Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 314
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Też ciekawa propozycja. Do tej pory na gęsto to u mnie tylko fasolowa, grochówka. czasem krupnik. Spróbuję i tego :)

 

Dodałam fasole, a wszystko na super "ostro". Oczywiście z zaleceniami Pawła, dużo, dużo, i jeszcze więcej...

 

 

http://s12.postimg.org/e1eoohsdp/chili2.jpg

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/206778-zimowe-rewolucje-czyli/page/12/#findComment-7028830
Udostępnij na innych stronach

Witam.Najpierw dla ochłody.

 

http://images77.fotosik.pl/308/fda6c3a899baddba.jpg

potem

przepyszny miks czyli zupa krem z ogórka szklarniowego i zupa krem z pomidora świeżego.Ta pierwsza z koperkiem druga zaś z natką pietruszki.Do zagęszczenia zastosowałem jogurt naturalny ten do zup i sosów.Grzanki z schulstad na osełce 84 %. Oba kremy na bazie rosołowej z kaczki,kurki i kości schabowej.Dwie w jednym talerzu.Polecam.

http://images77.fotosik.pl/308/516c646ee4c0a423.jpg

następnie

odkrycie sezonu :

http://images77.fotosik.pl/308/0093d54a7e3b8387.jpg

http://images77.fotosik.pl/308/924f0b889034ae58.jpg

na koniec :

ciasto marchewkowe zarąbiste choć już w nazwie nie moja bajka.

http://images76.fotosik.pl/308/f8b6325f4afa361a.jpg

 

Aby nie zapomnieć :

befsztyk z korniszonami chilli.Smaczny befsztyk będę go kupował.Polecam.Można skomponować fajne drugie danie zaraz po zupie kremowej.

http://images76.fotosik.pl/312/5628ff39cf82f77d.jpg

http://images75.fotosik.pl/311/5de045106c626e1e.jpg

http://images78.fotosik.pl/312/b5685d8603e966f2.jpg

 

http://images78.fotosik.pl/308/1e9d2379212a552e.jpg

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/206778-zimowe-rewolucje-czyli/page/12/#findComment-7030733
Udostępnij na innych stronach

Witam.Fajna przegryzajeczka.

 

http://images75.fotosik.pl/308/3c956b26cbefb298.jpg

http://images76.fotosik.pl/309/1f6809fb4a432bae.jpg

http://images76.fotosik.pl/309/156eb8883762ba46.jpg

http://images75.fotosik.pl/308/793ebf4c5ff9400a.jpg

http://images77.fotosik.pl/308/123cf2c8bf631c58.jpg

 

Sałata lodowa drobno siekana ,cebula czerwona w piórka, korniszon krążki.ogórek szklarniowy pół talarki,jabłko pół talarki,wędlina kostka,ta

 

http://images78.fotosik.pl/308/0e772a4bde869754.jpg

czyli mój karczek dojrzewający,dwie łyżki oleju słonecznikowego cukier sól himalajska,sok z limonki do smaku i pieprz.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/206778-zimowe-rewolucje-czyli/page/12/#findComment-7030902
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

Ze względów technicznych będę swoimi doświadczeniami związanymi z befsztykiem ,stekiem wołowym-wieprzowym i nie tylko z Państwem tu się dzielił.Jako że danie obok , będzie uzbrojone w inne specjały kulinarne na talerzu, do moich Zimowych Rewolucji jak najbardziej pasować będzie.Może nie będzie taki ,

 

http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/steki-wieprzowe-z-kostka/

 

http://www.smakizycia.pl/upload/4ca818165b5fdc8855bc9026316a2d5e_normal.jpg

 

może nie będzie miał kostki ale stekiem wieprzowym pozostanie.Polecam taki rodzaj stek.CDN.............

Edytowane przez niktspecjalny
przepraszam ansi źródło
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/206778-zimowe-rewolucje-czyli/page/12/#findComment-7031979
Udostępnij na innych stronach

Mała prośba do wszystkich odwiedzających:

forum ma służyć wymianie doświadczeń. Nie ma zakazów, nakazów itp. Wystarczy pisać "w temacie". Może się nam coś nie podobać - możemy krytykować.

Ale nie powinniśmy obrażać (to jest niezgodne z regulamienm) czy też wyśmiewać (to po prostu "tylko" nieeleganckie, ale jak ktoś nie może wytrzymać - trudno).

 

Za to wklejając zdjęcia, których autorami nie jesteśmy wypada wskazać źródło. Raz - nie będzie zarzutu że ktoś się chwali czymś, czego nie zrobił, dwa - zdjęcie jest czyjąś własnością. I tyle..

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/206778-zimowe-rewolucje-czyli/page/12/#findComment-7032010
Udostępnij na innych stronach

Mała prośba do wszystkich odwiedzających:

forum ma służyć wymianie doświadczeń. Nie ma zakazów, nakazów itp. Wystarczy pisać "w temacie". Może się nam coś nie podobać - możemy krytykować.

Ale nie powinniśmy obrażać (to jest niezgodne z regulamienm) czy też wyśmiewać (to po prostu "tylko" nieeleganckie, ale jak ktoś nie może wytrzymać - trudno).

 

Za to wklejając zdjęcia, których autorami nie jesteśmy wypada wskazać źródło. Raz - nie będzie zarzutu że ktoś się chwali czymś, czego nie zrobił, dwa - zdjęcie jest czyjąś własnością. I tyle..

pozdrawiam

 

 

Ale jak tu się nie śmiać?

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/206778-zimowe-rewolucje-czyli/page/12/#findComment-7032311
Udostępnij na innych stronach

rewolucyjny sok ze świeżych grapefrutów ;) (szczególnie rewolucyjnie połączenie ze zmrożoną czystą wódeczką) :)

http://www.chefpaul.net/FB/DSC03691s.jpg

 

rewolucyjne cabernet sauvignon z Kaliforni ;) (rewolucja polega na podawaniu o jeden stopień F wyżej, niż zalecane) :)

http://www.chefpaul.net/FB/DSC03690s.jpg

 

 

z kulinarnym, rewolucyjnym pozdrowieniem :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/206778-zimowe-rewolucje-czyli/page/12/#findComment-7032670
Udostępnij na innych stronach

rewolucyjny sok ze świeżych grapefrutów ;) (szczególnie rewolucyjnie połączenie ze zmrożoną czystą wódeczką) :)

http://www.chefpaul.net/FB/DSC03691s.jpg

 

rewolucyjne cabernet sauvignon z Kaliforni ;) (rewolucja polega na podawaniu o jeden stopień F wyżej, niż zalecane) :)

http://www.chefpaul.net/FB/DSC03690s.jpg

 

 

z kulinarnym, rewolucyjnym pozdrowieniem :)

 

 

Witaj Chef.

 

Nie widzę bardzo temp. caberneta tego twojego z Kalifornii.Doskonale zapewne także znasz pochodzenie tego zacnego wina.Czym się tu chwalić jak korzenie skądinąd.Wiesz także ,że popularność stracił i mamy dostępność Merlot .Tego Merlot.

http://winotokaj.pl/4-thickbox_default/szekszardi-merlot-polwytrawne.jpg

https://www.google.pl/search?q=wino+merlot&biw=1680&bih=915&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwizrZizsOzKAhWkZpoKHQ5uByQQsAQIJg&dpr=1#imgrc=UmZWif42FgPt2M%3A

 

Postaram się i będę go miał w mych Zimowych Rewolucjach.

 

Z nieco słabszym pozdrowieniem.

 

p.s mam teraz za głosem powiedzieć!!!

 

O Boże jakie fajne grapefruity i mikser i schładzacz !!!. Niniejszym to czynię.

 

Temperatura wina

 

Temperatura, w jakiej podaje się wino powinna być ściśle przestrzegana. Wina czerwone spożywa się w tak zwanej temperaturze pokojowej,

to znaczy. 16-20°C. Wina typu aperitifów, jak wermuty, podaje się w temperaturze pokojowej lub ochłodzone do 10-12°C. Wina białe stołowe chłodzi się do temp. 8-10°C, im wino słodsze tym powinno być lepiej schłodzone.

Podając szampana, trzeba pamiętać, że pije się go zawsze dobrze schłodzonego, powinien mieć on temperaturę 5-6°C, czyli najlepiej jak jest zimny, lecz nie zamrożony. Najwygodniej podawać go w kubełku z lodem, co jest korzystniejsze i lepiej widziane niż podawanie go po wcześniejszym zamrożeniu w lodówce. Taki zabieg zamrożenia szampana wpływa bowiem ujemnie na subtelny i delikatny aromat tego trunku.

Ogólną zasadą jest podawanie wina lekko schłodzonego do temperatury 12-14°C, jest ono wtedy najsmaczniejsze. Należy jednak unikać zbytniego wahania temperatur,

 

http://winiarniamerlot.pl/op_wino.html

 

Oto już nie pytam to standard.

 

http://ecx.images-amazon.com/images/I/61sY6LvzWvL._SX522_.jpg

 

 

http://www.amazon.com/gp/product/B019Z8BQ4G/ref=s9_top_hd_bw_btnlL_g79_i1/184-8408670-0812621?pf_rd_m=ATVPDKIKX0DER&pf_rd_s=merchandised-search-2&pf_rd_r=0SN4AKEKPAMJPFHFVXND&pf_rd_t=101&pf_rd_p=2223055502&pf_rd_i=13299331

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/206778-zimowe-rewolucje-czyli/page/12/#findComment-7032676
Udostępnij na innych stronach

Witam i wklejam coś smacznego w moich Zimowych Rewolucjach.

 

http://images77.fotosik.pl/315/0fd44a82aefe7491.jpg

 

Nie mogłem się powstrzymać.Moja :Błęda" .............Śpiąca i czekająca na żarełko.

http://images75.fotosik.pl/315/1678da6681713ee3.jpg

 

Środa popielcowa to i zachować umiar w pitraszeniu czas zrobić.

 

http://images76.fotosik.pl/315/1a74d8c5d299adaa.jpg

 

http://images75.fotosik.pl/315/7f7e4cc4bb0c88d9.jpg

 

http://images78.fotosik.pl/315/a98a31c409e04b88.jpg

 

http://images76.fotosik.pl/315/53d623c70878ac9a.jpg

 

pierogi są z kasza turecką.

 

smacznego chef.

 

aha ........ansi źródła nie podaję bo fotki z mojej chałupy.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?244407-Zimowe-Rewolucje-czyli/page12

 

ale link gdybyś zapomniała,

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/206778-zimowe-rewolucje-czyli/page/12/#findComment-7033001
Udostępnij na innych stronach

rewolucyjny sok ze świeżych grapefrutów ;) (szczególnie rewolucyjnie połączenie ze zmrożoną czystą wódeczką) :)

http://www.chefpaul.net/FB/DSC03691s.jpg

 

rewolucyjne cabernet sauvignon z Kaliforni ;) (rewolucja polega na podawaniu o jeden stopień F wyżej, niż zalecane) :)

http://www.chefpaul.net/FB/DSC03690s.jpg

 

 

z kulinarnym, rewolucyjnym pozdrowieniem :)

 

Świeży drink i do tego ekologiczny.

 

Pytanie co do wina. Jakie wino do dania z odwłoka homara i polędwicy wołowej? Dwa rodzaje mięsa w jednym daniu, jak to rozwiązać? Wino może być z segmentu Grand Cru, bo to dla mojego misiaczka na walentynki.

Edytowane przez ada_marcin
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/206778-zimowe-rewolucje-czyli/page/12/#findComment-7033141
Udostępnij na innych stronach

Świeży drink i do tego ekologiczny.

 

Pytanie co do wina. Jakie wino do dania z odwłoka homara i polędwicy wołowej? Dwa rodzaje mięsa w jednym daniu, jak to rozwiązać? Wino może być z segmentu Grand Cru, bo to dla mojego misiaczka na walentynki.

 

Wino takie, które Marcin lubi najbardziej :) ... może być nawet wytrawny szampan :)

Dziś nie przestrzegamy już starej zasady "białe do białego" :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/206778-zimowe-rewolucje-czyli/page/12/#findComment-7033195
Udostępnij na innych stronach

http://s12.postimg.org/ld0z71na5/na_ostro_1.jpg

 

http://s15.postimg.org/fd082an1n/na_ostro_2.jpg

 

http://s24.postimg.org/bvt5q44md/na_ostro_3.jpg

 

http://s21.postimg.org/pr1ndsdh3/na_ostro_4.jpg

 

Do zabicia nieszczęsnej psełdo wołowiny stekowej zastosowałam składniki:

brokuły, marchew, cebule, czosnek, wino białe, paste chili, pieprz, sól, brązowy cukier, daktyle, grzyby shiitake, odrobine sosu sojowego, groszek.

Edytowane przez ada_marcin
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/206778-zimowe-rewolucje-czyli/page/12/#findComment-7033443
Udostępnij na innych stronach

Ado , nigdy nie zawodzisz, bardzo apetyczne wszystko wyglada.Ciekawe jak smakje z daktylami?

 

Chefie , czerwone greifruty uwielbiam , chociaz nigdy nie robilam z nich soku. Zdjecie piekne .

 

Pikantne danie ze słodkim akcentem, jest super pyszne. Polecam z dobrym Cabernet Sauvignon, ja serwowałam z wyśmienitym czilijskim(średni segment 60 złotych).

 

http://s12.postimg.org/60i5frlzx/na_ostro_5.jpg

Edytowane przez ada_marcin
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/206778-zimowe-rewolucje-czyli/page/12/#findComment-7033476
Udostępnij na innych stronach

....

pierogi są z kasza turecką.

 

smacznego chef.

 

aha ........ansi źródła nie podaję bo fotki z mojej chałupy.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?244407-Zimowe-Rewolucje-czyli/page12

 

ale link gdybyś zapomniała,

Mój Ty smutko :( Z tego się nie da jednak wyleczyć :( Biedactwo Ty niespecjalne, czy można Ci jakoś pomóc? Niespecjalnie mi się chce, ale skoro prosisz... ;)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/206778-zimowe-rewolucje-czyli/page/12/#findComment-7033486
Udostępnij na innych stronach

Ada, jak zwykle problem rozwiązałaś profesjonalnie :)

 

Valencjo, ze świeżo wyciśniętym sokiem z grapefruta, dobrze smakuje nawet podła berbelucha :) ;)

 

ps - dobre wina nie potrzebują wspomagania decantera ;)

Edytowane przez Chef Paul
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/206778-zimowe-rewolucje-czyli/page/12/#findComment-7033538
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...