Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zimowe Rewolucje czyli???


Recommended Posts

Czyli wiadomo co.... za klasykiem, "dział potrzebuje witaminy nawet tej krytycznej ale potrzebuje.Jeden ukradł mi temat topiku i topik zasnął.Ale może czas na zmiany . Potrząśnijmy nim i popatrzcie co się będzie działo jak coś napiszę."

 

Na początek polecam possać coś ciepłego. Może sake?

 

http://s29.postimg.org/azaavludz/zimowe1a.jpg

Edytowane przez ada_marcin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 314
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na wstępie witam wszystkich zebranych.Wielki ukłon dla założyciela nie założycielki :D tak jak pisze bożyszcze FM GG ponieważ trzeba kreować na FM.Pomysł podoba mi się temat już istnieje .Jemu wolno mnie nie :D.Ok Święta idą to i ...gadają ludzkim głosem.

Zabiłeś klina biednej sierotce.

Teraz tydzień będzie myślał, myślał, myślał.

niemerytorycznie jak zwykle ale zawsze coś.

Nadmienię tylko ,że astronomiczna zima czyli najkrótszy dzień roku nadejdzie do nas dopiero 22 Grudnia.:yes:.

Jeszcze raz dziękuję założycielowi za wyręczenie.

 

Bigos - kapusta Bożonarodzeniowa nie Wigilijna.Tradycyjny.

 

3/4 kapusty kiszonej , 1/4 kapusty białej ,razem 2,5 kg ,śliwka suszona 5 szt. ,łyżka miodu gryczanego ciemnego ,liście laurowe , ziele angielskie , suszone grzyby dobra garść :D ,jałowiec i pieprz bez żadnej soli.Do dużego gara i gotujemy , obie kapusty doń wkładam , podlewam delikatnie wodą .Gotuję.Mięsa.To wołowe gulaszowe,gulaszowe wieprzowe ,kaczka i kiełbasa.Bez kiełbasy podduszam lekko z cebulą i do kapusty.Bigos Świąteczny dzielę na dwa dni.

 

http://images75.fotosik.pl/175/460962744233ef00.jpg

Pamiętajmy o owocach.

http://images78.fotosik.pl/174/2634531eca8940e2.jpg

Zimy choć nie widać ale ...........

http://images75.fotosik.pl/175/2b2badd8b48b1ca3.jpg

 

http://images75.fotosik.pl/175/044230da114acc66.jpg

 

Wszystkiego najlepszego na nadchodzące Święta.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i mamy. Bardzo interesujące zdjęcia kapusty, pomarańczy czy czego tam, wina i tarasu. GT ćwiczy copy/paste najwyraźniej.

 

A co ma być w wątkach o gotowaniu ??? Gotowanie , a nie gadanie nie na temat.Mój watek się rozwija ,a że okres świąteczny i zima tuż tuż to co mam se niesmaczną sake strzelić na rozgrzewkę jak trawa za oknem zielona.:bash: , to wybieram świąteczny bigos i wino mołdawskie plus owoce których w naszych dietach nie można zapominać.Ku twej pamięci bo mnie wywołałeś.Bigos świąteczny właśnie zapiekłem w piekarniku i włożyłem do słoików by dojrzewał aż do Świąt.Coś złego w świątecznym bigosie czyli w Zimowej Rewolucji???

 

http://images76.fotosik.pl/175/5d5db518bc571ce6.jpg

 

I pomocnik jest zawsze w pobliżu.:hug:.Teraz będą śledzie takie inne na miarę zimowej rewolucji.

 

http://images76.fotosik.pl/175/e4d2286ababbaee5.jpg

 

Matyjas zostanie poddany obróbce czyszczącej i wodnej , a następnie wyląduje do kąpieli truflowo - octowej.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A co ma być w wątkach o gotowaniu ??? Gotowanie , a nie gadanie nie na temat.Mój watek się rozwija...
W wątkach o gotowaniu ma być o gotowaniu a nie o tym co masz na tarasie i co ci przypadkiem leży na półmisku, jak i też zalega w lodówce. Kogo to obchodzi? Tasiemcowe zdjęcia marchewki w całości, marchewki pokrojonej, marchewki na patelni, marchewki w zębach. To nie jest twój wątek. Już to kiedyś pisałem, nie możesz się powstrzymać od pisania, czy masz coś do powiedzenia czy nie, załóż sobie bloga i tam rób na co masz ochotę.

 

 

Matyjas zostanie poddany obróbce czyszczącej i wodnej
Matyjas to jakiś twój kolega? Będziesz go obrabiał? Edytowane przez perm
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

że okres świąteczny i zima tuż tuż to co mam se niesmaczną sake strzelić na rozgrzewkę jak trawa za oknem zielona.:bash: , to wybieram świąteczny bigos i wino mołdawskie plus owoce których w naszych dietach nie można zapominać.

 

 

Zawsze powtarzałam, jak zabierać się za gotowanie lub konsumcje to z klasą i cudownym smakiem. Tak więc polecam smaczną Super Premium Horin Sake, uznana za najlepszą sake 5 razy z rzędu przez Monde Selection w Brukseli. Połączenie świeżej źródlanej wody i "króla ryżu do sake" Yamada Nishiki.

 

W kartoniku ozdobnym, idelane na prezent! Buziaki. Ada

 

ps oczywiście bez bigosu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam i w mych zimowych rewolucjach zabieram się merytorycznie z klasą podstawową :D do takiej opcji.

 

Pudełeczko świątecznych prezentów.Nie jakieś tam sake.

 

http://images75.fotosik.pl/179/7ed54d9a401dd76f.jpg

 

http://images75.fotosik.pl/179/f6f4c723e56ff41b.jpg

 

Owoce zawsze

 

http://images78.fotosik.pl/178/1a2f77c587317b5c.jpg

 

Przerywnik świąteczny dla gruchaczy :yes::D .

 

Kawałek rostbefu dojrzewającego

 

http://images75.fotosik.pl/179/af11cc758b8014cf.jpg

 

Pieprz i olej truflowy 1h leżakowania

 

http://images75.fotosik.pl/179/77de2ea6d82b8625.jpg

 

Patelnia i krótkie smażenie.

 

http://images77.fotosik.pl/178/709025994d3f3aa7.jpg

 

http://images78.fotosik.pl/178/d7ddc7d061e4f867.jpg

 

Odrobina masła i chwila oddechu przed konsumpcją.

 

http://images76.fotosik.pl/179/324b811729f4bf2b.jpg

 

No i coś o sake tak burzliwie tu prezentowanej.Podobnie ze stekiem ale raz ...... mozna.

 

„Historia sake sięga III w. Pierwsze jej gatunki określano mianem kuczikami-no-sake (przeżuwana sake). Ryż, orzechy i proso byty po prostu przeżuwane w ustach, często przez całą rodzinę lub wieś, a następnie wypluwane do wspólnego zbiornika, gdzie fermentowały. Czyniono tak, by zawarte w ślinie enzymy (głównie amylaza) rozkładały zawartą w ryżu skrobię na cukry proste, które sfermentowały, dając alkohol. (…) Poważniejsze zmiany w technologii wyrobu sake zaszły podczas drugiej wojny światowej, w okresie coraz bardziej uciążliwych braków ryżu. Wówczas rządowym dekretem zezwolono na dodawanie cukru do zacieru, a po fermentacji – także spirytusu rektyfikowanego. Blisko 95% sake jest dziś wyrabiane w ten sposób.

 

z tym ssaniem to bym tak ostrożniej się obszedł.:yes:

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

Robię właśnie pasztet świąteczny.Przepis na ten przepyszny pasztet jeszcze tu nie zawitał choć jego bracia już na salonach kulinarnych bywali.:yes::stirthepot:

 

http://images76.fotosik.pl/179/f90a13c77ffcbfc0.jpg

 

Gdyby mnie pytek pytał to marchew jest obrana:wave: .Do świątecznego pasztetu nie zabrakło w/w składników mięsnych.Matyjas :D zrobiony będzie na wigilijnym stole.

Edytowane przez niktspecjalny
marchewka.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Różnica jest tak, że ja wybieram dobrą wołowinę i wiem jak ja przygotować - enesik jak widać.

Ja super premium sake – on przeżuwanie prosa, orzechów i ryżu.

Ja gotowanie i podawanie potraw (zimowe inspiracje) na bloku soli himalajskiej

 

 

http://s17.postimg.org/a4d0a5mpb/sol.jpg

 

http://s10.postimg.org/dw793w6fd/sol2.jpg

 

 

 

 

 

on na deskach tarasowych

 

 

http://images75.fotosik.pl/175/044230da114acc66.jpg

 

Jak dla mnie to zbyt duża ogległość między posiłkiem a ustami. Ciekawa jestem czy będzie jadł na czworaka, za pomocą patyka, wideł lub widelca teleskopowego?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... ależ ... Ada, to nie wypada ;)

Steak "truflowy", ... hmmm ... nigdy nie jadłem (być może kiedyś spróbuję) :)

Mołdawskie wino z domu Vartely, bywa nad wyraz przyzwoite (zależnie od rocznika, oczywiście)

 

Sake, z najwyższej półki :) (doskonałe do tatara z tuńczyka), który podasz z powodzeniem, na zmrożonym, solnym bloku.

 

ps - nie wiedziałem, żeś "rewolucjonistka" :) ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A światłość już niedaleko:

w Grudniu się narodzi Dziecko,

co jednym wzniesieniem dłoni

świat ku światłości nakłoni.

Spójrzcie, jak pierzchają cienie!

Płynie Boże Narodzenie!"

K.I. Gałczyński

 

Zdrowych, wesołych Świąt!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Żelko, i Tobie z wzajemnością :)

 

Święty Agur ... jeden z najlepszych, francuskich serów pleśniowych, (kremowy, wyrazisty, z regionu Auvergene)

... rewolucyjne, to jego połączenie z "JD" (która smakuje, jeszcze lepiej) :)

http://www.chefpaul.net/FB/DSC03517s.jpg

 

z pozdrowieniami już prawie świątecznymi :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam w mym świątecznym wątku o rewolucjach zimowych.:yes::D

Kilka ujęć bo Święta.

Pomocnica

 

http://images78.fotosik.pl/182/2407ede6065907c0.jpg

 

polędwica z dorsza w jarzynach

 

http://images78.fotosik.pl/182/fd8d1f14268a85ac.jpg

 

karp w słodkiej galarecie na łbach własnych gotowany.

 

http://images78.fotosik.pl/182/40a0a3bc8e80d321.jpg

 

ćwikła z własnoręcznie tartym chrzanem .

 

http://images78.fotosik.pl/182/fcd25e7c6620738e.jpg

 

pierogi z kapustą i kominkami

 

http://images78.fotosik.pl/182/7f278422e20e7a03.jpg

 

karczek pieczony z daktylami , boczek pieczony w tymianku , schab ze śliwka kalifornijską florydzką.:D

 

 

 

http://images76.fotosik.pl/183/770a08657c627ab4.jpg

 

pasztecik z :wołowiną-polędwica ,kaczką-piersi, wieprzowiną- podgardle ,królikiem i comber-kami , udami kurczaka

 

http://images75.fotosik.pl/182/09314ecaf9688d3b.jpg

 

croissanty z powidłami śliwkowymi i morelami i masą makową trzy rodzaje.

 

http://images77.fotosik.pl/182/b048704f26d56206.jpg

 

owoce i pilnującym reniferkiem

 

http://images78.fotosik.pl/182/a32b6224852fe6de.jpg

 

powinno być białe ale będzie czerwone z przekory czyli krem z kanarów.

 

http://images76.fotosik.pl/183/6e009949b74026b8.jpg

 

choinka i prezenty .

 

http://images76.fotosik.pl/183/0c25933b75591b78.jpg

 

Pogodnych ,obfitujących w dostatek Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku ,Życzy wszystkim gotującym inaczej i nie tylko NS

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po cichutku pomalutku witam wszystkich w ten bardzo świąteczny dzień.Otóż wczoraj o godz. 14 : 37 zostałem najszczęśliwszym mężem babci (dziadkiem) córuńcia powiła Agatkę.Takiego prezentu od narodzin moich dzieci nikt mi jeszcze nie ofiarował.To cudowne uczucie mieć w objęciach takiego malućkiego człowieczka.To niesamowite uczucie.:wave::wave::wave:.Pozdrawiam wszystkich mężów babć.Kilka fotek bo wątek o gotowaniu tuż przed narodzinami.

 

http://images75.fotosik.pl/184/9b8f2875116503d6.jpg

 

http://images75.fotosik.pl/184/058e4853a3c9e267.jpg

 

Trochę cenzury .Stąd nadano kierunek nowemu życiu.:)

 

http://images78.fotosik.pl/184/ea48de7dff10365c.jpg

 

barszczyk czerwony tym razem z pierożkami ,nadzienie to kapusta i kominki mrożone i podgrzybki marynowane dla zaostrzenia smaku.W barszczu jest kilka wędzonych owoców.

 

http://images76.fotosik.pl/185/860724414a37e312.jpg

 

Paul nie wie co to smażenie na oleju truflowym szkoda dużo traci.Karp właśnie na tym oleju.Czarnuszka i pieprz. .

http://images77.fotosik.pl/184/f2234aa5deaee0e5.jpg

 

Śledź w warzywach i nie tylko ale marynowanych , papryka ,prawdziwek, cebulka.Matyjas :yes::D po oczyszczeniu i płukaniu zostaje włożony do zalewy octowo ,miodowo , pieprzowej.Naciąga tak wspaniałymi smakami ,że traktuje go jako jednego z lepszych śledzi na moim stole.

 

http://images75.fotosik.pl/184/92f87a95d123f883.jpg

 

http://images78.fotosik.pl/184/d21f80e2ee0eb98a.jpg

 

Pieczona polędwica z łososia w glazurowanej cebuli .

 

http://images76.fotosik.pl/185/10fc56bf6826b877.jpg

 

Smażone pierożki następnie kraszone -malowane fajną omastą.Zapieczone przed podaniem w piekarniku.

 

http://images77.fotosik.pl/184/c4c352270e32bc8f.jpg

 

Pieczone ziemniaki .Najpierw smażone na głębokim rzepakowym dopiero później pieczone.Posypane skwarkami :) z suchej czerwonej cebulki.

 

http://images77.fotosik.pl/184/2b432986ce649364.jpg

 

łosoś wędzony z nadzieniem dość kuriozalnym.

mielony Saint agur

http://www.swiat-serow.pl/wp-content/uploads/2011/09/saint-agur-opakowanie-4-of-4.jpg

z chrzanem i trybulką

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Otóż wczoraj o godz. 14 : 37 zostałem najszczęśliwszym mężem babci (dziadkiem) córuńcia powiła Agatkę.

NS jest dziadkiem /gratulacje/.

 

Inni to

 

Boli mnie co ten stary dziad o mnie wypisuje przywołując nieprawdę i przeszłość.Były inne czasy a , ten stary dziad nie ma nic innego do roboty tylko zajmowanie się moją skromna osobą.Ten stary dziad bardzo mnie obraża ale przywykłem.Mówię o tym starym dziadu bezosobowo tu w moim wątku bo jest stary i pozbawiony wszelkich zasad moralnych.Miażdży swoim chamstwem to co na FM się naprawia.Ten dziad tego nie wie.:mad::mad::mad::mad:.Przywołuję moda by miał na niego patrzenie bo to dziad nad dziady.Zrobiłem dla niego czyli dziada to :

 

Jak można w tym wieku być takim dziadem takim chamskim dziadem .Ten dziad nie dość ,że nie potrafi gotować to jeszcze jest spamerem , a Redakcja tego nie widzi.

 

Witamy w gronie dziadów. Ciekawe, czy rozumu przybędzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...