktoś te panele położył i ściany pomalował to mógł wziąć do ręki miarkę i sprawdzić czy wszystko jest zgodnie z planem. To nie jest wada ukryta.

Tak, tylko nie musi sie na tym znac. Ja np ostatnio sie mocno zdziwilem przy pomiarze drzwi ze do drzwi 80 otwor ma byc 90, tzn mam dobre otwory, ale bylem pewny ze jak nazwa wskazujs otwor powinien byc 80, i gdybym byl w jego sytuacji i nawet zmierzyl ze mam 84 to bym pomyslal ze spoko, te 4cm dziury to akurat na pianke i oscieznica zakryje

To nie jest wada ukryta.

A czy kierownik budowy, obierając dom od wykonawcy nie powinien sprawdzać takich rzeczy, czy są zgodne z planem, i kwestionować

A co do planu. To że mam go w formie pliku CAD to tylko moja inicjatywa, bo deweloper żadnych planów (ani elektrycznych, ani budowlanych, ani wodnych) mi nie dał, bo twierdzi, no w sumie to nie wiem co twierdzi bo zawsze na około odpowiada jak go pytam.

Do otworu nr 1 - tam realnie można dorobić węgarki i wstawić drzwi "70" (będzie trzeba też przyciąć opaskę). Albo wstawić ościeżnicę stałą, typową "70".

W drugim otworze może udałoby się podkuć o 2 cm w prawo ? (to przykryje ościeżnica). Lub domurować z lewej strony węgarek.

Ale w tym przypadku będę miał wąskie drzwi (a zależy nam na maksymalnie możliwie szerokim skrzydle) i 14-16 cm framugi (po 7-8 cm na stronę, a to strasznie dużo, i nie wygląda zbyt estetycznie.