Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z tynkami cementowo-wapiennymi.

Recommended Posts

Szpachlowanie, szpachlowaniem, najpierw muszę wyryć bruzdy na każdej takiej rysie.

Na razie dałem sobie z tym spokój. W kotłowni pójdą płytki to przykryją, a w garażu.... to jak zrobię wszystko inne i zamieszkam, to żeby tylko nie leżeć z pilotem przed telewizorem, to sobie garaż wykończę :)

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Slawko przecież ty masz ewidętnie pajęczynę moim zdaniem wina wykonawcy albo samego tynku może za szybko wysychał może wina pogody .Z tego co napisał Sadek u niego takie coś nie występuje.

Sadek najpierw piszesz o pęknięciach poziomych a teraz że też masz pajęczynę i wprowadzasz wszystkich w błąd.

Dokładnie przeczytaj co napisałem, pajęczyny są ale dopiero po zmoczeniu, których wcale nie widac na sucho o to mi chodziło jak coś nie jest zrozumiałe. I z tego co wyczytałem to jest to chyba normalne przy tynkach cementowo wapiennych tzn widoczna pajeczyna po zmoczeniu tynku?? mam racje?

• 4 weeks później...

Dostałem "troche" czegoś takiego od przedstawiciela

Baumit FillPrimer

Gotowy do użycia, uniwersalny, wzmocniony włóknami, środek gruntujący wypełniający rysy w podłożu do szer. 0,5 mm. Do stosowania wewnątrz i na zewnątrz budynków.

U nas raczej cięzko dostępny, ale raczej do zdobycia. Na razie pomaziałem na próbę parę rys. Wykonawca na próbę zrobił jedna dużą rysę poprzez nałożenie dodatkowego tynku i wtopienie taśmy (biała zbrojeniowa) ta część będzie za meblami. Zobaczymy jakie będą efekty.

• 2 weeks później...
Z worka sa dobre mieszanki, ale nie wszystkie i nie każdej firmy. Sam używałem dwóch firm i ta Baumitu(tą nazwę mogę tu wymienić) jest do bani. Natomiast ta druga była 100 razy lepsza. lepiej się mieszała, lepiej się kleiła, lepiej się zacierała, nie pękała, ogólnie była bardzo bobra. nietety nie wiem jak w porównaniu z tymi których nie używałem, ale spokojnie mogę ja polecić. Firma polska(chyba, bo teraz to nigdy nie wiadomo :) )

Z worka sa dobre mieszanki, ale nie wszystkie i nie każdej firmy. Sam używałem dwóch firm i ta Baumitu(tą nazwę mogę tu wymienić) jest do bani. Natomiast ta druga była 100 razy lepsza. lepiej się mieszała, lepiej się kleiła, lepiej się zacierała, nie pękała, ogólnie była bardzo bobra. nietety nie wiem jak w porównaniu z tymi których nie używałem, ale spokojnie mogę ja polecić. Firma polska(chyba, bo teraz to nigdy nie wiadomo :) )

Powiem Ci, że mnie mocno zaskoczyłeś - Baumit ma naprawdę mocne/dobre tynki.

Chyba, że to takie Twoje indywidualne odczucia....

Powiem Ci, że mnie mocno zaskoczyłeś - Baumit ma naprawdę mocne/dobre tynki.

Chyba, że to takie Twoje indywidualne odczucia....

nie tylko moje. Nawet moi ociepleniowcy to stwierdzili jak tynkowali mi jedną ściankę w garażu. najpierw kupiłem Baumita i go zabrakło(źle policzyłem), więc na szybko dokupiłem ten drugi. Powiedzieli, ze dzień do nocy. Później sam to stwierdziłem, bo ekipa od tynków wewnątrz zostawiła mi worek. Musiałem otynkować brakujący kawałek, ale wiadomo, jeden worek na wiele nie wystarcza. Oczywiscie kupiłem ten na A bo dziwnie się nim robiło. Wtedy zrozumiałem, co ekipa ociepleniowców miała na myśli.

Gość grend
Ja tynkowałem z betoniarki. Nie miałem żadnego doświadczenia. W jednym miejscu miałem kilka rys bo pod spodem były kable na szerokość 20 cm. Cytuje słowa znajomego - jak dasz wapno ,a nie jakieś chemiczne g... i zrobisz ze sztuką (warstwy max1cm i od mocnej do słabszej) to nie ma szans ze coś tobie popęka. Nawet nie wiem jak wyglądaja tzw pajączki które jakoby zawsze są ....