ada_marcin 19.12.2015 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 (edytowane) Czyli wiadomo co.... za klasykiem, "dział potrzebuje witaminy nawet tej krytycznej ale potrzebuje.Jeden ukradł mi temat topiku i topik zasnął.Ale może czas na zmiany . Potrząśnijmy nim i popatrzcie co się będzie działo jak coś napiszę." Na początek polecam possać coś ciepłego. Może sake? http://s29.postimg.org/azaavludz/zimowe1a.jpg Edytowane 19 Grudnia 2015 przez ada_marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 19.12.2015 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 Czyli wiadomo co.... za klasykiem, Zabiłeś klina biednej sierotce. Teraz tydzień będzie myślał, myślał, myślał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 19.12.2015 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 Zabiłeś klina biednej sierotce. Teraz tydzień będzie myślał, myślał, myślał.Chyba go trochę przeceniasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.12.2015 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 (edytowane) Na wstępie witam wszystkich zebranych.Wielki ukłon dla założyciela nie założycielki tak jak pisze bożyszcze FM GG ponieważ trzeba kreować na FM.Pomysł podoba mi się temat już istnieje .Jemu wolno mnie nie .Ok Święta idą to i ...gadają ludzkim głosem. Zabiłeś klina biednej sierotce. Teraz tydzień będzie myślał, myślał, myślał. niemerytorycznie jak zwykle ale zawsze coś. Nadmienię tylko ,że astronomiczna zima czyli najkrótszy dzień roku nadejdzie do nas dopiero 22 Grudnia.. Jeszcze raz dziękuję założycielowi za wyręczenie. Bigos - kapusta Bożonarodzeniowa nie Wigilijna.Tradycyjny. 3/4 kapusty kiszonej , 1/4 kapusty białej ,razem 2,5 kg ,śliwka suszona 5 szt. ,łyżka miodu gryczanego ciemnego ,liście laurowe , ziele angielskie , suszone grzyby dobra garść ,jałowiec i pieprz bez żadnej soli.Do dużego gara i gotujemy , obie kapusty doń wkładam , podlewam delikatnie wodą .Gotuję.Mięsa.To wołowe gulaszowe,gulaszowe wieprzowe ,kaczka i kiełbasa.Bez kiełbasy podduszam lekko z cebulą i do kapusty.Bigos Świąteczny dzielę na dwa dni. http://images75.fotosik.pl/175/460962744233ef00.jpg Pamiętajmy o owocach. http://images78.fotosik.pl/174/2634531eca8940e2.jpg Zimy choć nie widać ale ........... http://images75.fotosik.pl/175/2b2badd8b48b1ca3.jpg http://images75.fotosik.pl/175/044230da114acc66.jpg Wszystkiego najlepszego na nadchodzące Święta. Edytowane 20 Grudnia 2015 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 20.12.2015 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 (edytowane) ...No i mamy. Bardzo interesujące zdjęcia kapusty, pomarańczy czy czego tam, wina i tarasu. GT ćwiczy copy/paste najwyraźniej. Edytowane 20 Grudnia 2015 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.12.2015 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 (edytowane) No i mamy. Bardzo interesujące zdjęcia kapusty, pomarańczy czy czego tam, wina i tarasu. GT ćwiczy copy/paste najwyraźniej. A co ma być w wątkach o gotowaniu ??? Gotowanie , a nie gadanie nie na temat.Mój watek się rozwija ,a że okres świąteczny i zima tuż tuż to co mam se niesmaczną sake strzelić na rozgrzewkę jak trawa za oknem zielona. , to wybieram świąteczny bigos i wino mołdawskie plus owoce których w naszych dietach nie można zapominać.Ku twej pamięci bo mnie wywołałeś.Bigos świąteczny właśnie zapiekłem w piekarniku i włożyłem do słoików by dojrzewał aż do Świąt.Coś złego w świątecznym bigosie czyli w Zimowej Rewolucji??? http://images76.fotosik.pl/175/5d5db518bc571ce6.jpg I pomocnik jest zawsze w pobliżu..Teraz będą śledzie takie inne na miarę zimowej rewolucji. http://images76.fotosik.pl/175/e4d2286ababbaee5.jpg Matyjas zostanie poddany obróbce czyszczącej i wodnej , a następnie wyląduje do kąpieli truflowo - octowej. Edytowane 20 Grudnia 2015 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 20.12.2015 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 (edytowane) A co ma być w wątkach o gotowaniu ??? Gotowanie , a nie gadanie nie na temat.Mój watek się rozwija...W wątkach o gotowaniu ma być o gotowaniu a nie o tym co masz na tarasie i co ci przypadkiem leży na półmisku, jak i też zalega w lodówce. Kogo to obchodzi? Tasiemcowe zdjęcia marchewki w całości, marchewki pokrojonej, marchewki na patelni, marchewki w zębach. To nie jest twój wątek. Już to kiedyś pisałem, nie możesz się powstrzymać od pisania, czy masz coś do powiedzenia czy nie, załóż sobie bloga i tam rób na co masz ochotę. Matyjas zostanie poddany obróbce czyszczącej i wodnejMatyjas to jakiś twój kolega? Będziesz go obrabiał? Edytowane 20 Grudnia 2015 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 20.12.2015 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2015 że okres świąteczny i zima tuż tuż to co mam se niesmaczną sake strzelić na rozgrzewkę jak trawa za oknem zielona. , to wybieram świąteczny bigos i wino mołdawskie plus owoce których w naszych dietach nie można zapominać. Zawsze powtarzałam, jak zabierać się za gotowanie lub konsumcje to z klasą i cudownym smakiem. Tak więc polecam smaczną Super Premium Horin Sake, uznana za najlepszą sake 5 razy z rzędu przez Monde Selection w Brukseli. Połączenie świeżej źródlanej wody i "króla ryżu do sake" Yamada Nishiki. W kartoniku ozdobnym, idelane na prezent! Buziaki. Ada ps oczywiście bez bigosu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 22.12.2015 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 (edytowane) Witam i w mych zimowych rewolucjach zabieram się merytorycznie z klasą podstawową do takiej opcji. Pudełeczko świątecznych prezentów.Nie jakieś tam sake. http://images75.fotosik.pl/179/7ed54d9a401dd76f.jpg http://images75.fotosik.pl/179/f6f4c723e56ff41b.jpg Owoce zawsze http://images78.fotosik.pl/178/1a2f77c587317b5c.jpg Przerywnik świąteczny dla gruchaczy . Kawałek rostbefu dojrzewającego http://images75.fotosik.pl/179/af11cc758b8014cf.jpg Pieprz i olej truflowy 1h leżakowania http://images75.fotosik.pl/179/77de2ea6d82b8625.jpg Patelnia i krótkie smażenie. http://images77.fotosik.pl/178/709025994d3f3aa7.jpg http://images78.fotosik.pl/178/d7ddc7d061e4f867.jpg Odrobina masła i chwila oddechu przed konsumpcją. http://images76.fotosik.pl/179/324b811729f4bf2b.jpg No i coś o sake tak burzliwie tu prezentowanej.Podobnie ze stekiem ale raz ...... mozna. „Historia sake sięga III w. Pierwsze jej gatunki określano mianem kuczikami-no-sake (przeżuwana sake). Ryż, orzechy i proso byty po prostu przeżuwane w ustach, często przez całą rodzinę lub wieś, a następnie wypluwane do wspólnego zbiornika, gdzie fermentowały. Czyniono tak, by zawarte w ślinie enzymy (głównie amylaza) rozkładały zawartą w ryżu skrobię na cukry proste, które sfermentowały, dając alkohol. (…) Poważniejsze zmiany w technologii wyrobu sake zaszły podczas drugiej wojny światowej, w okresie coraz bardziej uciążliwych braków ryżu. Wówczas rządowym dekretem zezwolono na dodawanie cukru do zacieru, a po fermentacji – także spirytusu rektyfikowanego. Blisko 95% sake jest dziś wyrabiane w ten sposób. z tym ssaniem to bym tak ostrożniej się obszedł. Edytowane 22 Grudnia 2015 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 22.12.2015 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 (edytowane) Witam, Robię właśnie pasztet świąteczny.Przepis na ten przepyszny pasztet jeszcze tu nie zawitał choć jego bracia już na salonach kulinarnych bywali. http://images76.fotosik.pl/179/f90a13c77ffcbfc0.jpg Gdyby mnie pytek pytał to marchew jest obrana:wave: .Do świątecznego pasztetu nie zabrakło w/w składników mięsnych.Matyjas zrobiony będzie na wigilijnym stole. Edytowane 22 Grudnia 2015 przez niktspecjalny marchewka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 22.12.2015 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 Różnica jest tak, że ja wybieram dobrą wołowinę i wiem jak ja przygotować - enesik jak widać. Ja super premium sake – on przeżuwanie prosa, orzechów i ryżu. Ja gotowanie i podawanie potraw (zimowe inspiracje) na bloku soli himalajskiej http://s17.postimg.org/a4d0a5mpb/sol.jpg http://s10.postimg.org/dw793w6fd/sol2.jpg on na deskach tarasowych http://images75.fotosik.pl/175/044230da114acc66.jpg Jak dla mnie to zbyt duża ogległość między posiłkiem a ustami. Ciekawa jestem czy będzie jadł na czworaka, za pomocą patyka, wideł lub widelca teleskopowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 22.12.2015 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2015 ... ależ ... Ada, to nie wypada Steak "truflowy", ... hmmm ... nigdy nie jadłem (być może kiedyś spróbuję) Mołdawskie wino z domu Vartely, bywa nad wyraz przyzwoite (zależnie od rocznika, oczywiście) Sake, z najwyższej półki (doskonałe do tatara z tuńczyka), który podasz z powodzeniem, na zmrożonym, solnym bloku. ps - nie wiedziałem, żeś "rewolucjonistka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 23.12.2015 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 A światłość już niedaleko:w Grudniu się narodzi Dziecko,co jednym wzniesieniem dłoniświat ku światłości nakłoni.Spójrzcie, jak pierzchają cienie!Płynie Boże Narodzenie!"K.I. Gałczyński Zdrowych, wesołych Świąt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 23.12.2015 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Żelko, i Tobie z wzajemnością Święty Agur ... jeden z najlepszych, francuskich serów pleśniowych, (kremowy, wyrazisty, z regionu Auvergene) ... rewolucyjne, to jego połączenie z "JD" (która smakuje, jeszcze lepiej) http://www.chefpaul.net/FB/DSC03517s.jpg z pozdrowieniami już prawie świątecznymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 23.12.2015 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 Taki ser - to poezja Dobrych Świąt Rewolucjonistom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ada_marcin 23.12.2015 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2015 http://www.chefpaul.net/FB/DSC03517s.jpg Jest Ci za dobrze? Może mołdawskie wino z domu Vartely rocznik 750 ml byś wypił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 24.12.2015 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2015 (edytowane) Witam w mym świątecznym wątku o rewolucjach zimowych. Kilka ujęć bo Święta. Pomocnica http://images78.fotosik.pl/182/2407ede6065907c0.jpg polędwica z dorsza w jarzynach http://images78.fotosik.pl/182/fd8d1f14268a85ac.jpg karp w słodkiej galarecie na łbach własnych gotowany. http://images78.fotosik.pl/182/40a0a3bc8e80d321.jpg ćwikła z własnoręcznie tartym chrzanem . http://images78.fotosik.pl/182/fcd25e7c6620738e.jpg pierogi z kapustą i kominkami http://images78.fotosik.pl/182/7f278422e20e7a03.jpg karczek pieczony z daktylami , boczek pieczony w tymianku , schab ze śliwka kalifornijską florydzką. http://images76.fotosik.pl/183/770a08657c627ab4.jpg pasztecik z :wołowiną-polędwica ,kaczką-piersi, wieprzowiną- podgardle ,królikiem i comber-kami , udami kurczaka http://images75.fotosik.pl/182/09314ecaf9688d3b.jpg croissanty z powidłami śliwkowymi i morelami i masą makową trzy rodzaje. http://images77.fotosik.pl/182/b048704f26d56206.jpg owoce i pilnującym reniferkiem http://images78.fotosik.pl/182/a32b6224852fe6de.jpg powinno być białe ale będzie czerwone z przekory czyli krem z kanarów. http://images76.fotosik.pl/183/6e009949b74026b8.jpg choinka i prezenty . http://images76.fotosik.pl/183/0c25933b75591b78.jpg Pogodnych ,obfitujących w dostatek Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku ,Życzy wszystkim gotującym inaczej i nie tylko NS Edytowane 24 Grudnia 2015 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 26.12.2015 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 (edytowane) Po cichutku pomalutku witam wszystkich w ten bardzo świąteczny dzień.Otóż wczoraj o godz. 14 : 37 zostałem najszczęśliwszym mężem babci (dziadkiem) córuńcia powiła Agatkę.Takiego prezentu od narodzin moich dzieci nikt mi jeszcze nie ofiarował.To cudowne uczucie mieć w objęciach takiego malućkiego człowieczka.To niesamowite uczucie.:wave:.Pozdrawiam wszystkich mężów babć.Kilka fotek bo wątek o gotowaniu tuż przed narodzinami. http://images75.fotosik.pl/184/9b8f2875116503d6.jpg http://images75.fotosik.pl/184/058e4853a3c9e267.jpg Trochę cenzury .Stąd nadano kierunek nowemu życiu. http://images78.fotosik.pl/184/ea48de7dff10365c.jpg barszczyk czerwony tym razem z pierożkami ,nadzienie to kapusta i kominki mrożone i podgrzybki marynowane dla zaostrzenia smaku.W barszczu jest kilka wędzonych owoców. http://images76.fotosik.pl/185/860724414a37e312.jpg Paul nie wie co to smażenie na oleju truflowym szkoda dużo traci.Karp właśnie na tym oleju.Czarnuszka i pieprz. . http://images77.fotosik.pl/184/f2234aa5deaee0e5.jpg Śledź w warzywach i nie tylko ale marynowanych , papryka ,prawdziwek, cebulka.Matyjas po oczyszczeniu i płukaniu zostaje włożony do zalewy octowo ,miodowo , pieprzowej.Naciąga tak wspaniałymi smakami ,że traktuje go jako jednego z lepszych śledzi na moim stole. http://images75.fotosik.pl/184/92f87a95d123f883.jpg http://images78.fotosik.pl/184/d21f80e2ee0eb98a.jpg Pieczona polędwica z łososia w glazurowanej cebuli . http://images76.fotosik.pl/185/10fc56bf6826b877.jpg Smażone pierożki następnie kraszone -malowane fajną omastą.Zapieczone przed podaniem w piekarniku. http://images77.fotosik.pl/184/c4c352270e32bc8f.jpg Pieczone ziemniaki .Najpierw smażone na głębokim rzepakowym dopiero później pieczone.Posypane skwarkami z suchej czerwonej cebulki. http://images77.fotosik.pl/184/2b432986ce649364.jpg łosoś wędzony z nadzieniem dość kuriozalnym. mielony Saint agur http://www.swiat-serow.pl/wp-content/uploads/2011/09/saint-agur-opakowanie-4-of-4.jpg z chrzanem i trybulką Edytowane 26 Grudnia 2015 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 26.12.2015 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 ... z nadzieniem dość kuriozalnym. mielony Saint agur ... Zastanawiam się, jak i czym, można zemleć ser o bardzo kremowej konsystencji ? Gratulacje z okazji "dziadkowania" Wesołych Świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 26.12.2015 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2015 Otóż wczoraj o godz. 14 : 37 zostałem najszczęśliwszym mężem babci (dziadkiem) córuńcia powiła Agatkę. NS jest dziadkiem /gratulacje/. Inni to Boli mnie co ten stary dziad o mnie wypisuje przywołując nieprawdę i przeszłość.Były inne czasy a , ten stary dziad nie ma nic innego do roboty tylko zajmowanie się moją skromna osobą.Ten stary dziad bardzo mnie obraża ale przywykłem.Mówię o tym starym dziadu bezosobowo tu w moim wątku bo jest stary i pozbawiony wszelkich zasad moralnych.Miażdży swoim chamstwem to co na FM się naprawia.Ten dziad tego nie wie.:mad::mad:.Przywołuję moda by miał na niego patrzenie bo to dziad nad dziady.Zrobiłem dla niego czyli dziada to : Jak można w tym wieku być takim dziadem takim chamskim dziadem .Ten dziad nie dość ,że nie potrafi gotować to jeszcze jest spamerem , a Redakcja tego nie widzi. Witamy w gronie dziadów. Ciekawe, czy rozumu przybędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.