Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

remont na starych fundamentach

FinarVen

Recommended Posts

Witam.

mam dom który nadaje się do rozbiórki ale chciałbym postawić taki sam identyczna powierzchnia i dodatkowo zaadaptować strych.

Dom będę musiał zbudować od podstaw (fundamenty, ściany, dach) ale chce uniknąć opłat przyłączy projektów itp.

Niestety nie posiadam projektów starego domu.

zastanawiam się:

- czy będę musiał robić nowy projekt?

- jakie pozwolenia będę potrzebował?

- czy będzie to traktowane jako odbudowa (remont) czy jako budowa nowego domu?

- czy może po prostu zacząć remont bez formalności?

robił już ktoś coś takiego? słyszałem ze jest taka możliwość.

-

• 4 weeks później...

zależy od sąsiadów. Tak naprawdę jedynie oni mogą być prowodyrami ew. kontroli. Zacznij od kupienia im flaszek :), a potem bież się do roboty.

PS. Osobiście nie lubię biurokracji i może stąd moje nastawienie. Nie wiem natomiast jak wygląda to z punktu widzenia prawnego.

Pozdrawiam

Sebastian

Niestety nie jest to wszystko takie proste (wiem z doświadczenia).

Po kolei:

- musisz miec Warunki Zabudowy, co wiąże się z mapką do celów projektowych i rysunkiem przyszłego budynku (czasem Gmina chce od razu miec projekt). Ja w Warunkach Zabudowy miałam napisane, że jest to przebudowa, nadbudowa i rozbudowa budynku.

- potem przyłącze wodociagowe i energetyczne (nie wiem jak jest w przypadku, gdy je posiadasz). U mnie nie było przylączy wiec musiałam zaliczyć ten etap.

- Pozwolenie na Budowę załatwione w Starostwie. I tutaj już nie obędzie się bez normalnego projektu zrobionego przez architekta. Przed złożeniem wniosku o pozwolenie na budowę lepiej rozpytać się w Starostwie, czy Warunki Zabudowy w pełni "grają" z wykonanym projektem budowlanym. U mnie w Starostwie stwierdzili, że mój nowiutki projekt o tej samej powierzchni zabudowy i na tym samym fundamencie jest zgodny z zapisami warunków zabudowy. Tak więc mam nadzieję, że dostanę Pozwolenie na Budowę.

Moim zdaniem najlepiej pytać w Gminie i w Starostwie. I nigdy nie rób nic sam, bo wystraczy jeden zyczliwy sąsiad i będzie kara i nakaz rozbiórki.

Niestety takiego zakresu prac nie mozesz nazwać remontem. To co napisałam moze wyglądac inaczej w róznych gminach i starostwach, bo wszędzie mają inne zwyczaje :) Powodzenia.

• 1 month później...

Gratulujemy odwagi i pomysłu. Super, że zdecydowałeś się na przebudowę. Jeżeli chcesz podzielić się z nami swoim przedsięwzięciem i przy okazji walczyć o fajne nagrody weź udział w naszym konkursie Remont Roku 2016.

Zgłoś plan-projekt swojego remontu lub zrealizowaną przebudowę. Do wygrania nawet 10 tysięcy złotych :yes:

Zgłoś się

Dowiedz się więcej na www.remontroku.pl

Pozdrawiamy

Redakcja Muratordom.pl

Jak chcesz legalnie budować to wszystko musisz załatwiać od nowa plus indywidualny projekt domu , bo nie wieże że kupisz typowy projekt pod fundamenty , które chcesz zostawić .Wszystkie podłączenia ( nie napisałaś jakie są) mediów też od nowa ( koszty ) jak do nowego domu . Chyba że zrobisz tak jak napisał Sebastian Przybylski ;)