tabing 18.12.2015 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Witam,Przeprowadziłem się ostatnio do żony, który to dom jest teściowej. Częściowo nasza część mieszkalna jest też nad garażem o wielkości 4 x 8 m. Nad garażem zrobiliśmy sobie 2 pomieszczenia, ale ciągle jest w ich chłodniej niż w pozostałej części domu. Podłoga jest chłodna i teściowa twierdzi ze to ciągnie po nogach od podłogi (panele były już wcześniej ułożone). Po przyglądnięciu się stropu zobaczyłem ze został on zbudowany na trawersach (szerokość 7cm) rozstawionych co 0,8m. W trakcie przygotowań do wyprowadzki wierciłem dziurę w stropie, coś tam styropianu wyleciało (nie zwróciłem uwagi jakiej jest grubości w stropie). Garaż jest nie ocieplany, szersze ściany znajdują się pomiędzy dwoma ogrzewanymi budynkami. Trawersy z jednej strony wychodzą kilkanaście centymetrów na nieogrzewany strych w drugim domu. 2 pomieszczenia mają dach ocieplony wełną mineralną. Moje pytania są takie:Czy wystające trawersy mogą wychładzać strop / pomieszczenia nad garażem?Jak najlepiej docieplić strop? (wełna i płyty osb czy tylko styropian?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 23.12.2015 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 A trawersy to belki stalowe ?. Współczynnik przewodzenia dla stali ( λ = 50 W/mK) jest ponad 1200 razy większy niż izolacji termicznej więc stanowią bardzo duże liniowe mostki cieplne.Najlepiej ocieplić taki strop od strony garażu wełną mineralną. Przykładowe rozwiązanie przedstawia broszura do pobrania pod adresem. Można również obejrzeć takie ocieplenie na kalane YouTube https://youtu.be/Poqsnd0pc90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts