weasel123 18.12.2015 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Witajcie mam taką zagwozdkę: jest poddasze użytkowe na które wchodzi się schodami przez dziurę w stropie piętra. Dziura ma wymiary około 3m x 1,20m. Aktualnie to poddasze nie jest intensywnie używane i chciałbym mieć możliwość żeby dało się je odciąć/zamknąć, bo teraz się tam nie ogrzewa i jest cug przez tą dziurę, ponieważ na poddaszu jest jakieś 15oC. Kombinowałem żeby zrobić coś na styl rolety zewnętrznej, mogłaby nawet być otwierana elektrycznie, tyle że umieszczonej poziomo, ale jakoś powątpiewam w jej szczelność. Generalnie każde rozwiązanie byłoby dobre byle wyglądało w miarę estetycznie, ale jakoś nie mam pomysłu ani doświadczenia w takich tematach. Oczywiście można rozciągnąć folię jak to już robiłem ale wygląda to obleśnie a mi chodzi teraz o rozwiązanie bardziej docelowe. pozdrTomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 18.12.2015 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Ja powątpiewam w skuteczność działania rolety w układzie poziomym. A nie możesz zrobić tego co inni? Wyłaz dachowy? Zabudować tą dziurę, wstawić opuszczane schody ?Chyba że ja czegoś nie rozumiem z tych opisów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weasel123 18.12.2015 22:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 (edytowane) cały cymcyk polega na tym że to poddasze nie jest zrobione na zasadzie "raz na pół roku pójdę tam schować pudło ze starymi butami". Raczej zrobione na użytkowe tylko na teraz mało używane. Jakbym chciał zrobić norę w sensie "strych" to rzeczywiście wyłaz.Chodzi o to że np planuję tam zrobić swoją rupieciarnię czyli gabinecik + inne pierdoły i założyć kaloryfery, ale nie będzie to używane codziennie tylko np w weekendy. Więc zimą nie ma sensu tego grzać na okrągło czyli można by jakoś odciąć od reszty chałupy i tylko ogrzewać jak będzie trzeba. Na teraz jest tak że jak to jest otwarte a nie ogrzewane to zwyczajnie popiżdża jak przechodzisz obok schodów i to chciałbym wyeliminować. Edytowane 18 Grudnia 2015 przez weasel123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 19.12.2015 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 cały cymcyk polega na tym że to poddasze nie jest zrobione na zasadzie "raz na pół roku pójdę tam schować pudło ze starymi butami". Raczej zrobione na użytkowe tylko na teraz mało używane. Jakbym chciał zrobić norę w sensie "strych" to rzeczywiście wyłaz. Chodzi o to że np planuję tam zrobić swoją rupieciarnię czyli gabinecik + inne pierdoły i założyć kaloryfery, ale nie będzie to używane codziennie tylko np w weekendy. Więc zimą nie ma sensu tego grzać na okrągło czyli można by jakoś odciąć od reszty chałupy i tylko ogrzewać jak będzie trzeba. Na teraz jest tak że jak to jest otwarte a nie ogrzewane to zwyczajnie popiżdża jak przechodzisz obok schodów i to chciałbym wyeliminować. jak dla mnie to musisz sie zdecydowc, bo to sie tak nie da, zeby bylo tanie, ladne, praktyczne i trzymalo cieplo. Albo odpalasz na gorze grzejniki i masz normalne uzytkowe, albo zamykasz i do czasu kiedy nie bedzie normalnie uzytkowane to wstawiasz wylaz, albo masz tak jak teraz i ci bedzie wialo po podwiazkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 19.12.2015 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 No Jacek, gratuluję odwagi, mi nie wypadało tak po męsku:) Przyszło mi jeszcze do głowy: na piętrze zabudowa klatki schodowej z karton gipsu + normalne drzwi. Tak czy inaczej koszty, ale nie jestem pewien czy roleta z silnikiem była by tańsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weasel123 19.12.2015 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 widzę że z góry założyliście że ma nie być kosztów, a więc mogą być tylko mi chodzi o to że nie wpadłem do tej pory na żaden sensowny pomysł. Wyłaz odpada bo jak mam go niby zrobić w gotowej dziurze i na schodach?A odpowiedzi typu "zamknij na 4 spusty albo otwórz na stałe" to akurat i bez pytania na forum sam sobie udzielę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 19.12.2015 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 Ale jak wysnuc inne zalozenie ze nie chcesz ogrzewac gory? Chodzi o kase. Nie wiem jaki masz uklad, u moich rodzicow bylo tak ze wchodzac na gore po prawej bylo z 2m dojscia do pokoju a po lewej drugi pokoj. I zrobil tak ze postawil sciane z gk wzdloz tego dojscia do pokoju, tam sie zrobil korytarzyk a schody mialy rroche dluzsza klatke schodowa a na koncu zamontowal zwykle drzwi. I generalnie gora byla oddzielona, do czasu kiedy sie nie wyorowadzilem to oprocz wspolnego wejscia bylo calkiem osobne mieszkanie, teraz tam nawet nie grzeje, tylko troche dgo grawitacyjne z kominka dogrzewa. Nie wiem jaki mazz uklad, moze cos w ta strone pokombinuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
To_maszom3 23.12.2020 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2020 Witajcie mam taką zagwozdkę: jest poddasze użytkowe na które wchodzi się schodami przez dziurę w stropie piętra. Dziura ma wymiary około 3m x 1,20m. Aktualnie to poddasze nie jest intensywnie używane i chciałbym mieć możliwość żeby dało się je odciąć/zamknąć, bo teraz się tam nie ogrzewa i jest cug przez tą dziurę, ponieważ na poddaszu jest jakieś 15oC. Kombinowałem żeby zrobić coś na styl rolety zewnętrznej, mogłaby nawet być otwierana elektrycznie, tyle że umieszczonej poziomo, ale jakoś powątpiewam w jej szczelność. Generalnie każde rozwiązanie byłoby dobre byle wyglądało w miarę estetycznie, ale jakoś nie mam pomysłu ani doświadczenia w takich tematach. Oczywiście można rozciągnąć folię jak to już robiłem ale wygląda to obleśnie a mi chodzi teraz o rozwiązanie bardziej docelowe. pozdr Tomasz Odkopię temat, jak rozwiązałeś zagwostkę? Mam podobny dylemat i zastanawiam się nad rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts