Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zimowe Rewolucje czyli???


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 314
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Znajomy kupił w GB. 1kg - 200. Powiedział mi, że to rarytas(ribeye). Na chwilę obecną to czarna magia, dla takiej baby jak ja. Czy to wagyu, czy inne kobe lub coś innego, nie ma pojęcia, jest drogie.
Raczej nie jest z Japonii, bo tamte mają cenę 100 (i więcej) funtów za stek 250g. Nie mniej wątpię czy potrafilibyśmy odróżnić je po smaku. Kiedyś coś podobnego jadłem i szczerze mówiąc kompletnie nie pamiętam jak smakował.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Raczej nie jest z Japonii, bo tamte mają cenę 100 (i więcej) funtów za stek 250g. Nie mniej wątpię czy potrafilibyśmy odróżnić je po smaku. Kiedyś coś podobnego jadłem i szczerze mówiąc kompletnie nie pamiętam jak smakował.

 

 

Czyli potraktować jak zwykłego steka( żeliwna i 300c)?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli potraktować jak zwykłego steka( żeliwna i 300c)?
Cholera, nie wiem! Poczekaj może na Paula. Ja to jadłem w restauracji w Hamburgu, było pocięte w kostkę dosyć dużą i obsmażone z każdej strony ale w środku rare. Nie miało kratki więc albo była to patelnia zwykła albo griddle.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jestem bardzo podekscytowana, na dobry początek wyciełam małą próbkę do eksperymentu.

 

http://s22.postimg.org/qok72kc5t/super_wolowina1.jpg

żadnych eksperymentów :)

... żeliwna patelnia, (lub griddle w wysokiej temperaturze), po jednej minucie z każdej strony, następnie możesz rozkrajać na kawalki 3×3 cm i opiec boki (czs "odpoczynku" steaka, nie więcej niż 2 minuty przed podaniem

wspaniałości :) ... wygląda na wygyu beef ... nie spierdziel :) ... "over cook" zabije smak :)

 

z lekka zazdraszczam Marcinowi :) ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a potem wołowina ekstra na befsztyk , jeszcze z tego byka 1,2 t.

 

http://images78.fotosik.pl/296/f1a51ae8d49ddc91.jpg

 

Limousine to, wbrew nazwie najgorsza jakościowo rasa mięsna. To co najtańsze i niezjadliwe w Biedronce i gdzieś tam to najprawdopodobniej właśnie Limousine. Tanie i byle jakie.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ado, i jak wyszło eksperymentowanie?

 

 

Zapowiada się luksusowo i mega apetycznie. Wczorajszy eksperyment był cudownym doznaniem kulinarnym, na najwyższym światowym poziomie.

 

 

Postanowiłam jednak podzielić steki(2)na małe kostki przed "patelnią". Paweł podał przepis na typowa grubość, moje mają 2cm.

 

http://s29.postimg.org/hi8m7joaf/super_wolowina3.jpg

 

ps jestem w trakcie gotowania chili con carne z avocado.

Edytowane przez ada_marcin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam .

 

http://images75.fotosik.pl/297/dca6f374f1ade2e8.jpg

http://images76.fotosik.pl/297/7b2416472546aa9f.jpg

http://images76.fotosik.pl/297/4e25176fe37ce031.jpg

http://images78.fotosik.pl/297/108e21d7f1722223.jpg

 

Jako danko z grillowanymi warzywami i owocami.Grzanka z ciemnego chleba i ser pleśniowy (własny) tym razem w rozpuszczonej wersji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...ps jestem w trakcie gotowania chili con carne z avocado.

 

Też ten Pawłowy przepis podkradłam. Na takie wietrzne, zimne i wilgocią przesycone dni - idealny :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

witam.

 

Dyrdymały wzniecające adansi pisze.Chciałbym zobaczyć jak ten przepis co podkradła Chef , zrobiła.

Zrobiłam.podkradłam , napisałam,wytłumaczyłam.
.............gdzie?????

 

Niech se robi.

 

Dzisiaj konsumpcja.Mój karczek dojrzewający.Zajefajny.Smaczny,Nastawiam teraz ligawę.Schab i szynka na razie odstawiam.

 

http://images77.fotosik.pl/299/6e1d66fa995042eb.jpg

http://images77.fotosik.pl/299/ccf7fac182ff048a.jpg

http://images75.fotosik.pl/299/3cf1331f9dbbb990.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłam na gęsto, pychota....

 

Też ciekawa propozycja. Do tej pory na gęsto to u mnie tylko fasolowa, grochówka. czasem krupnik. Spróbuję i tego :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...