Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie gazowe domu + podgrzewanie wody

marcin.92

Recommended Posts

Witam.

Szukam rozwiązania dla domku dwurodzinnego. Dom z lat 30 ubiegłego wieku. Piwnica nieogrzewana, parter ok 60- 70m2 ( jedno mieszkanie), poddasze ( drugie mieszkanko, hm ściana kolankowa 15 cm ciężko określić mi powierzchnię).. Dach dwuspadowy (130m2) z jedną lukarną. Dach ocieplony pianką poliuretanową 18cm + zabudowa skosów płytami gk. Ściany murowane z cegły 12 cm + pustka powietrzna 12 cm + cegła 12 cm, 2x tynkowane z zewnątrz. W przyszłości ocieplenie 5 cm styropian grafit ( proszę mnie nie pytać dlaczego tak mało, nie mam wpływu na tą decyzję... ).

Główny problem:

Szukam kotła gazowego do

1) ogrzania domu

2) podgrzewania wody w łazienkach.

3) podgrzewanie wody w kuchni nie jest wymagane ze względu na dużą odległość między łazienkami a kuchnią.

Łazienki są dwie ( jedna na parterze, druga na poddaszu).

1. Myślałem, żeby w każdej z nich zabudować małą termę ale niestety w łazience mam tylko 1 kanał komina. Wobec czego pomysł upadł.

2. W piwnicy piec dwufunkcyjny do ogrzewania CO + ogrzewanie wody w łazience na parterze ( odległość między kotłownią w piwnicy a łazienką wynosi może 2-3m + stron betonowy), a w łazience na poddaszu przepływowy podgrzewacz wody na siłę ( jest możliwość instalacji kabla). Tylko obawiam się kosztów za prąd.

3. Kocioł gazowy dwufunkcyjny w piwnicy, + zasobnik wody + cyrkulacja > ?

Zależy mi na tym, żeby ciepła woda w łazience na poddaszu była w miarę szybko, tzn. nie chciałbym bez sensownie zużywać wodę i czekać aż ogrzana woda przemieści się z piwnicy na poddasze.. Obawiam się właśnie dużej odległości między kotłem a odbiornikiem.

Kolejna kwestia: czy jest kocioł, który jednocześnie może ogrzewać CO, oraz dwie łazienki w tym samym momencie ( 2 osoby biorące prysznic w osobnych łazienkach) ?

Kwestia rur do łazienki na poddaszu mam doprowadzone 3 rury ( zimna, ciepła + cyrkulacja ) piony. Z tych pionów będą korzystać obydwie łazienki.

Z góry dziękuję za rady jak rozwiązać ten problem.