Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zimowe Rewolucje czyli???


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 314
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.Najpierw dla ochłody.

 

http://images77.fotosik.pl/308/fda6c3a899baddba.jpg

potem

przepyszny miks czyli zupa krem z ogórka szklarniowego i zupa krem z pomidora świeżego.Ta pierwsza z koperkiem druga zaś z natką pietruszki.Do zagęszczenia zastosowałem jogurt naturalny ten do zup i sosów.Grzanki z schulstad na osełce 84 %. Oba kremy na bazie rosołowej z kaczki,kurki i kości schabowej.Dwie w jednym talerzu.Polecam.

http://images77.fotosik.pl/308/516c646ee4c0a423.jpg

następnie

odkrycie sezonu :

http://images77.fotosik.pl/308/0093d54a7e3b8387.jpg

http://images77.fotosik.pl/308/924f0b889034ae58.jpg

na koniec :

ciasto marchewkowe zarąbiste choć już w nazwie nie moja bajka.

http://images76.fotosik.pl/308/f8b6325f4afa361a.jpg

 

Aby nie zapomnieć :

befsztyk z korniszonami chilli.Smaczny befsztyk będę go kupował.Polecam.Można skomponować fajne drugie danie zaraz po zupie kremowej.

http://images76.fotosik.pl/312/5628ff39cf82f77d.jpg

http://images75.fotosik.pl/311/5de045106c626e1e.jpg

http://images78.fotosik.pl/312/b5685d8603e966f2.jpg

 

http://images78.fotosik.pl/308/1e9d2379212a552e.jpg

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.Fajna przegryzajeczka.

 

http://images75.fotosik.pl/308/3c956b26cbefb298.jpg

http://images76.fotosik.pl/309/1f6809fb4a432bae.jpg

http://images76.fotosik.pl/309/156eb8883762ba46.jpg

http://images75.fotosik.pl/308/793ebf4c5ff9400a.jpg

http://images77.fotosik.pl/308/123cf2c8bf631c58.jpg

 

Sałata lodowa drobno siekana ,cebula czerwona w piórka, korniszon krążki.ogórek szklarniowy pół talarki,jabłko pół talarki,wędlina kostka,ta

 

http://images78.fotosik.pl/308/0e772a4bde869754.jpg

czyli mój karczek dojrzewający,dwie łyżki oleju słonecznikowego cukier sól himalajska,sok z limonki do smaku i pieprz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

Ze względów technicznych będę swoimi doświadczeniami związanymi z befsztykiem ,stekiem wołowym-wieprzowym i nie tylko z Państwem tu się dzielił.Jako że danie obok , będzie uzbrojone w inne specjały kulinarne na talerzu, do moich Zimowych Rewolucji jak najbardziej pasować będzie.Może nie będzie taki ,

 

http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/steki-wieprzowe-z-kostka/

 

http://www.smakizycia.pl/upload/4ca818165b5fdc8855bc9026316a2d5e_normal.jpg

 

może nie będzie miał kostki ale stekiem wieprzowym pozostanie.Polecam taki rodzaj stek.CDN.............

Edytowane przez niktspecjalny
przepraszam ansi źródło
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mała prośba do wszystkich odwiedzających:

forum ma służyć wymianie doświadczeń. Nie ma zakazów, nakazów itp. Wystarczy pisać "w temacie". Może się nam coś nie podobać - możemy krytykować.

Ale nie powinniśmy obrażać (to jest niezgodne z regulamienm) czy też wyśmiewać (to po prostu "tylko" nieeleganckie, ale jak ktoś nie może wytrzymać - trudno).

 

Za to wklejając zdjęcia, których autorami nie jesteśmy wypada wskazać źródło. Raz - nie będzie zarzutu że ktoś się chwali czymś, czego nie zrobił, dwa - zdjęcie jest czyjąś własnością. I tyle..

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mała prośba do wszystkich odwiedzających:

forum ma służyć wymianie doświadczeń. Nie ma zakazów, nakazów itp. Wystarczy pisać "w temacie". Może się nam coś nie podobać - możemy krytykować.

Ale nie powinniśmy obrażać (to jest niezgodne z regulamienm) czy też wyśmiewać (to po prostu "tylko" nieeleganckie, ale jak ktoś nie może wytrzymać - trudno).

 

Za to wklejając zdjęcia, których autorami nie jesteśmy wypada wskazać źródło. Raz - nie będzie zarzutu że ktoś się chwali czymś, czego nie zrobił, dwa - zdjęcie jest czyjąś własnością. I tyle..

pozdrawiam

 

 

Ale jak tu się nie śmiać?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

rewolucyjny sok ze świeżych grapefrutów ;) (szczególnie rewolucyjnie połączenie ze zmrożoną czystą wódeczką) :)

http://www.chefpaul.net/FB/DSC03691s.jpg

 

rewolucyjne cabernet sauvignon z Kaliforni ;) (rewolucja polega na podawaniu o jeden stopień F wyżej, niż zalecane) :)

http://www.chefpaul.net/FB/DSC03690s.jpg

 

 

z kulinarnym, rewolucyjnym pozdrowieniem :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

rewolucyjny sok ze świeżych grapefrutów ;) (szczególnie rewolucyjnie połączenie ze zmrożoną czystą wódeczką) :)

http://www.chefpaul.net/FB/DSC03691s.jpg

 

rewolucyjne cabernet sauvignon z Kaliforni ;) (rewolucja polega na podawaniu o jeden stopień F wyżej, niż zalecane) :)

http://www.chefpaul.net/FB/DSC03690s.jpg

 

 

z kulinarnym, rewolucyjnym pozdrowieniem :)

 

 

Witaj Chef.

 

Nie widzę bardzo temp. caberneta tego twojego z Kalifornii.Doskonale zapewne także znasz pochodzenie tego zacnego wina.Czym się tu chwalić jak korzenie skądinąd.Wiesz także ,że popularność stracił i mamy dostępność Merlot .Tego Merlot.

http://winotokaj.pl/4-thickbox_default/szekszardi-merlot-polwytrawne.jpg

https://www.google.pl/search?q=wino+merlot&biw=1680&bih=915&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwizrZizsOzKAhWkZpoKHQ5uByQQsAQIJg&dpr=1#imgrc=UmZWif42FgPt2M%3A

 

Postaram się i będę go miał w mych Zimowych Rewolucjach.

 

Z nieco słabszym pozdrowieniem.

 

p.s mam teraz za głosem powiedzieć!!!

 

O Boże jakie fajne grapefruity i mikser i schładzacz !!!. Niniejszym to czynię.

 

Temperatura wina

 

Temperatura, w jakiej podaje się wino powinna być ściśle przestrzegana. Wina czerwone spożywa się w tak zwanej temperaturze pokojowej,

to znaczy. 16-20°C. Wina typu aperitifów, jak wermuty, podaje się w temperaturze pokojowej lub ochłodzone do 10-12°C. Wina białe stołowe chłodzi się do temp. 8-10°C, im wino słodsze tym powinno być lepiej schłodzone.

Podając szampana, trzeba pamiętać, że pije się go zawsze dobrze schłodzonego, powinien mieć on temperaturę 5-6°C, czyli najlepiej jak jest zimny, lecz nie zamrożony. Najwygodniej podawać go w kubełku z lodem, co jest korzystniejsze i lepiej widziane niż podawanie go po wcześniejszym zamrożeniu w lodówce. Taki zabieg zamrożenia szampana wpływa bowiem ujemnie na subtelny i delikatny aromat tego trunku.

Ogólną zasadą jest podawanie wina lekko schłodzonego do temperatury 12-14°C, jest ono wtedy najsmaczniejsze. Należy jednak unikać zbytniego wahania temperatur,

 

http://winiarniamerlot.pl/op_wino.html

 

Oto już nie pytam to standard.

 

http://ecx.images-amazon.com/images/I/61sY6LvzWvL._SX522_.jpg

 

 

http://www.amazon.com/gp/product/B019Z8BQ4G/ref=s9_top_hd_bw_btnlL_g79_i1/184-8408670-0812621?pf_rd_m=ATVPDKIKX0DER&pf_rd_s=merchandised-search-2&pf_rd_r=0SN4AKEKPAMJPFHFVXND&pf_rd_t=101&pf_rd_p=2223055502&pf_rd_i=13299331

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam i wklejam coś smacznego w moich Zimowych Rewolucjach.

 

http://images77.fotosik.pl/315/0fd44a82aefe7491.jpg

 

Nie mogłem się powstrzymać.Moja :Błęda" .............Śpiąca i czekająca na żarełko.

http://images75.fotosik.pl/315/1678da6681713ee3.jpg

 

Środa popielcowa to i zachować umiar w pitraszeniu czas zrobić.

 

http://images76.fotosik.pl/315/1a74d8c5d299adaa.jpg

 

http://images75.fotosik.pl/315/7f7e4cc4bb0c88d9.jpg

 

http://images78.fotosik.pl/315/a98a31c409e04b88.jpg

 

http://images76.fotosik.pl/315/53d623c70878ac9a.jpg

 

pierogi są z kasza turecką.

 

smacznego chef.

 

aha ........ansi źródła nie podaję bo fotki z mojej chałupy.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?244407-Zimowe-Rewolucje-czyli/page12

 

ale link gdybyś zapomniała,

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

rewolucyjny sok ze świeżych grapefrutów ;) (szczególnie rewolucyjnie połączenie ze zmrożoną czystą wódeczką) :)

http://www.chefpaul.net/FB/DSC03691s.jpg

 

rewolucyjne cabernet sauvignon z Kaliforni ;) (rewolucja polega na podawaniu o jeden stopień F wyżej, niż zalecane) :)

http://www.chefpaul.net/FB/DSC03690s.jpg

 

 

z kulinarnym, rewolucyjnym pozdrowieniem :)

 

Świeży drink i do tego ekologiczny.

 

Pytanie co do wina. Jakie wino do dania z odwłoka homara i polędwicy wołowej? Dwa rodzaje mięsa w jednym daniu, jak to rozwiązać? Wino może być z segmentu Grand Cru, bo to dla mojego misiaczka na walentynki.

Edytowane przez ada_marcin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Świeży drink i do tego ekologiczny.

 

Pytanie co do wina. Jakie wino do dania z odwłoka homara i polędwicy wołowej? Dwa rodzaje mięsa w jednym daniu, jak to rozwiązać? Wino może być z segmentu Grand Cru, bo to dla mojego misiaczka na walentynki.

 

Wino takie, które Marcin lubi najbardziej :) ... może być nawet wytrawny szampan :)

Dziś nie przestrzegamy już starej zasady "białe do białego" :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

http://s12.postimg.org/ld0z71na5/na_ostro_1.jpg

 

http://s15.postimg.org/fd082an1n/na_ostro_2.jpg

 

http://s24.postimg.org/bvt5q44md/na_ostro_3.jpg

 

http://s21.postimg.org/pr1ndsdh3/na_ostro_4.jpg

 

Do zabicia nieszczęsnej psełdo wołowiny stekowej zastosowałam składniki:

brokuły, marchew, cebule, czosnek, wino białe, paste chili, pieprz, sól, brązowy cukier, daktyle, grzyby shiitake, odrobine sosu sojowego, groszek.

Edytowane przez ada_marcin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ado , nigdy nie zawodzisz, bardzo apetyczne wszystko wyglada.Ciekawe jak smakje z daktylami?

 

Chefie , czerwone greifruty uwielbiam , chociaz nigdy nie robilam z nich soku. Zdjecie piekne .

 

Pikantne danie ze słodkim akcentem, jest super pyszne. Polecam z dobrym Cabernet Sauvignon, ja serwowałam z wyśmienitym czilijskim(średni segment 60 złotych).

 

http://s12.postimg.org/60i5frlzx/na_ostro_5.jpg

Edytowane przez ada_marcin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

....

pierogi są z kasza turecką.

 

smacznego chef.

 

aha ........ansi źródła nie podaję bo fotki z mojej chałupy.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?244407-Zimowe-Rewolucje-czyli/page12

 

ale link gdybyś zapomniała,

Mój Ty smutko :( Z tego się nie da jednak wyleczyć :( Biedactwo Ty niespecjalne, czy można Ci jakoś pomóc? Niespecjalnie mi się chce, ale skoro prosisz... ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ada, jak zwykle problem rozwiązałaś profesjonalnie :)

 

Valencjo, ze świeżo wyciśniętym sokiem z grapefruta, dobrze smakuje nawet podła berbelucha :) ;)

 

ps - dobre wina nie potrzebują wspomagania decantera ;)

Edytowane przez Chef Paul
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...