Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż okien z VBH Klima Konform a MOWO Illbruck

Recommended Posts

Witam,

Poszukuję osób, które montowały okna przy użyciu profili VBH Klima Konform greenteQ.

http://www.greenteq.info/vb/opencms/greenteQ/PL/Klima_Konform_System/index.html

Jest to system montażu w warstwie izolacji podobny do MOWO. Szukam, rzeczowych opinii i doświadczeń. W necie znajduje się wiele relacji i zdjęć z montażu MOWO ale o VBH nie znalazłem.

Wątki "po co tak montować" już są na tym forum dlatego proszę takie wpisy pominąć.

Pozdrawiam:

LDP5

Miałem jakąś tam okazję zetknąć się z tym "systemem", ale zbyt krótką by móc się wypowiedzieć.

Jedyną zaletą jaką dostrzegłem to możliwość kupienia odcinka o dł. 2mb a nie gotowego, /za/dużego pakietu.

a ja zapytam się jednak po co tak montować?

jeśli chodzi o vbh to spokojnie polecam z własnego doświadczenia

tylko że to tansze od mowo wcale wiele nie jest

dlaczego?

W bardzo prosty sposób wyjaśnia to ten artykuł , czyli są dwa powody okno jest kilka (4-10) razy zimniejsze (gorsze własności izolacyjne) od ocieplenia, co przenosi się na mur przy tradycyjnym montażu. Drugi powód ilość światła, im okno jest bliżej krawędzi zewnętrznej tym więcej światła wpada do domu.

Niestety koszty tych materiałów są niewspółmierne do oszczędności i patrząc tylko z perspektywy zwrotu to się nie zwróci.

Jeszcze nie miałem okazji

Podniesiony argument"przeciw" systemowi MOWO firmy Illbruck o konieczności zakupu całych zestawów jest faktycznie niepodważalny.

Co prawda można dobrać zestawy tak by lekko przekroczyć zakładane ilości i by było jak najmniej odpadów ale.... im mniejszy zestaw tym cena jednostkowa wyższa

Ale czy to dyskredytuje ? Chyba nie

Natomiast po moich ostatnich doświadczeniach z systemie IsoChemie mogę stwierdzić, że wykonanie samych kształtek jak i zastosowanie zamiast styropiany, styroduru powoduje że praca montażowa przy IC jest milsza, szybsza i dokładniejsza

Sorry Winetou koledzy z Illbrucka czytający te słowa zwłaszcza, że będąc przekonanym do Waszego wyrobu i montując go już dość długo muszę to napisać - IC jednak wykonuje zarówno klejenie kształtek jak i sam pomysł zastosowani stryroduru zamiast styropianu jest lepszy

Pomijam jeszcze dodatkową kwestię, w niektórych konfiguracjach wysunięcia są tańsi, niewiele ale jednak. NIe tylko na samym materiale ale także na wydajności primera która bezpośrednio przekłada sie na niższe zużycie i tym samym per saldo na niższą cenę

dlaczego?

W bardzo prosty sposób wyjaśnia to ten artykuł , czyli są dwa powody okno jest kilka (4-10) razy zimniejsze (gorsze własności izolacyjne) od ocieplenia, co przenosi się na mur przy tradycyjnym montażu. Drugi powód ilość światła, im okno jest bliżej krawędzi zewnętrznej tym więcej światła wpada do domu.

Niestety koszty tych materiałów są niewspółmierne do oszczędności i patrząc tylko z perspektywy zwrotu to się nie zwróci.

ja nie mam u siebie jakoś rekordowo dużo ocieplenia 25-27 cm - i mam okna całkowicie wysunięte i częściowo w domu

bełkotu o ilości światła i oszczędności na grzaniu nie będę poruszał-wolę spojrzeć na wasne rachunki za prąd

Miałem okazję montować w systemie Klima Konform i mogę go pochwalić.

Robota czysta, łatwa i przyjemna, mimo uszczelnienia pianką i foliami.

Mankamentem było to, że jeszcze pół roku temu kształtki były tylko w wymiarze 60/80, czyli węższe niż wszystkie cieplejsze okna, bowiem nakazują kleić do muru płaszczyzną 80 mm a stawiać okna na 60 mm - co powodowało ich wystawanie poza kształtkę.

Ustalono zatem z inwestorem, że na głębokości 60 mm pewniejsza będzie pianka z foliami niż taśmy rozprężne.

Na dzień dzisiejszy oferta jest poszerzona o profile 80/90 oraz 80/120, więc nie ma już tego problemu.

Komplet za mb wychodził drożej niż MOWO a taniej niż Winframer.

IMG_1216.jpg

IMG_1195.jpg

IMG_1199.jpg

IMG_1218.jpg

...edit...Natomiast po moich ostatnich doświadczeniach z systemie IsoChemie mogę stwierdzić, że wykonanie samych kształtek jak i zastosowanie zamiast styropiany, styroduru powoduje że praca montażowa przy IC jest milsza, szybsza i dokładniejsza

Sorry Winetou koledzy z Illbrucka czytający te słowa zwłaszcza, że będąc przekonanym do Waszego wyrobu i montując go już dość długo muszę to napisać - IC jednak wykonuje zarówno klejenie kształtek jak i sam pomysł zastosowani stryroduru zamiast styropianu jest lepszy

Pomijam jeszcze dodatkową kwestię, w niektórych konfiguracjach wysunięcia są tańsi, niewiele ale jednak. NIe tylko na samym materiale ale także na wydajności primera która bezpośrednio przekłada sie na niższe zużycie i tym samym per saldo na niższą cenę

Faktem jest tylko wygodniejsze rozwiązanie ocieplenia kształtki- przyklejony styrodur zamiast oddzielnego kawałka styropianu.

Przesadą - i to mocną- jest twierdzenie, że MOWO dla standardowych okien wychodzi drożej niż WF, chyba że kupujesz w pakietach po 5,6 mb :cool:

A co do wydajności czy "nośności" kleju z Iso? Mogę pokazać zdjęcia, jak się zachowywał 10 m-cy od montażu....